icon

Čo si myslíte o vykaní rodičom?

3. jan 2025

Čo si myslíte o tom, keď si niekoho rodič praje, aby mu jeho deti vykali?

Ja mám 27 rokov a odmalička môj otec chcel aby mu jeho deti vykali. On vyká aj svojím rodičom. Myslel si, že k nemu takto budeme mať väčší rešpekt. Ja si na druhej strane myslím, že v tejto dobe je to jedna z vecí, ktorá môže rodiča a dieťa oddialiť. Nepoznám nikoho v mojom veku, kto by svojmu rodičovi vykal. Príde mi to staromódne. A navyše s ním nemám nejaký blízky vzťah. Keď som bola dieťa, vkuse pracoval. Bol buď v práci a pracoval aj doma až do neskorého večera. Veľa toho o nás nevie, lebo s nami netrávil veľa času. Teraz sa s rodičmi len zriedka stretávam, lebo bývam v zahraničí.
Niektorí si možno poviete že veď to je len vykanie/tykanie. Pre mňa to má hlbší zmysel. Ja by som nikdy svojím deťom nepovedala, aby mi vykali. Neznášala by som to. A navyše mi to príde chladné. Mame samozrejme tykám.

Strana
z2
deti95060810
3. jan 2025

všetky moje kámošky z detstva rodičom vykali... mne to príde zvláštne.
v dnešných časoch aj vnúčence starkým tykajú...

leveta
3. jan 2025

Môj manžel a jeho súrodenci vykaju rodičom. Ich najmladšia dcéra ich zdraví ahoj ale vyka, ostatné deti zdravia dobrý deň a vykajú. Ale sú z maďarskej rodiny. Tu je to zjavne zvykom,lebo viacerí to tak majú.
My si doma tykáme. Ale napr môj brat tetam ,ujom , krsnim rodičom vyká a ja tykám. Od detstva. Dodnes neviem prečo, ale asi som to ako dieťa nepochopila a išla som si svoje 😂 nakoľko bratranci a sestranice tiež mojim rodičom vykajú.
Moj otec je zo 4 súrodencov, je najmladší. Traja starší rodičom onikali, môj otec už "len" vykal.
Nemyslím, že to je o ucte už ako skôr o zvykoch v rodine.

fairyy
3. jan 2025

ano suhlasim vykanie sposobuje odstup.... u manzela v rodine sa dokonca onika .... aj vyka lebo ja si neviem zvyknut na oni...dokonca niekedy rozmyslam v rozhovore kto su oni...takze vykam... a tiez poznam pomerne dost ludi co vykaju rodicom....ja to vseobecne neznasam ...dokonca sama sa priznam, ze iba uplne cudzi ludia mi vykaju a taki co neznasam ich necham mi vykat...

rorino
3. jan 2025

@madeincssr Moji súrodenci otcovi výkalmi,ja už nie🤣🤷,rozdiely neboli žiadne,jednoducho to bolo prevrate od jeho rodičov,ktorým aj on vykal,čo vtedy bolo úplne bežné

madeincssr
3. jan 2025

@rorino hej, evidentne to je v niektorych rodinach dlhodoba tradicia a v pripade prirodzenosti, dobrovolnosti niet co namietat. Ine je, ked to niektory z rodicov vyzaduje od svojich deti z dovodu respektu.

martin96321
3. jan 2025

Je to o zvyku a ako to rodicia nastavia detom. Moji rodicia svojim rodicom vykali. Aj nas tak viedli k tomu,lebo to bolo pre nich normalne. My sme uz nechceli aby nam deti vykali. Tykaju nam aj nasim rodicom))))) a nevadi to nikomu

lenkasarka
3. jan 2025

Moja mama a jej súrodenci svojej mame vykali. Ja som babke tiež vykala moja dcéra počula ako vykam babke ja a vykala jej od mala tiež. Nik ju nenútil. Niektorí bratranci a sesternice babke vykali a iní týkali. Nik od nás vykanie nevyžadoval,ale ja som to asi tiež opakovala po mamke. Mamke ale tykam a dcéra jej týka tiež. Babku som mala veľmi rada zomrela nedávno a ani náhodou nemôžem povedať,že sme mali neosobný vzťah je to hlúposť.

kaca222
3. jan 2025

Mne je to divné, ale pokiaľ to tak nejaké rodiny majú, je to ich vec.
Ja tykám aj svokrovcom a dokonca už aj manželovým starym rodičom.

vlastnynazor
3. jan 2025

Príde mi to zvláštne, staromodne a chladné.
Babke = mame môjho otca sme vykali, starým rodičom= rodičom mojej mamy sme tykali a blizsi vzťah sme mali so starými rodičmi.
A babka bola pritom milá, zlata, obetava, ale ta forma komunikácie (vykat je u mňa aj v robote forma držať si odstup) tam vytvorila určitú bariéru.

anjelikdianka
3. jan 2025

Moja mama vyká svojej mame,moj otec tiež vykal svojim rodičom.Ja vykám tiež babke aj svokrovy ale mojim rodičom tykám.Naše deti starým rodičom tykajú.

autor
3. jan 2025

@deti95060810 Mám dve babky. Mamu môjho otca, ktorej vykám a mamu mojej mamy, ktorej tykám. Čiže tykám mame, babke, všetkým tetám a ujom. Len otcovi a jeho mame vykám. Samozrejme aj dedovi (otcovmu otcovi) vykala.

mima73
Autor odpoveď zmazal
rozculena
3. jan 2025

ja som si myslela,že toto je prežitok a fakt som prekvapená,že ľudia pod 30 vykajú rodičom.
Môj otec rodičom vykal,ale on má vyše 90.Ja som babke a dedkovi tykala odjakživa.
Vykala som iba svokrovcom.

zic
3. jan 2025

Tak naposledy som vykanie dieta vs rodic zazil medzi mojou babkou a jej mamou (mojou prababkou) 25 rokov dozadu. Som myslel, ze take uz vymrelo 🙂

leveta
3. jan 2025

@lenkasarka inak toto robí aj jedna moja dcéra. Svokre vykam, a ona jej vyka so mnou. Robí to len táto jedna, bude mať 6r a jediná vnučka je čo jej vyká 🙂

autor
3. jan 2025

@zic Bohužiaľ nie. Zaujímavé je, že otec má ešte ďalších troch súrodencov a ich deti im tykajú. Len môj otec má s tykaním problém.

bielasovicka
4. jan 2025

Aj moji rodičia vykali svojim rodičom. Aj ja som musela otcovi vykať keď som bola malá.ale neskôr mi už dovolil tykat. Museli ho prehovárať kamaráti aby mi to dovolil😄.ti boli takí "modernejší". Síce ja som ten starší ročník, čiže stará doba 😁

bessie12
4. jan 2025

Starým rodičom som vykala. Ale mamine som tykala. Keď som jej zo žartu povedala "vy", tak ma hneď poslala do teplych krajín 😂
Záleží ako to máte zaužívané v rodine. Mne osobne to príde trochu divné v dnešnej dobe vykat rodičom.

h2
4. jan 2025

😳 O tomto som si myslela, že je to dávno prežité. Moja mama vykala svojim rodičom, ale ona má 76 rokov a jej rodičia boli narodení v rokoch 1904 a 1907 (mama bola najmladšia z 5 detí). Pritom my sme starým rodičom normálne tykali.
Som veľmi prekvapená, že toto píše tak mladá osoba.

papver12
4. jan 2025

Rovnako som toho názoru, že to je vadné a choré. Dieťa nie je môj sluha a posluhovač a ja nie som jeho pán, ktorý si zaslúži náležitú úctu, lebo som mu dala život. Moje dieťa sa na svet nepýtalo a nič mi nedlhuje, ale ja jemu všetku lásku sveta. V živote by som od dieťata nechcela aby mi vykalo. Vzorce a výchova minulosti nepriniesli nič dobré, iba generačne traumy.

misanthropicdann
4. jan 2025

Príde mi to na hlavu. 😀 Ale ja som si až po rokoch uvedomil ze babke onikam 😀

nelka93
4. jan 2025

V mojom veku nepoznám nikoho, ale moja starká svoje mame onikala. Neriešila som to, ich vec, ja som prababke vykala, bola som tak zvyknutá a divne mi to neprišlo.

17alexis
4. jan 2025

Rodicom tykam, starym rodicom vykam a ucim tak aj moje dieta, ze starym rodicom sa vyka.

Strana
z2