Dôchodkyne, pomáhate svojim deťom?
Od januára budem dôchodkyňa, žijem sama, mám 2 deti. Starší syn žije v zahraničí, mladšia dcéra býva 10km odo mňa. Keďže ešte celkom vladzem rozmýšľam že by som pracovala ďalej u nás vo firme alebo si našla nejakú brigádu. Predsa každá koruna sa ráta hlavne keď je človek sam.
Lenže dcére sa to nepáči. Ona chce aby som ostala doma na dôchodku a ona ráta s tým že jej budem strážiť deti keď budú choré alebo cez prázdniny aby ona s manželom mohli chodiť do roboty a nemuseli si brať ocrky a dovolenky.
Vykricala mi že každý normálny rodič pomáha deťom strážiť vnúčatá v prípade choroby a prázdnin. Že ja som sebecka keď myslím len na seba keďže by som ešte pracovala ďalej. A čo ona má robiť ked deti budú často choré.
Má 3 a 5 ročne deti.
Čo si o tomto myslíte? Pomáhate vy svojim deťom na dôchodku so stráženim vnúčat? Alebo finančné že im kupujete dary hračky alebo sladkosti? Alebo si užívate čas osamote a myslíte konečne aj na seba?
@luccija ty si čítala co som písala alebo si si len vytiahla to co sa ti hodilo? Ja nikde nepíšem že musí ísť do dôchodku. Píšem o tom, ako sa vyjadruje, že sa jej o tie vnúčatá starať nechce. Nezistuje, či ostatne išli na dôchodok aby pomohli dcére, ale pýta sa, či iné babičky pomáhajú s vnucatami. A to je rozdiel
@elmivelmi hlavne keď bude chorá, tak snáď k nej nikto nepríde, aby sa od nej nenakazil.
Ja sa už viac nezapajam. Som vďačná za moju rodinu a dúfam, že sa tiež dožijem vnúčat a budem si ich môcť užiť.
@simona20201309 veď jej pomáha má ich každý víkend ani v nedeľu sa nemôže vyspať dokedy by chcela🙂prajem Ti to, keď budeš mať 62 r možno pochopíš, keď budeš mať 2 malé vnúčatá na starosť, lebo 3 r je sakra male.Okrem toho dcéra by mala finančne pomáhať mame aspoň s veľkým nákupom a nie mať iba požiadavky.Mozno ani nevie aký bude mať mama dôchodok hlavne, že bude k dispozicii
@simona20201309 a nepreháňaj myslím, že ty si učiteľka v MŠ či si ťa s niekým mýlim?vieš ako sú deti choré a starší ľudia sa z tých vírusov dostávajú oveľa horšie ako malé deti.Viem ako mňa zložili detské choroby.To, čo robíš je manipulácia a hranie na city, že snáď ju neprídu pozrieť, keď bude chorá...Dospelak si vie dať respirator a zaniesť nákup snáď vidíš rozdiel medzi tým a stránok sa o 2 mrzuté male deti
Necitam 7 stran prispevkov aj preto, lebo asi ani jedna odpoved nie je od dochodkyne. Ja som na dochodku a od narodenia mojich vnucat som postupne pomahala, ako casto dcery potrebovali. Moja mama mi pomahala tiez a ja to povazujem za samozrejme. Mna ani prosit nemuseli, velakrat som sa ponukla, lebo svoje vnucatka milujem. Ked uz isli do zariadeni, bolo pomoci menej a ked su uz skolaci a maju kruzky, uz skoro vobec. Rodicia su s nimi bezne na Ocr a cez prazdniny su zvacsa v taboroch a s rodicmi na dovolenkach. Ale stale nejaky cas aj u nas. Starsie uz vedia ostat par hodin doma aj same. Ale ak su u nas, varim a peciem, co maju radi, robime cinnosti, ake s rodicmi nerobia. Len je mi luto, ze tak rychlo rastu a pomaly sa nie je s kym pomojkat. 😃
@oli18 tu ti chcem povedat ze u nas jasne puberta bola ale ako sme uz mali 16 17 18 tak sme si k babine nanovo brutal nasli cestu a bola to nasa laska najvacsia. chodili sme s nou opqt na vylety a na jej stretavky 40rokov po vyske do prahy. konzultovali sme s nou varenie pecenie. vozili ju po doktoroch ked bolo treba. jasne ze sviatky spolu. proste babina bola jeden genialny clovek. aj mojkanie bolo. aj pocitac spolu aj spolocenske hry. vsetko bolo. tak ja len neboj. aj o par rokov budete mat super vztah. ak teda nemas uz teraz 90 rokov ale neznies tak
V mojom okoli pomahaju stari rodicia asi ani nepoznam starkych,ktori by mysleli na seba. Ale!!! To neznamena,ze ty robis nieco zle. Mne sa naopak páči,ze myslis na seba. Svoje deti si si odchovala,preco by si automaticky mala byt opatrovatelkou vnucat? Zda sa mi sebecke ziadat to od teba. Dohodnite sa,ze im pomozes,ked budes moct,ale nemozes trcat cele dni doma a cakat,kedy ta povolaju.
Tak ono mat deti nie je povinnost,ani autorka nemusela mat dceru,ale mala a ta dcera mala deti a tak dalej.Tak akk autorka nemusi pomahat s vnucatami,ani jej dospele dieta sa nemusi starat o u na dochodku,pretoze sa na svet nepytalo.V zdravych medziach je prirodzene si pomahat,len treba stanovit hranice.
@kvetinka75 a hlavne išli do dôchodku oveľa skôr, cca 56 ročné, nie ako teraz 62. Mladé matky mali malé deti, pomohli. Rodičia už starci , pomohli.
Tie co tu pisete ze vnucata su male len raz a praca nie je taka dolezita asi vam nedoslo ze zo 450 eur sa realne neda vyzit. Aspon ja si to v dnesnej dobe neviem predstavit. A zit v kazdodennom strese z financii a otacat kazde euro...cize domnievam sa ze autorka nechce dalej pracovat lebo velmi chce ale jednoducho MUSI kedze dcera nie je ochotna pomoct. Cele je to smutne ako sa zachovala. A to mne svokrovci strazia maleho doobeda kym pracujem ale prispievame im financne sice menej ako bejakej opatrovatelke ale keby vidime ze potrebuju viac tal s muzom nevahame a plarime viac a to maleho skutocne miluju a nic si za to nepytali.
To naozaj? Nasi stari rodicia sa mozu starat o svoje vnucata, a nie musia. Oni svoje deti uz vychovali, a nie su povinni sa starat o nase deti, ktore su moje a manzelove. Zasadne ich nevolam, ked su deti chore, ved nechcem, aby ochoreli tiez. Tvoja dcera to ma, zial, nejake pomylene
@luccija zaujímavé, že z druhej strany sa na to nepozerá nikto kto je zástancom toho, aby rodičia boli stále po ruke. To, že ten starý rodič môže od dieťaťa ochorieť, to im je jedno? Hlavne že oni majú stráženie vyriešené? Ja neviem čo je toto za modu. Ľudia majú deti v neskoršom veku, takže aj tí starí rodičia sú už starší, horšie znášajú choroby. Ale nie, šupnem im tam choré deti, čo tam potom čo bude s nimi. Toto už je zodpovedné? Hlavne že nadávajú na rodičov, že im deti strážiť nechcú. Ke´d jej mama ochorenie, nájde si potom čas ísť tam každý deň s niečím jej pomôcť, keď len čaj spraviť a skontrolovať ju či je v poriadku? Či to nechajú na mobil, že veď stačí si zavolať?
@luccija tie víkendy môže úplne kľudne zrušiť. Nevidím dôvod dávať deti k babičke cez víkend. To ze píšem ako to vidím ja je hranie na city? 😄
Asi milión krát som to spomenula, ale chápem ze pri 7 stranách sa nedá čítať všetko- určite by som nedala opatrovať naozaj choré dieťa s teplotami a nejakými vírusmi.
A úplne súhlasím že babka nemusí nič. Nie je povinná, nemusí. V pohode. Kľudne si môže užívať dôchodok po svojom. Len z ľudského, morálneho hľadiska som inak vychovana a celý život som videla, ako si mamky, babky, dedkovia, ockovia, tenký, sestry, bratia.l, sesternice, susedia ...navzájom pomáhali. Nezištne. Úplne prirodzené. Nikto neočakával od mojej babky že sa musí postarať o vnúčatá, ale robila to s láskou a nad rámec. Okrem toho ze vyzdvihla sestru z kruzku, ešte s ňou zašla do cukrárne. Okrem toho ze ma strážila, (NIC VIAC ROBIT NEMUSELA) tak ešte medzi tým pozehlila, upiekla.
Len čisto z tohto pohľadu neviem pochopiť ze sa autorka pýta, či iné babky pomáhajú svojim deťom a ona už chce mať kľud.
Nemusí ma tu nikto presviedčať ze som manipulátor a ze môj názor je nesprávny. Toto je môj názor a môj postoj
@autorka budú tu názoru aj za aj proti. Môj názor je taký, že pokiaľ nežijes na okraji chudoby, ze nutné potrebuješ pracovať, prečo máš problém občas postrazit detin a pomôcť dcére? Do budúcna to bude nielen dcéra, ale aj tie vnúčatá, ktoré sa budú o teba starať, keď ty budeš potrebovať. Ci to uz maju podľa teba robiť automaticky? To už nebudeš ty sebecká? Keď budú chcieť tráviť čas inak a budú sa musieť o teba statart oni? Predpokladám, že ty si všetko dala sama a nikto ti s deťmi nepomáhal, ze? Plus by ma zaujímalo, ze co také si chceš užívať? Nebodaj cestovať okolo sveta, ze nie si schopná občas postrazit vnúčatá? Hm, to musíte mat super rodinne vzťahy, naozaj👌
@lienka.7 ona chce pracovať ak si to čítala, tak vieš že dôchodok jej vyrátali 450 eur. Je to dostatočná suma pre jedného človeka? Koľko ti zostane po odrátaní nájomného + ostatné platby? + niečo ušetriť v prípade ak sa niečo doma pokazí
@kvetinka75 prečo tu každá pouzivate jediný argument že ona chce pracovať?
Začiatok príspevku bol,,rozmýšľa ci ešte ostane robit" . . . A otázka bola ,,Pomáhate vy svojim deťom na dôchodku so stráženim vnúčat? Alebo finančné že im kupujete dary hračky alebo sladkosti? Alebo si užívate čas osamote a myslíte konečne aj na seba?"
@simona20201309 To nie je, ze chce pracovat, ona fakt musi, lebo z toho dochodku by sotva vyzila, chapes?
@simona20201309 pretože chce, ak by si čítala ďalej, tam to rozvinula. Z čoho by im mala kupovať darčeky, keby jej to nevyšlo? A áno, má právo myslieť konečne aj na seba, pretože človek myslí na svoje deti, kým sa neosamostatnia, potom stále pracuje a pracuje a ak je zdravý a dožije sa dôchodku, tak buď musí ešte pracovať alebo chce konečne oddychovať. Neviem koľko máš rokov, asi veľa nie, ale ver mi, ak budeš mať 60+ budeš možno rada, že si budeš môcť vydýchnuť - ak budeš mať dostatočný príjem a konečne oddychovať a nie sa uštvávať do nemoty. Neviem čo je ťažké na tom pochopiť, že človek starne, potrebuje aj vaic času na oddych a kľud.
Predpokladám že v lete budú minimálne 2-3 týáždne vnúčence u babky - a predpokladám, keďže dcéra má hypo a potrebujú nejaké príjmy, tak komplet servis - stravu, zvýšené energie jej asi nezaplatia. Z čoho to má ťahať? Má žiť na nekvalitných potravinách čo najlacnejších a múkových polievkach aby ušetrila? Fakt super na starobu takto dopadnúť a to len preto, že dcéra si toho na seba nabrala asi viac, ako zvládne.
@lienka.7 Ja som bola sama na deti plus som doopatrovala babku ale to je jedno. Ver mi najradšej by som sedela doma na zadku a užívala si dôchodok, lenže dostanem 450 mesačne a bude to ťažké z tej sumy si vyžiť. Jedine keby som jedla suché rožky. Pretoto chcem ešte potiahnuť a pracovať pokiaľ vladzem. Občas postrážiť vnúčatá koľko je podľa teba to občas? Teraz strážil vnúčatá tak že každý víkend sú u mňa a zo soboty do nedele prespávajú u mňa aby si rodičia mohli mať čas aj na seba. To je málo podľa teba? A nie nechcem vnúčatá strážiť počas choroby lebo môže sa stať že ochoriem aj ja a predsa starší človek už horšie zvláda choroby. Cez prázdniny keby som mala voľno nemám problém postrážiť raz za čas, nie všetky prázdniny.
Je smutne že tvoja dcéra vidí len seba a teba ma na háku. Jej je jedno že budeš mat tak maly dôchodok a si na všetko sama? Ona ma manžela, obaja pracujú a chceli by ešte od teba gratis servis ? A deťom bude kto variť a keď bodaj budú u teba týždeň s horúčkami a ty budeš musieť po nociach vstávať a starať sa ? A ešte aby na teba nakricala? Tak to teda nie 🙈 my mame už teraz puberťáka, na Sk sme žili kým mal maly 3roky a nikdy ale nikdy som od nikoho nežiadala aby sa mi oňho postaral. My sme rodičia, my sme ho splodili a je to len a len naša povinnosť sa oňho postarať. Nikoho iného. A svokrovci sú na tom ako ? Možno sa aj ich spýtali 🙈
Podla mna dcera je sebecka a vidi len seba prepac, vazne kazdy vikend ti da deti a ona oddychuje, zatial kym ty chodis do prace? A ty si kedy oddychnes, mas svoj vek a to chce aj trochu kludu.Deti maju ist k starym rodicom, ked si to o i zelaju a ponuknu sa, moje chodia raz dvakrat do roka na jednu noc, proste nebudem silou mocou otravovat rodicov pre moje pohodlie, chcela deti chcela tak sa musi vediet postatat aj v pripade choroby prestriedat s muzom, byt s detmi doma je ovelavacsia makacka ako byt v praci
@zuzubb007 a hlavne tá zodpovednosť. Náhodou sa dieťa udrie, modrina, škrabanec a u je oheň na streche
@autorka pôvodne som ti chcela napísať niečo iné, ale nemám záujem sa tu hádať ani s tebou ani s inými. Je mi vsak ľúto, že máte v rodine také vzťahy ako mate. Všetko je iba o komunikácii. U Vas evidentne nefunguje. Povedala si im, že každý víkend ti proste prekáža ich mat? Hm?
Pozri, pokial ich jednoducho strážiť nechceš, tak to povedz priamo a na rovinu. Ale potom naozaj neocakavaj nejakú starostlivosť na oplátku z ich strany. A to ti hovorím ako vnučka, co sa starala o babku (ano, aj každý víkend okrem dovolenky co som bola v zahranici) a vôbec nie z povinnosti ci príkazu, ale z ucty a najmä lásky, nakoľko keď som ja bola mala, babka ma tiež strazievala (ano, aj dovolenku si s maminou plánovali, aby pomohla cez prazdniny), a boli to moje najkrajšie chvíle s nou keď sme piekli koláče, alebo boli len tak v meste na zmrzline... aj nejaké dovolenky sme spolu boli si spomínam. navyše, nemáš uplne malé vnúčatá. Chore by ti dcera asi nedala, vtedy chce dieta najmä mamu. Ale nevidím dôvod ich nepostrazit na doliecenie sa.
@1ryba hustá si akurát tak ty a tvoj komentár uplne od veci.
Zariad sa tak, aby to vyhovovalo tebe a nie tvojej dcére.
Dcére by som jasne vyjasnili, že máš malý dôchodok a že si žiaľ prinútená si privyrobiť, pokiaľ si schopná.
@lienka.7 asi si nečítala jej komentár, pretože píše keď budú choré a cez prázdniny. A ďalšia vec - to že bude mať malý dôchodok to ju nemá trápiť? Kedy si má človek aj oddýchnuť? Ako sa hovorí podaj prst....

moja mama mi pomaha ako vie. velmi jej pomoc ocenujem. ale viem ako velmi milovala svoju pracu. bola pre nu poslanim. robila ju este 5rokov po dosiahnuti dochodku. nikdy by som od nej nechcela aby sa kvoli mne tej prace vzdala...