Dokázali by ste odpustiť a nehnevať sa?
Ahojte, od mladosti mám moju veľmi dobrú kamarátku, zoznámili sme sa v 14tich. Jej otec je doktor, dobrý a úspešný, svojho času bol aj primár v nemocnici, dnes už nie je, ale ordinuje v nemocnici. Tykám si s ním. Moja mamina začala mať okolo roku zdravotné problémy a vybavila som jej jeho. Staral sa o ňu, nedá sa povedať, že sa pretrhol, ale v rámci možnosti. Mala u neho absolvovať určité invazívnejšie vyšetrenie (nebudem konkretizovať). Liečil ju najprv konzervatívne a mamin stav sa prechodne upravil. Bola u neho v apríli, kde jej mal urobiť dané vyšetrenie, ale teda on rozhodol, že ho sa spraví až v mesiacoch 09 - 10, zhodnotil, že to nie je v tejto chvíli potrebné. Mamine sa stav koncom júna dramaticky zhoršil v priebehu 3 dní. Hospitalizovali ju, ale jej srdce to nevydržalo a zomrela na celkovú sepsu organizmu a multiorgánové zlyhanie. Pitva ukázala, že mala závažný zápalový nález, ktorý vyústil do sepsy. Pýtala som sa lekárky, ako to bolo možné, veď lekár tvrdil, že bola v poriadku a netreba to vyšetrenie - ešte som sa pýtala, či by ten nález počas vyšetrenia videl a mohol nejako zvrátiť, povedala, že určite áno, že to nebol stav, ktorý vznikol za týždeň, ani za mesiac. Podala som podnet na UPZS, žiadne pochybenie samozrejme nezistili. Napriek tomu mám v sebe zlosť, že to nemuselo takto dopadnúť. Hnevám sa aj na seba, že som jej ho odporúčila. Bol však covid, bolo ťažké sa dostať ku odborníkovi.
S kamoškou sa nerozprávame. Ona si stojí za otcom, že je odborník a nepochybil. Ja cítim obrovský smútok a nespravodlivosť.
Ako by ste sa zachovali vy smerom ku tejto kamarátke a k jej otcovi?
Brali by ste to podobne ako ja, alebo by ste to neriešili? Boli by ste s ňou naďalej kamoška a rovnako by ste bez problémov vychádzali s jej otcom?
@vorkola liečil ju viac ako rok.. to nevzniklo zo dňa na deň, vyšetrenie jej neurobil.
@anonym_autor No to som nevedela, ,tak co jej liecil,ked nemal diagnozu...vsak aj obycajna chripka sa musi preverit, ci je to chripka,,A potom ,ked jeho liecba nezaberala,,malii ste k inemu dr,Vsak on len liecil, liecil, a nevedel co? vsask uz su CT cka, MR ka, A nebolo to nahodou onko ? co ukazala pitva ,No skoda je mi to luto, ze mamicka uz odisla..
Ano, musis odpustit,,,to je prvorade u cloveka,,Aleja si myslim,,ze aj ked duplom znamy mudr,. ale sa mu nedarilo,,ved oni ti mudr naozaj chcu aby sa pacienti uzdravila, aby liecba sadla,,,ale castokrat ,pacientovi liecba nezabera,,,tak reba hladat inde dr, tak sa to robi odjakziva,,ved to nie je ako sa hovori hriech , ani precin ,ked i vymenis mudr,.. Za kazdu cenu odpust, ved dcera ,teda tvoja kamoska,nemoze za otca ,odpustit aj tomu Mudr,,Urcite ho to trapi.No co uz?
Ano, musis odpustit,,,to je prvorade u cloveka,,Aleja si myslim,,ze aj ked duplom znamy mudr,. ale sa mu nedarilo,,ved oni ti mudr naozaj chcu aby sa pacienti uzdravila, aby liecba sadla,,,ale castokrat ,pacientovi liecba nezabera,,,tak reba hladat inde dr, tak sa to robi odjakziva,,ved to nie je ako sa hovori hriech , ani precin ,ked i vymenis mudr,.. Za kazdu cenu odpust, ved dcera ,teda tvoja kamoska,nemoze za otca ,odpustit aj tomu Mudr,,Urcite ho to trapi.No co uz?
@vorkola jeho to netrapi vobec, ale ze vobec. Keby ho to trapilo, tak ok, keby aspon povedal pol slova, ze pozri, asi sme mohli urobit viac. On je maximalne chladny clovek, ktory jedine co vie je obhajovat Fica a Putina a hejtit vsetkych, co maju iny nazor ako je on.
@vorkola jeho to netrapi vobec, ale ze vobec. Keby ho to trapilo, tak ok, keby aspon povedal pol slova, ze pozri, asi sme mohli urobit viac. On je maximalne chladny clovek, ktory jedine co vie je obhajovat Fica a Putina a hejtit vsetkych, co maju iny nazor ako je on.
@anonym_autor Myslim si, ze nemas pravdu. Mas na neho zle srdce, ale nemyslim si, ze postupoval nespravne. Neviem o ake vysetrenie islo, ale to nie je tak, ze sepsa sa vyvija 3 mesiace. Odpust mu kvoli sebe. Maminu ti to aj tak nevrati.
@vorkola bože táto naivita niektorých ľudí... veď poniektorí lekári to majú úplne na háku, berú pacienta ako číslo. Chcem vidieť teba v jej situácii, ako rýchlo by si odpustila a povedala "čo už?"
@vorkola bože táto naivita niektorých ľudí... veď poniektorí lekári to majú úplne na háku, berú pacienta ako číslo. Chcem vidieť teba v jej situácii, ako rýchlo by si odpustila a povedala "čo už?"
@anonym_9b1e08 Mozes, nemusis mat pravdu, ale jej mame uz nic zivot nevrati. Odpustenie je vyhodne najma pre autorku, ktora si to zrejme vycita aj sebe, ze mame ho "vybavila". Odpustenie jej pomoze sa s tym vyrovnat, ale mozno by pomohla aj odborna pomoc, lebo uz ju to trapi dlho..
Skôr si myslím, že ťa nechcel odmietnuť a bral to ako nutné zlo. Očividne sa nepretrhol. Keď idem k nejakému môjmu známemu lekárovi , snaží sa tie vyšetrenia spraviť čo najskôr a urobiť všetky potrebné, aj za cenu že napr.nepôjde na obed, prídem za ním napr. pred ordinačnými hodinami , alebo po nich, alebo si vyšetrenie aj uhradím. Otázne je, či za to napríklad niečo nečakal , lebo aj s takým prístupom som sa neraz stretla.
Skôr si myslím, že ťa nechcel odmietnuť a bral to ako nutné zlo. Očividne sa nepretrhol. Keď idem k nejakému môjmu známemu lekárovi , snaží sa tie vyšetrenia spraviť čo najskôr a urobiť všetky potrebné, aj za cenu že napr.nepôjde na obed, prídem za ním napr. pred ordinačnými hodinami , alebo po nich, alebo si vyšetrenie aj uhradím. Otázne je, či za to napríklad niečo nečakal , lebo aj s takým prístupom som sa neraz stretla.
@kristina2412 žiaľ mamina mi mnoho vecí zatajila, neviem prečo, asi ma nechcela znepokojovať. Po jej smrti som čítala všetky správy od neho, ktoré som aj nevidela a jednoznačne mal indikovať zákrok. Tomuto sa dalo predísť jednoduchým vyšetrením a nasadením správnej liečby.
@kristina2412 žiaľ mamina mi mnoho vecí zatajila, neviem prečo, asi ma nechcela znepokojovať. Po jej smrti som čítala všetky správy od neho, ktoré som aj nevidela a jednoznačne mal indikovať zákrok. Tomuto sa dalo predísť jednoduchým vyšetrením a nasadením správnej liečby.
@anonym_autor Ako vies? Si lekar?
@anonym_autor Ako vies? Si lekar?
@dadis no som zdravotník s VŠ, ale nie lekár. Ale pracujem v tejto oblasti viac ako 20r.
@anonym_autor No z nejakeho dovodu sa ti mama nezverila 🤷♀️. Stacilo, ze by tie infornacie si mala ty, alebo jej vseobecny lekar a nemuselo sa tak stat? Rozumiem tomu spravne?
@dadis stačilo, že by som tie informácie mala ja, a videla jednu konkrétnu správu a tým pádom by som to riešila. Ale túto správu som nevidela, mama povedala, že všetko je v poriadku a že na vyšetrenie pôjde o pol roka.
Ja neodpustam ani nezabudam.lahko sa narobi niekomu zle.clovek ma rozmyslat predtym ako niekomu ublizi ci uz slovne alebo inak
@dadis stačilo, že by som tie informácie mala ja, a videla jednu konkrétnu správu a tým pádom by som to riešila. Ale túto správu som nevidela, mama povedala, že všetko je v poriadku a že na vyšetrenie pôjde o pol roka.
@anonym_autor Tak vidis, je to suhra viacerych okolnosti, darmo z toho budes vinit toho lekara alebo seba..
@anonym_autor Tak vidis, je to suhra viacerych okolnosti, darmo z toho budes vinit toho lekara alebo seba..
@dadis to nie je súhra viacerých okolností, neurobil jej vyšetrenie, ktoré jej mal spraviť . Bodka. Keby to bol urobil, celé by to inak dopadlo. Bodka.
@anonym_autor je tazke odpustiť ale treba si uvedomit, ze sepsa nie je dlhodobého charakteru. To ze mala nejaky nález vobec nemusi suvisiet s jej sepsou. Moja uplne zdrava sestra dostala horúčku, za 3 dni ju brali do nemocnice a bola to sepsa. Ledva prezila. Teraz znameho, uplne bez horucky prijali a na pohotovosti, lebo ho strasne bolel chrbat, zistili vysoke crp a sepsa. Uz je mesiac v nemocnici. Cize sepsa by mohla prist aj bez nálezu alebo kludne po operacii. Mamicky mi je luto ale proste niekedy treba prijat ten osud.

S pánom doktorom som sa nestretla v mnohých názoroch, nezdieľala som jeho konšpiračné teórie a nepodporovala jeho propagandu počas covidu, ktorá vlastne trvá naďalej. Rovnako aj s touto kamarátkou jeho dcérou. Ktorá ma jedného dňa počas covidu vyhodila zo svojich priateľov na FB. Všimla som si to úplnou náhodou po pár mesiacoch. Potom mi zomrela mamina. Zrazu začalo vyplávať na povrch kopec vecí, študovala som si jej zdravotné záznamy, vyžiadala som si správy z hospitalizácie, výsledky, pitevné výsledky, liečebné postupy, liečbu. Vyšetrenie mal jednoznačne vykonať, bola na to indikácia. Neurobil to, či preto, že sa mu nechcelo, či preto, že tam boli za tým iné dôvody už neviem. Mamina na to doplatila životom. Sama si vyčítam, že som nevyhľadala iného odborníka, ale verila jeho zašlej sláve a úspechom spred 20r. Kamoška sa ma sama pokúšala potom kontaktovať niekoľkokrát, ja sa cez to nedokážem preniesť.