Deti na prvom mieste: Ako vyvážiť starostlivosť a osobný čas?
Pochádzam z rodiny kde rodičia sa mi nevenovali nehrali sa so mnou. Proste nemali sme žiadny vzťah, poznala som len bitky krik a nadávky od nich. Vždy som si hovorila že ja keď budem mať deti budem sa im venovať a hlavne ľúbiť ich. Mám dievča a chlapca, odmalička boli náročné deti neobsedeli ani na chvíľu. Venujem sa im dá sa povedať nonstop. Manžel v rámci možností keď je doma alebo nemá insie na robote. Mám minimum času na seba lebo deti sú vždy na prvom mieste. Keď idem do mesta sama na nákup alebo niečo vybaviť vždy sa ponáhľam domov aby neboli dlho sami bezo mňa. S manželom nikam nechodíme sami lebo nemá kto nám postrážiť deti. Občas je to náročné nonstop venovať sa len deťom. Človek nikdy sa nezastaví neoddýchne ani nachvíľu. Páčia sa mi výlety a vychádzky po okolí keď spoznávame okolie. No niekedy už ma nebavia hry a stále vymýšľať ako sa hrať a zabaviť ich. Potom mám výčitky svedomia keď chcem mať aj na seba čas a mám takéto myšlienky. Je to v poriadku?
10 ročné dievča v pohode na 2- 3 hod. postráži 4 ročné.Takze zaviesť pekne pravidlo.Raz- dva krát týždenne šup s manželom na prechádzku alebo niekde sami.Alebo ty sama.A bez výčitiek.Si človek,nie stroj
Ste síce rodičia,ale ste hlavne aj partneri.Nezabudat na toto
Si v jednom krci, aby si bola viac, ako nepodateni rodicia. Trochu zvolni, decko tiez oceni aj trocha tej nudy. 🌞
Nemusis robit detom animatora. Deti sa potrebuju aj nudit- to ti povie kazdy psycholog. Potrebuju byt same so svojimi myslienkami- lebo to podporuje ich vynaliezavost a tvorivost. Vsetky prelomive napady, teorie....vznikli z nudy- ze niekto jednoducho dostal napad.... Takze" nezabijaj" v detoch ich potencial a nechaj ich nudit sa.
Ty si deťom potom nie mama,ale otrok keď máš výčitky, že si hodinu preč 🤦♀️. Inak ako nemáš na seba čas, keď ti staršie chodí aj na krúžky? A predpokladám, že v takomto veku sa vedia deti aj spolu pohrať bez rodiča
Ty máš skôr psychický problém, že musíš a musíš lebo inak sa im málo venuješ. Pri takých deťoch si už kľudne môžeš oddýchnuť.
Tak šup požičať alebo kúpiť literatúru, pogooglit a naštudovať niečo o dôležitosti voľnej hry a aj nudy v živote dieťaťa.
S kým by mali byť deti, ak nie s rodičmi
Ides z extremu do extremu.
Nechces ich za zanedbavat, tak sa bicujes ked ides na blbu hodinu na kavu? Utekas z obchodu domov?
Deti su predsa s otcom a nie u susedov.
Uzinsi trochu an ty svoj cas, kino, kava a ked pan manzel nechce opatrovatelku tak nech sa postara.
Mali by ste ale chodit aj ako rodina a ked sa deti hraju travit aj vas spolocny cas
Ani jeden extrem nie je dobry, deti by mali vidiet, ze aj ty mas potreby a rovnako by si mali zazit, ze sa rodicia venuju aj sebe navzajom bez nich
Mne to nemusíš vravieť, ja mám také dve malé. Ale rozhodne im celý deň nebehám za riťou
Je dobre najať balans.
2x minimálne do týždňa potrebuješ hodinku pre seba.
A deťom je naozaj dobre sa venovať. Robíš to výborné, môžeš byť veľkým vzorom a tvoje deti raz určite budú hovoriť ako super mali mamu.
Ale ten čas potrebuješ aj pre seba a aj s mužom sami (my si platíme aupair ). A nie na tie 2 hodinky 1x za týždeň nás to naozaj nezruinuje.
@doriiis deti nemajú čo strazit súrodenca.
A už vôbec nie 10rocne.
Nie je to v poriadku. Nekludna mama, nekludne deti. Zadovaz si strazenie, zaplať si pomoc. Chod sa von vyvetrat. Na prvom mieste mas byt ty a nie deti. To je také komunisticke klišé ze az, daj sa dokopy, ziadne decko nechce nervoznu matku. Sama vidis ze teba vychovali nervozni rodicia, tiez si asi mysleli ze decko ma byt na prvom mieste...
Asi tu so mnou nikto nebude súhlasiť, ale deti nepatria na prvé miesto. Áno, svoje dieťa ľúbim, postarám sa o neho ako viem. To neznamená, že je stredobod vesmíru a na seba zabudnem.
https://www.facebook.com/reel/355481503941567/?...
@kitycat Pretoto nechcem aby staršia strážila menšieho lebo čo ak sa niečo stane.
Ahoj, mame to úplne rovnako. Malého nám nikdy nikto nestrazil. Robievam to tak, ze sa pre striedame, jeden ide behať, druhá je s dieťaťom. Ja som napr teraz v meste a oni dvaja spolu. Keď chceš, popozeraj moje staršie prispevky, aj o určovaní hranic s laskou: https://www.instagram.com/barbora_bali/?hl=sk veľa píšem o materstva výchove okrem ineho. 🥰
My nemáme žiadny pomoc rodiny ani starých rodičov lebo všetci sú ďaleko, ale normálne využívame platenú pomoc opatrovateľky. Máme študentku ktorá k malej príde a zahrá sa s ňou, malá je spokojná, že jej prišla parťáčka na hru a my ideme s mužom na 2-3 hodky na kávu, wellness, kino, večeru atd. Žiaden problém 🙂 Využívame to raz do týždňa cca.
A mimo toho sa normálne pri nej vieme prestriedat, muž bol dnes behať, ja som si doma s malou čítala knižky, teraz ju on zobral na odrazadlo a ja doma ležím vo vani. Včera sme boli cely deň spolu na vylete.
Nečítala som celu diskusiu len úvodný príspevok, ale nechápem čo ti bráni riešiť to takto.
Deti nemaju byt na 1. Mieste tam ma byt manzel. Jemu si prisahala nie detom
na prvom mieste som ja, potom dieťa plus partner.
Chvilu som tak fungovala, deti, domacnost…skoncila som na lexaurine. Ten mi pomohol “sa nadychnut” a odvtedy som na prvom mieste ja. A neuveris, maju sa tak lepsie aj moje deti. Na manzelovi este pracujem🫣
Také výčitky som mala aj ja pri prvých 2 deťoch ..venujem sa im naplno,nikto mi nebaví...a teraz mám 3 dieťa a už ich častejšie nechávam manželovy a idem si von v kľude😅lebo už by som sa asi zbláznila.
Tak keď poobede nemáte nikoho na stráženie. Vymyslite si raz za čas nejaký program spolu kým sú v škole, škôlke. Ja by som nás objednala napr k zubarke na preventívnu, a zvyšok dňa si užite. Nejaký wellness a obed..
Ah, aj sama stale o tom rozmyslam. Uz roky.
Strasne sme sa lubili pred tym ako sme sa stali rodicmi. A potom boli iba deti a takto je uz takmer 12 rokov. Nemali sme ani telku, vela sme cestovali a to vzdy s detmi.
Urobili sme chybu, teraz by som mozno to aj riesila ale sme vzdialeni, neviem ci vobec chcem s nim sama niekam.
On sa dost zmenil, proste su deti pre jeho vsetko. Nerozpravame sa ako kedysi, ak sa tema netyka detoch.
Ale som zacala chodit na konferencie a dovolenky bez deti (s mamou, kamaratmi a podobne). Nastastie mam svoju pracu, rodinu a kamaratky.
Je krasne sa venovat detom, no nikdy netreba zabudnut na manzelstvo a sameho seba.
Vycitas si, ze si ich nechala hodinu doma s tvojim mužom? to nie je normálne podľa mňa... Však tvoj muž je tiež ich rodič... Taký istý ako ty.. A uz duplom nie keď sú také staré.. keby to boli ešte bábätká tak dajme tomu... Pokiaľ nezačnes žiť sama pre seba tak sa zblaznis... Aj ty si človek. Nemusíš byť hneď opačný extrém ako tvoji rodičia.
Pochádzam z rodiny, kde boli deti vždy na prvom mieste a všetko v rodine sa prispôsobovalo im. Tak ,ako som bola zvyknutá, venovala som sa aj ja mojim deťom. Mohli sme si im všetko dovoliť aj nadštandardné. Žiaľ. netrvalo to dlho, keď som mala 34 rokov, náhle som ovdovela. Zostal mi takmer splatený veľký byt v meste, rozostavaný rodinný dom s veľkou záhradou a 3 deti. Dôležité bolo veľa zarobiť, aby som deťom dopriala všetko tak, ako to bolo predtým, aby necítili ani menší nedostatok. Nebolo to ľahké, chcelo to hlavne študovať, aby som sa k dobrému zamestnaniu s vysokým platom dostala. Mala som iba pedagogickú fakultu a učiteľský plat - nič. moc. Vyštudovala som preto do 10. rokov popri zamestnaní ďalšie 2 vysoké školy ( nie učiteľského zamerania) a až po tej druhej sa mi podarilo zakotviť pri tvorbe európskych projektov so slušným príjmom. Podarilo sa mi dokončiť dom, v ktorom každé dieťa získalo pohodlie, aké sme im plánovali s manželom, podarilo sa im vyštudovať aj v zahraničí, všetky 3 deti obhájili doktoráty, ale vždy som za nimi stála ja a vytvárala im podmienky pre úspešnú budúcnosť. Vždy som myslela len na potreby svojich detí aj teraz v dôchodku, keď už na mňa odkázané nie sú. Postavila som domy všetkým trom a naštartovala do života. Zarazila ma minule moja najmladšia dcéra otázkou, prečo som zostala sama a nenašla si za 37 rokov žiadneho partnera. No ja som ani nehľadala. Nepotrebovala som, mala som svoje deti a ich potreby, ktoré som musela spĺňať. Ani by ma nenapadlo si niekoho nájsť a čo len minútu venovať randíčku s cudzou osobou. Bolo by to na úkor mojich detí a mohlo by to byť spojené s problémami a ktovie aký dopad by to malo na deti. Tak to bez akéhokoľvek partnera dopadlo veľmi dobre a iba som sa utvrdila, že ak sa niekto rozhodne byť matkou, nikdy nesmie myslieť na seba, na svoje potreby, týžby... Myslieť na seba, na nejaký čas pre seba a pod. je totálnym zlyhaním matky. Tá musí myslieť stále iba na deti a vtedy sa jej deti určitie vydaria a budú úspešné v živote.

Som na tom podobne. Mam 2r a 4m manzel 3x do nesiaca na 3 dni na sluzobku ja som sama od rodiny 500km tkze sami nikam nechodine. Ja som nijde uz 2r sama nebola zato manzel si ide s kamosmi posediet na pivo a teraz cin dalej tym viac. Detom sa venuje ked moze bemozem povedat ale inac je to hroza uplbe sa nam vsetko pokazilo ale pre deti by som spravila vsetko je to narocne