Čo ďalej s 90-ročnou babkou?
Ahojte,
Chcela by som sa poradit,popripade si precitat vase realne skusenosti..v skratke opisem..
Mame temer 90r babku,po smrti dedka zije sama v 2 izbovom byte,moj otec chodi aj s mamou denne k nej.robia jej nakupy,upratuju,nosia varenu stravu,vyprate pradlo,kupuju lieky,chodia ju poumyvat,mamina jej chodi davat natacky ak chce uces,otec ju vozi k lekarom ked treba.babka ma biedny dochodok,preto jej vsetko financuju,a dochodok ma len pre svoju potrebu "ak by nieco chcela".babka vsak cely dochodok dokaze rozflakat behom tyzdna,doslova na hluposti.keby moze,pretelefonuje majland,vola kade tade aj z pevnej aj z mobilu.od susedov si dava potajme kupovat sladkosti/kolace,vsetko sama zje a potom v noci rodicom vyvolava ze jej je zle,nech volaju zachranku lebo umiera.vsetko co jej nasi uvaria necha pokazit,nic nezje vsetko ofrfle,pritom jej varia na zelanie.lieky ktore ma jest nezje,zje hluposti hala bala,potom vola nasim ze hnackuje.lieky na hnacku si vsak neda.naobjednava si vysetrenia ktore jej netreba,nikomu nic nepovie a ide si taxikom.stale ma utkvelu predstavu ze umiera,ze ma rakovinu,a nik jej nechce pomoct. Z domu nevychadza ani na prechadzky,ludia ju vraj obtazuju,slnko svieti-je zle,nesvieti-je zle..dohovor nepomaha,telefonov sa nechce vzdat.jej zivot je tv a slager kanal.
Rodicia jej chceli vybavit opatrovatelku,aspon na doobedie,nech ma aspon spolocnost,popripade by dohliadla na jedlo aj lieky,kym oni pridu z prace k nej.to babka odmieta.rodicia ju chceli k sebe-to tiez odmietla lebo ju vraj budu obtazovat.domov dochodcov takisto odmieta..
Co sa da robit v takomto pripade?ludia aj lekari sa na nu stazuju,lebo akonahle otec od nej odide,telefonuje hocikomu,obtazuje,dava si robit nakupy potravin,ktore realne ani nespotrebuje.lekarom skaredo nadava do telefonu,ze jej nechcu pomoct.nevie sa zmierit s vekom,stale chce behat ako mladica,barlu nechce pouzivat tak uz par x padla doma.
Rodicia uz su zufali z nej,s nicim nesuhlasi,aj chce spolocnost ale aj ju ludia obtazuju.
je mozne ju umiestnit do zariadenia napriek jej nesuhlasu?hlava jej uz nefunguje,hocikomu skaredo vynada ked nema dobru naladu,zacina uz demencia..vnucata ani pravnucata k sebe nepusti,aby sme ju vraj nenakazili bacilmi.
@simca06022011 rodicia jej varia dietne,nosia jej v obedari na 2 dni navarene,lenze madam to nezje kolko x,skonci to v kosi.tabletky ma rozdelene v davkovaci,lenze kolko x sa stalo ze nezjedla alebo dokonca zapila lieky stamperlikom(ze na dezinfekciu criev) a potom bol problem.ona potom stresuje,vyvolava vsetkym clenom rodiny ze umiera,otec leti z roboty za nou a babka sedi na gauci s ovladacom v ruke a pozera šlager 😏 a taketo cvicenia sa deju aj viac x do tyzdna ked ma pocit ze sa jej nevenujeme..
Otec uz vcera vykypel,a dal jej ultimatum ze bud opatrovatelka alebo domov dochodcov,ze takto sa to neda,lebo uz aj on zacina mat zdr.problemy,nema pri nej ani cas na oddych,co stale vymysla nieco😏
Naozaj si niekto myslí že jeho rozum a jeho psychika bude v deväťdesiatke v rovnakej kondícii ako keď má 30 alebo 50? Nestarne len telo, neubúdajú len fyzické sily. To čo sa deje s babkou je bohužial normálny proces, staroba nie je pekná, ani romantická, a múdra je iba dovtedy kým nezačne rozum degenerovať.
Normálne sa s takým človekom na ničom dohodnúť nedá, lebo ten človek už jednoducho normálne nechápe a nevníma realitu. Lenže to nie je jeho chyba.
Riešiť to a prežiť nejako dôstojne je veľmi ťažké, hlavne ak ľudia nemajú žiadne povedomie o tejto problematike a štát ak máte šťastie poskytne iba nejaké odkladisko, kde so starým človekom budú jednať aspoň trocha s úctou.
* vyvolava vsetkym clenom rodiny ze umiera,otec leti z roboty za nou a babka sedi na gauci s ovladacom v ruke a pozera šlager 😏 a taketo cvicenia sa deju aj viac x do tyzdna ked ma pocit ze sa jej nevenujeme. *
Tak prídete o zdravý rozum aj vy. Asi treba menej obskakovať, keď vyhadzuje jedlo možno menej často jej nosiť. Keď volá že umiera, som v práci teraz nemôžem prísť. Aké šaty ti máme obliecť na pohreb? Chceš na kremáciu, alebo pochovanie do hrobu?

clovek v jej veku ma jest striedmo a malo, uz ziadne vyvaracky nie su potrebne, potom sa vacsina vyhodi a aj jej to prospeje, uvidite (viem, mali sme babku 90r, prababku 98r - jedna zila sama, v rovnakom meste ako my, druha dalej a v domove bola so samostatnou izbou)... nakupit, nenechavat jej peniaze teda ked mina, proste aby nieco mala a zvysok zabezpecovat aj z jej dochodku, odlozit a pod (resp co sa odlozi pri tych vydavkoch??). Nebude mat na rozhadzovanie. Kazdemu v okoli oznamit: nenosit, nekupovat. Lekarom tiez. Nenechat sa vyuzivat, proste postarat sa, primerane. Nikam nechodi, ake ucesy? nech sa cese sama... telefon zabezpecit. Nie je cesta vsetko za nu hradit a ju nechat nech si "kupuje co chce". Lebo potom to takto dopadne.
CIze bud ju nechajte, ze ok mama/babka, chces sama robit po svojom rob. A vyskusa si, ze ako to je. Alebo sa normane dohodnete. Denne chodit k babke/mame ak je mobilna, rozumna = zbytocne podla mna. Nech si urobi sama, aj ked pomaly, nebude mat cas na rozmyslanie nad hlupostami, clovek ked prestane mat povinnosti tak mu z toho proste prepne... Tabletky nadavkovat do davkovaca a nech berie podla toho. Nedokaze to? tak proste domov, opatrovatelka. Hotovo. Bez vyjednavania by som to takto riesila. U nas tize bola otazka co s babkou daleko, stahovat nie, toto nie, hento nie a potom letiet 150km zrazu ze nieco sa deje, alebo dokonca ak bolo treba tak synovia z druheho konca SR... proste sadla rodinna rada a bolo to takto, byt sa prenajal, domov uhradil...
A ufrflanost ide s vekom, proste nevsimat si, ok nie tak nie.. nech si sama robi program aky len chce, aj do plafona moze pozerat ked sa jej paci. Nezabudnite ze ona je rodic, babka, aj ked sa tak nesprava teraz, ona moze sama rozhodovvat o tom co chce, vy o tom co urobite /neurobite.