icon

Financie v partnerskom vzťahu s podnikateľom

21. feb 2026

Zaujimalo by ma, ako fungujete vo vztahoch s manzelmi/partnermi, ktori maju sro. Myslim hlavne skrz financovanie beznych veci. A to hlavne v pripade, ze vo firme nijak nefigurujete a mate vlastny prijem. Predpokladam, ze toto coskoro budeme riesit a neviem si asi uplne predstavit co vsetko to obnasa.

Strana
z2
anonym_959557
Včera o 16:30

Peniaze na sro-cke sa netykaju sukromnych vydavkov. Na sukromne vydavky su tie dividendy. Ci si ich vyplati naraz, ci postupne, je jedno. Ale, na dividendy musi sro vykazat zisk a ten zdanit. Potom sa az vyberu dividendy a tie sa predtym vyberom zdania este raz. Ak nebude mat zisk, nebudu dividendy. Preto by bolo lepsie, ak by bol aj zamestnanec vlastnej sro, isla by mu mesacne vyplata. Ci si ju posle na spolocny, alebo svoj ucet, je na vasej dohode

seahorse27
Včera o 16:33

Msnzel ma firemny ucet, ktory ja neriesim. Kazdy mesiac vklada na nas spolocny rodinny ucet vyplatu.

autor
Včera o 16:47
@simca06022011

Za mna rpi tomto je dobre nemiesat hrusky s jablbkami, podnikatelske ucty su podnikatelske. Tie penizae tam moze clovek povazovat za cudzie = resp. ako keby niekto zamestnavatelovi pozeral na ucet a tak. SZCO a aj konatel sro a ine druhy podnikatelov pre svoje fungovanie by mali mat sukromne ucty samostatne. Idu im vyplaty, dividenty, cokolvek akokolvek to nazvete, pri szco sa normalne posuvaju financnie z jedneho na druhy ucet (velmi to odporucam klientom, najma ak partnerky radi povazuju pri szco za financie "rodinne" a ak maju pristup k tomu, nie raz sa stalo ze sa financie minuli zrazu a nebolo na uhrady. My doma mame na spolocne veci spolocny ucet, ale k tomu kazdy svoj vlastny. Na spolocny posleme financie na hypo, energie a spolocne veci.
A co myslis, tym ze vsetky finanice co zarobi nepojdu na spolocny ucet?? MA sro, to nezaraba ON, to zaraba pravnicka osoba s.r.o., z toho jemu patria dividenty, pripadne mzda a to uz je jeho prijem. Vyhody a nevyhody fungovania s sro, necham tak, to je ina debata :D ty ako parnerka, hlavne ries, ze CO ak sa nebude firmicke darit, kto bude naklady hradit a ci on vie zabezpecit prijem potom kazdomesacne, na vydavky. CIze napr dohodnut sa kolko kazdy mesiac prispeje on, kolko vam treba na setrenie na dvolenky, tvorbu rezervy a to POSLE na spolocny ucet. Mna by to kolko celkovo zarobi a kolko prispeje do spolocneho take vrasky nerobilo, najma ak by som tiez castou prispievala. Tam je spravodlive zohladnit potom aj vysky prijmov a ine veci, nie len to aby bolo vsetko 50:50

@anonym_0e857e ale szco nie je sro a nefunguje to rovnako.
@anonym_0e857e A to ako vyriesi to na co sa pytam?
@simca06022011 No ved toto, ze pride mi to take nevyrovnane a netransparentne.

anonym_87820b
Včera o 16:47
@anonym_0e857e

@anonym_87820b aj ked podnikanie vzniklo pred nasim manzelstvom? Tiez ma firemny ucet, ale kedze nemame nejak vela penazi neriesim na co mam pravny narok

@anonym_0e857e ale tvoj muž nemá firmu. Szčo je fyzická osoba a nie firma. A teda nie je tam žiadny firemný majetok ako pri sro. Muž zaplati naklady, odvody a čo zostane tak je jeho a teda to spadá do bsm. Nech ma opraví niekto ak sa mýlim. Ale teda sro je oveľa komplikovanejšia čo sa bsm týka, lebo je to samostatna jednotka.

autor
Včera o 16:48
@anonym_87820b

@anonym_0e857e ale tvoj muž nemá firmu. Szčo je fyzická osoba a nie firma. A teda nie je tam žiadny firemný majetok ako pri sro. Muž zaplati naklady, odvody a čo zostane tak je jeho a teda to spadá do bsm. Nech ma opraví niekto ak sa mýlim. Ale teda sro je oveľa komplikovanejšia čo sa bsm týka, lebo je to samostatna jednotka.

@anonym_87820b Presne tak, zivnost by som do toho neplietla.

anonym_0e857e
Včera o 16:53
@anonym_87820b

@anonym_87820b ano mate pravdu. No v pripade rozvodu mam narok iba na zarobok co vznikol za trvania manzelstva ak dobre viem. Vsetky najdrahsie polozky firemne stroje vybavenie atd co sa kupovalo pred manzelstvom na to narok nemam. Myslela som to tak, ze aj ked je to ine ako sro ani tieto peniaze nepovazujem za “rodinne” ale cisto muzove 🙂

anonym_0e857e
Včera o 16:55
@anonym_autor

@anonym_autor no riesenie pre tvoju situaciu nemam. Na mk je fajn pravnicke poradenstvo mozno skus tam 🙂

simca06022011
Včera o 16:55
@anonym_autor

@anonym_autor co ti pride ako netransparentne? 🙂 sro nie je jeho prijem, je to podnikatel, nema fixny prijem. To znamena, ze s nim sa vies iba dohodnut, kolko presne kazdy mesiac posle na fungovanie.

autor
Včera o 17:10
@simca06022011

@anonym_autor co ti pride ako netransparentne? 🙂 sro nie je jeho prijem, je to podnikatel, nema fixny prijem. To znamena, ze s nim sa vies iba dohodnut, kolko presne kazdy mesiac posle na fungovanie.

@simca06022011 Ma jednoosobovu sro, ktorej sa dari, poskytuje konzultacie. V pripade, ze po rokoch potencialneho manzelstva dojde k rozvodu, tak budem tahat za kratsi koniec, kedze jeho sro sice realne zarobi viac nez zarobim ja a ale jeho dividendy su nizsie nez moj rocny prijem, lenze ja som fyzicka osoba a cely moj prijem bude spolocny, zatial co velka cast “jeho" prijmu zostane vo firme a bude len "jeho" majetkom. Cize on bude mat narok na cast vsetkych mojich penazi, ja len na cast tych jeho. Doteraz sme peniaze vobec neriesili, absolutne to nebol nijaky problem ani tema v nasom vztahu. Mame materialny dostatok, kazdy mame niekolko svojich uctov, vydavky si delime na vlastne a tie spolocne platime 50:40. Az teraz po par rokoch randenia som sa nad tym zamyslela, pretoze v okoli som mala obdobnu neprijemnu situaciu a vlastne v buducnosti by so mnou vedel pekne vybabrat, keby chcel. Akoze nemyslim si o nom, ze by to urobil ale chcem byt samozrejme chranena. Aj nehnutelnosti mame samostatne.

anonym_87820b
Včera o 17:29
@anonym_0e857e

@anonym_87820b ano mate pravdu. No v pripade rozvodu mam narok iba na zarobok co vznikol za trvania manzelstva ak dobre viem. Vsetky najdrahsie polozky firemne stroje vybavenie atd co sa kupovalo pred manzelstvom na to narok nemam. Myslela som to tak, ze aj ked je to ine ako sro ani tieto peniaze nepovazujem za “rodinne” ale cisto muzove 🙂

@anonym_0e857e ano samozrejme, ale to je jedno, že je szčo. To by tak bolo aj keby robi na tpp a kupi si pred manželstvom drahé auto a zarobí pred manželstvom veľké peniaze. Môj manžel je tiež szčo a ja na rd a čo zarobí berieme ako naše. Lebo aj je.Nerobíme rozdiel medzi týmto a keby robí na tpp. Vždy to čo mu zostane sú naše peniaze. Na podnikatelskom si nechá toľko, aby zaplatil odvody a zvyšok ide na naše účty, kde si peniaze podelíme podľa potreby.

simca06022011
Včera o 17:35
@anonym_autor

@simca06022011 Ma jednoosobovu sro, ktorej sa dari, poskytuje konzultacie. V pripade, ze po rokoch potencialneho manzelstva dojde k rozvodu, tak budem tahat za kratsi koniec, kedze jeho sro sice realne zarobi viac nez zarobim ja a ale jeho dividendy su nizsie nez moj rocny prijem, lenze ja som fyzicka osoba a cely moj prijem bude spolocny, zatial co velka cast “jeho" prijmu zostane vo firme a bude len "jeho" majetkom. Cize on bude mat narok na cast vsetkych mojich penazi, ja len na cast tych jeho. Doteraz sme peniaze vobec neriesili, absolutne to nebol nijaky problem ani tema v nasom vztahu. Mame materialny dostatok, kazdy mame niekolko svojich uctov, vydavky si delime na vlastne a tie spolocne platime 50:40. Az teraz po par rokoch randenia som sa nad tym zamyslela, pretoze v okoli som mala obdobnu neprijemnu situaciu a vlastne v buducnosti by so mnou vedel pekne vybabrat, keby chcel. Akoze nemyslim si o nom, ze by to urobil ale chcem byt samozrejme chranena. Aj nehnutelnosti mame samostatne.

@anonym_autor no bohuzial ale takto to je. Mne to pride v pohode.. Tak ako teraz zaraba o rok dva pat, to tak byt nemusi. Pride mi to prilis vypocitave takto uvazovat a mne co mame doma v podsatate otvorene vsetko a neriesim kolko je na podniaktelskych uctoch a kolko sa zarobi zvlastne, ale v praxi sa to asi ani neda riesit, jedine ze by teba "pridal" do srocky tiez ale teda.. bolo by to ok? a spravodlive, ked v nej pracuje len on? zodpovednost za vsetko ma tiez len on?
Na druhej strane, mali sme tu dabatu v inej teme k tomu tahaniu za kratsi koniec - vo vela pripadoch by to poriesili predmanzelske zmluvy, ktore u nas nie su. Presne aj pre taketo pripady, aj pre pripady ze muz si podnika a funguje a zaraba a hrabka a zena sa mu zatial o deti a vsetko s laskou stara, s tym, ze ved on dost zarobi a robia to pre "sebe" a zrazu je to zabudnute v pripade rozvodu. Bohuzial, u nas to ide asi len cestou dohody a tvorenia si vlastnej rezervy, mimo system, aby si v pripade problemov neostala s holym zadkom ako sa hovori

anonym_a5956d
Včera o 17:45

poradit ti sice neviem, ale chcem ta pochvalit, ze na to myslis vopred 🙂 kiez by takto rozmyslali viaceri ludia. Teraz by si sice nanho mozno nepovedala, ze by ta obabral, ale pri rozchodoch sa lamu charaktery 🙂

Kedze ma jednoosobovu sro, nie je to ako klasicka firma a tipujem, ze nie je szco iba kvoli odvodom…

autor
Včera o 18:31
@simca06022011

@anonym_autor no bohuzial ale takto to je. Mne to pride v pohode.. Tak ako teraz zaraba o rok dva pat, to tak byt nemusi. Pride mi to prilis vypocitave takto uvazovat a mne co mame doma v podsatate otvorene vsetko a neriesim kolko je na podniaktelskych uctoch a kolko sa zarobi zvlastne, ale v praxi sa to asi ani neda riesit, jedine ze by teba "pridal" do srocky tiez ale teda.. bolo by to ok? a spravodlive, ked v nej pracuje len on? zodpovednost za vsetko ma tiez len on?
Na druhej strane, mali sme tu dabatu v inej teme k tomu tahaniu za kratsi koniec - vo vela pripadoch by to poriesili predmanzelske zmluvy, ktore u nas nie su. Presne aj pre taketo pripady, aj pre pripady ze muz si podnika a funguje a zaraba a hrabka a zena sa mu zatial o deti a vsetko s laskou stara, s tym, ze ved on dost zarobi a robia to pre "sebe" a zrazu je to zabudnute v pripade rozvodu. Bohuzial, u nas to ide asi len cestou dohody a tvorenia si vlastnej rezervy, mimo system, aby si v pripade problemov neostala s holym zadkom ako sa hovori

@simca06022011 Absolutne nemam nijaky zaujem na tom aby ma pridaval do srocky, to som sa ani nijak nesnazila naznacit. V com ti to pride vypocitave, prosim ta? Ja nemam nijaky zaujem o jeho peniaze, mame ich oddelene(aj ked planujeme nejaky spolocny ucet primarne na vydavky spojene s cestovanim). Chcem primarne ochranit seba. Tie predmanzelske zmluvy tu velmi chybaju. Deti ale neplanujeme.

simca06022011
Včera o 18:36
@anonym_autor

@simca06022011 Absolutne nemam nijaky zaujem na tom aby ma pridaval do srocky, to som sa ani nijak nesnazila naznacit. V com ti to pride vypocitave, prosim ta? Ja nemam nijaky zaujem o jeho peniaze, mame ich oddelene(aj ked planujeme nejaky spolocny ucet primarne na vydavky spojene s cestovanim). Chcem primarne ochranit seba. Tie predmanzelske zmluvy tu velmi chybaju. Deti ale neplanujeme.

@anonym_autor nic take som nepisala, skusila som najst moznosti ako sa to da osetrit, ak mas problem s tym,ze on v sro zaraba ine sumy ako v konecnom dosledku pridu na spolocny ucet a k tym uctom ty nemas pristup/resp v pripade rozvodu nejaky narok/ = ze to by bola cesta.. a ostatne bola basnicka otazka, ze preco by si tam mala byt. Ja poznam vela manzelov co spolocne v sro su a funguju tak.. takze urcite sa to da.
Pred cim sa ale teda chces ochranit, ked o jeho penizae ti nejde? :D Vsak cely cas sa tu riesia prijmy parntera ktore su v srocke a "nejdu cele" na spolocny ucet, tak ako idu na ucet cele tvoje prijmy.

autor
Včera o 18:50
@simca06022011

@anonym_autor nic take som nepisala, skusila som najst moznosti ako sa to da osetrit, ak mas problem s tym,ze on v sro zaraba ine sumy ako v konecnom dosledku pridu na spolocny ucet a k tym uctom ty nemas pristup/resp v pripade rozvodu nejaky narok/ = ze to by bola cesta.. a ostatne bola basnicka otazka, ze preco by si tam mala byt. Ja poznam vela manzelov co spolocne v sro su a funguju tak.. takze urcite sa to da.
Pred cim sa ale teda chces ochranit, ked o jeho penizae ti nejde? :D Vsak cely cas sa tu riesia prijmy parntera ktore su v srocke a "nejdu cele" na spolocny ucet, tak ako idu na ucet cele tvoje prijmy.

@simca06022011 Uz som to pisala, ze on by mal potencialne narok na polovicu mojich, ktora je v absolutnej hodnite vyssia nez polovica jeho. Cize chcem ochranit svoje peniaze, nie obohatit sa o jeho. Aj ked si myslim, ze on by to nijak neriesil ale je blbe, ze nefunguju tie predmanzelske zmluvy no.

autor
Včera o 18:51
@simca06022011

@simca06022011 Nechapem v com je problem povolit ich. Ved to nie je nic co by niekomu uskodilo.

anonym_fa7860
Včera o 20:43
@anonym_autor

@anonym_autor spoločne výdavky platíte v pomere 50:40, kto platí tých zvyšných 10%?

procrastique
Včera o 20:45
@anonym_fa7860

@anonym_autor spoločne výdavky platíte v pomere 50:40, kto platí tých zvyšných 10%?

@anonym_fa7860 Vráť sa na základnú školu :D

autor
Včera o 21:31
@anonym_fa7860

@anonym_fa7860 Nie je to ocividne, ze ide o preklep?

anonym_87820b
Včera o 21:45

@anonym_autor a čo navrhuje priateľ? Ako by to bolo podľa neho férové v manželstve?

autor
Včera o 21:57
@anonym_87820b

@anonym_autor a čo navrhuje priateľ? Ako by to bolo podľa neho férové v manželstve?

@anonym_87820b Nebavili sme sa o tom. Su to len moje myslienky, ze co s tym. Ale nemyslim, ze manzelstvom by sa nejak zmenila jeho situacia. Skusim sa blizsie pozriet na to rozdelenie bsm.

natalka13
Včera o 22:01

Neriesime to nijak extra. Peniaze ratame za spolocne. Mame kazdy svoj ucet, manzel.plati byvanie a velke vydaje ja blbiny - bezne nakupy.
Rovnako to bolo pred manzelstvom.

autor
Včera o 22:10
@natalka13

Neriesime to nijak extra. Peniaze ratame za spolocne. Mame kazdy svoj ucet, manzel.plati byvanie a velke vydaje ja blbiny - bezne nakupy.
Rovnako to bolo pred manzelstvom.

@natalka13 Ale realne spolocne su len tie peniaze z dividend, pripadne jeho plat ak je zamestnany. Nebojis sa co v pripade rozvodu?

anonym_87820b
Včera o 22:28
@anonym_autor

@anonym_87820b Nebavili sme sa o tom. Su to len moje myslienky, ze co s tym. Ale nemyslim, ze manzelstvom by sa nejak zmenila jeho situacia. Skusim sa blizsie pozriet na to rozdelenie bsm.

@anonym_autor určite to raz preberte a férovo ošetrite ak nejde o malé peniaze. Tu nejde o riešenie každého eura. Ja som tiež znevýhodnená tým, že som na rodičovskej a manžel si buduje karieru a ja stagnujem ale to neriesim, je to tak, neplanujeme rozvod, musim sa na neho spoľahnúť. Lenže tu si výrazne znevýhodnená, tak keby už je reč o manželstve, tak to je na mieste ošetriť.

anonym_916fe2
Včera o 23:22
@anonym_autor

@anonym_autor Vidím, že sa točíš v kruhu a vlastne nikto ti neodpovedal na tvoju konkrétnu otázku. Ak budete manželia, tak tvoje peniaze budú aj jeho, čiže budú patriť do BSM. Ale jeho s.r.o. je len jeho.

Strana
z2