icon

Dokázali by ste odpustiť a nehnevať sa?

Včera o 17:12

Ahojte, od mladosti mám moju veľmi dobrú kamarátku, zoznámili sme sa v 14tich. Jej otec je doktor, dobrý a úspešný, svojho času bol aj primár v nemocnici, dnes už nie je, ale ordinuje v nemocnici. Tykám si s ním. Moja mamina začala mať okolo roku zdravotné problémy a vybavila som jej jeho. Staral sa o ňu, nedá sa povedať, že sa pretrhol, ale v rámci možnosti. Mala u neho absolvovať určité invazívnejšie vyšetrenie (nebudem konkretizovať). Liečil ju najprv konzervatívne a mamin stav sa prechodne upravil. Bola u neho v apríli, kde jej mal urobiť dané vyšetrenie, ale teda on rozhodol, že ho sa spraví až v mesiacoch 09 - 10, zhodnotil, že to nie je v tejto chvíli potrebné. Mamine sa stav koncom júna dramaticky zhoršil v priebehu 3 dní. Hospitalizovali ju, ale jej srdce to nevydržalo a zomrela na celkovú sepsu organizmu a multiorgánové zlyhanie. Pitva ukázala, že mala závažný zápalový nález, ktorý vyústil do sepsy. Pýtala som sa lekárky, ako to bolo možné, veď lekár tvrdil, že bola v poriadku a netreba to vyšetrenie - ešte som sa pýtala, či by ten nález počas vyšetrenia videl a mohol nejako zvrátiť, povedala, že určite áno, že to nebol stav, ktorý vznikol za týždeň, ani za mesiac. Podala som podnet na UPZS, žiadne pochybenie samozrejme nezistili. Napriek tomu mám v sebe zlosť, že to nemuselo takto dopadnúť. Hnevám sa aj na seba, že som jej ho odporúčila. Bol však covid, bolo ťažké sa dostať ku odborníkovi.

S kamoškou sa nerozprávame. Ona si stojí za otcom, že je odborník a nepochybil. Ja cítim obrovský smútok a nespravodlivosť.

Ako by ste sa zachovali vy smerom ku tejto kamarátke a k jej otcovi?
Brali by ste to podobne ako ja, alebo by ste to neriešili? Boli by ste s ňou naďalej kamoška a rovnako by ste bez problémov vychádzali s jej otcom?

Strana
z2
anonym_5adf29
Včera o 17:17

Za dobrotu na žobrotu.

vorkola
Včera o 17:24

@anonym_autor Ja si myslim ,ze ten dr, sa snazil, ,ale ked uz tam bola sepsa,,,tak ta veeelmi tleje az k umrtiu,,A ta tvoja kamoska uz vobec nie je vinna,Ved si chcela jej otca, tak ti vyhovela..Podla mna ani jeden mudr, nechce ,aby pacietn zomtel,,ved pri promociach prissahali,, Nuz ,ale nie sme nesmrtelni,,

autor
Včera o 17:26
@vorkola

@anonym_autor Ja si myslim ,ze ten dr, sa snazil, ,ale ked uz tam bola sepsa,,,tak ta veeelmi tleje az k umrtiu,,A ta tvoja kamoska uz vobec nie je vinna,Ved si chcela jej otca, tak ti vyhovela..Podla mna ani jeden mudr, nechce ,aby pacietn zomtel,,ved pri promociach prissahali,, Nuz ,ale nie sme nesmrtelni,,

@vorkola liečil ju viac ako rok.. to nevzniklo zo dňa na deň, vyšetrenie jej neurobil.

anonym_01f105
Včera o 17:28

a co si ckala,ze kamoska bude na tvojej strane a odvrati sa otcovi? iste ju to mrzi .. nechaj nech to preboli a pozries sa na to inymi ocami .... teraz je to cerstve

anonym_4743a2
Včera o 17:30

Ja byť tou kamoškou, tak nestojím o to, aby si sa so mnou zase začala baviť… rozumiem, že strata mamy je obrovská bolesť, ale ako sa mala zachovať kamarátka?… že jej otec je úspešný a dobrý doktor píšeš aj sama, tak prečo by ona tvrdila niečo iné a na pochybenie sa neprišlo, ja nevidím dôvod prečo si sa s ňou prestala baviť a veľmi by ma to na jej mieste mrzelo… žiaľ, ani lekári nie sú polobohovia… smútok je pochopiteľný, ale nespravodlivosť?

anonym_f97eb1
Včera o 17:31

Sepsa je sviňa. Dvom kamoškám, aj mne, zomrel rodič na sepsu a multiorgánové zlyhanie. Všetci nečakane, hospitalizovaní predtým v nemocnici s niečím iným. Neviem, ani sa už nedozviem, či nemohli urobiť viac, aby to tak neskončilo...
S kamoškou by som sa bavila naďalej, nemôže za to. S jej otcom pravdepodobne nie, teda iba vrámci slušnosti.

anonym_76caa3
Včera o 17:31

My tiez mame taky pripad teraz cerstvy...keby jednali rychlejsie, clovek by este zil. Nemal taku prognozu a tiez sepsa a zlyhanie kvoli neskorej reakcii. Hold, bol vikend. A uz sa to riesi cez pravnikov a urad.
Kazdopadne tvoja kamaratka je uplne mimo toho. S nou by som kontakt nekoncila.

beatrice1111
Včera o 17:32

@anonym_autor
No ja neviem či som cudna ale keď to vyšetrenie to mohlo zvrátiť a nebolo urobene tak by som s tým nebola určite ok a s tým že žiadne pochybenie nezistili sa ani necudujem keď tu tak perfektne všetko funguje a v akých všetkých možných prípadoch nezistili pochybenie tiež… prikláňam sa ale k tomu že kamaratka za to absolutne nemoze

anonym_da1355
Včera o 17:34

Asi záleží od povahy človeka. Nedokázala by som sa cez takéto krivdy preniesť. možno časom to prebolí, ale nateraz by som už kámošku nechcela.

autor
Včera o 17:35
@beatrice1111

@anonym_autor
No ja neviem či som cudna ale keď to vyšetrenie to mohlo zvrátiť a nebolo urobene tak by som s tým nebola určite ok a s tým že žiadne pochybenie nezistili sa ani necudujem keď tu tak perfektne všetko funguje a v akých všetkých možných prípadoch nezistili pochybenie tiež… prikláňam sa ale k tomu že kamaratka za to absolutne nemoze

@beatrice1111 bolo mi povedané, že ani nezistia... a áno, vyšetrenia by to odhalili, ale neurobil jej ich. Lebo on vie najlepšie a jej nič nie je...

anonym_da1355
Včera o 17:36
@anonym_76caa3

My tiez mame taky pripad teraz cerstvy...keby jednali rychlejsie, clovek by este zil. Nemal taku prognozu a tiez sepsa a zlyhanie kvoli neskorej reakcii. Hold, bol vikend. A uz sa to riesi cez pravnikov a urad.
Kazdopadne tvoja kamaratka je uplne mimo toho. S nou by som kontakt nekoncila.

@anonym_76caa3 Boli sme v podobnej situácii pred 10 r.
Právnici s vecou nič nepohli, úrad si išiel svoje. Možno budete mať lepšie skúsenosti ako my.

anonym_e07cfb
Včera o 17:38

@anonym_autor a ty to preberas s tou kamoskou? Co ona s tym ma? Nechapem.
Ked sa s nou nechces kontaktovat lebo ti to.pripomina co sa stalo, tak ok. Podla mna to pochopi. Ale nemas preco sa na nu hnevat ci jej nieco odpustat.
A jej otec, tak ma svoje svedomie, vie ci urobil vsetko tak ako mal. Kazdopadne UDZV nezistil pochybenie. A problem ako pises sa nevyvinul za tyzden ani mesiac, ale 3 mesiace po poslednej kontrole. Ani to vysetrenie o ktorom.pises by to nemuselo odhalit. Chapem ze hladas vinnika. To je normalne. Ale ani znamy a uspesny lekar nie je zarukou ze vsetko bude tip top.

autor
Včera o 17:39
@anonym_e07cfb

@anonym_autor a ty to preberas s tou kamoskou? Co ona s tym ma? Nechapem.
Ked sa s nou nechces kontaktovat lebo ti to.pripomina co sa stalo, tak ok. Podla mna to pochopi. Ale nemas preco sa na nu hnevat ci jej nieco odpustat.
A jej otec, tak ma svoje svedomie, vie ci urobil vsetko tak ako mal. Kazdopadne UDZV nezistil pochybenie. A problem ako pises sa nevyvinul za tyzden ani mesiac, ale 3 mesiace po poslednej kontrole. Ani to vysetrenie o ktorom.pises by to nemuselo odhalit. Chapem ze hladas vinnika. To je normalne. Ale ani znamy a uspesny lekar nie je zarukou ze vsetko bude tip top.

@anonym_e07cfb vyšetrenie by to odhalilo, jednoznačne to bolo potvrdené. Bola v jeho dispenzári rok.

anonym_e07cfb
Včera o 17:43
@anonym_autor

@anonym_e07cfb vyšetrenie by to odhalilo, jednoznačne to bolo potvrdené. Bola v jeho dispenzári rok.

@anonym_autor tak preco to UDZS nepotvrdil? Co tam napisali do zistenia pri postupe lekara?

autor
Včera o 17:46
@anonym_e07cfb

@anonym_autor tak preco to UDZS nepotvrdil? Co tam napisali do zistenia pri postupe lekara?

@anonym_e07cfb to som cielila na nemocnicnu starostlivost, nie na neho.

osky
Včera o 17:48

Hovori sa-spolky,spolky,certove volky...
Preto v zavaznych pripadoch nehladam lekarov znamych ani pravnikov....pretoze tamprrdsa iz mas respekt,a nedupnes si tak ako pri gudzich,ak sa ti nueco nezda
A to fakt mamsuper doktorku aj ochotnu,aj milu..ale napriek nasmu vrucnemu vztahu,nejdem do exzremov.
Poprosim ju a absolutne nezneuzivam jej ochotu.
Lebo viac razy sa mi stalo v rodine,ze na taketo spolky ludia doplatili.
Ale musim povedat,ze to bolo na Slovendku.
Ja mam doktorku v Rakudku...mozno tu by to tak nebolo...

sissy27
Včera o 17:56

@anonym_autor Rozumiem tomu, ze si nahnevana, nestastna… ale mas pocit, ze doslo k umyselnemu zanedbaniu starostlivosti? Alebo proste dr mal xy pacientov, ktori sa mu tam natlacili po znamosti a jednoducho bol unaveny, prepracovany, vyhorety a mozno nieco prehliadol? Podla tvojich slov si cely cas nebola nejak extra spokojna s jeho starostlivostou o mamu, resp. mozno si ocakavala viac kedze si tykate, tak preco unho mama zostavala? Preco nehladala ineho lekara?
A ako s tym suvisi kamoska? Aku rolu v tomto celom hra ona, co od nej cakas?

anonym_675789
Včera o 17:58

@anonym_autor chápem váš smútok aj hnev. Každý nájdeme spravodlivosť. Už to nechajte tak. Je jasné že si stojí za otcom rovnako ako vy za mamou. Úprimnú sústrasť vyjadrujem, nechajte tú bolesť prejsť tak ako si žiada , ale neživte ju v sebe. To vám už maminu nevráti. Držte sa

erikavesela
Včera o 18:11
@anonym_e07cfb

@anonym_e07cfb to sa pytas uplne vazne?

wolf_
Včera o 18:11

Úprimne odpustiť by som sa snažila. Aspoň pre to, že je to podľa mňa dôležité pre našu psychiku. Ale veru neviem, či by som chcela byť ďalej v kontakte. Myslím si, že by mi kontakt s nimi všetko pripomínal a nerobil dobre. Takže skôr nie... Aj keď kamarátka s tým vlastne absolútne nič nemá. Jej otec ktovie - som laik a neodvážim sa hodnotiť čo by bolo keby. On pravdepodobne vie prečo v tej dobe rozhodol ako rozhodol... Neviem... Maminu to, žiaľ, nevráti tak či tak. Hnev, smútok, hľadanie viny, obviňovanie aj samého seba (čo mimochodom ty naozaj za to nemôžeš, chcela si pre maminu to najlepšie, čo sa udeje si nemala odkiaľ vedieť).. Všetky tieto a ďalšie emócie sú pochopiteľné. Nám sa síce nestalo takéto niečo, ale tiež sa akurát potýkam s určitými výčitkami (voči sebe aj voči iným) po úmrtí blízkej osoby. Sú to ťažké veci na spracovanie, chce to veľa času.

ivik4
Včera o 18:20

Neviem ci by som do toho tahala kamaratku a nase priatelstvo. Ona predsa nebola mamina doktorka. Ak ste naozaj dobre kamaratky, nemusis stratit aj ju. Asi by som s nou o tom nediskutovala. Ale naozaj neviem. Lahko sa nam pise ked take nieco nemame za sebou

anonym_1b256a
Včera o 18:30

Ja len, že sama som si sepsou prešla - jediné šťastie, že som už bola v nemocnici, napriek tomu som skoro exla. Od samotného počiatku choroby po sepsu prešli u mňa 3 dni. Takže zápal sa môže šíriť aj rýchlo, aj názor druhého lekára mohol byť mylný a ty sa možno hneváš neprávom. Daj si od situácie odstup a napriek žiaľu skús sa na to pozrieť z viacerých uhlov.

anonym_0e916a
Včera o 18:33

Potes panboh za takych ludi ako si ty, najprv sa domahas po znamosti osetrenia, lebo by sa inak bohvie kedy na nejake vobec dostala, kamoskin otec ju vezme, stara sa o nu a potom, ked sa jej skomplikuje stav, este podas staznost. Ze jedna doktorka povedala, je nic oproti tomu, ze vec preveril znalec UDZS a nebolo uznane pochybenie. Tvojej straty mu je luto, uprimnu sustrast, ale ak stagnujes vo faze smutenia na bode „hladam vinnika”, skus aj psychologicku pomoc. A kamoska je v tomto celom uz uplne nevinne… ale po tomto vsetkom by som sa necudovala, keby o tebe uz nechce ani pocut.

anonym_9fc8c2
Včera o 18:33

@anonym_autor pozri môjho uja liečil v nemenovanej univerzitnej nemocnici lekár , ktorého sme vybavovali dlho a po známosti, nakoniec ujo zomrel. Teta mala dlho ťažké srdce na toho lekára ale že by sa z nás niekto hneval na osobu ktorá nám vyšetrenie vybavila je úplne cez.
Na Slovensku je slobodná voľba lekárov ak sa vám konzervativna liečba nezdala mohli ste ísť inam, pytať názor iného lekára

abbey1
Včera o 18:34

Poviem ti tak, poznám osobne zopár lekárov, niektorí sú dlhoroční priatelia. K niektorým pošlem najbližšieho člena rodiny kedykoľvek a budem tým lekárom ruky a nohy bozkávať a niektorí, i keď sú to úžasní a milí ľudia, ale odborne by som s nimi nekonzultovala ani modriny na kolene.
Mrzí ma vaša strata.

anonym_0e916a
Včera o 18:37
@abbey1

Poviem ti tak, poznám osobne zopár lekárov, niektorí sú dlhoroční priatelia. K niektorým pošlem najbližšieho člena rodiny kedykoľvek a budem tým lekárom ruky a nohy bozkávať a niektorí, i keď sú to úžasní a milí ľudia, ale odborne by som s nimi nekonzultovala ani modriny na kolene.
Mrzí ma vaša strata.

@abbey1 preco by si s nimi nekonzultovala ani modrinu?😄Maju zle recenzie alebo preco ich hodnotis ako nedostatocne odbornych, ak sa mozem opytat?

abbey1
Včera o 18:39
@anonym_0e916a

@abbey1 preco by si s nimi nekonzultovala ani modrinu?😄Maju zle recenzie alebo preco ich hodnotis ako nedostatocne odbornych, ak sa mozem opytat?

@anonym_0e916a Neodborní. Zlatí, milí, ale fungujú na princípe čo povie rep farma firmy, to je sväté.

autor
Včera o 18:41
@anonym_0e916a

Potes panboh za takych ludi ako si ty, najprv sa domahas po znamosti osetrenia, lebo by sa inak bohvie kedy na nejake vobec dostala, kamoskin otec ju vezme, stara sa o nu a potom, ked sa jej skomplikuje stav, este podas staznost. Ze jedna doktorka povedala, je nic oproti tomu, ze vec preveril znalec UDZS a nebolo uznane pochybenie. Tvojej straty mu je luto, uprimnu sustrast, ale ak stagnujes vo faze smutenia na bode „hladam vinnika”, skus aj psychologicku pomoc. A kamoska je v tomto celom uz uplne nevinne… ale po tomto vsetkom by som sa necudovala, keby o tebe uz nechce ani pocut.

@anonym_0e916a UDZS nepresetroval jeho ale postup nemocnice pocas hospitalizacie, kde nedoslo ku pochybeniu. Bola v stave, kde sa ju uz nepodarilo zachranit. Aj oni povedali, ze toto podcenil jej osetrujuci lekar. Primarka sudnej patologie sa jasne vyjadrila, ze islo o dlhodoby stav, ktory sa neriesil a mohol byt zisteny ovela skor a predist tomu.

anonym_9218d9
Včera o 18:42

Bez ohladu na fakty atd z cisto emocionalnej stranky - kanosku by som nekontaktovala a do danej nemocnice - k lekarovi ani nepachla. So smrtou rodica sa clovek vyrovnava strasne dlho a potrebuje vela sily atd … nevidiet osoby, ktore z mojho pohladu maju podiel viny (nezavisle od realnych faktov ci ano alebo nie) by bolo prospesne. Nikdy som nevidela dovod ani odpustat, ani zabudat ani sa hrat na dobru a toleratnu. Ak uvazim, ze mam dovod niekho vyhodit zo svojho zivota, tak to spravim a nebudem sa pretvarovat … jeden odide, dvaja pridu …ak mas v sebe zlost nedus jubaj tak by sa neskor prejavila … hovori sa zide z oci zide z mysle … rokmi odznie … kazdy sme iny. Clovek co neodpusta nie je zly … ma iny pohlad na svet a je mu ukradnute, co si myslia iny .. a je to v poriadku

anonym_0e916a
Včera o 18:47
@anonym_autor

@anonym_0e916a UDZS nepresetroval jeho ale postup nemocnice pocas hospitalizacie, kde nedoslo ku pochybeniu. Bola v stave, kde sa ju uz nepodarilo zachranit. Aj oni povedali, ze toto podcenil jej osetrujuci lekar. Primarka sudnej patologie sa jasne vyjadrila, ze islo o dlhodoby stav, ktory sa neriesil a mohol byt zisteny ovela skor a predist tomu.

@anonym_autor aha, tak… autorka, opakujem, mrzi ma to… ale zo psychologickeho hladiska je strata rodica jedna z najtraumatizujucejsich udalosti v zivote. Skus mozno aj psychologa, nemyslim to v zlom, len aby si vedela lepsie pracovat s tymi pocitmi, lahsie to spracovala, inak ta to bude tazit a budes to so sebou nosit stale ako taky balvan az sa zblaznis. Ver mi, viem o com hovorim.

Strana
z2