Dôchodkyne, pomáhate svojim deťom?
Od januára budem dôchodkyňa, žijem sama, mám 2 deti. Starší syn žije v zahraničí, mladšia dcéra býva 10km odo mňa. Keďže ešte celkom vladzem rozmýšľam že by som pracovala ďalej u nás vo firme alebo si našla nejakú brigádu. Predsa každá koruna sa ráta hlavne keď je človek sam.
Lenže dcére sa to nepáči. Ona chce aby som ostala doma na dôchodku a ona ráta s tým že jej budem strážiť deti keď budú choré alebo cez prázdniny aby ona s manželom mohli chodiť do roboty a nemuseli si brať ocrky a dovolenky.
Vykricala mi že každý normálny rodič pomáha deťom strážiť vnúčatá v prípade choroby a prázdnin. Že ja som sebecka keď myslím len na seba keďže by som ešte pracovala ďalej. A čo ona má robiť ked deti budú často choré.
Má 3 a 5 ročne deti.
Čo si o tomto myslíte? Pomáhate vy svojim deťom na dôchodku so stráženim vnúčat? Alebo finančné že im kupujete dary hračky alebo sladkosti? Alebo si užívate čas osamote a myslíte konečne aj na seba?
@1ryba 😂 Na úrade práce nie som, moja použiteľnosť na trhu práce je taká, že denne odmietam pracovné ponuky a ak čítam s porozumením vidím od teba len glorifikovanie dôchodcov, nič iné. A ešte klasické pseudoargumenty typu "kto nezažil, nevie". Až z tvojich riadkov vyznievalo, že máš minimálne 60-65 r. Preto "staré baby". Kto mohol vedieť, že máš 40tku a ideš rady, akoby si sa narodila v 1950.
@drahomirrra denno-denne. No ty si fakt číslo 😂
@1ryba jasne, ved myslí si co chceš.
@batwoman áno to je najväčší rozdiel, ale teda moje babky nešli do dôchodku ešte za komunizmu. Až potom. Ale ani to neznamenalo, ze si rodicia z nich robili opatrovatelky.
Zvyšovanie dôchodkového veku je bohužiaľ fenomén tejto doby (vieme preco), myslím ze donekonečna sa to nebude dat. 60rocny clvork je proste 60rocny človek. Aj keď aktívny a zdravý, už ma pravo na nejaký oddych, rodinu. Ja dúfam, ze časom k tomu prídeme aj vďaka technológiám, že ak budeme chcieť aby mladí mali prácu, dôchodkový vek sa zníži.
@1ryba Ale kdeže obišlo, ty o mne vieš veľké nič. Ja som tá, ktorá uvoľní miesto staršiemu v mhd, tá, ktorá u lekára nadviaže rozhovor so starším, tá, ktorá každý rok nosí darčeky seniorom v rámci Vianočného balíčka.
Ale aj tá, ktorá na rozdiel od teba nazerá aj kriticky. Tá, ktorá argumentuje aj inak ako "to si musíš zažiť" . No dík, vysoká škola života. To teraz ideme glorifikovať dôchodcov, lebo sú starší? Čo majú reálne fakty, ako sa voľakedy pracovalo a nepracovalo s úctou k starším? Mám menej úcty, lebo poviem, že sa pol továrne za socíku zašívalo? že keby boli mladí dnes, nezvládnu nič z toho, čo my? Že im deti chodili do školy samé s kľúčikom na krku a mali bez starosti napr toto? Čítanie s porozumením, prepájanie faktov skôr nejde tebe. Za teba starý rovná sa zrobený a zničený a utrápený. A to nie je pravda. V žiadnom prípade.
@simca06022011 Nezníži, neexistuje, ekonomika to neutiahne. Stredný vek dožitia ide prudko hore, nerodia sa deti. Proste základ makro neodrbeš. Vek žiaľ pôjde hore a naviažu ho na vek dožitia ešte prísnejšie, než teraz. Preto si nerobím srandu, keď píšem že ja a moji rovesníci pôjdeme z roboty nohami vpred. Na rozdiel od tých utýraných a utrápených dnešných dôchodcoch, ktorí si užili aj 30 rokov odpočinku od práce, z ktorej chodili o 14:00 keď zahučali sirény.
@drahomirrra ja nehovorím o tom ze o 5rokov, raz sa to určite stane, ver mi ;) lebo ekonomika rovnako neutrálne kopy nezamestnaných. A tí budú.
@1ryba Odhad ti nič nehovorí? Štatisticky má priemerná Slovenka 2 deti. Ešte som ti ubrala rok RD, keby niečo. Ježiši, a toto je partner do diskusie?
@simca06022011 Kiežby. Sama som zvedavá, čo budú mať naše deti za podmienky, keď prídu do pracovného procesu.
Som babkou na plný úväzok. Vždy k dispozícii, vždy pripravená ako pionierka. Postrážiť, postarať sa o vnúčatá, porozvážať autom k lekárom, na krúžky,... Vyrastala som v rodine, kde s nami bývala úžasná láskavá babka v domácnosti, na ktorú sa mohli moji rodičia kedykoľvek sa spoľahnúť. Moja mamka po narodení mojej najstaršej dcéry aj keď ešte pracovala, maximálne pomáhala nosiť a vyberať z jaslí, škôlky, keď bola malá chorá vyberala si ona aj môj ocko dovolenky, keď moje OČR skončilo, na dôchodku maximálne sa venovala mojím trom deťom aj deťom mojich súrodencov. Tvrdila, že svojej svokre dokáže splatiť jej starostlivosť o nás tak, že aj ona bude pomáhať pri výchove svojich vnúčat. No neboli to len vnúčatá, ale aj 3 pravnúčatá. Kým som ja pracovala a tie dve staršie vnúčatá ochoreli, bola ešte pri silách a vzala si choré deti k sebe na preliečenie (lekárka). Keď sa narodilo 3. pravnúča, bola som aj ja už na dôchodku a doslova sme vyhnali dcéru do lukrativnej ( IT) práce, aby o ňu neprišla a my dve sme sa o malého starali od 7. mesiaca. Vtedy 86 ročná mama ožila, s obrovskou chuťou do života zvládala aj svoje choroby, doslova omladla. Hrala sa s malým, pripravovala mliečko, posedela s ním na dvore,... Teraz mám malú 2 týždňuvú vnučku a koľko môžem pomôžem. Chystanie výbavičky, žehlenie košieľok, periniek atď. beriem ako moju záležitosť, čím tiež pomôžem. Keď som ochorela, zať rozhodol, že po narodení dieťaťa ma presťahujú do ich domu, lebo iba mne dôveruje pri pomoci s dieťaťom. Nebolo treba, vyzdravela som a bývam aj tak o 3 domy ďalej. Chcela som tým povedať, že sú to starí rodičia, ktorí nielen veľmi dokážu pomôcť svojim vyčerpaným deťom, ale združujú tým aj rodinu. U nás to šlo ľahko, lebo všetci sme navzájom susedia, byty a domy sme zabezpečovali blízko seba a sme úžasná rodina. Mám aj 22 ročnú vnučku a teším sa, až sa aj ja čoskoro stanem prababičkou. Kým žijem, budem splácať dĺh svojej mamke tým, že pomôžem deťom s vnúčatmi.
@allsa čudovala by si sa, koľko detí skončí v decaku, lebo si starí rodicia povedia, že už chcú mať pokoj a chcú žiť ☝️
A po ďalšie, nemám pocit, že z nej dcéra chce robiť poskoka. Len pocitala s pomocou.
@evkatk ❤❤❤
@simona20201309 Ďakujem, pre mňa sú moji potomkovia všetkým a žijeme predsa pre nich.
@evkatk presne tak ako lienka pise
🥳
@veronicka1901 to by som nepovedala. V skole je 2 mesiace a s kaslom sa tocime dookola.
@tesari áno verím, ale predstav si že by sa ti takto točili tri štyri deti, stále niekto chorý a popritom by si mala pracovať. A mala by si babičku, ktorá by mohla pomôcť, ale nechcela by napríklad.
@1ryba Pod pojmom veget som nemala na mysli, ze niekto sedi v kancelarii a miesa si cely den kavicku. Z kontextu jasne vyplyva, ze som mala na mysli, ze sa ludia nenahanali, nebol na nich vobec kladeny taky tlak ako dnes a ze mali vytvorene podmienky na starost o deti a rodinu, o tom je cela diskusia. A napriek tymto lepsim podmienkach, ktore vseobecne pre matky boli, babky aj tak pomahali. Iste v podnikoch museli vyrabat, a pracovat, co bolo treba, aj sa v zavodoch cvakalo, co sa v uradoch nerobilo zvacsa. Jasne ze kravy treba dojit aj v sobotu a nedelu. Ale ze by tam odrobili od 6 rana do 14 poobede, a este museli tahat dalsie 2-3 hodin nadcasy, ako sa v sucasnosti casto deje, o tom uprimne pochybujem.
Ja si tiež myslím že starí rodičia pokiaľ im to fyzické a psychické zdravie a vzdialenosť dovolí by sa mali podieľať s radosťou na starostlivosti o vnúčatá... toľko teória a prax (konkrétne v mojom prípade) je na zaplakanie... rodičia už 15 rokov predčasný resp. invalidný dôchodok...sedia doma v byte na zadku a nadávajú na telku a seba... keď prídem s vnúčatami tak cca deň ok a potom už im lezieme na nervy...v živote vnúčatá nevybrali zo školy/škôlky...v živote pri nich neboli keď boli choré... myslím že dosť na zamyslenie...hlavne z ich strany... majú vnúčatá na fotečkach a tak im to zjavne vyhovuje...som zvedavá čo bude keď plienky začnú nosiť oni...
@evkatk Prekrasny prispevok plny lasky ❤️❤️ Ake opozitum proti sebectvu a egocentrizmu zien, co pisali vyssie.
Takato bola moja babinka… uzasna.
Problem je, ze autorka ma zly vztah s dcerou Stazuje sa na svoju dceru, ktoru ale pravdepodobne sama vychovala, minimalne jej asi bola vzorom. Vysledkom je, ze obe su vlastne sebecke, takze si nemaju co vycitat.
@sonicka19983 neber to v zlom, ale mňa by zaujímalo, ako sa budú starať o vnúčence tie ženy, ktoré razia teoriu, mali by sa starať. Iné je keď má človek 30 a má svoje predstavy a iné 60. Možno si aj oni inak predstavovali svoju ,,starobu,, alebo dôchodkový vek. Ale choroby, únava, a človek sa na starobu mení - vidím to vo svojom okolí. Takže aj tie čo sa dušujú, ako budú poomáhať s vnúčencami - nikdy nevedia dopredu, ako to skončí. Ja si chcem ponechať ,,svoj,, život ale ak bude dcéra potrebovať s niečím pomôcť, pomôžem. Veď to robím v podstate stále. Ale odtiaľ potiaľ. Tiež mám dni, kedy jednoducho poviem dosť, vypnem a relaxujem. Potrebujem dobiť baterky. A pokiaľ to ozaj nie je niečo dôležité, musia ostatní buď počkať, alebo vyriešiť si to sami. Keď si predstavím, koľko som toho stíhala v 30tke. nevedela som si predstviť, z čoho asitak môžu byť 50tnici, v podstate mladí ľudia unavení. Teraz tomu už chápem. Ono to nie len fyzická únava, ale aj psychická. Za tie roky sa toho nazbiera. A to som si v živote prešla všeličím. A myslím, že každý má v istom zmysle niečo za sebou. Niečim si prešiel
Neviem z akého dôvodu sú na invalidnom ale ver mi, každá choroba časom človeka ovplyvní. Ano, frflajúci môže zmeniť svoj život, prestať frflať a niečo robiť. Ale ty tiež nevieš dopredu povedať, či nedopadneš tak isto. Predstavy a plány sú jedna vec a realita nakoniec niečo iné.
@ebbi presne tak, na @autorka sa s akoukoľvek pomocou vykaslali, cize ona teraz tiež nevidí dôvod pomáhať dcére. To je cele. Preto, ako tu už bolo spomenuté, sa tu manipulativne pýta, či je povinna dcére pomáhať. Bola by som zvedava na reakcie tu týchto dám, kebyže napise dcéra, ze matka sa na ňu vyakslala, keď ona potrebovala pomoc, a teraz keď chce pomôcť matka, či je ona povinná pomôcť jej.
@kvetinka75 ty si asi stojíš na kábli, ze? Autorka NEMA pomáhať 24/7. Ma občas vypomoct. To, ze cez víkend s vnucatami vypeka je jej vec, predpokladám, že sa jej nikto nepríde, robí to dobrovolne a využíva to na svoju obhajobu, ze vsak ona sa už predsa stara. Ostatné sú len jej keci a výhovorky. Najskôr ma malý dôchodok a potrebuje pracovať, potom už má zrazu peniaze a starostlivosť dcéry potrebovať ona teda nebude. Najskor na nu dcéra nakricala, potom už teda vlastne ani nie, len sa urazila... Zaujímavé. Ale jasne, chod si ďalej svoje 👌
@kvetinka75 no veď práve preto píšem že aká krásna je teória a v čom spočíva (naša) realita...v konečnom dôsledku to v mojom prípade možno ani nechcem (komplikované vzťahy, alkohol atď) ale veľmi obdivujem veľké rodiny, u ktorých sa spojí vôľa a možnosť si vzájomne pomáhať...lebo ja si myslím, že zaradenie starých rodičov do výchovy vnúčat má v konečnom dôsledku pozitíva aj pre nich...ale jasné jedno je teória druhé prax ...
@lienka.7 ty si asi stojíš na kábli. Občasná výpomoc je občasná a nie pravidelne každý víkend. a autorka asi sama najlepšie vie, ako sa cíti. Keď je to už nad jej sily, má to dcéra rešpektovať a nie si ísť stále svoje. Knčím už v tejto diskusii úplne, lebo niektoré by ste tých starých rodičov aj zodrali , nehľadiac na to, ako sa cítia oni.
@lienka.7
@kvetinka75 Nehadajte sa. Nestojí to za to. Áno mám malý dôchodok preto si chcem ešte privyrobiť pokiaľ sa dá a vladzem. To že mám niečo našetrené a odložené na domov dôchodcov v prípade ak bude treba alebo na smrť to mám odložené a nechcem si z toho míňať. Keď bude treba deti z toho vybavia pre mňa veci, nechcem ich s tým zaťažovať do budúcna.

@1ryba Odpadla som prave 😂 mat doktorat a nevedieť prečítať pár viet, no ďakujem pekne 🫣😅