Férovosť pri rozchode
Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.
Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.
Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.
Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.
Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.
@hugger ale veď nikto ti nevraví, že nemáš byť fér. Práveže je veľmi sympatické, že sa snažíš hľadať nejaké rozumné riešenie, ale to čo jej ponúkaš, je voči nej aj deťom fér až nadštandardne. A vidíš, že si to aj tak ani jedna z nich neváži, žena sa ti naopak ešte vyhráža. Pritom najviac, čo pre ňu aj pre dcéry môžeš pre ich vlastné dobro urobiť, je "dotlačiť" ju aj k niečomu vlastnému. Lebo inak zostane na krku do konca života minimálne jednemu z dievčat, prípadne ich s takýmto postojom ešte aj pripraví o pôvodne tvoj byt. Lebo ak sa dajú manipulovať tak ako ty, tak to k ničomu inému nepovedie. Síce si písal, že je ti jedno, čo spravia deti s bytom, keď budú dospelé, ale prečo by ony mali doplatiť na pohodlnosť a vychcanosť jednej ženy. Inak spomínal si, že ti porodila deti. Nebol si to náhodou ty, ktorý v inej diskusii spomínal, že toto by si ženy nemali pokladať za niečo hlavné, čo pre mužov urobili? (Možno si ťa s niekým mýlim).
@hugger neviem aka je hodnota bytu, ale mozno by som na tvojom miestte zvazila dohodu s ex, ze od teba za svoje uspory a/alebo hypo odkupi polovicu bytu a po stvrtine dostanu dcery darom. So starsou dcerou ak studuje sa dohodni samostane na vyzivnom, s matkou to neries. O mladsej sa dohodni na vyzivnom s matkou a daj sibto potvrdit sudom. Takto bude mat matka nehnutelnost ciastocne vlastnu, deti tiez dostanu pekny dar, ty budes mat cash na zaklad pre vlastne byvanie. Istotu byvania budu mat aj dcery aj matka, nikto nebude moct nikoho vysackovat z bytu.
@hugger majn got teraz po 20 rokoch mi povieš, že ste neboli zosobašeni? Ja som bola cely čas v tom, ze hovoríme o manželke..Pritom žili ste ako druh a družka. Ty jej tu stale nejaky byt vnucuješ, ona cuva, ty ideš za ňou ..a pytaš sa, čo je moralne.No nepatri jej nič, ale ked si sa dal na cestu živit ju po rozchode, znašaj jej vrtochy.Nakoniec ta tak spracuje, že byt prepiseš na nu a ty pojdeš do domova dôchodcov 😅😅
@hugger iba som sa opýtala.
Práveže ta vnímam ako rozumného človeka..trosku prehnane mäkkucky ale to sa zmení.. Ex ta naučí za pochodu meniť pohľad aj názor..
A nerieš názor okolia, aby si nemysleli ako si s nou vybabral, čosi pomysli jej rodina.. Niekt veci robíš aj preto aby si v očiach všetkých bol za dobrého féroveho.. To je síce pekne..ale nemysli si ze všetci vás riešia, každá senzácia trvá deň.. O rok si nikto z okolia na tvoju štedrosť nespomenie.. Preto ti radím hlad v prvom rade na seba..
Myslím ze na to musíš prísť sam.. Véd pozri v júli mala ex kreditku plne si jej dôveroval.. Ma kreditku aj dnes? Dôverujes jej vo všetkom tak ako v lete? Nie.
Ukázala ti ze je schopná použiť deti ako zbran.
@karolinakr Kľud, byt prepisovať na ňu absolútne nevidím dôvod
@hugger ona tiež prispieva do domácnosti? Ci stačí tvoja kreditka?
Tvoja ex nemá dôvod sa ponáhľať niečo riešiť, toto pomalé tempo jej určite vyhovuje.. Myslím ze v pohode vydrží rok dva.. Aj viac.
Ja osobne keby partner ukončí vzťah, ja sa pracem osamostatniť, ja vynaložím všetku snahu a nečakala by som kde ma partner uloží.
Ona bude zrejme taky malý parazit co ťaží zo situácie všetko čo sa dá.
Veľmi dobre si uvedomuje ze keď bude byvat sama, kreditku odovzdá a začne viac používať aj svoju.
/ak jej ju samozrejme neplánuješ nechať 🙂/
@hugger zrejme mas aj ty vo vasom fungovani urcitu mieru pohodlia, co sa tyka starostlivosti o deti (kedze jej veselo kreditku nechavas, ved hlavne nech riesi nakupy a vsetko co treba). A zrejme preto jej chces zachovat aj urcite pohodlie co sa tyka byvania. Hlavne nech sa stara o dceru a ty sa ukazes ked ti to bude vyhovovat. Lenze takto to nefunguje. So slobodou prichadza aj zodpovednost, nic nie je zadarmo. Uz len rozhodnut sa co uprednostnis. Lebo toto co sa tu stale toci dokola mi nedava vyznam, minimalne jeden dielik z tejto stavebnice nam chyba...
Nejaká miera deľby práce je normálna v každom vzťahu. Nebolo by normálne aby každý robil presne 50% všetkého. Ak si tomu porozumela tak, že má kreditku a ja sa tým zbavujem akejkoľvek zodpovednosti za domácnosť tak je to pohľad ďaleko od reality. Periem, žehlím, varím, nakupujem, upratujem.
Nemyslím si, že by som sa vyhýbal zodpovednosti, ale možno som tvojmu príspevku neporozumel.
@hugger nikde netvrdim, ze doma nic nerobis. Len ze ista miera pohodlia tam v tomto smere zrejme bude, kedze ona ma istu mieru pohodlia co sa tyka financii. Inak mi to nevychadza. A sam si niekde pisal ze popri praci nebol cas riesit tieto vase veci, tak popravde neviem kedy stihas popri praci riesit domace prace, ked si za niekolko mesiacov nestihol jeden rozhovor. Neber to ako utok, len som zvyknuta uvazovat kriticky
Ako si dopadol? Kamarát si až moc benevolentny a dám ti 99%nu záruku že za pol roka ti bude skákať po hlave. Neprepisuj nič na nikoho čo je tvoje si nechaj. Hlavne jej nič nepodpisuj. Keď bude moc vyskakovať máš moznost ju vyhodiť z vlastnej nehnuteľnosti (a dávať jej kreditku tak to tiež by som nerobil) radšej oficiálne určené výživné pretože za 3 roky príde s tým že jej neplatis na deti a súd bude po tebe vymáhať náhradu za tie 3 roky.....
Nejaká miera deľby práce je normálna v každom vzťahu. Nebolo by normálne aby každý robil presne 50% všetkého. Ak si tomu porozumela tak, že má kreditku a ja sa tým zbavujem akejkoľvek zodpovednosti za domácnosť tak je to pohľad ďaleko od reality. Periem, žehlím, varím, nakupujem, upratujem.
Nemyslím si, že by som sa vyhýbal zodpovednosti, ale možno som tvojmu príspevku neporozumel.
@hugger ahooj
Ako sa mas??
Co mas nove?

@kristiii ja mam z autora pocit ze z pocitu viny, že nabral odvahu ukončiť niečo nefunkčné, sa nominuje na nejakého ochrancu jeho ex.. Do konca života bude jej tichým ochrancom pomocníkom.. Bude tíško sledovať jej život, rozhodnutia.. Lebo veď dala mu deti.. A žije s nou jeho dcéra.. To je síce pekne ale odtiaľ potiaľ, ale ex vyzerá byt vazne rozumna🙂
Ten keby dupol a vyjadril sa rázne, ber alebo neber.. Ešte by si len vypočul co všetko je..
Akože 6mesiacov sa dohadovať a nič z toho?