Empatia a predsudky voči zdravotne postihnutým
V poslednom čase som si tu na MK všimla ľudí, ktorí dehonestujú niekoho, kto má zdravotné problémy. Že oni sa s takýmito ľuďmi nestretávajú, že ich nechcú vo svojom okolí, takých čo chodia po lekároch. Vždy nám chýbala empatia a vždy sme boli takéto? Alebo sa to deje vplyvom dnešnej doby, kde je ultimatívnym vzorom zdravý jedinec, fyzicky aj psychicky?
Takýto postoj by som ešte čakala možno od muža, ale od ženy, matky ma to ešte viac prekvapuje.
Citujem jeden z mnohých príspevkov: "Ja osobne tiež nechápem ľudí, ktorým stále niečo je, niečo ich boli, furt chodia po nejakých vyšetreniach a furt nie sú zdraví a stále len riešia svoje zdravie. A hlavne, ak sú to mladí ľudia. Takým ľuďom sa vyhýbam. A do vzťahu s chronicky chorým človekom by som nikdy ani nešla. A práve toto je jeden z dôvodov - chcem si život užívať, nie riešiť niečie choroby, stresovať sa a báť sa, čo mu zase je a v neposlednom rade sa prispôsobovať jeho zdravotnému stavu."
Veď vášmu priateľovi, partnerovi sa niečo môže stať počas vzťahu, počas manželstva.
A potom čo? Odídete? Lebo sa mu nebudete prispôsobovať?
Nikdy nevieme, kedy sa nejaké ochorenie môže týkať niekoho z našej blízkej rodiny, alebo priamo nás ( onko ochorenie, autoimunitné diagnózy, stavy po úrazoch, nehodách, genetické mutácie a predispozície) apd. Dnes nie je ničím raritným infarkt v 30tke u muža. Ja poznám prípad mladého muža - 29 ročného, ktorý podľahol náhlej CMP. Mladú ženu, čo skoro prišla o život po embólii a trombóze, lebo lekár jej predpísal HAK bez toho, aby rozborom zistil, že má vrodený trombofilný stav. Mladá žena je dodnes na liečbe a bude celý život a nevie vynosiť dieťa a tiež stále chodí po lekároch.
Pozastavila som sa nad tým o to viac, že v dnešnej dobe stúpa množstvo detí s psychiatrickými ochoreniami - ADHD, PAS, poruchy osobnosti, a ešte viac mladých ľudí dnes trpí úzkosťami, depresiami, panickými atakmi. Čiže chodia ku psychiatrom, psychoterapeutom a neurológom už v mladom veku. Čo ešte aj pribudne iné ochorenie.
Zamýšľam sa nad týmto postojom.
To sa naozaj chceme obklopovať iba zdravými ľuďmi?
A keď niekto v našom okolí alebo rodine ochorie tak, čo? Eliminujeme kontakt na minimum?
@zuzana76 to je všetko o ľuďoch, o konktrétnom človeku, nedá sa to generalizovať. Mne by napríklad tvoj príklad celiatika nevadil, niekomu áno.
@0silvia0 samozrejme, len vravim, ze mnohym by to vadilo a takto rozmyslaju skor zeny. Chlapi to az tak neriesia a s celiatickou by si zacali vztah. Mnohe zeny by velmi vyrazne vyvazovali plusy a minusy toho chlapa, ci vobec za to stoji.
Presne takéto blbosti riešia ľudia kým ich to nestretne. Ja som mala v 24 porážku a vtedy sa ukáže kto pri tebe naozaj stojí. Vtedajší priateľ stal pri mne a veru som si nemyslela ze ostane. A podržali ma všetci vtedy aj jeho rodina a veľmi mi pomohli. My sme sa rozišli z iných dôvodov. A mam z toho chronické ťažkosti ktoré môj súčasný priateľ chápe a chodí so mnou aj k doktorom keď treba. Na mňa to nikto nepovie keď ma vidí alebo ma pozná kým nepoviem lebo nemám fyzické viditeľné následky.
Presne takéto blbosti riešia ľudia kým ich to nestretne. Ja som mala v 24 porážku a vtedy sa ukáže kto pri tebe naozaj stojí. Vtedajší priateľ stal pri mne a veru som si nemyslela ze ostane. A podržali ma všetci vtedy aj jeho rodina a veľmi mi pomohli. My sme sa rozišli z iných dôvodov. A mam z toho chronické ťažkosti ktoré môj súčasný priateľ chápe a chodí so mnou aj k doktorom keď treba. Na mňa to nikto nepovie keď ma vidí alebo ma pozná kým nepoviem lebo nemám fyzické viditeľné následky.
@ronie338 to je mi ľúto, ale je to tak ako vravíš. Kým nás to nestretne, nepochopíme.
Ahoj autorka, snad sa vyjadrim tak, aby to bolo pochopene ako to myslim. Keby niekto ochorie ci partner pocas vztahu, mama, dobra kamaratka, tak urcite by som toho cloveka nezavrhla kvoli tomu. Velmi zalezi aj na tom, ako by sa dotycna osoba podujala na liecbe, ci by dodrziavala co ma, ci by si nepridavala niecim k zhorseniu opakovane atd. Lebo zas je rozdiel, ked clovek sa ozaj snazi stav zlepsit alebo aspon udrziavat, nech sa nezhorsi a zas je rozdiel, ak by ten clovek na vsetko kaslal a este by denne rozpraval o tom ako mu je na hovno (v tom druhom pripade by sa mi ho pocuvat veru nechcelo). Mala som kamosa, ktory bol tazsi astmatik a ano fajcil dokonca krabicku denne tych silnejsich cigariet, okrem toho problemy so srdcom, miernu nadvahu a stukovatenu pecen-vsetko dlhodoby stav a nemal problem jest vyprazance, hranolky atd.,pritom mu to lekar vyslovene nedporucoval...neskor sa mu pridruzil problem s oblickami...a ked sme isli von, tak stale len kde ho dnes bolelo, kde ho pichlo a popri tom si objednal vypr.syr s hranolkami...az raz uz mi to tak odcerpalo energiu, ze som mu povedala uz svoje bez servitky...neskor sme sa rozkamaratili, pretoze naozaj som bola z jeho vylevov vycerpana ako keby som vykladala vagony...asi pol roka na to, som sa dozvedela,ze skoncil v nemocnici s vaznejsim stavom a zrazu bum, jemu to nejak preplo v hlave a konecne postupne zacal zdravsie zit....
Kamoska tiez ma jedno ochorenie od malinka, ale ta sa snazi dodrziavat co ma+si studuje aj rozne veci na nete pre zlepsenie...raz za cas sa mi ohladom ochorenia zdoveri, ale nehovori o tom denne. Chodieva relativne casto po lekaroch-nie z vlastnej vole, ale preto,ze jej tak lekari kazu.Tiez kvoli ochoreniu ju nehodim cez palubu. Autorka,ale vidis ten rozdiel oproti prvemu pripadu? V tom je to najhlavnejsie....Kto sa len stazuje denne a pritom nespravi nic pre to, aby mu bolo lepsie, praveze si este zhorsuje stav s plnym vedomim...proti tomu, ze clovek sa nestazuje denne, ale hlada a robi vsetko preto, aby jej lepsie bolo🙂
Ahoj autorka, snad sa vyjadrim tak, aby to bolo pochopene ako to myslim. Keby niekto ochorie ci partner pocas vztahu, mama, dobra kamaratka, tak urcite by som toho cloveka nezavrhla kvoli tomu. Velmi zalezi aj na tom, ako by sa dotycna osoba podujala na liecbe, ci by dodrziavala co ma, ci by si nepridavala niecim k zhorseniu opakovane atd. Lebo zas je rozdiel, ked clovek sa ozaj snazi stav zlepsit alebo aspon udrziavat, nech sa nezhorsi a zas je rozdiel, ak by ten clovek na vsetko kaslal a este by denne rozpraval o tom ako mu je na hovno (v tom druhom pripade by sa mi ho pocuvat veru nechcelo). Mala som kamosa, ktory bol tazsi astmatik a ano fajcil dokonca krabicku denne tych silnejsich cigariet, okrem toho problemy so srdcom, miernu nadvahu a stukovatenu pecen-vsetko dlhodoby stav a nemal problem jest vyprazance, hranolky atd.,pritom mu to lekar vyslovene nedporucoval...neskor sa mu pridruzil problem s oblickami...a ked sme isli von, tak stale len kde ho dnes bolelo, kde ho pichlo a popri tom si objednal vypr.syr s hranolkami...az raz uz mi to tak odcerpalo energiu, ze som mu povedala uz svoje bez servitky...neskor sme sa rozkamaratili, pretoze naozaj som bola z jeho vylevov vycerpana ako keby som vykladala vagony...asi pol roka na to, som sa dozvedela,ze skoncil v nemocnici s vaznejsim stavom a zrazu bum, jemu to nejak preplo v hlave a konecne postupne zacal zdravsie zit....
Kamoska tiez ma jedno ochorenie od malinka, ale ta sa snazi dodrziavat co ma+si studuje aj rozne veci na nete pre zlepsenie...raz za cas sa mi ohladom ochorenia zdoveri, ale nehovori o tom denne. Chodieva relativne casto po lekaroch-nie z vlastnej vole, ale preto,ze jej tak lekari kazu.Tiez kvoli ochoreniu ju nehodim cez palubu. Autorka,ale vidis ten rozdiel oproti prvemu pripadu? V tom je to najhlavnejsie....Kto sa len stazuje denne a pritom nespravi nic pre to, aby mu bolo lepsie, praveze si este zhorsuje stav s plnym vedomim...proti tomu, ze clovek sa nestazuje denne, ale hlada a robi vsetko preto, aby jej lepsie bolo🙂
@motylik2559 super, to je pekny priklad, dakujem za tento tvoj pohlad. Naozaj pekne si to napisala.
@ronie338 to je mi ľúto, ale je to tak ako vravíš. Kým nás to nestretne, nepochopíme.
@anonym_autor ja som s tým v pohode, mne v podstate nič nie je. Ja sa o tom otvorené bavím, rovnako ako o uzkostiach ktoré po tom mam a ktoré neviem vyliečiť, mam z toho migrény. Trvalé co mam a nikdy mi neodstrania je par slepich miest. A nech sa na mňa nahnevá kto chce, psychická choroba je horšia ako fyzická a aj v dnešnej dobe keď sa o tom viac rozpráva ľudia k lekárovi nechcú ísť a je to pre nich zahanbujuce ísť na sedenie k psychológovi a pritom keď by k nemu v začiatku šli mnohí by sa vyhli neskôr možno aj liekom. To je rovnako ako keď si nechcú matky požiadať o pomoc s deťmi. Lebo si ich spravili oni a majú sa postarat. Ale aj oni mali pomoc
@motylik2559 super, to je pekny priklad, dakujem za tento tvoj pohlad. Naozaj pekne si to napisala.
@anonym_autor Za malicko🍀
@anonym_autor je to smutné,ze ľudia beru choreho ako zataz. Clovek,ktoreho najviac milujem ma vzdy nejaké zdravotne problemy, ma jednu oblicku, berie antidepresiva, ma problém s plucami a nevymenila by som ho za nikoho ineho. A vobec mi nevadi,ked otvarame lekárske témy

@anonym_c9d40b zabíjame nudu 😅
Téma ma zaujímala, preto som ju sledovala. Na rozdiel od teba, ktorá si tu len melie svoje bez ohľadu na to, čo ti kto odpovie.
@denkabemommy Idem zabiť nudu niekde kde to má aspoň trochu zmysel. Tu je to s ňou nezmysel.