icon

Existujú riešenia pre problémy v manželstve?

6. feb 2024

Čítam tuna diskusie a v každej jednej vždy radíte rozvod.
To ozaj neexistuje iné riešenie, len hneď rozvod?
Poznám ženy čo trpia v manželstve a neodídu ani za svet, lebo jednoducho nemajú kam ísť. Nie každá môže sa vrátiť k rodičom a tiež nie každá môže si dovoliť sama podnájom s deťmi. Ľahko sa to radi no realita je tvrdá.
Uznávam niektorým sa to podarí a dajú to sami, klobúk dolu pred nimi. No väčšina žien ostáva v manželstve a trpí.
Zaujíma ma čo je podľa vás ešte také že vydržíte spolu a čo je už cez že koniec manželstva? Aj keď vieme že niektoré sa nerozvedu aj keby ich manžel týral lebo bohužiaľ nemajú kam ísť. Nie každej pomôže rodina.

Strana
z2
karolinakr
6. feb 2024

@subartic neviem čo na toto povedať.už len nôž nabrúsiť

autor
6. feb 2024

@misinka26
@sheila121 Ale kam majú odísť keď nemajú nikoho kto by im pomohol? Často radia ženy že do azylového domu, no ani to není žiadna výhra. Sú tam len samé cigánky a robia si zle bielym ženám. Viem ako to tam chodí mám kamarátku čo tam bývalá istú dobu.
@mclissa Toto čo píšeš je všetko pravda, ženy sa boja odísť boja či to zvládnu samé finančné utiahnuť podnájom aj deti.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
sense
6. feb 2024

Táto téma je tu pravidelne... Pre každú ju Red flag niečo iné.... Môj rozvod bol v dôsledku ignoracie to bol hlavný dôvod.... Možno pre niekoho banalita pre mňa dôvod skúsiť byt šťastná aj za cenu byt sama.... Ja sa čudujem ze nám co nemajú kam ísť alebo začo ísť..... Ale zrejme preto ze som za každú cenu musela byt "nezávislá" od niekoho.

beronsche
6. feb 2024

Nemyslim si, ze sa okamzite pri kazdej blbosti radi rozvod.
Su pripady, kedy ine riesenie existuje, su take, kde nie..

Osobne by som netolerovala ekonomicke, fyzicke ani verbalne tyranie. Zavislosti partnera. Nefunkcny, patologicky vztah, nech uz ide o cokolvek.

Na to, aby som zotrvavala v patologickom vztahu si sama seba a svoj zivot privelmi cenim. Na to si az prilis uvedomujem, co nefunkcny, bolavy, zly vztah rodicov odovzdava detom.. ake pomylene vzorce im nastavuje.

Cize nie, netrpela by som v manzelstve, ani za nic.
Samozrejme, ze verim, ze pri mensich nezhodach a problemoch by sa mali obaja snazit to vyriesit. Na vztahu sa musi pracovat.

Ale moje presvedcenie vyplyva aj z toho, ze nie som ekonomicky na partnerovi zavisla. Ja by som si deti uzivila.
Toto je dalsi problem, ktory maju mnohe zeny zijuce v patologickych vztahoch - nie su ekonomicky sebestacne.

misinka26
6. feb 2024

Pozri ja som odišla so 6 ročným synom, úplne bez pomoci, bez peňazi... prvé dni sme spávali na madraci na zemi... ale bola to tá najlepšia vec na svete čo som pre seba a svojho syna mohla urobiť... ihneď som vyhľadala psychologickú pomoc pre seba aj syna... a pomohli mi úplne cudzí ľudia, nejak mi prišli do cesty v momente ako som sa odhodlala... a teraz ja pomáham iným keď môžem lebo to chcem splatiť... a áno prešla som si aj odsudzovaným za to, že som rozvedená, aj ma ľutovali, aj veľa známych sa mi otočilo chrbtom... ale keď som to ja zvládla, zvládne to každá jedna žena...

katica06
6. feb 2024

Moja bývalá suseda sa takto po každej bitke dušovala, že odíde aj s S4 deťmi , potom už piate na ceste a neodišla. Bola sa pozrieť aj v azylovom dome no z hrôzou v očiach tadiaľ vycúvala. Žiadala aj o sociálny byt. Z rodičovského si nevedela odložiť toľko aby mala na nájom a kauciu. Určitý čas bývala u sestry v letnej kuchynke, ale potom sa vrátila s 3 deťmi, dve staršie dospelé už nie. Už tam nebývam ale nedočkázala by som tak žiť.
Neobviňujem ju, prvý muž jej zomrel, s druhým čo sedí v base má dvojičky aj keď bol na slobode mala prisúdene alimenty 30 na jedno školopovinné dieťa. Možno si myslela že ten súčasný partner bude lepšia voľba. Teraz majú údajne dva samostatné vchody a platí mu nájom na bol domu. Že je takto lepšie...

mclissa
6. feb 2024

Napisem vam nieco. Na emergency zavolala suseda, ze pocuje hore na byte kricat zenu a plakat deti. Byva tam jej brat. Policia prisla chlap fajcil vonku, zena umyvala riad dlhe pyzamo, dlhe tricko, deti sa v klude hrali. Normalny rodinny vecer. Vypoculi zenu, vypoculi chlapa. Zaver pohadali sme sa vsetko je ok. Pred odchodom sa policajt nahodou pozrel na kameru ktora blikala na televizore. Pretocili a neverili vlastnym ociam co videli. Chlapa okamzite zadrzali. Video trva 11 minut, pocas tych jedenast minut tu zenu mlatil, doslova a do pismena, ale tak takticky, aby ta zena nemala ani jednu modrinu ktoru by sme mohli volnym okom vidiet, skrtil ju ale takou technikou aby nemala stopy po skrteni, kopal ju do hlavy, do brucha. Uplne v klude, bez slova, bez kricania, prirodzene. Deti v pozadi revali a kricali mamaaa mamamaa mamaaa. Najmladsie malo 1.5 roka pocas mlatenia prislo za mamou a sadlo si vedla nej, on ho takticky a automaticky preniesol do druhej izby. Po 11 minutach odisiel zena mala tricko komplet roztrhane. Automaticky sa prezliekla a isla umyvat riad. Kamera bola nahodne zapnuta, nevedeli o nej ani chlap ani zena. Rano sa chlap hral s detmi, ona bola v praci, natacali sa spievali a prehravali si to do TV. Omylom ju nechal zapnutu. No a preco to ona kryla pred policajtami? Dostala taky blok, ze nevedela ani, ze sa prezliekla, ani ze dieta prislo za nou. Ked jej ukazali video, ani nevedela, ze sa to stalo. Bola ako robot robila veci automaticky. Video som videla je to hrozny pohlad a tych 11 minut je nekonecnych. Video nie je spristupnene pre public. Ona suhlasila a vyuzivame ho iba na Polici koli uceniu. Preto prosim neodsudzujte zeny, preco neodidu alebo neodisli. Pretoze kazda ma dovod preco nie. Radsej ich treba podporit aby sa nebali o tom hovorit.

lilyianka
6. feb 2024

@karolinakr najprv sa tvárila,že ostanú spolu, aby náhodou niečo nevyviedol. Ale dom co mali hneď prepisala na mamu a jeho vyhodila. Maju spolu 2 deti.
Ona postupne platí úver co majú resp už len má na dom a on spláca...

dager
6. feb 2024

@mclissa až plačem. Ale aj nad tým, aká strašne náhodná náhoda tejto žene pomohla. Lebo oni sú svine,oni ženu najprv presvedčia o jej vine a keď už je dosť zdecimovana, tak môžu s ňou robiť čo chcú. Často nedokázatelne veci. Veď asi z praxe sama vieš. Mňa hlavne trápi to, že ani ti policajti nemajú veľakrát čo spraviť,keď rodina otvorí a v kľude ich vypoklonkuje. Česť tomu chlapovi,čo zbadal ti kameru a rozhodol sa preskúmať jej obsah. Naozaj unikátny prípad. Unikátny v tom, že nedopadol ako väčšina ostatných.

autor
6. feb 2024

@mclissa To je veľmi smutné, normálne mi je ľúto každej ženy aj detí čo musia prežívať také chvíle.

lavender94
Autor odpoveď zmazal
pralinka25
6. feb 2024

ja napriklad sa snazim ratat so vsetkym. zivot prinasa rozne situacie. teda neviem si predstavit ze by moj muz bol gamblerom alebo alkoholikom. to uz po 20 rokoch vylucujem ale stat sa moze este kopec inych veci ktore by sa mohli pokazit. stale mam kontrolky a stale sa snazim byt tak aby som bola nezavisla na nom. ale chapem ze je kopec zien ktore nie su.
na druhej strane je celkom dost mechanizmov pomoci takymto zenam. problem je hlavne v tom ze nechcu (ani to nechcenie ale velakrat nie je ich vina.) su mozno jednoduhsie, alebo vyrastali v patologickej rodine a maju posunute hranice, alebo su tak zmanipuovane ze to nemaju sancu dokazat je kopec pricin preco zostavaju a trpia. dalo by sa o tom pisat donekonecna.
mala som dve klientky ktore doplatili na taketo nieco zivotom napriek tomu ze sme im ponukali pomoc, prosili ich, snazili sa urobit aj nemozne. niekedy porste nepomoze vobec nic.
tto je zlozita tema a asi nie uplne lahka na pismenkovu diskusiu na modrom koniku.
ja nikoho neodsudzujem ale celkom urcite viem ze machanizmy pomoci existuju. len uplny zaklad je v tom chciet. ak tam ta vola chyba neda sa pohnut z miesta a nie kazdy tu volu v sebe najde.
a inak netyka sa toto len zien. je velke mnozstvo muzov trpiacich len o nich sa hovori este menej. spolocnost toto vyrazne prehliada.

autor
6. feb 2024

@pralinka25 Akú pomoc máš na mysli?

karolinakr
6. feb 2024

@pralinka25 zomreli mlade? a zanechali male deti asi, muž do väzenia..ako to skončilo?

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
pralinka25
6. feb 2024

@karolinakr ano mlade baby obe do 35. jedna 4 deti druha 5. hej sli do vazenia. nepamatam presne na kolko ale nebolo to na vela. a neboli ani prvy krat v base. len vzdy za iny cin. uz je to 15 rokov a stale na ne myslim. ked sa mi narodili deti musela som ist pracovat inam. nedavala by som to. je to velmi tazke.

pralinka25
6. feb 2024

u nas v meste su azylaky. ano nie je to ideal ale da sa to na najtazsie chvile prezit. mam skusenost s klienkami. potom mesto pomaha, charita, rozne neziskove organizacie co ja viem. centrum pre rodinu, dokonca aj rozne krestanske spolocenstva. a poznam aj viac jednotlivcov co pomahaju nezistne. viem ze jedna organizacia pomaha napriklad podporovanym byvanim na jeden rok. ta zena ale musi na sebe zamakat. je to ho viac. tosa takto neda napisat a je pravda ze sa to lisi mesto od mesta, obce su na tom isto horsie, a aj region od regionu. ale vzdy sa da nieco najst. malokedy ten clovek prepadne systemom. pomahali sme zenam aj z druheho konca slovenska ked bolo treba. lenze prvy krok je na tej zene. vzdy. bohuzial nie kazda to dava (z pochopitelnych dovodov) ja to uz nerobim 15 rokov ale stale co pocujem (neda sa tomu vyhnut ani pri mojej sucasnej praci) stale veci funguju. dokonca uz aj nemocnice vedia ponuknut prvu intervenciu, socialna sestra. urad prace, pravna pomoc zadarmo. ako pisem je toho viac. ak su deti ani pediatri uz nie su hluchi a slepi. spolupracovali sme a boli pekne vysledky. mnoho zien sa nakoniec uchytilo ale niektore aj nie ....

vroni
6. feb 2024

Veľakrát je to jednoducho lenivosťou. Lenivosťou myslieť, učiť sa, pracovať na sebe, nezobrat prvého, ktorý o mňa oprel bicykel.... Nech je akokoľvek, fnukat je vždy jednoduchšie, ako niečo robiť. Problém nenastane v okamihu, keď muž týra ženu, problém je tam oveľa skôr a tá žena sa tvári, že nič, to prejde, on sa zmení a bude dobre... A ešte jej nejaká pripecena tetka prízvukuje, že žena musí čosi vydržať a chlapi nevedia to a ono (obvykle to, do čoho sa im nechce) Hlavne od muža nikdy nič nechciet, aby ma nemusel živiť, aby sa nemusel starať, "ženské" roboty tiež nemusí a potom sa ženy nestíhajú diviť, že majú doma sprostého, agresívneho trúda, ktorý veľmi presne vie, čo ona musí. Áno, aj mužovi (aj žene) môže rupnut v bedni aj po rokoch manželstva, ale to je veľmi zriedkavé oproti tomu, čo sú schopné ženy akceptovať ako partnera a manžela. Niektoré sa z tejto výchovy k handre vymaniť dokážu samé, iné s pomocou a iné, žiaľ, vôbec.....

karolinakr
6. feb 2024

Keby česky Cosmopolitan nemal pripečene niektore članky, xy rokov dozadu mal dobre niektore feministicke članky ( tam musela byt ina redakcia) a presne tam rozoberali tieto kliše, čo všetko žena musi vydržať, ako sa ma pre rodinu obetovat, za každu cenu udrziavat rodinny krb, par faciek nema byt problem, ženska = byt mila, podajna, obetava, poslušna - a to je priama cesta vychovy k životu s nasilnikom..
Jedna žena v dokumente ČT1 tiež nenašla oporu u rodičov, bola bita ako žito, a čo je za zavretymi dverami, sa nevynaša von podla jej rodičov,akurat že po 17 rokoch sa obesila, takze rodičia ju nepodržali, ked mali..oni sa nebudu pliesť..
Teraz sa možno k vychove žien pristupuje inač, ale stale vidiet, ze zauživane vzorce spravania funguju aj tu na koniku..
Tyranie mužov taktiež odsudzujem rovnakym metrom

pralinka25
6. feb 2024

@karolinakr neviem si predstavit byt taky rodic. tiez nie som miesacka. ale ak by moje decko trpelo som ako gizka onova - idem riesim 😀

majlo1234
7. feb 2024

@pralinka25 presne. Hadam si nenecham bit decko, ktore som ani ja nebila. Ale myslim, ze tiezo zeny sa nechaju bit aj kvoli tomu, ze vyrastaju v rodine, kde jento bezne

anusska1989
11. feb 2024

Neveru, a je jedno či jednorazovú alebo viac razovu proste nie ,urobí to raz,bude to robiť stále ,ďalej neúprimnosť, faloš ,týranie a celkovo nezodpovedané tajomstvá ....☝️

Strana
z2