icon

Empatia a predsudky voči zdravotne postihnutým

22. júl 2025

V poslednom čase som si tu na MK všimla ľudí, ktorí dehonestujú niekoho, kto má zdravotné problémy. Že oni sa s takýmito ľuďmi nestretávajú, že ich nechcú vo svojom okolí, takých čo chodia po lekároch. Vždy nám chýbala empatia a vždy sme boli takéto? Alebo sa to deje vplyvom dnešnej doby, kde je ultimatívnym vzorom zdravý jedinec, fyzicky aj psychicky?

Takýto postoj by som ešte čakala možno od muža, ale od ženy, matky ma to ešte viac prekvapuje.

Citujem jeden z mnohých príspevkov: "Ja osobne tiež nechápem ľudí, ktorým stále niečo je, niečo ich boli, furt chodia po nejakých vyšetreniach a furt nie sú zdraví a stále len riešia svoje zdravie. A hlavne, ak sú to mladí ľudia. Takým ľuďom sa vyhýbam. A do vzťahu s chronicky chorým človekom by som nikdy ani nešla. A práve toto je jeden z dôvodov - chcem si život užívať, nie riešiť niečie choroby, stresovať sa a báť sa, čo mu zase je a v neposlednom rade sa prispôsobovať jeho zdravotnému stavu."

Veď vášmu priateľovi, partnerovi sa niečo môže stať počas vzťahu, počas manželstva.
A potom čo? Odídete? Lebo sa mu nebudete prispôsobovať?

Nikdy nevieme, kedy sa nejaké ochorenie môže týkať niekoho z našej blízkej rodiny, alebo priamo nás ( onko ochorenie, autoimunitné diagnózy, stavy po úrazoch, nehodách, genetické mutácie a predispozície) apd. Dnes nie je ničím raritným infarkt v 30tke u muža. Ja poznám prípad mladého muža - 29 ročného, ktorý podľahol náhlej CMP. Mladú ženu, čo skoro prišla o život po embólii a trombóze, lebo lekár jej predpísal HAK bez toho, aby rozborom zistil, že má vrodený trombofilný stav. Mladá žena je dodnes na liečbe a bude celý život a nevie vynosiť dieťa a tiež stále chodí po lekároch.

Pozastavila som sa nad tým o to viac, že v dnešnej dobe stúpa množstvo detí s psychiatrickými ochoreniami - ADHD, PAS, poruchy osobnosti, a ešte viac mladých ľudí dnes trpí úzkosťami, depresiami, panickými atakmi. Čiže chodia ku psychiatrom, psychoterapeutom a neurológom už v mladom veku. Čo ešte aj pribudne iné ochorenie.

Zamýšľam sa nad týmto postojom.
To sa naozaj chceme obklopovať iba zdravými ľuďmi?
A keď niekto v našom okolí alebo rodine ochorie tak, čo? Eliminujeme kontakt na minimum?

autor
22. júl 2025
@diewcatqoo

@anonym_autor citujem tvoj uvodny prispevok:
"Veď vášmu priateľovi, partnerovi sa niečo môže stať počas vzťahu, počas manželstva.
A potom čo? Odídete? Lebo sa mu nebudete prispôsobovať?"

@diewcatqoo áno presne tak, ale nehovoríme o niekom, kde si vyberáme niekoho. On je dávno vybratý. A potom ochorie.

autor
22. júl 2025
@chlebikova

@anonym_autor Z jedneho komentara usudzujes strasne vela veci. Alebo teda z komentarov, co si tu videla. Ano, su ludia, co sa nechcu "srat" s cudzou chorobou, nemaju empatiu, maju nazor, ze akonahle v tehotenstve vyjde riziko, tak sa ma ist na potrat.
A zaroven su ludia co to maju presne naopak. Ci to tak bolo vzdy? Podla mna ano, postihnuti ludia boli na okraji spolocnosti. V dnesnej dobe sa to podla mna naopak trochu meni. Zacina sa diskutovat o psychickych ochoreniach viac, zacina sa hovorit o zenskom zdravi, cykle ... nieco co bolo roky tabu sa riesi a zistuje sa, ze to je castejsie ako sme si mysleli. A naopak sa podla mna tie stigmy pomaly zmazavaju.

@chlebikova asi nie tu na MK. Jedine, co je tu akceptovane su zenske choroby a co suvisi s tehotenstvom. Ale to si musime priznat, ze je to tak...

chlebikova
22. júl 2025
@anonym_autor

@chlebikova asi nie tu na MK. Jedine, co je tu akceptovane su zenske choroby a co suvisi s tehotenstvom. Ale to si musime priznat, ze je to tak...

@anonym_autor to som si teda nevsimla uprimne. Ale hadat sa o tom nejdem, neviem, ako to naozaj je.
Myslela som, ze tvoj prispevok je zamyslenie nad celym svetom a nie len osveta "tu na MK".

0silvia0
22. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie si ty autorka témy, s ktorou chlap odmietol ísť na urgent?

autor
22. júl 2025
@0silvia0

@anonym_autor nie si ty autorka témy, s ktorou chlap odmietol ísť na urgent?

@0silvia0 nie, môj manžel je v zahraničí, čiže asi by ťažko zvládol ísť so mnou na CPO. Verím, že by ma tam bezpečne doniesla RZP keby niečo. Inak pracujem v tomto odvetví, tak by som len zavolala kolegom...

anonym_b65ff6
22. júl 2025

Podľa mňa sú určité očakávania od vzťahu prirodzené. Chvalabohu, nemusíme si zobrať prvé, čo nám skríži cestu a objavenie choroby u partnera je dosť vážny dôvod na ukončenie vzťahu v začiatkoch. A niekedy aj na rozvod, napríklad pri psychických ochoreniach. Človek má totiž právo výberu. Rovnako ako chce VS vzdelaná žena VŠ vzdelaného muža, chce zdravá žena zdravého muža. Nie každý túži byť vo vzťahu celý život ten ťahúň, či už finančný alebo pracovný - a povedzme si na rovinu, chorý človek nebýva po týchto stránkach zrovna rovnocenný partner, nie každá žena túži byť celý život opatrovateľka a okrem svojich povinností robiť ešte aj pestúnku manželovi, chodiť s ním po lekároch, vyšetreniach a stresovať sa. O zdravom potomstve ani nehovorím. Načo zbytočne riskovať v takejto dôležitej veci a privádzať na svet deti s postihnutím?
A čo sa týka minulosti, neidealizuj si ju. Pokiaľ nešlo o dieťa z kráľovského rodu, kripeľ alebo neschopné decko ,(takto ich volali) to mal v živote ťažké. Ani sa neuvažovalo o tom, že by sa ženil/vydával a množil. Jednoducho, postihnuté decko žilo pri rodičoch a pomáhalo v ich domácnosti až do smrti. Nikto ho neriešil, nikto sa mu nevenoval. Narodenie takéhoto decka vnímali ako prírodnú chybu, rovnako ako pri zvieratách a žiadna veľká empatia sa nekonala.
A ďalšia vec je, že za mnohé choroby sú ľudia môžu samí - prežierajú sa, nehýbu, fajčia, pijú, celkovo vedú príšerný životný štýl a potom, keď majú obezitu, cukrovku, rakovinu, infarkty... žiadajú empatiu? Logicky takíto ľudia potom nesplodia ani zdravé potomstvo, len nejaký oslabené a náchylné na choroby. Kategória sama o sebe sú hypochondri. V rodine máme lekárku a tá teda vie porozprávať príbehy s čím všetkým ľudia prídu. U niektorých ľudí zdravý rozum fakt absentuje, o tom nie pochýb.

autor
22. júl 2025
@anonym_b65ff6

Podľa mňa sú určité očakávania od vzťahu prirodzené. Chvalabohu, nemusíme si zobrať prvé, čo nám skríži cestu a objavenie choroby u partnera je dosť vážny dôvod na ukončenie vzťahu v začiatkoch. A niekedy aj na rozvod, napríklad pri psychických ochoreniach. Človek má totiž právo výberu. Rovnako ako chce VS vzdelaná žena VŠ vzdelaného muža, chce zdravá žena zdravého muža. Nie každý túži byť vo vzťahu celý život ten ťahúň, či už finančný alebo pracovný - a povedzme si na rovinu, chorý človek nebýva po týchto stránkach zrovna rovnocenný partner, nie každá žena túži byť celý život opatrovateľka a okrem svojich povinností robiť ešte aj pestúnku manželovi, chodiť s ním po lekároch, vyšetreniach a stresovať sa. O zdravom potomstve ani nehovorím. Načo zbytočne riskovať v takejto dôležitej veci a privádzať na svet deti s postihnutím?
A čo sa týka minulosti, neidealizuj si ju. Pokiaľ nešlo o dieťa z kráľovského rodu, kripeľ alebo neschopné decko ,(takto ich volali) to mal v živote ťažké. Ani sa neuvažovalo o tom, že by sa ženil/vydával a množil. Jednoducho, postihnuté decko žilo pri rodičoch a pomáhalo v ich domácnosti až do smrti. Nikto ho neriešil, nikto sa mu nevenoval. Narodenie takéhoto decka vnímali ako prírodnú chybu, rovnako ako pri zvieratách a žiadna veľká empatia sa nekonala.
A ďalšia vec je, že za mnohé choroby sú ľudia môžu samí - prežierajú sa, nehýbu, fajčia, pijú, celkovo vedú príšerný životný štýl a potom, keď majú obezitu, cukrovku, rakovinu, infarkty... žiadajú empatiu? Logicky takíto ľudia potom nesplodia ani zdravé potomstvo, len nejaký oslabené a náchylné na choroby. Kategória sama o sebe sú hypochondri. V rodine máme lekárku a tá teda vie porozprávať príbehy s čím všetkým ľudia prídu. U niektorých ľudí zdravý rozum fakt absentuje, o tom nie pochýb.

@anonym_b65ff6 ak tvoja sestra ochorie na cukrovku, odpíšeš ju? Ak kamoška dostane ALS alebo SM, skončila u teba? Ak tvoja mama dostane IM v 70, tak ju prestaneš navštevovať? Ak tvoj muž príde behom manželstva o zrak alebo o sluch, opustíš ho?

zuzana76
22. júl 2025

Treba brat do uvahy, ze kazdy z nas ma nejake predispozicie, kto je dnes uplne zdravy? a ten kto je, zajtra uz nemusi byt. Nikto nema ziadnu negatívnu geneticku zataz.

mandzula
22. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_b65ff6 ak tvoja sestra ochorie na cukrovku, odpíšeš ju? Ak kamoška dostane ALS alebo SM, skončila u teba? Ak tvoja mama dostane IM v 70, tak ju prestaneš navštevovať? Ak tvoj muž príde behom manželstva o zrak alebo o sluch, opustíš ho?

@anonym_autor stale tocis dookola to iste. Napisem ti za seba - ak by som mala kamaratku, ktora by mala napriklad tazku obezitu, cukrovku, nesnazila by sa s nimi bojovat, odmietala pomoc a rady, ale by len fnukala, stazovala sa na vsetkych svatych, genetiku a tatka Smolka, a dostala by infarkt ci porazku, nepotrhala by som sa kvoli nej, to je fakt. Pomohla by som jej do miery, ktora by neobmedzovala moj zivot.

majamat
22. júl 2025

moc som si to nevsimla,a le obcas taketo reakcie mozu byt. no ze by boli vela, to sa mi nezda. a teda netyka sa to ludi, u ktorych to realne na dg vyzera. je tu mnoho ludi, ktori mali vylucenie ochorenia,a j tak sa neustale dozaduju vysetreniami, trpia mylnou predstavou, ze im nieco je.
a teda aj vseobecne ludia chodia k dr moc casto. tu prave vidavam, ze s kazdou blbostou posielaju cloveka k dr. pricom casto staci zacat od seba a nieco u seba zmenit a prejde to.

anonym_f14bfe
22. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor myslím, že v bežnom živote to tak nie je, tu sa popíše všeličo a napíše niečo také len človek čo sa s tým nestretol, môže to byť jeho názor, ale prax bude vyzerať inak.
Tiež som čítala podobné diskusie, ako pri zdravotných problémoch bolo poradené navštíviť psychiatra a moc sa nesledovať atď
Zaujimalo by ma, či to autorovi pomohlo, takéto rady, alebo naopak ublížilo🥹

anonym_b65ff6
22. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor My v rodine žiadne takéto geneticky podmienené a civilizačné choroby nemáme a žijeme zdravo, predovšetkým kvôli prevencii. Aj deti vedieme k športu, striedmosti a zdravému štýlu. Ak by niekto takúto chorobu dostal, správala by som sa k nemu normálne a predpokladám, že tak by sa správal aj on a neobmedzoval by všetkých svojou chorobou. Zasa choroba nie je jediný dôvod na debatu a a ani dôvod udržiavať s niekým vzťah naveky. Ty mi prídeš ako mlynček. Predpokladám, že si chronický pacient a máš nedostatok pozornosti, v preklade, ideš ľuďom na nervy a radšej sa ti vyhýbajú. Nie kvôli chorobe samotnej, ale kvôli tomu, že stále o tej chorobe rozprávaš, vyžaduješ si kvôli nej špeciálne správanie, výhody a servis a sekíruješ ľudí okolo seba, lebo neskáču tak ako si predstavuješ, že by mali.
Zdravý človek by takúto tému nezložil a ani by sa tým nezaoberal.

0silvia0
22. júl 2025

@anonym_autor ja si myslím, že toto, čo píšeš, sa týka fňukajúcich ľudí a hypochondrov. Nemyslím si, že keď má niekto s niekým vzťah, a ten dotyčný ochorie, všetci s ním prerušia kontakt.

anonym_276c5d
22. júl 2025

Viem o ktorej diskusii pises a ten komentar tam sadol ako rit na serbel a bol smerovany primarne k hypochodrom
a autorka temy uz tu pisala tie detaily su jasne hovoriace

Som ZTPS, ID pracujem a svoje okolie sa snazim nezatazovat mojim stavom ani vela ludi o tom nevie, nechodim dva krat za noc na pohotovost

za mna sa ludom s OCD, hypochodriou a manickymi stavmi vyhybam, nerobi mi to dobre
mam sa preto citit zle @autor?

mamina7070
22. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ak niekto dostane cukrovku alebo ALS (a nanestastie mam skusenost s obomi) a praveze ludia sa dali dokopy a podporovali tych ludi
ale dodavam ze napr prindiagnoze ALS ten clovenk dostal liecbu aj od psychiatra aby vedel fungovat v ramci svojich moznosti
ale tu sa bavime o psychicky chorych ludoch (nechcu sa liecit tam kde treba),ktori toxicky vyzaduju pozornost a su bremenom a nicia ludi okolo nich a ti bud reaguju tak ze sa odstrihnu od nich alebo ich zacnu ignorovat

autor
22. júl 2025
@anonym_b65ff6

@anonym_autor My v rodine žiadne takéto geneticky podmienené a civilizačné choroby nemáme a žijeme zdravo, predovšetkým kvôli prevencii. Aj deti vedieme k športu, striedmosti a zdravému štýlu. Ak by niekto takúto chorobu dostal, správala by som sa k nemu normálne a predpokladám, že tak by sa správal aj on a neobmedzoval by všetkých svojou chorobou. Zasa choroba nie je jediný dôvod na debatu a a ani dôvod udržiavať s niekým vzťah naveky. Ty mi prídeš ako mlynček. Predpokladám, že si chronický pacient a máš nedostatok pozornosti, v preklade, ideš ľuďom na nervy a radšej sa ti vyhýbajú. Nie kvôli chorobe samotnej, ale kvôli tomu, že stále o tej chorobe rozprávaš, vyžaduješ si kvôli nej špeciálne správanie, výhody a servis a sekíruješ ľudí okolo seba, lebo neskáču tak ako si predstavuješ, že by mali.
Zdravý človek by takúto tému nezložil a ani by sa tým nezaoberal.

@anonym_b65ff6 nie som chronický pacient, som skôr na tej druhej strane a v praxi to často krát vidím. Tu na MK je to citeľnejšie o to viac.

autor
22. júl 2025
@mamina7070

@anonym_autor ak niekto dostane cukrovku alebo ALS (a nanestastie mam skusenost s obomi) a praveze ludia sa dali dokopy a podporovali tych ludi
ale dodavam ze napr prindiagnoze ALS ten clovenk dostal liecbu aj od psychiatra aby vedel fungovat v ramci svojich moznosti
ale tu sa bavime o psychicky chorych ludoch (nechcu sa liecit tam kde treba),ktori toxicky vyzaduju pozornost a su bremenom a nicia ludi okolo nich a ti bud reaguju tak ze sa odstrihnu od nich alebo ich zacnu ignorovat

@mamina7070 ja sa praveze nebavim o psychicky chorych ludoch. Moja otazka bola smerovana na ludi, ktori su fyzicky chori. Poznam kopec pribehov, kde mi pacienti povedali, ze ked ochoreli, ludia a blizki sa od nich odstrihli, ze prestali komunikovat. Poznam kopec mladych ludi, co po diagnostikovani tazkeho ochorenia prisli o partnerov, o kamaratov. ADHS, PAS apd som len spomenula na margo toho, ze aktualne su na vzostupe a tieto mamicky to doma aj riesia.

denkabemommy
22. júl 2025

Som sa nad tým celým zamyslela. Povedzme si na rovinu, situácie, ktoré som zažila. Chlap s obezitou (pred špecializovanou ambulanciou) sa rozpráva s druhým chlapom v čakárni, že ma vysoký tlak a ani nevie z čoho. Stačilo sa naňho pozrieť a hneď som vedela z čoho. Mám tu suseda invalidného dôchodcu (vyzerá celkom mlado má niečo po 60tke) chodí stonajúc. A nedokáže prejsť ani 15 metrov ku kontajnerom a vyhadzuje smeti do malého koša pri lavíčkach, fajčí, životospráva celkovo nič moc - vysoká nadváha a nedokáže pochopiť, prečo sa necíti dobre 🤷🏼‍♀️ hold, zas sa stačí naňho pozrieť a vieme prečo. A myslím si, že na takýchto ľudí sú práve tie narážky o tom, že sa niekto sťažuje a že by nechceli mať takého človeka pri sebe. Pochybujem, že keď je aktívny športovec chronciky chorý, tak by sa ho niekto stránil.

autor
22. júl 2025
@denkabemommy

Som sa nad tým celým zamyslela. Povedzme si na rovinu, situácie, ktoré som zažila. Chlap s obezitou (pred špecializovanou ambulanciou) sa rozpráva s druhým chlapom v čakárni, že ma vysoký tlak a ani nevie z čoho. Stačilo sa naňho pozrieť a hneď som vedela z čoho. Mám tu suseda invalidného dôchodcu (vyzerá celkom mlado má niečo po 60tke) chodí stonajúc. A nedokáže prejsť ani 15 metrov ku kontajnerom a vyhadzuje smeti do malého koša pri lavíčkach, fajčí, životospráva celkovo nič moc - vysoká nadváha a nedokáže pochopiť, prečo sa necíti dobre 🤷🏼‍♀️ hold, zas sa stačí naňho pozrieť a vieme prečo. A myslím si, že na takýchto ľudí sú práve tie narážky o tom, že sa niekto sťažuje a že by nechceli mať takého človeka pri sebe. Pochybujem, že keď je aktívny športovec chronciky chorý, tak by sa ho niekto stránil.

@denkabemommy áno, mnohé metabolické poruchy sú spôsobené životosprávou. Ale máme autoimunitné ochorenia, ktoré tým nie sú podmienené - ALS, SM, reumatoidná artritída, Sjogrenov syndróm, LUPUS, Addisonova choroba, Willsonova choroba, hypotyreóza, Crohnova choroba, Diverkulitída, Atrofická gastritída. Máme kopec pacientov s pankreatickou a renálnou insufienciou, pričom vedú príkladný život, čo do stravy a pohybu. Veď si zoberme Steva Jobbsa, ktorý nefajčil, nepil, mal celý život ideálnu hmotnosť, bol frutarián a mal rakovinu pankreasu. Máme tu mladých ľudí, nie obéznych, ktorí športujú, a stravujú sa zdravo a diagnostikujú im non hodgkinov lymfóm alebo leukémiu. Máme tu mladé zdravé ženy s karcinómom prsníka a ovárií. Dnes nie je typickým znakom chorého človeka polymorbídny pacient s obezitou a metabolickou poruchou. Ako príklad uvediem Honzu Kavalíra.

anonym_c9d40b
22. júl 2025

Ak si aj mimo netu takto otravná, nečudujem sa, že ťa ľudia obchádzajú oblúkom.

majamat
22. júl 2025
@anonym_autor

@denkabemommy áno, mnohé metabolické poruchy sú spôsobené životosprávou. Ale máme autoimunitné ochorenia, ktoré tým nie sú podmienené - ALS, SM, reumatoidná artritída, Sjogrenov syndróm, LUPUS, Addisonova choroba, Willsonova choroba, hypotyreóza, Crohnova choroba, Diverkulitída, Atrofická gastritída. Máme kopec pacientov s pankreatickou a renálnou insufienciou, pričom vedú príkladný život, čo do stravy a pohybu. Veď si zoberme Steva Jobbsa, ktorý nefajčil, nepil, mal celý život ideálnu hmotnosť, bol frutarián a mal rakovinu pankreasu. Máme tu mladých ľudí, nie obéznych, ktorí športujú, a stravujú sa zdravo a diagnostikujú im non hodgkinov lymfóm alebo leukémiu. Máme tu mladé zdravé ženy s karcinómom prsníka a ovárií. Dnes nie je typickým znakom chorého človeka polymorbídny pacient s obezitou a metabolickou poruchou. Ako príklad uvediem Honzu Kavalíra.

@anonym_autor nie je vsetko zlato co sa blisti. naoko mozu posobit zdravo, aj ze maju zdravy zivotny styl. no ni vzdy je to take jednoznacne.
ja osobne mam nadvahu, bojujem s nou roky, to sa priznam a preto si myslim, ze u mna teda su urcite faktory, tkore mozu moje zdravie ovplyvnovat. no a vdaka tomus a stretavam s radami,a ko jest. a teda stretavam sa zo vselicim.
to neustale vylucovanie nejakych zloziek potravy, rozne jednosmerne sposoby stravovania, stres,priapdne su tu aj ine faktory okrem vyzivy - ta izolacia pocas kovidu, mozno v monulosti caste uzivanie ATB alebo roznych liekov na banalne problemy, tiez je trend uzivat kdejake vitaminy. stravovanie sa v jedalnach, restauraciach. zda sa to byt zdrave,a le nie je.

zdrave je mat pestrsu stravu, minimalne prechemizovanu, co najmenej priemyselne spracovanu.nezobkat vela cez den, pravidelne sa hybat, nie vo fitku,a le an cerstvom vzduchu, byt v kontakte s roznymi mikroorganizmami ( je zname a mnoho ludi dokazuje, ze ak si v kontakte s mikroorganizmami, imunitny system pracuje lepsie ).
zijeme velmi neprirodzene v porovnani s nasimi predkami. nasi predkovia zomierali na infekcie, ktore dokazeme prezit, ale za to netrpeli tolkymi civilizacnymi chorobami. ma to svoj dovod. nie nezijeme tak zdravo,a ko si namyslame. a netyka sa to len ludi s nadvahou.

denkabemommy
22. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor stále tu je to, ako sa človek postaví k svojej chorobe. Či bude fňukať na každom kroku ako mu je ťažko, niečo ho bolí, je unavený atd. alebo prijme situáciu a žije ďalej, napriek neraz neznesiteľným bolestiam, únave ako po 12tke v bani… 🤷🏼‍♀️ proste je to o tom človeku, čo zo seba vyžaruje a ako chce byť spoločnosťou vnímaný. Lebo mňa tiež neustálu sťažovatelia psychicky vyčerpávajú a stránim sa im, áno, aj rodinným príslušníkom 🙂🤷🏼‍♀️

autor
22. júl 2025
@anonym_c9d40b

Ak si aj mimo netu takto otravná, nečudujem sa, že ťa ľudia obchádzajú oblúkom.

@anonym_c9d40b ty osobne ma nemusíš obchádzať oblúkom, úplne postačí, keď pôjdeš rovno opačným smerom.

chlebikova
22. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ako moznost este moze byt, ze vela ludi reagovat, ked sa dozvedia, ze ich kamarat ma rakovinu, vidia ho v hroznom stave. Alebo ked je niekto postihnuty, nie vzdy je to pekny pohlad, aj ked cloveku to je luto, tak obcas sa tomu vyhyba, lebo mu je ta situacia neprijemna. Nie je to pekne no, ale uprimne tiez som niekedy v rozpakoch. Za cely zivot som osobne poznala len jedneho chlapca, co mal rakovinu, ochrnul na pol tela a nevedel rozpravat a po tom co to unho prepuklo som sa s nim stretla na par minut, lebo sme si neboli blizki, len sme sa poznali z videnia. Takze som sa nenaucila, ako v niektorych situaciach reagovat. Pravdaze, ked niekoho stretnem v obchode, v autobuse a potreboval by pomoc, tak pomozem, ale nie som ten typ, co by sa sam prihovaral.
Obdivujem ludi, co to dokazu.

zuzana76
22. júl 2025
@0silvia0

@anonym_autor ja si myslím, že toto, čo píšeš, sa týka fňukajúcich ľudí a hypochondrov. Nemyslím si, že keď má niekto s niekým vzťah, a ten dotyčný ochorie, všetci s ním prerušia kontakt.

@0silvia0 neprerušia, ale možno ak sa o niekom dozvedia, že na napr celiakiu, už je to pre nich vadny kus a vzťah s ním mať nechcú, komu sa chce vyvárat dvojmo a navyše genetická záťaž, diera to môže zdediť. Myslím, že mnohí odpisu aj takýchto.

mandzula
22. júl 2025
@denkabemommy

@anonym_autor stále tu je to, ako sa človek postaví k svojej chorobe. Či bude fňukať na každom kroku ako mu je ťažko, niečo ho bolí, je unavený atd. alebo prijme situáciu a žije ďalej, napriek neraz neznesiteľným bolestiam, únave ako po 12tke v bani… 🤷🏼‍♀️ proste je to o tom človeku, čo zo seba vyžaruje a ako chce byť spoločnosťou vnímaný. Lebo mňa tiež neustálu sťažovatelia psychicky vyčerpávajú a stránim sa im, áno, aj rodinným príslušníkom 🙂🤷🏼‍♀️

@denkabemommy vnimam to rovnako ako ty. Plus si treba uvedomit, ze nie kazdy je psycholog a vie cloveku, ktory riesi choroby, poradit, pochopit ho.

0silvia0
22. júl 2025
@zuzana76

@0silvia0 neprerušia, ale možno ak sa o niekom dozvedia, že na napr celiakiu, už je to pre nich vadny kus a vzťah s ním mať nechcú, komu sa chce vyvárat dvojmo a navyše genetická záťaž, diera to môže zdediť. Myslím, že mnohí odpisu aj takýchto.

@zuzana76 to je všetko o ľuďoch, o konktrétnom človeku, nedá sa to generalizovať. Mne by napríklad tvoj príklad celiatika nevadil, niekomu áno.

anonym_c9d40b
22. júl 2025

Kŕmite trolla.

denkabemommy
22. júl 2025
@anonym_c9d40b

Kŕmite trolla.

@anonym_c9d40b zabíjame nudu 😅

autor
22. júl 2025
@anonym_c9d40b

Kŕmite trolla.

@anonym_c9d40b cítiš sa ako troll? Ja nie, a nie som ani Labubu ani Labufu. Toto ma zaujíma, tak sa na to pýtam a chcem vedieť názor. Zmier sa s tým, že tu nie je všetko o ocikaných testoch, idúcich zúbkoch, o kolikách, DPO, DC, IVF. Ak ťa nezaujíma diskusia, preskoč ju a choď komentovať niečo, čo ti dáva zmysel.