Divná svadba
Ahojte,v sobotu sme boli na svadbe manzelovej sestre.
Bola to mala svadba, len rodicia a surodenci z obidvoch stran, bolo nas 15. V plane bolo normalne svadba v kostole a potom kratke posedenie v restauracii.
To by bolo vsetko ok, sok prisiel, ked sa isiel rozratavat ucet za ten obed, co sme zjedli. To ste uz zazili niekedy?
Pritom mladomanzelia nic take predtym nespominali, ze si kazdy zaplati sam. Teda akoze ja by som s tym problem nemala, ale mohli to dat vediet dopredu. Potom by som im aj do obalky dala menej penazi.
Podotykam, ze biedou netrpia, jasne, ze keby boli v zlej financnej situacii, by som to neriesila a chapala, ale takto... a pritom viem, ze museli vyzbierat celkom slusne penazia, len my surodenci sme sa dohodli, ze im dame po 200 eur a rodicia urcite viac.
Tak to je len taky moj vylevik tu, ze ci sa to na takychto malych svadbach takto robi bezne 😀
V žiadnej rodine toto nie je normálne.
Asi by som vytiahla tu obálku a zaplatila obed z toho a potom im ju podala :D bolo by to asi podobne "slusne" :D
A nemysli si, vedeli ze dary budú;) som rada ze u nás sa obalky dávali na hostine zatiaľ vždy:D
@simca06022011 len oni tie obálky dostali už pred kostolom. Tak už mohlo byť ženíchovi jasné, že sú tam €. Skrátka ogrgel je to.
@mandzula no to uplne zabili, ved sme odtial odchadzali ako obareni vsetci, az potom v aute sme tak s manzelom zacali o tom rozpravat ze akoze to co bolo 😀
@mandzula ved prave a vravim, ze oni peniaze maju. Nie su milionari, ale ani neziju od vyplaty k vyplate. Ved len nevesta mala saty za 400 eur a make up za 200. Tak kebyze nemaju, neda tolko. ..
Wau... No tak toto počujem 1.x
Wow, toto som v živote nepočula ani nevidela. Títo vyhrávajú cenu sedláci roka 2023. 😂
manzelova sestra sa zjavne super vydala...
rovno do Fun rádia toto dať🙈🙉🙊
Tak to som este nepocula. Co ich to napadlo? Nikdy neboli na ziadnej svadbe alebo co?
Nam sa raz stalo, ze sme prisli na svadbu, pozvanka so spanim a ked sme tam prisli tak zrazu spanie sme si mali zaplatit sami. Nikto nam to nepovedal dopredu 🤦🏼♀️ Tak sme to zaplatili s penazi, ktore sme im planovali dat. Z 200€ razom bolo 100€. Ale nastastie teda obed, kolace a pitie zaplatili novomanzelia 🤣🤣
Zijem v AT a v kraji, odkial pochazda nevesta je naozaj taky zvyk, ze hostia si platia. Hotel (ubytovanie, cestu tam ( 250 km od nas k nim), + napoje aj veceru + dar.
My sme to vedeli dopredu, lebo sme boli o tom upovedomeni dopredu 🙉, ja som odmietla, ale nakoniec sa to vyriesilo k spokojnosti, lebo svagrina, bola zhrozena, ze to v ziadnom pripade a ze ona nedovoli, aby si svadobcania take nieco platili, cize zenichovu cast rodiny hradili oni - svadobni rodicia.
Ja som tiez bola prekvapena, lebo o takomto zvyku som naozaj dovtedy nechyrovala 😲. Takze ano, aj take veci sa deju, len som netusila, ze uz dorazili na Slovensko 😂. 😖
@ukulela ja viem,.o to by to malo väčší efekt :D inak by ma zaujímalo ako sa rodicia tvárili. Môj otec by toto nedopustil :D minimálne by to zaplatil on...
@gab tak my si vždy hradime cestu, ubytovanie...ale nenapadlo by ma za hostinu pýtať. Nejak rátam s tým ze tie peniaze sú v dare zarátané už vopred a podla toho dávam sumu.
Ale tiež sa.kj stalo ako hosťovi ze sa bratranec ospravedlňoval vopred nech sa nehnevame ze úbytkom nevedia hradiť... mňa by to ani nenapadlo ze mi to majú uhrádzať, tak možno niekde to čakajú hostia.
@gab presne, iny kraj iny mrav. Zvyklosti su rozne.
Skor by ma zaujimalo, kolko stál obed autorku s manzelom?
A ci dali za oboch do obáky sumu 200 alebo za kazdeho? U nas, ked ide jeden na svadbu blizkej rodine, tak dava 300 a žreby k tomu.
Ano, zazili... nebola to sice svadba, ale oslava, kde sme boli pozvani do restauracie a na konci sa vsetci zbierali na ucet. Spomeniem len, ze to bolo v zahranici, tak mozno je to tam taky zvyk... tiez sme ostali dost sokovani🙈🤷♀️😅
@opica_skorica 300.. hmm..mne sa zdá aj 200 veľa.ved každý podľa príjmu... Keď zarobím 800, a dám do obálky 200, tak si môžem zobrať pôžičku... Iné je, keď je to tvoje dieťa ... Ešteže nechodím na svadby a ani tak skoro nebudem 😀
@gab ubytovanie a cestu to áno. Len som prekvapená že aj hostinu. Veď aj keď pozvem niekoho na návštevu, tak ho pohostím a nečakám od neho, že si prinesie občerstvenie sám. Na pozvánkach sa vždy píše - pozývame vás. Tak automaticky sa mi to spája s tým, že kto pozýva tak platí 😉
PRISTANE TI V SCHRANKE
Pozývame Vás na svadbu dňa ...2023, ale hotel, cestu, večeru a drinky si platitia hostia sami
Priplatok za pouzitie servitok zvlašt 11,-
Peniaze pre nevestu - zvlast obalka ( berieme karty Master, Visa)
Pre ženicha detto
Poplatok parkovne, miestna daň a pouzitie priborov 50,-
V tento slavnostny deň spojime s prispevkon na charitu pre deti min.50,-
10eur poplatok za oznamenie
Ďakujem.Oslavte tento štastny deň s nami.
Už sa na Vas tešíme
Ženich 🕴 a nevesta💃
a šťastná rodina
@karolinakr žiaľ, nemôžeme prísť - asi tak by odpovedala väčšia pozvaných, ak nie všetci
@kvetinka75 ja som niekde čitala či videla, že v USA alebo UK, ale skor to prve boli pozvani na oslavu, kde si platili sami a nikto sa tomu nedivil, maju tam taky zvyk
Nie je všade slovanska pohostinnost
Inak ja mam taku kamošku, ked dojdem na kavu, hosti ma ako na svadbe, niekolko chodov a vždy pridava, pridava a na cestu mi dá " výslužku" 😂
@karolinakr tak v zahraničí, kde sú také zvyky - v poriadku. U nás sú iné zvyky. Preto to aj autorke prišlo divné.
Pane bože tak toto je strašne.ubohe ale strašne...toto sú už choro lakomi ľudia..
@opica_skorica pisala tu niekde v komentoch, ze 50 eur stal ich obed.
My ked ideme na svadbu, davame do daru 100 eur na hlavu, ale to su velke svadby, tu aj keby dali 200 dokopy s manzelom, tak je to az az na malu svadbu.
Na slovenske pomery je toto fakt divne, ked uz, tak taketo veci treba oznamit dopredu, jednak nech je moznostpozvanie rovno odmietnut a tiez co keby niekto prisiel bez penazi, to ho chudaka nechaju v restike riad umyvat aby si ten obed odrobil ?

Týmto sa teda mladomanželia ukázali, ako držgroši, chamtivosť a lakomostvo bude u nich prekvitať 🤦. Hanba, takto si vážiť svadobných hostí.