Čo po rozvode?

15. apr 2023

Ahojte, verim ze mi tu pomozete racionalne sa pozriet na moj problem, lebo ja som momentalne v stave maximalne vymysliet, co navarim zajtra.
Nase manzelstvo bohuzial uz dlhodobo nefunguje, vidia to obidve strany, hoci slovo rozvod oficialne este nepadlo.
S manzelom mame dve dievcata , 6 a 8r, mame 2.5 iz.byt vo ZV, prerobeny, vyborna lokalita, obaja sme vlastnici, zostavajuca spolocna hypoteka je vo vyske 25000€. Uspory su momentalne dost zredukovane, kedze sme byt renovovali.
Ja som este polovicnym vlastnikom spolu s bratom rodicovskeho rodinneho domu, je krasny s velkou zahradou, jeho hodnota moze byt 140 000, rodicia maju pravo dozitia v domceku.
Asi rok a pol podnikam, som szco a moje prijmy su nie kazdy mesiac rovnake, co mi teda vobec nepridava na psychickej pohode.
Ako co najlepsie vyriesit tuto financnu a bytovu otazku, nechcem s babami skoncit na ulici, aj ked viem, ze manzel by urcite suhlasil, aby sme zostali v byte. Prosim poradte mi, ake su moje moznosti, co po pripadnom rozvode mozem cakat, na co mam pravo. Dakujem

domkakvet
15. apr 2023

Tak ked hovoris, ze by ta tam nechal byvat, tak ostan v tom byte s detmi.

lienka434
15. apr 2023

Veď keď sa dohodnete ani BSM nemusíte riešiť.Staci ak si právnikom necháš všetko spísať co ti ostane a obaja podpíšete.Aj rozvod dohodou je lepši a rychlejsi.

autor
15. apr 2023

@domkakvet
@lienka434 ked ja uz nicomu neverim, chlapom po rozvode obcas prepne, videla som to u kamosiek po rozchodoch a rozvodoch, z milujucich chlapov sa stanu ohrdnuti byvali, ktori hadzu polena pod nohy

lienka434
15. apr 2023

Ale veď ty to budeš mať na papieri to sa dá spísať hneď potvrdit.A môžeš si začať riešiť prepis bytu na seba.

draik
15. apr 2023

Tu nie je čo radiť, pokým nie je známy postoj ešte manžela. Ak on nemá kam ísť bývať, tak je skôr pravdepodobné, že ak Vám byt aj prenechá, tak bude chcieť peniaze za svoj podiel. V tom prípade si musíte spočítať, či máte na to si zobrať úver. Stávajú sa aj prípady, že odchádzajúci manžel prenechá byt bez náhrady. To ale zďaleka nie je pravidlo.

eva8
16. apr 2023

Na ulici nedostanete, vaši by vás prichýlili, kým by ste si vyriešili otázku byvania, majú veky dom a právo dožitia v ňom.
Miesto rozmýšľaní o rozvode by som porozmýšľať, či sa nedá ešte dať váš vzťah s manželom opäť prehĺbiť. Čo tak ísť na zahraničnú dovolenú bez detí?

autor
16. apr 2023

Manzel urcite bude chciet svoj podiel z bytu, to by som nechcela, aby sme prepisali na mna byt a ahoj. Len ma zaujima ak by som mu dala polovicu hodnoty bytu, napr 60000, ci sa od tejto sumy odpocita polovica zostatku hypoteky na byt, kedze ju budem splacat uz len ja, ako to funguje...pytam sa ako blbec. Ja som rozmyslala aj tak, zeby ma mozno brat vyplatil z rodic domu, ale tomu davam malu sancu. Uplne som z toho ....nevidim svetlo na konci tunela

autor
16. apr 2023

@eva8 K rodicom ist nemozem nechcem, byvaju v inom kraji, v ktorom by som sa ja neuplatnila s mojou profesiou. Toto manzelstvo tazko zachrani akakolvek dovolenka, v podstate my uz mame len kamaratsky vztah, mozno ani to nie, kedze kamarati vas nedeptaju pre malickosti😑

eva8
16. apr 2023

Deptanie je hrozne. Držím palce, nech rozvod sa zvládne bez schvalnosti 💚

pbra40
16. apr 2023

Ja si myslim, ze rozmyslas dobre. Podla mna sa opytaj brata, ci by ta vedel vyplatit z domu a ty by si prepisala tvoj podiel na dome. Ak nie, treba zistit moznosti navysenia/novej hypoteky. Tam kedze si SZCo, to ti nik nepovie kolko dostanes (ak vobec).
Drzim palce

liljana
16. apr 2023

Ohodnotit byt, odpocitat zvysok hypoteky, z polovice vysledku sa vyplaca druhy. Potom prevziat hypoteku, dohodnut sa v banke o navyseni a splacat. Manzel asi nebude mat nic proti, aby ste tam zostali aj niekolko rokov, ale zadarmo ti v dnesnych casoch asi byt nenecha. Kam pojde on? To su len take sny, ze dzentlmen, nechaj mi vsetko a na starobu bud bezdomovec.