Dávate svojim partnerom peniaze?
Ahoj, všetci mi tvrdia, že to nie je normálne ale už to začína vadiť aj mne. S partnerom spolu žijeme 5 rokov, zarábam v priemere o 500€ viac ako on. Domácnosť je na 50%. Každý robíme nákupy, ale nemáme to rozdelené striktne. Za posledné dva týždne som mu dala 75€ z toho urobil jeden nákup za 15, čiže berme to tak, že 60€. Dnes domov priniesol nejaké hlúposti čo si kúpil.
Opýtala som sa ho, či mu nie je blbé, že si odo mňa berie peniaze a kupuje si za to hovadiny, keď to chcel na jedlo.
A vykričal mi, že mu nedávam na benzín, a aké nákupy on robí domov ( aj ja robím nákupy), keď ideme na pumpu spolu, platím ja keďže aj mňa vozí na tom aute, ale v podstate ho využíva on denno denne, pretože ja nemám vodičák. Čokoľvek sa kupuje do domácnosti, platím to ja už som si kvôli tomu stiahla aplikáciu, aby som vedela, kde všade dávam peniaze. Za posledné dva týždne to len na upresnenie 60€ som mu dala na neviem čo, 120€ na potraviny+ drogeria, 30€ na večeru čo sme si objednali, 85€ som mu kupovala oblečenie na leto. Som normálna, alebo čo mám akože robiť? Mám sa báť, že nezaplatí nejaký spoločný účet a vypnú nás alebo čo
Ja by som s takým mužom nebola. Nie som názoru, že muž má zarábať viac ani že má živiť ženu ale že sa má dokázať minimálne uživiť a postarať sa sám o seba. S čím by mal ten tvoj evidentne problém keby ťa nemá.
Píšeš, že on deti nechce a ty si ako na tom? Lebo keby sa vám náhodou zadarilo, vieš že on vás nedokáže uživiť... Ja by som s ním dlhodobo vo vzťahu nebola, za mňa to nie je ,,chlap,,
Sorry, nedala by som mu asi nic navyše. Nie je to tvoj muz, vziat si ta nechce. Vies si predstaviť tie hadky ak by ste mali dieta? Ved to by boli same vydavky.
S muzom fungujementak, ze kazdy nieco plati, jeden hypo, jeden energie, potraviny spolocne, ja riesim deti, ak mi chybaju €, tak muz mi bez slovka posle, kolko si poviem, aj daco navyse. Hadky pre peniaze u nas pocas 10 roc.manzelstva nikdy neboli.
Po zaplatení všetkých energií a spol mu ostane na míňanie 600€? Pekne si s ním sadni a spýtaj sa ho na čo míňa. Niektoré rodiny majú toľko na mesiac pre štyroch a nie pre jedného.
A preco mu ich davas? Vy spolu nekomunikujete?
Tie peniaze čo mu davas, si mohla mat na sporiacom ucte alebo podobne, ked sa nahodou rozidete, potom zistis kolko si mohla mat nasetrene
@buberova prepáč ale mne príde zas divné, aby som sa musela pýtať chlapa či môžem ísť na lashlift? To nie...
@sense bojím sa, že nezaplatí niečo zo spoločných veci a príde upomienka alebo podobne.
@marcellka32 presne toto mi prekáža, vedela by som niečo usporiť, ale takto to dávam jemu. Teda odložím si aj tak. Ale za dva týždne 60€ to je za mesiac 120€ plus minus, no bolo by mi lepšie keby som ich vedela usporiť.
Koho je byt? Ak sa bojis ze nueco bezaplati nech posle on peniaze tebe, alebo zadajte trvaly prikaz alebo majte sanon kde budete davat potvrdenia o platbe
preboha zena...kedykolvek sa moze s tebou rozist,ked mu nedas co chce-a ty napriek tomu si neodkladas svoje peniaze? dotujes chlapa,ktory podla vsetkeho ta nevidi ako svoju celozivotnu partnerku,kedze nechce zavazky...a bojis sa ze nieco nezaplati? takze je aj nespolahlivy...spolahlivo vie len minat peniaze,aj tvoje...ake mas dovody s nim ostavat? lebo toto je egoista bez chrbtovej kosti...dost mozne,ze on pozve kamosov na drinky ako frajer,ale tebe odoprie si kupovat za vlastne peniaze...asi potrebujes budicek,len dufam,ze nebude prilis boliet...
Súhlasím s komentármi vyššie. Spoločná domacnosť, spoločné financie. Nikdy som neriešila, či posielam a koľko posielam na účet môjmu, alebo on mne.
Máš obavy, či poriadne zaplatí náklady na bývanie ?
Nevieme čí je byt, tak preber platby na seba a od neho žiadaj nech ti dáva € do ruky alebo na účet kde si to vieš hneď skontrolovať. Teraz aj tak nemáš istotu a upomienky ti zataji ...
Takže evidenciu nákladov poplatkov a úhrad potrebujete ako soľ.
A mám predtuchu že toto nie je váš jediný problém, načo ti bude taký mumák či je finančne negramotny a € rozflaja, ešte sa priživuje na tebe. A rozflaka veľké peniaze, 600 je skoro celý priemerný plat priemerného človeka
A to prečo si s ním? Čo má niečo nezvyčajné medzi nohami?
Odporucam zacat si sledovat vsetky vydaje (i prijmy). My sme si tak zaviedli spolocny online excel. Postupne sa da spekulovat i nad roznymi apkami a rozpoctom, ale zaklad je vediet co kde a byt vzajomne transparentny. Neskor sme presli na 1 spolocny ucet, teraz zas mame viacero, ale neriesime moje/tvoje, vsetko je nase. O vacsich vydavkoch rozhodujeme spolocne, drobnosti /bezne nakupy kupujeme sami podla uvazenia. Obaja mame vzdy aktualny prehlad o stave na uctoch aj pristup k tomu druhemu. Nevyhoda je kupovanie darcekov, prekvapenie velmi nehrozi, ale zas na to si ani jeden z nas nepotrpi. Je to o dovere, ze ten druhy nemina leniaze "na hluposti", ale dokaze si vsetko dobre uvazit a zodpovedne sa rozhodnut o prioritach
Nechce manzelstvo nechce deti hneva sa ked si nieco kupis za svoje $ pre seba .. pyta od teba $ a ty mu das lebo sa bojis ze nezaplati ucty, Ved ty v nom nemas ziadnu istotu ani len ako spolubyvajuci nie je dobry . Take stresy a nervy bolo by ti lepsie samej . Mala by si istotu ze ucty su zaplatene ze si kupis na co mas v pohode bez vycitiek. Na co ti je taky chlap? Ten byt je jeho a ty mu este prispievas 100e na hypo cudziemu panovi ? Akoze najomne? Jasne ze v podnajme by si platila viac ale on bude mat hypo rovnake ci tam zije Sam ci s tebou . V podnajme by si za tu vyzsiu cenu mala svoju slobodu. Tu mu pomahat splacat jeho byt a este mas byt rada ze si a davat mu € ked pyta. Za xx rokov on bude mat aj vdaka tebe splateny byt a vymeni zamky nastahuje novu pani ktoru zbuchne a bude si ju hnet chciet zobrat a dat jej vsetko co si pri tebe nasyslil bude neskoro sa zobudit.
Chod od neho, ocividne s tebou nic do buducna neplanuje 😊 teda ak chces deti samozrejme... Pokial spolu byvate toto uz malo byt nastavene, ak nie je, neplanuje to s tebou niekam posuvat 🙂 ver mi a nestracaj cas ako som stratila ja kedysi 😊
keď mu zostane 600€, nech si odloží koľko minie na obedy, potom nech míňa,ja by som mu nedala nič na viac,a ze sa bojíš, že niečo nezaplatí? to aká je dôvera medzi vami?
@marcellka32 vidíš a mne to príde normálne. Že chcem skúsiť niečo nové, bude to stáť nejaké peniaze, v to poobede budem preč, tak v rámci komunikácie mu poviem o svojom pláne a úprimne chcem vedieť jeho názor.
@buberova nepochopila si ma ..nádor samozrejme môže mať, ale aby mu to schvaľoval či neschválil to nie
jemu zostane 600eur a to mu je málo? Na čo ti je takýto partner. A tú hypo čo platí to je jeho nehnuteľnosť?
Budem zla. Keby to bolo naopak, tak by bolo vsetko ok, vsak?
Zaujala ma jedna vec on si plati hypoteku, lebo nie ste manzelia, ako ste na tom v tomto? Ty mu pomahas? Rozidete sa a vrazala si do nicoho?
No nedávaj. Povedz, že nemáš a hotovo. Odkladajú si na nejaký účet, aby si k nim nemala len tak prístup aj ty. Aby si nakoniec nezostala bez úspor a on si pôjde ďalej bez teba.
Mužská zlatokopka. Fuj, len z popisu sa mi zhnusil.
@alex49 aj pre piatich a ešte ušetria .... On ma sám pre seba 600 eur ... Mal by ju na dovolenku zobrať ,večere platiť a nie zobrať každé druhé ráno 20 eur .fuj
Autorka,
mozno by bolo vhodné riešiť vas vztah, ako tento čiastkový problém, pretoze on je evidentne na koni.
Nemá záujem, aby si bola jeho žena.
Predpokladám, ze si platí hypo na vlastný byt a ty mu vlastne takto pomahas financovat jeho zivot.
Verím, ze ani v sekunde si neuvazovala a neuvazujes mat dieta s takymto clovekom a v takomto vztahu, pretoze to "hovno" padne na teba a dopadnes ako kopec tu single mam. Neurob tuto chybu.
Môj manzel, co sa tyka penazi, ma volnu ruku v mojej penazenke a ja v jeho. Peniaze mame spolocne, doverujeme si a v zivote som nic nepreratavala.
Tak ty mu davas peniaze a on este zvysi hlas a to ze zarabas viac este neznamena, ze ho teraz budes zivit, chodi do prace aj on, tak nech sa podiela na chode domacnosti, rovnako by ste sa mali, ked zaraba pekne na poly by mala vynat domacnost, nie ty viac, ine nech si nekupuje ked na to nema a teraz este lepsia rada najlepsie ho kopnut niekam, u mna by uz davno skoncil.
Žiadne peniaze by som mu nedávala a veci byy som mu nenakupovala. Auto natankovala. Je chlap, nech si poradí. Domácnosť = nájom energie ok, podeliť, nákupy tiež ak varíte. Inak nevidím dôvod.