Dotkla sa ma poznámka

4. feb 2024

Ahojte. Chcem sa len vyrozprávať, neviem, či sa dá niečo vôbec v tomto radiť.

Ide o to, že sa ma vnútorne trocha dotkla situácia, ktorá sa mi nedávno stala. Študujem na VŠ v inom meste, prišla som na víkend domov a keď som šla po našej ulici k našmu domu, zastavila ma staršia žena, ktorá býva o pár domov ďalej. Vždy sme sa len pozdravili, nikdy sa s nami a ani s našou rodinou nejako veľmi nerozprávala. Nechápem teda, čo toto malo znamenať… Spýtala sa, ako sa mi darí. Tak som jej povedala, že dobre… A ona mi na to povedala, že to je dobre, že študujem, aj keď som z takých horších pomerov. Toto sa ma strašne dotklo. Sme väčšia rodina, peňazí nikdy nebolo veľmi nazvyš, boli aj horšie a aj lepšie obdobia, ale nikdy sme nechodili špinaví, hladní - jednoducho nikdy to nedosiahlo nejaký extrém… Je pravda, že doma to mám ťažšie aj v tom, že ma nikdy nikto neviedol k ničomu, v podstate sme so súrodencami také samorasty.. a otec ma trocha problém s alkoholom… ale nikdy sme nikomu nerobili problémy. Problém je v tom, že ja som sa vždy snažila, aj snažím a aj tak mám pocit, že v očiach niektorých ľudí zostanem vždy len obyčajná chudera kvôli tomu z akej som rodiny… Asi to bude znieť ako nejaký útlocitný výlev, ale dotkla sa ma taká poznámka… Proste nechápem, načo sa vôbec stará a komentuje a ešte takto, keď sa väčšinou len pozdravíme.

ernesternst
4. feb 2024

Podľa tvojho opisu vyzeráš ako veľmi šikovné a usilovné dievča. Z tej poznámky od cudzej ženy by som si zobrala iba to dobré. Teda pochvalu. Držím ti palce, aby si štúdium s prehľadom zvládla.

heidy222
4. feb 2024

Taka poznámka by sa dotkla každého. Niektorí ľudia nevidia čo je takt. Ale zober to z tej pozitívnej strany: nemala si to v živote vydláždená zlatými kachlickami a darí sa ti vďaka vlastným schopnostiam tak buď na seba hrdá ☺️

baboobchod
4. feb 2024

Veď ťa chcela iba pochváliť. Určite susedia vnímali vašu rodinu, ľudia sú zvedaví a “riešia”. Nemyslím, že to myslela v zlom, naopak.

annm81
4. feb 2024

Myslím, že nemáš dôvod vnímať to negatívne a už vôbec nadávať, že sa nejaká stará žena do teba starie... veď sa len slušne opýtala, ako sa ti darí a pochválila ťa, že napriek pomerom v akých si vyrastala, si sa rozhodla niečo dosiahnuť. Veď sama uznávaš, že to nebolo vo vašej rodine ideálne - o chudobu dnes pri štúdiu asi až tak nejde, ale s rodičom alkoholikom dieťa samorast nemá ktovieako dobrý štart do života.

mabenn
4. feb 2024

ty sa dalej snaz, chudera je ona, nie ty...vzdy budes pocuvat take sproste poznamky, ktore hovoria o ich majitelovi

gabikaa96
4. feb 2024

Podľa mňa pani to myslela v dobrom, skus to brať ako pochvaľu, tiež som vyrastala v takých pomeroch ako ty, a tiež som dostala takéto poznámky ale ja som to brala vždy v dobrom pretože aj keď som z horších pomerov tak niečo som dosiahla. Neber všetko tak osobne a v zlom. Viem že je to ťažké no bohužiaľ rodinu si nevyberame.

marca12
4. feb 2024

Ta zena ta praveze pochvalila. To,ze si z rodiny,ktora neoplyva luxusom,nie je nadavka. Praveze vyzdvihla,ze si sikovna,len to nestastne sformulovala. Kasli na nu a jej poznamku. To,ze clovek nieco vypusti z ust este neznamena,ze je to aj pravda. Snaz sa neuverit vsetkemu,co si vypocujes.

autor
4. feb 2024

Áno, chápem vás. Mňa sa taká poznámka však dotkne vždy a od každého, pretože som toto mala celý život. V škole som sa snažila, nikdy som nerobila problémy, učila sa a snažila sa zapadnúť do kolektívu… ale čo z toho, keď prišli spolužiaci, ktorí videli môjho otca cez víkend opitého niekde vyvádzať a zahlásili to na celú triedu aj pred učiteľkou, nech mám hanbu… Úplne mám z toho pocit, že som už automaticky onálepkovaná, že taká som/budem aj ja, pritom ja sa alkoholu ani nedotknem. A situácií s podobným princípom som si zažila nespočet… niekedy to ignorujem, ale inokedy to veľmi zabolí.

mabenn
4. feb 2024

inak ja tieto stare tetky so sprostym poznamkami neznasam...ide z nich len vlastne zlo

januska12323
4. feb 2024

Suseda ťa chcela len pochváliť. Buď na seba hrdá, ty nie si tvoj otec.

mareka49
4. feb 2024

Netráp sa tým.
Život tvojho otca je život tvojho otca a ty si ty.
Tieto babky a tetky sú tak nastavené hodiť do tváre niekomu poznámku.
Niektoré aj aby ublížili, niektoré len tak z nudy.
Nerieš ju.
Spokojné sa venuje svojmu životu a nie nie si onalepkovana.
Prestaň to tak vnímať.
Pekny den

mabenn
4. feb 2024

ja ti dam priklad, co mi z mnohych napadol ako prvy, a to su uz roky: bola som s malym synom v obchode, asi 4rocnym, kde zbytocne hlas rozpraval, sak ako dieta, ja ho normalne v rade pri pokladni usmernim ze "nekric", proste vychoda...do toho sa vlozila nejaka stara tetka, dokonca s usmevom, rovno na neho "mozes kricat"...akoze trufalost neskutocna...ja som sa na nu otocila, ze "pani, mojho syna vychovavam ja, nikto cudzi a nedovolim, aby cudzich ludi pocuval v tomto veku"...proste to su take chudery, co sa nudia a idu sami sebe na nervy a budu bez hanby oslovovat cudzich alebo znamych ludi na ulici a tlacit im nejake svoje dojmy, nazory a podobne bludy

pribinak
4. feb 2024

@mabenn podľa mna to zle nemyslela, skôr si myslím že ju chcela pochváliť a podporiť

Veď to čo autorka opisuje fakt nie sú ideálne podmienky

mabenn
4. feb 2024

@pribinak stara teta nema co spominat "horsie pomery", je to ponizujuce, trapne, ubohe a totalne neempaticke a ona, nema co posudzovat ako cudzi clovek pomery inych ludi...ma sa starat o seba a svoje pomery, ked nevie bez otvorenia pusy vypustit nieco pozitivne alebo neutralne, tak radsej stacil len pozdrav

annm81
4. feb 2024

@mabenn Chudera??? Lebo slušne prehodili pár slov? Ja vás ľudia nechápem, na jednej strane sa sťažujete, ako dnes sused nepozná suseda, ako sa nikto nikoho nezastane a na druhej strane nadávate a urážate sa za úplne neškodné a pravdepodobne dobre mienené slová. Asi je fakt pravda, že najlepšie sa starať len sám o seba, lebo človeku vynadajú ešte aj za to, že sa na niekoho usmeje...len sa nečudujte, že až vás bude obťažovať nejaký blázon v autobuse (diskusia na koňovi spred dvoch dní), alebo vás alebo vaše deti niekto za bieleho dňa napadne, okradne, tak všetkým budete ľahostajní.

mabenn
4. feb 2024

@annm81 miesas uplne ine veci do diskusie

pribinak
4. feb 2024

@mabenn fuuu, ty si inak zúrivá. Ale to je tvoj problém

Myslím že aj tu väčšina pochopila, že pani ju chcela pochváliť a podporiť len asi zvolila trosku nešťastne slova

Ale ty máš asi nejaký problém, keď na ľudí takto zúrivo reaguješ, evidentne ti tato téma udrela na strunu

mabenn
4. feb 2024

autorka, zeny, ktore ti tu budu pisat, ze poznamka tvojej susedy je ok, budu podobne stare tety raz, takze sa nenechaj zneistit

annm81
4. feb 2024

@mabenn Aké iné veci? Že sa ľudia o seba zaujimaju? A že ich teší, že niekomu sa darí? Šialená doba plná precitlivelých slečiniek, čo sa urazia za úplne všetko.

mabenn
4. feb 2024

@annm81 toto je dievca s historiou alkoholika v rodine, tak sa chod na dobu stazovat niekde inde

0silvia0
4. feb 2024

Neboj, raz dostudujes, budes si zit svoj zivot, a nikto ta nebude spajat s tvojim otcom a povodnou rodinou.
Ale chapem, ze sa ta to dotklo, suseda z taktnosti mohla poznamku o horsich pomeroch vynechat. No len to by musela tou taktnostou oplyvat...

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
juliet86
4. feb 2024

v ktorom meste studujes? aky odbor? ako sa ti dari financne to vykryvat?

egonsk
4. feb 2024

je ti cťou, ze sa snazis v zivote nieco dokazat a dari sa ti, ale hlboko v mysli si zial este stale tou, akou ta onalepkovala minulost, ked sa ta dotklo to, co povedala ta pani a prijala si to z negativnej strany a nie tej pozitivnej. Ak by si uz vnutorne prekrocila tu hranicu, vnimala by si to pozitivne a potesila by si sa, ze aj ludi co poznali tvoju minulost to tesi ako sa ti dari a podporuju tvoje smerovanie.

autor
4. feb 2024

@annm81 Prepáč, ale láskavo sa o mne nevyjadruj ako o precitlivelej slečinke, keď ma nepoznáš a nevieš, čím všetkým som si musela už ako malá prejsť a keby som taka precitlivelá, tak už tu dávno z vlastnej vôle nie som.
Chápem, na čo narážaš, ale toto je diametrálne odlišná situácia práve tým, že tá suseda sa nikdy nezaujímala, veď sme sa vždy len pozdravili a ani netuším ako vie, že študujem.. toto bola asi prvá konverzácia medzi nami a toto mi šplechne. Proste sa ma dotklo, že v podstate cudzia osoba má potrebu mi toto povedať.

anjelicek26
4. feb 2024

Autorka ty máš v sebe nespracovane veci a krivdy a náročné detstvo za sebou,preto sa ta to dotklo. Ano clovek vzdy nejako obhajuje svoju rodinu a relativizuje problemy,ze to take zle nebolo,lebo tam bolo aj to pekne. Pani vyzdvihla, ze je na teba hrdá,aj keď si to mala náročnejšie ako deti z iných rodin - ze to pekne zvládaš. Mala to byť pochvala a bola to pochvala.

biglovemom
4. feb 2024

S kazdym jednym slovom suhlasim s
@anjelicek26

mabenn
4. feb 2024

@egonsk taketo traumy sa spracovavaju cely zivot, nie do 20tky...pochopi, len clovek, co si tym presiel...napriek tomu, hoci aj zranenie ma, nie je jej vina, ze niekto sa takto potrebuje vyjadrovat, to je zas problem toho druheho

egonsk
4. feb 2024

@mabenn nemal som detstvo malinu a preniesol som sa cez to a obdobny rozhovor by ma potesil a nie zarmutil. To, ze nevidis niekoho ta sledovat este neznamena, ze sa tak nedeje. Niektori ludia su vnimavi a potom raz moze celkom bezne nastat situacia ako sa stala autorke teraz. Mne sa uz podobne stalo neraz.

annm81
4. feb 2024

Vidíš, aj v tomto si berieš osobne niečo, čo bolo adresované niekomu úplne inému (jasne som uviedla nick na ktorý odpovedám). Začni pracovať na tom, aby si predovšetkým ty sama prestala spájať osud svojho otca so svojim budúcim osudom. Najskôr nik v okolí nemá pocit, že by si mala byť ako tvoji rodičia, ale ty to očakávaš a projektuješ tak svoje myšlienky do slov iných ľudí.