Dôchodkyne, pomáhate svojim deťom?
Od januára budem dôchodkyňa, žijem sama, mám 2 deti. Starší syn žije v zahraničí, mladšia dcéra býva 10km odo mňa. Keďže ešte celkom vladzem rozmýšľam že by som pracovala ďalej u nás vo firme alebo si našla nejakú brigádu. Predsa každá koruna sa ráta hlavne keď je človek sam.
Lenže dcére sa to nepáči. Ona chce aby som ostala doma na dôchodku a ona ráta s tým že jej budem strážiť deti keď budú choré alebo cez prázdniny aby ona s manželom mohli chodiť do roboty a nemuseli si brať ocrky a dovolenky.
Vykricala mi že každý normálny rodič pomáha deťom strážiť vnúčatá v prípade choroby a prázdnin. Že ja som sebecka keď myslím len na seba keďže by som ešte pracovala ďalej. A čo ona má robiť ked deti budú často choré.
Má 3 a 5 ročne deti.
Čo si o tomto myslíte? Pomáhate vy svojim deťom na dôchodku so stráženim vnúčat? Alebo finančné že im kupujete dary hračky alebo sladkosti? Alebo si užívate čas osamote a myslíte konečne aj na seba?
@sense to vies, mamicky sa stazuju, ze stat sa im nestara o deti, stari rodicia sa nestaraju o vnucata a nejako potom neviem, kde mali rozum, ked si tie deti zaobstarali😉
@dskjhfdlkdjhl každý aby sa im staral o deti a čo budú robiť oni?
@kvetinka75 to je asi jedno😉 Resp. budu mat cas nadavat, no.
@lienka.7 ale veď ona vôbec nepíše že by jej prekážalo mať vnúčatá cez víkend.. prekáža jej že dcéra ich jej chce napchať prakticky vždy keď bude voľno a keď budú choré.. prečo jej vkladas do ust slová ktoré nikde nepíše..
To tu už neocenite že sa vnucatam venuje každý víkend? Ja by som si teda nechcela zobrať na triko aby moja mama ochorela od mojich detí.. tu sa ženy rozčuľujú že deti dávajú choré do kolektívu k iným deťom a u starších ľudí to už neprekáža?
@lienka.7 3 ročné dieťa je ešte malé, aby ho babka strážila počas chorôb. Choré deti sú mrzuté, nespia dobre, plačlivé. Okrem toho imunita staršieho človeka nemusí byť už taká výkonná, ako imunita mladšieho človeka. Čiže dcéra prinesie 3-ročného s nejakou super infekciou, babka bude skákať, lieky, sople, čaje, horúčky a po týždni zľahne babka a nech si už potom nejako poradí, nie? Trocha pochopenia a tolerancie prosím.
Autorka, na tvojom mieste by som sa rozhodla tak, že dcére povieš, že ešte dva, tri, roky potiahneš v práci, aby si si urobila finančnú rezervu, lebo ju potrebuješ. Potom môžeš strážiť vnúčatá cez choroby. Už budú väčšie, samostatnejšie, už to bude aj pre teba ľahšie.
@simona20201309 ono zada je pravda ze tie choroby detske starsi ludia mozu horsie znasat,my napr sme stale soplavi ako su deti v skolke id emi to na nervy.
Ty si si uz svoje odchovala. Nehlad na dobro nikoho ineho, len seba.
Dceru by som prefackala.
@konikmodry111 Dcerine svokrovci ešte majú ešte pár rokov do dôchodku.
@zuzubb007 Dcéra sa ťažko zotavovala po pôrodoch a nevedela si nájsť systém ako fungovať s 2 malými deťmi preto som jej ponúkla že cez víkend rada postrážim. Len ostalo z toho každý víkend. Raz chceli ísť na wellness s manželom, inokedy na večeru a do kina alebo s partiou opekať na výlety a vnúčence sú vtedy u mňa.
@lienka.7 Áno povedala som jej že nevládzem už ani každý víkend byť s vnúčatami. Chcem si aj trochu oddýchnuť si sama. No na to dcéra argumentuje že čo ona má robiť kam dá deti keď nikto jej nepomôže.
Tak musis byt na nu tvrdsia povedz jej ze to nie je tvoj problem a hotovo aj ty mas pra i si oddychnut a mat volny cas
autorka - tak na dtým mala rozmýšlať keď mala jedno dieťa ako to bude s dvomi. A nie automaticky rátať s tvojou pomocou. To ju vážne nenapadne že ty jednoducho nevládzeš? to fakt človeka niektoré deti aj z kože zoderú?
Potom sú tu také témy -vlastná matka mi nepomôže, nejaví záujem o vnúčatá ale ako to je v skutočnosti, to už nikto nerieši. Iba to, aké sú tie matky hrozné a treba sa na ne vykašlať na starobu
a okrem toho veď aj svokrovci majú voľné dni nie? Prečo sa nemôžu počas nich starať o deti alebo počas dovolenky? Nech si ju naplánujú na prázdniny? Či to je iné?
Presne toto si všímam u mnohých (v reálnom zivote) že pokiaľ má veľkú pomoc v podobe mamy či svokry, stále má pocit že to nie je dostatočne..
Úprimne poviem že niekedy keď sa mi takto niekto sťažuje (čo sa mi stáva často) mám vtedy tak sebecky v sebe výraz že : 😒
Nie preto že by som závidela, ja som si život zariadila podľa mojich predstáv a možností, ale preto že si ani neuvedomia aká veľká pomoc je ked mama môže a chce..
proste sa ženám ktoré pomoc majú veľmi často stáva že sa im jednoducho mali..
Ak sa človek naučí fungovať samostatne tak potom starostlivosť o deti berie prirodzenejšie..
@jana_eyre_2 keď jej to neprekáža, tak potom co tým argumentuje, že uz stráži každý vikend? Nech povie, že proste výnimočné, ale nie automatické každý víkend.
Ako som napisala, všetko je vecou komunikácie a dohody. Len tu mam pocit ze to akosi nefunguje.
Nie všetci dôchodcovia majú 20 diagnóz a musia brat na to 50 rôznych liekov, ktoré sa vzájomne aj negujú, ze?
@0silvia0 napisala, ze všetko je vecou dohody a ano, aj tak malé dieťa sa dá potrazit na doliecenie sa babkou. Samozrejme keď je zvyknuté a chce sa, že?
@lienka.7 pretože už býva z toho unavená, ty aj čítaš čo kto píše? Ide teraz do dôchodku, takže predpokladám, že má 60+. Nemusí mať kopu diagnoz aby si ,,zaslúšila,, i ba čas pre seba
Jej dcéra očakáva že automaticky ako budú deti choré a prídu prázdniny, pôjdu k babke. Prečo by mali?
@1ryba to je asi tiež jedna z tých, ktorá si myslí, že sa okolo nej musí krútiť svet
@lienka.7 mne to príde tak ze dcéra si zvykla na to ze sa mama o vnúčatá postarala keď bola po pôrode a pomohla. Z pomoci sa stalo pravidlo. Ale dcére už nestačí ani ten prst, chce celú ruku. A nielen podať ale ju vlastniť. A predpokladám ze ešte aj s tým aby robila len presne tak ako dcéra piskne. A argumentovať tým ze ona bude potrebovať pomoc, tak tu so už zaslúži keďže sa o dcéru starala 18 a moz o aj viac rokov.
Podobný exemplár mame v širšej rodine. Dokonca sa ešte aj zdula keď matka odmietla mat 3 deti doma cez prázdniny, keď bola sama na PN s chrbticou
Tvoja dcéra je totálny sebec.
Hneď dnes by som oznámila, že tento víkend nemôžem, a keďže som vyčerpaná celkovo, nech so mnou cez víkendy ráta maximálne raz za mesiac. Raz nech dá deti svokrovcom, raz nech si zaplatí opatrovateľku a raz nech trávi víkend s deťmi. Či oni keď sú v škole škôlke už rodičov cez víkend nepotrebujú?
Do práce ideš, lebo nevyzijes z dôchodku. Pokiaľ ti sú ochotní financne kompenzovať, že necháš prácu a ostaneš doma im k dispozícii, porozmýšľaš o tom.
A nauč sa hovoriť nie. Je mi ľúto, nie, tento víkend nemôžu prísť na prespanie, max. v sobotu poobede lebo som unavená.
A napíšem aj zo svojej strany. Mne bolo veľmi ľúto a nepríjemné, keď som dovolila deti na prázdniny tam, 100x som sa pýtala, či všetko OK a odpoveď že jasné. Apotom o mesiac, dva sa mama preriekla, že tak ju kĺby boleli alebo unavená bola...
Leto bude dcéra riešiť denným tábormi, vystriedajú sa s mužom a spolu budú nie 2 týždne, ale jeden napr. Tak ako to rieši milión iných párov s deťmi.
Jedna vec je pomôcť, druhá nechať sa zdierať.
Mam 60r.a pracujem.By ma piclo ak by sa mi každý týždeň dovalili vnúčatá,lebo ich rodicia si chcú oddýchnuť.A to vnucata milujem.Teba jednoducho využívajú a je len na tebe.ci sa dáš a dokedy.
@lienka.7 dcéra chce pomoc od mamky. Dcéra má prísť, poprosiť a spýtať sa či je to možné a za akých podmienok.
Tu krásavica automaticky počítala, že to bude tak ako si ona myslí.
Na 99% sa maminky ani raz nepýtala, či vôbec z dôchodku vyžije, ako sa cíti zdravotne a či by s ňou mohla rátať a ako asi.
Takže na matku nakrici a zduje sa lebo čo ona bude robiť.
Tak hádam ja niečo potrebujem, tak ja sa pýtam, či by to bolo možné a kedy. A nie, že oznámim, že ja chcem a zdujem sa, keď odpoveď je nie. To čo je 5rocne decko na pieskovisku?
@simona20201309 áno, možno si žila na dedine, alebo ste bývali všetci pri sebe.Aj moja babka pomáhala maminej sestre odchovala jej 2 deti, varila, žehlila, vyzdvihovala zo školy teta pracovala do 18 a prišla na hotové, ale babka zomrela a teta nevedela ani variť.Okrem toho bola babka na ID od 53 r a mala čas.Druha moja babka bývala ďaleko a pracovala dlhšie, lebo ju to bavilo, ale ona mohla ísť do dôchodku už 55?r
Jednoducho dnes ľudia pracujú dlhšie, mladí ľudia rodia neskoro a všetko sa to posúva.Generacne bývanie málo veľa výhod vždy bola pomoc.
@janage ja len toľko k tomu, ako vždy, poznáme tu len "pravdu" jednej strany. A podla mna ešte aj zvelicenu, aby sa tu automaticky dávalo za pravdu jedine autorke. Ano, stále ma možnosť povedať dcere jasné nie, či potrebuje jej zdôvodniť, ze zeny na MK jej dali za jej pravdu (náschval píšem jej, lebo nepoznáme stanovisko druhej strany, a možno by sme ešte boli prekvapene) a dcéra je sebec? Co nemá vlastny názor a rozum? Nevie si otvoriť ústa?
Zvyšok je iba tvoja fabulacia, nevieš tak zbytocne nesud a nekydaj tu na autorkinu dcéru.
@1ryba ja do nikoho neskacem, tak ty skludni už hormón laskavo. Píšem, ze všetko je vecou rozhovoru a dohody.
@kvetinka75 a nie, nekruti sa okolo mňa celý svet, len asi mam to šťastie, že mám podporu rodiny a nemusím sa tu skrývať za silacke reči typu ze nerobila som si deti na to, aby sa o ne starali iný a pod., ako to tu byva častokrát zvykom od tých, ktorým nemám kto pomôcť. . A vlastne tým len zakrývať to, ze tebe ci ostatným nikto pomôcť nechce. Ja poznám X rodín, kde takato pomoc normalne funguje. Dokonca aj známa to ma tak, ze keďže ma nadštandardný prijem, vlastnú mamu si dokonca normalne zaplati. Lebo inak by platila tak ci tak opatrovateľku, takto je mala aspoň s babkou a spolu si to užívajú. Detto ine moje kamarátky, normalne im v ramci rodinnej výpomoci funguje "babysitting". Nie je to nič nezvyčajné v normalne fungujúcich rodinách, vies? Ale pre niektoré tu jednoducho asi nepredstaviteľné. Nedbam.
@kvetinka75 To je nadlho no dcéra nevychádza dobre so svokrovcami
Moja mama je rok na dôchodku. Syna bravali na letné prázdniny od jeho 3r. Moja mama je taká mamičkovska, miluje deti. Teraz má už aj brat dieťa, takže býva aj s vnukom. V tomto prípade sa však bojím, aby mamu nezačali zneužívať. Minule nevesta volala mame,že nech dôjdu lebo ma migrénu a ona o 3h utekala na nechty a po obchodoch.
@lienka.7 tu nejde o to ze nechce pomoct. Treba rozlisovat to ze ci to.je obcas a ci deti nevyuzivaju svojich rodicov. Nikto sa neschovava za silacke reci. Ale aj si niekto zalozi rodinu tak v prvom rade si ma taketo veci zariadit a nie brat to ako automatiku ze ved hodim na krk rodicom a vobec sa nezaujimam ako sa oni citia a ci nieco nepotrebuju. Hlavne ze ja mam co chcem. Ze?
@lienka.7 ja neviem čítala si, že autorka má nízky príjem a ty napíšeš o kamarátke, ktorá má nadštandartny príjem a platí si vlastnú mamu je to rozdiel však?Už je len hanba, že mama cez týždeň pracuje a cez víkend má vnúčatá to nemá právo na oddych, stretko s kamarátkou?Takto musí variť, nakupovať, lebo vnúčatá... áno, určite to robí s láskou, ale mladí mozu zobrat babku s deťmi na výlet, obed...tu je to asi celé od začiatku zle nastavené a tak to aj pokračuje a ešte autorka bude vinna, že odmietne.450 eur je akurát na energie a trocha na stravu dcéra by si mala dať dokopy 2 a 2 a, že mama pracovať potrebuje.V mojom okolí skoro všetci rodičov podporujú, keď nie nákupy, tak novy spotrebič, drevo na zimu, kúpele.