Deti až po svadbe. Je to staromódny názor?
Ahojte, mám 27r a som s priateĺom 5r, bývame spolu len krátko, možno ani nie rok, všetko nám klape. On je teda odo mňa starší, má 35 rokov a spomenul mi, že chce deti. Na čo som ja odvetila, že deti možno hej, ale nie pred svadbou. Veľmi sa nahneval, čo ma naozaj prekvapilo, lebo takéhoto ho nepoznám. Začal kričať, že koľko žien má deti bez svadby a sú v pohode. A teda nechápte ma zle, ja to neodsudzujem, chápem, že život je rôzny, veci sa proste dejú... po tejto hádke sme sa chvíľu nebavili, myslíte, že som sebecká ak mám tento postoj? Zatiaľ mám fajn kariéru a hodinky mi netikajú, nikdy som nebola moc osoba na rodinu, ale jedno dieťa by som zdejme zvládla, ibaže jeho reakcia ma tak zarazila. Ja som vlastne ani nič nepovedala ako kričal... iba mi príde fér, aby som sa zabezpečila, síce je to možno len zdrap papiera, no predsa keby sa niečo stane, chráni to aj tie deti. Som staromódna?
@anonym_autor my sme mali 2 spolocne deti pred svadbou. A vôbec mi nepríde staromodne mat deti po svadbe. Sprav tak ako to chceš ty. Z jeho postoja si myslím,že vôbec nemá v plane si ta vziat
@memma Ale mali ste ich dozaista preto,ze ste sa tak rozhodli spolocne ze?Tu sa bavime o nesulade hodnot,ze ked rozprava o manzelstve on na nu krici a skratka si ju vziat nechce.To je jasny signal a ona napriek tomu to dieta zvazuje.Ty tam nevidis ziadny rozdiel medzi nimi a vami?
@anonym_autor my teraz cakame prve dieta, nie sme manzelia. Sme spolu 10r. a z toho asi 7r. spolu bývame. Byt máme písaný na oboch, auto máme každý svoje (kupované zo spoločných peňazí). Hospodárime s financiami spoločne, žiadne moje a tvoje... Chceme sa zobrať, pravdepodobne spojíme krst dietata a obrad. Nikdy som nechcela velku svadbu za ktorú vysolím 10-15tisic 😃. Nechcem ale mat svadobne saty s bruskom, takze sme to nateraz poriesili papierom od notara - ze mozeme jeden za druheho rozhodovat v pripade zleho zdravotneho stavu a ze moze byt partnerovi umoznene vediet vsetko o mojom zdravotnom stave a taktiez aj papier kde mame poriesene dedenie bytu v pripade, ze by sa s jednym alebo druhym nieco nedajboze stalo - kedze bez papiera by partnerovu polovicu dedili jeho rodicia.. Mne to prislo logicke vyriesit zatial aspon takto, nakolko uz nejde len o nas dvoch ale aj o dieta a partner s tym problem nemal.
Ja by som dieťa neporodila frajerovi. Vždy som to tak cítila a je mi jedno, či som pre niekoho staromódna. Ak to má niekto inak, v poriadku, ale nech nepredviedča mňa, že to mám cítiť inak.
tak ja budem asi tiez staromodna. ja som nijak extra nemyslela na svadbu ale ked uz dieta, tak ako vydata. ja som nechcela nalepku prespanka a navyse ja by som sa hanbila najprv vybavovat na matrike vyhlasenie ze to dieta je akehosi chlapa a potom ho v porodnici odovzdavat. ja som chcela mat rovnake meno, chcela som mat istotu toho papiera, aby sa manzel ku mne dostal alebo aby on rozhodol co bude, ak by sa mi nieco stalo, ak by sa jemu nieco stalo tak aj stat pomoze. Ja som hladala stabilitu a ten papier je taky pilier pre mna. zaroven je to zavazok a clovek musi urobit par zamysleni a krokov pred rozvodom ako pri rozchode-tam staci len odist a koniec.
boze dievca, ukazuje sa ti tu cim dalej tym viac red flagov.
na dieta musia byt pripraveny obaja a nie ze on chce. kreten sebecky.
ja budem tiez nadrzat tvoju stranu, este len si zacala s pracou, potrebujes si nasetrit prave na casy ked budes mat obmedzeny prijem, na byvanie, na ... (to je jedno)
ked som bola bezdetna tiez som si myslela ze to bude lazo-plazo na materskej a potom bude dalsie, v praci to pojde uplne hladko, byvanie bude raz dva. a ono to zacalo jedno po druhom padat ako domcek z karat.
v PRVOM rade MYSLI NA SEBA, je to tvoj zivot, tvoje telo, ty budes musiet vsetko opustit a venovat sa dietatu najblizsich 15-20rokov. a na zaciatku to je makacka 24/7. nevyspata, unavena, znicena, zmorena, fyzicky aj psychicky. ty sa budes potrebovat zotavovat po porode a zaroven sa starat o novorodenca.
mne trhalo srdce ked som po roku a pol sa musela urgentne vratit do prace, aj ked som stale tam bola jednou nohou a ten plac co sme zazivali rano v jasliach, to dieta sa na mna vrhalo ked som po neho po praci prisla.
kamaratovej sestre povedali, ze jej drzia 6m miesto, po 6m sa vratila ale bola tam s nou aj pestunka ktora dohliadala na to dieta, po par mesiacoch radsej odisla a osamostatnila sa.
a co logistika? kto bude vodit to dieta do jasli? kto ho bude vyberat? kto s nim bude ked bude chory? lebo v jasliach a v skolke sa budu na neho lepit choroby jedna radost.
mam kamaratku v skolke,u nich je bezne ze dieta je kazdy mesiac tyzden-dva doma kvoli chorobe. date to? ako sa zmeni vas prijem, lebo pri chorom dietati neurobis nic.budes lietat okolo neho a potom odpadnes od unavy.
tak ja budem asi tiez staromodna. ja som nijak extra nemyslela na svadbu ale ked uz dieta, tak ako vydata. ja som nechcela nalepku prespanka a navyse ja by som sa hanbila najprv vybavovat na matrike vyhlasenie ze to dieta je akehosi chlapa a potom ho v porodnici odovzdavat. ja som chcela mat rovnake meno, chcela som mat istotu toho papiera, aby sa manzel ku mne dostal alebo aby on rozhodol co bude, ak by sa mi nieco stalo, ak by sa jemu nieco stalo tak aj stat pomoze. Ja som hladala stabilitu a ten papier je taky pilier pre mna. zaroven je to zavazok a clovek musi urobit par zamysleni a krokov pred rozvodom ako pri rozchode-tam staci len odist a koniec.
ja budem tiez nadrzat tvoju stranu, este len si zacala s pracou, potrebujes si nasetrit prave na casy ked budes mat obmedzeny prijem, na byvanie, na ... (to je jedno)
ked som bola bezdetna tiez som si myslela ze to bude lazo-plazo na materskej a potom bude dalsie, v praci to pojde uplne hladko, byvanie bude raz dva. a ono to zacalo jedno po druhom padat ako domcek z karat.
v PRVOM rade MYSLI NA SEBA, je to tvoj zivot, tvoje telo, ty budes musiet vsetko opustit a venovat sa dietatu najblizsich 15-20rokov. a na zaciatku to je makacka 24/7. nevyspata, unavena, znicena, zmorena, fyzicky aj psychicky. ty sa budes potrebovat zotavovat po porode a zaroven sa starat o novorodenca.
mne trhalo srdce ked som po roku a pol sa musela urgentne vratit do prace, aj ked som stale tam bola jednou nohou a ten plac co sme zazivali rano v jasliach, to dieta sa na mna vrhalo ked som po neho po praci prisla.
kamaratovej sestre povedali, ze jej drzia 6m miesto, po 6m sa vratila ale bola tam s nou aj pestunka ktora dohliadala na to dieta, po par mesiacoch radsej odisla a osamostatnila sa.
a co logistika? kto bude vodit to dieta do jasli? kto ho bude vyberat? kto s nim bude ked bude chory? lebo v jasliach a v skolke sa budu na neho lepit choroby jedna radost.
mam kamaratku v skolke,u nich je bezne ze dieta je kazdy mesiac tyzden-dva doma kvoli chorobe. date to? ako sa zmeni vas prijem, lebo pri chorom dietati neurobis nic.budes lietat okolo neho a potom odpadnes od unavy.
@lauruska_sumienka nedá to. Autorka je zaľúbený tak má zahmlene myseľ. Aspoň podľa jej vyjadrení. Nakoniec si dá urobiť dieťa bez svatby, nebude môcť pracovať lebo panko bude prizivnik. Ale kto chce kam pomoze si sám. Nech sa páči.
No ono ráta s tým, že ja by som vlastne pracovala hneď po materskej, o tom sme sa už raz bavili, s tým ani nemám problém, len ma naozaj zarazila jeho reakcia. Ja sa ani deťom nebránim, síce mi ešte príde skoro, ešte by som rada trošku času investovala do kariéry, lebo robím niečo čo ma fakt baví. Zatiaľ som sa radila len s mamou, ale chcela som aj nestranný názor, lebo moja mama samozrejme drží stranu mne.
@anonym_autor fuf, no pracovat hned po materskej, t.j. dieta bude mat kolko? 4-6 mesiacov? Ved vtedy este mozes kojit, jasle ti nezoberu dieta take male, a ak hej tak len na pol dna nie na cely... ty od 6 mesiacov musis zacat s prikrmami a to tie jasle sa s tym nebudu parat. Mozno babatko bude potrebovat cvicit fyzio, mat nieco ine speci na lieky, s tym tiez sa neparu vsetky jasle (a ked hej, budu mat volno?)
@3petka ja chapem, ja som tiez mala ruzove okuliare ale mna drzala ta hanba. naviac moja babka by to neprezila. ruzove som si ale nechala pri vybere mena, doteraz sa mi to meno nepaci. a dalsie uz nebude vyberat aj keby sa pokrajal.
ja verim dufam, ze autorka ma racio a pozrie sa tu v diskusiach co sa dialo tym nezosobasenym zenam co ignorovali red flagy, ako sa ti otcovia starali o tie deti, ako rychlo vedeli odist, kolko problemov zrazu museli riesit
tiez mam kamaratku co porodila deti bez papiera a priezviska dala jeho, teraz si hlavu bije co to urobila. s vlastnymi detmi nikam nemoze ist lebo ona a oni maju ine priezvisko, vsade musi dokladovat ze su jej. no je z toho zufala
mne tiez muz raz zadrel ze on nechce prist o svoju slobodu ale ja som mu povedala rovno ze bud alebo. ja prespanka nebudem
@kiki68 pred rokom sa riešila situácia tehotná žila s priateľom v Nemecku, upadla do kómy, predčasne porodila dieťa a jej matka rozhodovala o zdravotnej starostlivosti aj riešila prevoz na slovensko matky aj dieťaťa.
Priateľ mohol akurát ostať v Nemecku zarábať a platiť spoločný byt ale "svokra" chcela mať dcéru a vnúča pri sebe lebo jej bolo draho cestovať do Nemecka.
Keby boli manželia tak je právne otcom dieťaťa a rozhoduje aj o dieťati aj o manželke.
@anonym_78d688 v Rakusku moze o mne rozhodovat partner, ak spolu zijeme viac ako 6 mes na jednej Adresse TP, neviem ako to je v DE, ale moze to byt ako na SK a tam sa moze stat presne toto.
@anonym_autor taka to vec nikdy nevyjde z mody
No ja zarábam dobre a mám prácu, ktorá by išla robiť aj popri materskej, takže ja si myslím, že on ráta s tým v podstate, že ja by som ako keby pracovala a neklesla by som nejako platovo. Spoločné bývanie sa nerysuje, ja som študovala 6r a len nedávno som začala pracovať, ja ešte našetrené na alikvotnú čiastku nemám sa priznám. O deťoch sme sa bavili, ale ja som vždy hovorila, že možno tak po 30tke
@anonym_autor studovala si 6 rokov, tak budes asi lekarka, alebo veterinarka? Dievca zlate, porozmyslaj, ci on je ten pravy. Vypocitavy je tu mozno on.
@anonym_autor
1/ Ak ste dospeli k záveru, že je čas na dieťa, tak prečo nie aj svadba? Dieťa je väčší záväzok ako svadba. Nevidím dôvod svadbu odkladať na neurčito a pritom mať deti
2/ Svadba je určité vyjadrenie zodpovednosti. Zodpovednosť nie je staromódna, a nikdy nebude. Možno len u tých, čo sa zodpovednosti boja
3/ Svadba dáva isté istoty tebe, aj dieťaťu. Čo keď partner nečakane zomrie? Čo dostaneš? Nič, lebo si na úrovni kamaráta. Pri najlepšom bude dediť vaše dieťa, a ty budeš len správca, nie dedič. Vdovské, sirotské? Zabudni...
@lauruska_sumienka “prespanka” 😂 to zijes na nejakych zapadnutych lazoch v minulom storoci, kde ta ohovaraju tetky na ulici a ty urobis vsetko preto aby si vyzerala dobre pred susedkami? 🤦♀️ 😅
@anonym_bc79af nechápem čo mi tu vypisuješ, jasné, že sa cena bytu môže zdvojnásobiť a čo to mení na fakte, že mu musí vyplatiť polovicu splátok?
@belllinka nemení to ničm ibaže mať svoj byt ešte pred svadbou a vyplátiť polovicu splátok hypo je podstatne výhodnejšie, ako ho nemať. Mám pocit, že si myslíš opak. Nikto tu predsa nespochybňuje, že mu tie splátky vyplatiť musí.
@lauruska_sumienka nedá to. Autorka je zaľúbený tak má zahmlene myseľ. Aspoň podľa jej vyjadrení. Nakoniec si dá urobiť dieťa bez svatby, nebude môcť pracovať lebo panko bude prizivnik. Ale kto chce kam pomoze si sám. Nech sa páči.
@3petka tiež sa toho obávam a potom tu bude vypisovať, ako predtým taký nebol
Ja normálne neverím co tu všetci píšete. neviem načo autorke vtlkate do hlavy ze nemá mať dieťa " lebo nie je vydata". Som zvedavá co by ste jej radili vtedy, kebyže povie ze je tehotná, chlap si ju nechce vziať, tak tým pádom pôjde na interrupciu. Už to vidím ako by ste ju tu bicovali zato. Všakže?
@anonym_autor
1/ Ak ste dospeli k záveru, že je čas na dieťa, tak prečo nie aj svadba? Dieťa je väčší záväzok ako svadba. Nevidím dôvod svadbu odkladať na neurčito a pritom mať deti
2/ Svadba je určité vyjadrenie zodpovednosti. Zodpovednosť nie je staromódna, a nikdy nebude. Možno len u tých, čo sa zodpovednosti boja
3/ Svadba dáva isté istoty tebe, aj dieťaťu. Čo keď partner nečakane zomrie? Čo dostaneš? Nič, lebo si na úrovni kamaráta. Pri najlepšom bude dediť vaše dieťa, a ty budeš len správca, nie dedič. Vdovské, sirotské? Zabudni...
@yosi sirotské dieťa bude mať bez ohľadu na to, či boli manželia, alebo nie
@anonym_autor ano, je to prilezitost na zamyslenie.
a vobec to nie je staromodny nazor. manzelstvo je zvazok, ktorym okoliu hovorite, ze ste si vybrali navzajom jeden druheho, rozhodli ste sa tak a nikto iny uz vo vasom vztahu nema miesto.
druha vec je pravne hladisko, mnohi to zazili, nieco sa stane a riesi sa dedenie, vdovsky dochodok, atd. (preto aj niektori homosexuali chcu pravny zvazok).
treba sa s nim porozpravat, preco tu svadbu nechce, deti su vacsi zavazok nez manzelstvo.
No ono ráta s tým, že ja by som vlastne pracovala hneď po materskej, o tom sme sa už raz bavili, s tým ani nemám problém, len ma naozaj zarazila jeho reakcia. Ja sa ani deťom nebránim, síce mi ešte príde skoro, ešte by som rada trošku času investovala do kariéry, lebo robím niečo čo ma fakt baví. Zatiaľ som sa radila len s mamou, ale chcela som aj nestranný názor, lebo moja mama samozrejme drží stranu mne.
@anonym_autor mama má pravdu, tak s tým, že by si išla hneď po MD do práce, je ok, to je korunovaný debil. Napadlo aspoň teba, ak už nie jeho, že sa môžu narodiť deti dve, alebo nedajbože dieťatko psotihnuté, od ktorého nebudeš môcť ísť do práce ańi po troch rokoch a možno nikdy? Toto nie je človek pre život, čo na ňom preboha miluješ? Som s mužom dve desaťročia a nikdy na mňa nezvýšil hlas, nie to, že by na mňa kričal.
Ešte jednu vec by som len tak splechla na zamyslenie... nerieš svadbu, ale jeho prístup k Tebe. Ja viem, už som ti videla strašne veľa razy na koniku...tu sú ženy posadnuté svadbou. Ale tebe sa tá svadba v skutočnosti neoplatí. Myslím...po finančnej stránke. Máš rozbehnutú kariéru, vravíš. Študovala si 6 rokov, takže medicína. Máš dvadsať čosi...chalan 35. Vieš si seba predstaviť v tom veku? Že by si žila v podnájme? Chalan je zjavne finančné negramotny. Ako ok, keby sa naňho dalo vo všetkom ostatnom spoľahnúť, keby bol pracovitý, milujúci, rodinný typ...tie peniaze by človek ozelel. Išli by ste do zväzku aj s tým, že teda ty budeš ten živiteľ. Aké keďže podľa toho ako píšeš, na chalana sa nedá spoľahnúť v ničom, pre teba je super, že sa nezoberiete a teda nebude BSM a teda tvoje peniaze budú tvoje a nie spoločné s vychcancom....
Ja normálne neverím co tu všetci píšete. neviem načo autorke vtlkate do hlavy ze nemá mať dieťa " lebo nie je vydata". Som zvedavá co by ste jej radili vtedy, kebyže povie ze je tehotná, chlap si ju nechce vziať, tak tým pádom pôjde na interrupciu. Už to vidím ako by ste ju tu bicovali zato. Všakže?
@anonym_4fc996 ja zase neviem, na čo tu píšeš niečo, čo sa autorky v tejto téme netýka. Ak si čítala všetky jej príspevky, tak hádam chápeš, že to, že jej priateľ odmieta svadbu, ale dieťa chce, nie je jej najväčším problémom. Problémom je to, že jej priateľ je pre partnerský život nepoužiteľný a je fuk či so svadbou, alebo bez nej.
To je krasa takyto panko v 35ke v podnajme, na normalnu odpoved na teba navrieska a ani netusis o jeho financiach. Normalne by som ho osrala zvysoka. Este nemate ziaden problem a uz sa vyfarbuje, dobre pre teba. Za takehoto by som sa teda ja nevydala uz ani keby kolenacky prisiel a sla by som hladat nieco normalne.
Ak takto desne vybuchol a 1x za x rokov, až si sa nemohla na slovo, niečo za tým, že si ťa nechce vziať bude. A úprimne ja by som sa ani veľmi nečudovala, ak by vysvitlo, že kdesi v zahraničí alebo kde má záväzok.
Predať byt lebo ho nevládal platit, mi príde tiež riadna hlúposť, mohol ho prenajať, zohnať spolubývajúceho atď.
Za tým budú iné veci. A bohužiaľ mi napadajú len riadne dlhy.
Žijete spolu rok, poznáte sa 5, ale zrejme o ňom málo vieš.
Všetko oddelené, každý si platí sám a on ma predstavu o dieťati, že ja už chcem.
Povedz mu s kľudom, že áno žien čo majú dieťa bez svadby a nevadí im to je plno, takže pokojne nech sa po nejakej poobzera, nebudeš mu stáť v ceste.
Pre tie čo si nechajú na seba bezdôvodne ziapat platí to isté.
Nedaj sa doplácať do dieťaťa lebo on chce. O svadbe by som neuvažovala aj keď si myslím,že keď mu docvakne čo v tebe ma, nacupka, že on to tak nemyslel a že keď teda tak chceš si ta vezme.
Doteraz ste sa nebavili konkrétnejšie že kto v cca akom veku o dieťati uvažuje, že ty chceš dieťa do manželstva a porieseneho bývania?
A teda áno nikdy nevieš. Môže byť dieťa zdravé aj často obycajne choré (naivitu vidno pri predstave dieta do jasli a ty pracovať) aj s diagnózou.
@anonym_4fc996 ale ona sa pýta na dieťa bez svadby.
@anonym_4fc996 nie že nie je vydatá, ale pre ňu je svadba dôležitá a on miesto odpovede prečo nie, začal kričať.
Nemajú zázemie pre dieťa, on ráta s tým, že ona zafinancuje všetko na 1/2 alebo čosi viac.
Nemajú spoločné nič. Bývanie, neporiadok spolu, ani jeden neuvažuje čo ak nebude môcť ísť autorka po pol roku do práce.
Ja zas nechápem jedno. Ak by bolo niečo čo je pre mnou milovanú osobu dôležité a pre mňa iba papier, či formality, tak prečo ten papier a 10min. úkon na matrike nepodstupiť.
Fakt by som chcela vidieť, že žena zadre mužovi, že dieťa hej, ale do rodného listu ako otec nie.
Ale nevadí, však poriesime notárom, právnikom splnomocnenie, dedenie, starostlivosť. Jedného by som chcela vidieť čoby súhlasil lebo však iba papier. Nie je záruka dobrého vztahu otec dieťa.
@anonym_autor mama má pravdu, tak s tým, že by si išla hneď po MD do práce, je ok, to je korunovaný debil. Napadlo aspoň teba, ak už nie jeho, že sa môžu narodiť deti dve, alebo nedajbože dieťatko psotihnuté, od ktorého nebudeš môcť ísť do práce ańi po troch rokoch a možno nikdy? Toto nie je človek pre život, čo na ňom preboha miluješ? Som s mužom dve desaťročia a nikdy na mňa nezvýšil hlas, nie to, že by na mňa kričal.
@anonym_bc79af plus ďalšia vec. Miesto aby ako otec trval na tom že dieťa prve roky potrebuje mamu a on chce pre svoje a samozrejme ich spoločné dieťa len to najlepšie a teda prítomnu mamu co sa stará kým môže on plánuje dieta odložiť do jaslí a žena nech zarába. Toto nie je milujúci empaticky chlap nemá potuchy o realite a o tom co dieťa obnáša a zaujímal by ma skutočny dovod prečo ho chce
@anonym_4fc996 ale ona sa pýta na dieťa bez svadby.
@anonym_4fc996 nie ona sa pýta či je v poriadku ak pre ňu je dôležité až nevyhnutné mať svadbu pred dieťaťom a trvať na tom.
A odpovede sú, je to v poriadku.
Ak on vieska miesto odpovede,že plno žien je, ktorým to nevadí, tak čo ona vymýšľa, už nie je v poriadku. Že vôbec
@anonym_4fc996 tu je tych problémov viac a ide to že nie že nemá mať dieťa bez svadby ale že ak chce najskor svadbu a potom dieťa nemala by ustúpiť zo svojich hodnôt zvlášť ak chlap reagoval agresivne na jej predstavu
@anonym_autor studovala si 6 rokov, tak budes asi lekarka, alebo veterinarka? Dievca zlate, porozmyslaj, ci on je ten pravy. Vypocitavy je tu mozno on.
@zuzana76 a ešte s tak náročnou robotou po takom dlhom štúdiu chce kvoly vychcanemu chlapovi všetko zahodiť aj svoje hodnoty a po pol roku dať dieťa do jaslí to je dosť o drzku ak robí 12 ky, na smeny ako doktorka atestácie je to vôbec reálne s malým dieťaťom? Nezdá sa mi to. On jej nepomoze. Aby potom nezadrel no nie moja matka má byť iba doma nikam nejdeš a po materskej budeš robiť od do a keď ti to ja dovolím. Volako s toho nemám dobrý pocit
@anonym_4fc996 nie ona sa pýta či je v poriadku ak pre ňu je dôležité až nevyhnutné mať svadbu pred dieťaťom a trvať na tom.
A odpovede sú, je to v poriadku.
Ak on vieska miesto odpovede,že plno žien je, ktorým to nevadí, tak čo ona vymýšľa, už nie je v poriadku. Že vôbec
@janage no ved a co by bola prvá? ved takých žien je spústa. A zvládnu to.

Och Boze,z tvojich komentarov je jasne,ze ty s nim to dieta ozaj zvazujes,racionalizujes si to,napriek tomu,ze on si ta nechce vziat.Zeny,vam nie je pomoci,fakt nie.
@maminkadeticiek on chce maternicu. Dieta o ktore sa postará ona. A bude ho živit. Vychcanec