icon

Dôchodkyne, pomáhate svojim deťom?

23. okt 2023

Od januára budem dôchodkyňa, žijem sama, mám 2 deti. Starší syn žije v zahraničí, mladšia dcéra býva 10km odo mňa. Keďže ešte celkom vladzem rozmýšľam že by som pracovala ďalej u nás vo firme alebo si našla nejakú brigádu. Predsa každá koruna sa ráta hlavne keď je človek sam.
Lenže dcére sa to nepáči. Ona chce aby som ostala doma na dôchodku a ona ráta s tým že jej budem strážiť deti keď budú choré alebo cez prázdniny aby ona s manželom mohli chodiť do roboty a nemuseli si brať ocrky a dovolenky.
Vykricala mi že každý normálny rodič pomáha deťom strážiť vnúčatá v prípade choroby a prázdnin. Že ja som sebecka keď myslím len na seba keďže by som ešte pracovala ďalej. A čo ona má robiť ked deti budú často choré.
Má 3 a 5 ročne deti.
Čo si o tomto myslíte? Pomáhate vy svojim deťom na dôchodku so stráženim vnúčat? Alebo finančné že im kupujete dary hračky alebo sladkosti? Alebo si užívate čas osamote a myslíte konečne aj na seba?

syslik81
23. okt 2023

btw ma aj svokrovcov-nech ide za nimi s poziadavkou aby ostali doma a starali sa o vnucata

hope87
23. okt 2023

Prave mi rozum zastal...Tak tvoja dcera chce, aby si ty opatrovala jej deti, ked budu chore alebo budu prazdniny ale odmieta ti financne pomahat, aby si slusne zila? To kde sme? 450e dochodok je v dnesnej dobe "nic". Takze ona sa na teba bude pozerat ako si pomaly ani lieky nebudes moct dovolit kupit ale hlavne, ze dojdes a postaras sa o deti, ked bude treba 😕. Ano, travit cas s vnucatami je pekne a budes mat spomienky, ktore ti obohatia zivot ale zo spomienok sa clovek nenaje, nezaplati si ostatne zalezitosti, bez ktorych by si nemohla normalne zit. Takze mozes dcere povedat, ze ty nepovazujes za fer, aby ty si obetovala normalny a slusny zivot na urovni (kvoli financiam) len aby si sa mohla starat o deti. Nech ich lubis akokolvek, jej pristup ta sklamal.
Mne napriklad velmi pomaha moj ocino a svokra (obaja su uz dlhsie na dochodku) ale nikdy, NIKDY by som si nedovolila im kazat, co maju a co nemaju robit so svojim zivotom v dochodkovom veku. Absolutne to nie je samozrejmost, ze sa musia starat. Staraju sa preto, lebo mozu a chcu. Keby moj otec potreboval financne pomoct, rada to urobim. Nemozem ale povedat, ze ich nejak zatazujem. Moj syn byva minimalne chory a ked tak, viem pracovat aj z domu ale jednoducho lepsie mi je, byt fyzicky v kancelarii. Takze mne najviac pomahaju, ked su prazdniny...

syslik81
23. okt 2023

@simona20201309 keby autorka mala dost financii iste by radsej sedela doma na prdeli uzivala si zivot a vnucata ..ale ako pise ma 450 a z toho sa ma o seba starat a este byt vysmiata na soplave decka a rozmaznanu dceru ...

jana_eyre_2
23. okt 2023

@simona20201309 mne na tom nepríde vôbec nič čudné, zrejme preto, že na mňa nikdy babka nedávala pozor v mojom detstve, ani na moje deti nedáva pozor svokra teraz.. (aby som bola spravodlivá toto leto boli u nej prvý krát týždeň, inak tam chodia len s nami raz do mesiaca) má jednoducho vlastný život a nevidím nič zle na tom že chce ten život prežiť bez neustáleho stráženia deti.. a mimochodom píše že sú u nej skoro každý víkend.. ak mám byť úprimná keď moje deti vyrastú dúfam že si tiež budem konečne môcť užiť aj život bez neustáleho stráženia deti.. teším sa na vnúčatá, ale to neznamená že budem žiť na úkor svojho dospelého života..

jana_eyre_2
23. okt 2023

Neviem čo by ste robili keby ste mamu vôbec nemali niektoré... Jednoducho človek sa má spoliehať hlavne sám na seba a partnera, lebo sme deti mali dobrovoľne spolu.. to je zase môj pohľad, dúfam že som nikoho neurazila..

beronsche
23. okt 2023

@jana_eyre_2 plakali by sme od rana do vecera? 🤪
Velmi to hrotis... Mozno preto, ze je to pre teba citlive, kedze si mamu stratila v mladom veku a na otca sa nemohla spolahnut.. je to pochopitelne.
Ludia sa predsa prisposobia situacii.
Za seba poviem, ze keby mi rodicia nemohli/ nechceli pomoct, tak sa zariadim. Lebo by mi nic ine neostavalo.
Kedze vsak chcu, pretoze mame dobre vztahy a ja ich nezneuzivam, je to nieco zvlastne, ze to dovolim?
To neznamena, ze s tym automaticky ratam, ale ano, tesi ma to. Tak ako ma tesi, ze moje deti mojich rodicov miluju .

jana_eyre_2
23. okt 2023

@beronsche no a v prípade autorky keď ma vnúčatá cez vikendy, dcéra chce aby na deti dávala pozor každu chorobu a prázdniny sa ti zdá ok? Mne nie..

Ja nič nehrotim, skôr mám pocit že ideš do hrotenia ty keď to berieš tak vztahovacne moje slová na seba ak tvoji rodičia ti pomáhajú.. dať občas s láskou pozor na svoje vnúčatá nie je nič zle.. avšak očakávať od babky že bude dávať na ne pozor každý svoj voľný čas je prinajmenšom zvláštne.. deti sú najmä svojich rodičov a starí rodičia sú príjemný bonus, ale svoj život majú stále a ten sa im nemá čo brat..

sense
23. okt 2023

Moja mama je na dôchodku, pracuje na polovičný úväzok. Bývam síce v zahraničí ale keď potrebujem resp slušne ju poprosím a dostane v práci voľno tak rada príde, ale to je tak raz max 2x do roka. Ale nie je to štýlom ze by som jej niečo vykrikovala alebo očakávala. A takisto co sa týka darov, dcére kúpi či už oblečenie, alebo iný darček ci sladkosť ale nie preto ze to požadujeme ale preto ze chce, keďže moja dcéra je jej jedine po krvné vnuca

Pokiaľ je to občas nevidím problém prečo by babka nemohla pomôcť ak má čas a chuť, ale starostlivosť na pravidelnej báze a byť nonstop k dispozícií je trochu cez.
Apropo áno po rozvode mi pomáhala mama 2 roky s dcérou, ale bola u mňa zamestnaná na polovičný úväzok a v podstate to mala prilepšenie k výplate. Win win

zoja1234
23. okt 2023

@nyusika užitočná, aktívna a socializovana predsa môžeš byť aj pri pomoci s vnúčatami, ci nie? Tie deti niesu malé na vždy, rýchlo vyrastú a "odídu do sveta", a potom sa taka stara mama môže aj na mihalnicu postaviť a bude darmo plakať, ze deti moje prídite ku mne.. Ja si myslím ze taka vyzita a zachovala, skúsená a dobrá stará mama v prvom rade pomôže rodine. Ak potrebuje nutné peniaze a privyrobiť si, nech sa páči. Ale pomôcť vo vlastnej rodine je oveľa viac. Presne ako píše @irusa a súhlasím s tebou, ak sa stará mama narobila už celý život, ma si oddýchnuť, a co je krajšie ako byť s vlastnymi vnúčatami? Ved pre boha je to jej krv, a už okolo nich nieje robota ako okolo grcajuceho novorodenca.. A byť tou dcérou tak za takúto "výpomoc" s deťmi pošlem starú mamu 2x ročne na dovolenkový pobyt/kupele/kúpim spotrebič aký potrebuje alebo proste čokoľvek... Dcéra sebecká nieje, sebecká je trosku stará mama. A keď nechce tráviť čas s vnúčatami a chce zaberať pracovné miesto na trhu práce a zarábať si, no tak nech. Nech si zarobí na starobinec o 5-10 rokov a rovno aj truhlu, ked ju z tej brigadicky rovno vynesu..

dskjhfdlkdjhl
23. okt 2023

@zoja1234 Co je krajsie ako byt s vlastnymi vnucatami? No, napriklad ist na mesiac k moru a mat svaty pokoj😉 Treba asi pochopit, ze zena na dochodku nema 20 ani 40 rokov, v tejto dobe dochodkyne nie su ziadne mladice a bude to este horsie. A nemusi byt ani zdravotne na tom tak, ze by mohla fungovat ako opatrovatelka malych deti. Obzvlast, ked jej ich privedu chore. Najlepsie by bolo, keby si kazdy bral taku hypoteku a mal tolko deti, kolko zvladne a nie, ze bude cakat, kto mu pomoze.

ivka1163
Autor odpoveď zmazal
nyusika
23. okt 2023

@zoja1234 stará mama má právo oddýchnuť si presne tak, ako sa iba ona sama rozhodne.
A naozaj nie každá žena nad 60 rokov túži po tom, aby sa opäť starala o malé deti.
Jasné, že je s nimi rada....ale nie vtedy, keď sú choré, mrzuté...a nie každá žena má pocit, že oddychovať znamená okopavat záhradu a strikovat.
Nie všetky totiž kopeme v bani uhlie, aby sme boli tak unavené, že za oddych považujeme stráženie chorých vnúčat.

janka2000
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
23. okt 2023

@janka2000 ty máš dosť zo starostlivosti a žena na dôchodku už nemôže mať dosť?

Ja mám napr kolegyňu ktorá čoskoro pôjde do dôchodku, občas postrazi aj vnucence, ale rada s mužom cestuje, majú obytak a idú kam len chcú.. žiaden život o ničom, dúfam že taka budem aj ja - akčná..

janka2000
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
23. okt 2023

@janka2000 Tie vnucata maju hlavne svojich rodicov, tak nech sa staraju, lebo su male len raz a potom co?

janka2000
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
deedol
23. okt 2023

@janka2000 ale autorka pise, ze to uz robi.

baby, vy by ste fakt dali chore dieta napr. na tyzden babke, nech sa stara?
ja mam teraz choreho syna, ma teploty 39+, nejdu mu poriadne zrazit (je taky typ, ze vzdy horuckuje), lezi/nelezi, nudi sa, vymysla... moja mama je akcna, este nema ani 60, oco tesne nad, ale toto by som im proste nespravila. zdraveho im dam kedykolvek - ako som pisala, byvaju blizko a su ochotni, ale chore dieta skratka nie. este aby ich nakazilo nejakou chutovkou zo skolky?

simona20201309
23. okt 2023

@jana_eyre_2 lenže naše babky svoje vnúčatá chcú. Rovnako sme aj my trávili letne prázdniny u babičky a to sú tie najkrajšie spomienky na detstvo. Veľmi smutne ako sme sa ako ľudia zmenili. Radšej si platme cudzie ženské, babku navstevujme 1x v mesiaci a nech sa každý stará sám o seba.
Keby dcéra bola naozaj chorá tak som s nou doma ja. Ak by sme nemali babky, normálne by sme sa s mužom striedali. Aj sa natahujeme že ži vezmem OCR ale oni už majú pripravené hry a už sa nevedia dočkať. (Je to len doobedie)
Moja babka sa o nás starala od rána od 7 do večera do 17tej. A s mojou mamkou mali skvelý vzťah. Mamka babku dochovala. Bola s ňou do poslednej minúty života. Prebalovala ju, krmila, masirovala, starala sa o ňu ako len vedela.
Myslela som , teda... vyrastala som v tom, že tak to ma byt a tak je to správne.
Ale asi keby ma mama strčila v roku do jaslí a o 30rokov babku do domova dôchodcov, asi by som tiež mala názor, že tak je to normálne.

simona20201309
23. okt 2023

@deedol nikto tu nepíše o 40tkach. Myslím ze tu ide o bežne skolkarske sople a zodpovedne matky, ktoré si potrpia na tom, aby deti chodili do MS len v 100% stave

deedol
23. okt 2023

@simona20201309 okej, ale obcas ma syn sople-kasle a je relativne ok, no ked to od neho chytim ja, som KO dva tyzdne. ja neviem, ja si svojich rodicov v tomto ohlade setrim. a to su pritom fakt fit, chodia otuzovat, nikdy nebyvaju chori. ale tieto detske virusy su zakerne.

drahomirrra
23. okt 2023

@simona20201309 Presne. Ono je to vlastne tragicke v tejto dobe - zeny, ktorym deti vychovali ich mamy, uz niesu absolutne ochotne pomoct. Ony s detmi mali pomoc. Nasa generacia je totalne v riti, proste si bez sance, kym nemas moznosti home off, alebo zamestnavatela, co by stoleroval nestolerovatelne.
Existuje dokonca institut nahradnej babicky/dedka. A to je skutocne smutne.

janka2000
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
23. okt 2023

@simona20201309 píšeš o tom, že ste trávili u babičky prázdniny (predpokladám že letné, to som bola aj ja - 2t u otcovej mamy, keďže má nemala nejako extra rada nebolo to také ružové) , to je niečo úplne iné ako chciet od mamy aby bola s vnucatami každé prázdniny a choroby.. (pre ilustráciu, dva týždne boli moje deti choré na striedačku, teraz budú prázdniny týždeň, moja svokra má ďalších troch malých vnukov okrem mojich a keď sú tí chorí u nej, nerobila by nič iné ako bola s chorými deťmi.. a veru veľa krát od nich aj veľa veci chytila.)

Keď chcú je to ich rozhodnutie a vec a pre teba výhoda.. ak však autorka nechce dávať každu možnú chvíľu pozor na deti, je to úplne legitímne a jej normálne rozhodnutie.. (neviem si predstaviť že by som každý vikend bola bez detí.. sú to moje deti a ja som rada s nimi a tvorím im program) ľudia sa nezmenili, len si konečne vedia povedať čo ich baví a čo nie.. a nie každá babka má jediný zaujem len vnucence..

simona20201309
23. okt 2023

@drahomirrra presne. A dožiť sa toho ze mam male deti a babku v dôchodku je naozaj raritou a veľké šťastie....pokiaľ sú vzťahy v poriadku.

Ja som presvedčena, že keby tu písala dcéra autorky, že mama jej odmieta občasnu pomoc s deťmi, že chce mať svoj pokoj a kľud, tak by sa tu rozoberala bezcitna babka a každá druhá rada by bola o tom, aby s ňou prerusila kontakt a vylaslala sa na takú matku. Myslím, že takých diskusií tu aj bolo dost

bucko555
23. okt 2023

Svokra.chodi do práce a je už pár.rokov na dôchodku, ostala sama a z dôchodku by bývanie neutiahla a my sme radi že chodí lebo tiež by sme jej nemohli pomáhať finančné ....a keď má voľno tak pomôže aj s dcérou ....a dcéra keď nechcela ocr keď budú deti choré nemala.si ich robiť

simona20201309
23. okt 2023

@jana_eyre_2 prečo píšeš o každom víkende? Ja som pochopila, že dcéra len dúfala. Že ak budú deti marodovat tak chvalabohu bude už babička v dôchodku a bude mať pomoc. Nič viac v tom nevidím. Možno by boli choré len 3x za rok.
To je jedno. Mame na to iný pohľad. Ty to vidíš tak, že si vedia ľudia konečne povedať svoje a ja zas tak, ze medziľudské vzťahy, úcta, láska sa vytráca a rodinné putá už dávno nie sú o tom, ako kedysi.
Ukracujeme sa o to najkrajšie, čo život prináša. Niekedy bolo bežné aj to, že si suseda medzi sebou strážili deti ak to bolo potrebne a nikto s tým nemal problém. Raz mamka tete, potom ona nás vzala na kúpalisko keď mamka nemohla a naopak. Pomáhali si s nákupmi, navzájom si zehlili plienky.
Poviem pravdu ze aj ja sa už občas cítim taká, že som radšej sama doma s mužom ako by som mala ísť k niekomu na návštevu. Nerobím zo seba dokonalú. To prostredie a spoločnosť vplýva aj na mňa. Ale keď počúvam rozprávať starších ľudí ako to bolo kedysi, určite žili krajšie, spokojnejsie, a nebolo to o tom, že sa ,,nevedeli ozvať co sa im nepaci"

jana_eyre_2
23. okt 2023

@simona20201309 to je spomienkový optimizmus.. ja som tiež zila kedysi a bohužiaľ si dosť pamätám.. 😉 no a prečo? Lebo to píše..

simona20201309
23. okt 2023

Ako na koho sa ma dcéra obrátiť, keď nastúpi do práce a deti budú mať raz soplik, raz kaslik, ...A babka doma na dôchodku. . .
Podľa mňa úplne prirodzená reakcia dcéry. Počítala s pomocou svojej mamy. No prepocitala sa.
Tak radšej sa starajte každý o seba a dávajte deti do MS kým nemá nad 39. Ráno nurofen, nasivi , stoptusin a dávaj.... nebudeš predsa otravovať babičku alebo brat OCR hneď prvý mesiac v novej práci, že?