Ako spravodlivo rozdeliť financie v patchwork rodine?
Ahojte, prosim vas, tie z vas (resp. aj ti z vas), ktori fungujete v zlozenej rodine, ako mate rozdelene financovanie?
U nas je situacia nasledovna:
On ma dve deti a plat v cistom 1500€
Ja mam 4 deti a trojnasobny prijem oproti nemu. Byvame v mojom dome.
Moje deti su u mna stale. Jeho deti kazdy druhy tyzden. A ja neviem uplne ako sa dohodnut na financovani. Zatial to mame len tak, ze mame spolocny ucet, z ktoreho platime nakup potravin v tyzdni, ked su tu jeho deti.
Ale nemame vobec vyriesene naklady na byvanie, naklady na benzin (prevazne chodime mojim autom) a stravu, ked tu jeho deti nie su.
On nema problem samozrejme nic zaplatit, len ja by som to chcela nejako spravodlivo nastavit a neviem uplne ako na to, tak som sa prisla inspirovat, ze ako to funguje v inych zlozenych rodinach.
Budem vdacna za kazdu insipiraciu, resp. o podelenie sa so svojou skusenostou.
neriesit kto ma kolko deti- kedze su uz spolocne .. dat na spolocny ucet % z platu a z toho platit naklady na byvanie ..
Od chvíle co sme začali žiť spolu, rak sme mali všetky financie spoločne...nikdy nikto neriešil kto koľko zarába, alebo že ja mám svoje dieťa...rozhodli sme sa byť rodinou, tak sme rodina...
@rachel36a ano, tomu rozumiem. ja som skor ta, co to riesi a deli na moje a Tvoje. aj kvoli tomu, ze mam trojnasobny prijem oproti nemu. a uprimne sa mi nie uplne chce financovat cudzie deti, mam dost vydavkov s vlastnymi.
neriesit kto ma kolko deti- kedze su uz spolocne .. dat na spolocny ucet % z platu a z toho platit naklady na byvanie ..
@anonym_f689d4 hm, percenta? to by prispieval tri krat menej ako ja. spolocny ucet mame zatial len na stravu a posielame tam obaja rovnako. a zas mi nepride fer, aby sa podielal na nakladoch na byvanie rovnakou sumou ako ja, ked nas je 5 a sme tu stale a oni su len pol mesiaca traja. naklady na byvanie len voda a kurenie su mesacne 300€
mozno som ja divna, ze to takto rozdelujem, je pravda, ze on to nerobi a neriesi. ja som bola dlhe roky sama s detmi, tak sa mi horsie zvyka
@rachel36a ano, tomu rozumiem. ja som skor ta, co to riesi a deli na moje a Tvoje. aj kvoli tomu, ze mam trojnasobny prijem oproti nemu. a uprimne sa mi nie uplne chce financovat cudzie deti, mam dost vydavkov s vlastnymi.
@anonym_autor ver ze ked si takto nastavená, tak to fungovať nebude...uz teraz z teba cítiť, že ti tie jeho deti vadia...však si odlož napríklad 1-1,5kk keď veľa zarábať a so zvyškom spolu hospodarte..
@anonym_autor vpodstate sa natiska otazka, preco spolu byvate... a urcite nie ste "patchwork rodina"... len spolubyvajuci so "zatazou" z minulosti...
Ak zostanete spolubyvajuci, tak si delte financie tak, ze na spolocny ucet dajte kazdy 50% toho co potrebujete na spolocne vydavky. Alebo sa stante rodinou a potom ziadne moje a tvoje deti...
Ale v takomto pripade si myslim, ze radsej ostante "priatelia s vyhodami" a nech byva sam niekde...
@anonym_autor ver ze ked si takto nastavená, tak to fungovať nebude...uz teraz z teba cítiť, že ti tie jeho deti vadia...však si odlož napríklad 1-1,5kk keď veľa zarábať a so zvyškom spolu hospodarte..
@rachel36a mame ine navyky, co sa tyka kupovania veci detom, ano. tym, ze ich ma kazdy druhy tyzden a len dve, tak je zvyknuty ich viac rozmaznavat, brava ich najest sa do restauracii a pod. ja tym, ze mam deti stale a su styria, tak do restauracii chodime zriedka.
a zas naopak, na moje deti sa mina ovela viac penazi na stravu, ked som bola sama, tak mesacne to bolo cez 1 000€. takze mi pride nefer, aby on na to prispieval.
na jednu stranu nechcem, aby som platila ja viac a na druhu stranu mi vadi, aby platil on viac. tak preto sa snazim to nejako nastavit rozumne. vobec sa nehadam o tom, ze to riesim az prilis, ale takto to proste v sebe mam momentalne, tak nechcem ist proti sebe a byt potom v nepohode. s nim som si to prebrala a povedala som mu, o tomto svojom "probleme" a on to nastastie chape
jeho deti ako take mi nevadia, ja to milujem mat plny dom deti, toto mame obaja spolocne, uzivame si velmi tie rodinne momenty 🙂
@rachel36a práve to isté som sa chystala napísať, a pri čítaní tvojich odpovedi začala ľutovať toho chlapa.
Mám kamošku s patchwork rodinou, jej deti istý čas tvrdili, že jeho syna má mama radšej ako ich.
Ona sa dosť snažila nájsť cestu k jeho synovi. A nikdy takto nepozerala na náklady
@anonym_autor vpodstate sa natiska otazka, preco spolu byvate... a urcite nie ste "patchwork rodina"... len spolubyvajuci so "zatazou" z minulosti...
Ak zostanete spolubyvajuci, tak si delte financie tak, ze na spolocny ucet dajte kazdy 50% toho co potrebujete na spolocne vydavky. Alebo sa stante rodinou a potom ziadne moje a tvoje deti...
Ale v takomto pripade si myslim, ze radsej ostante "priatelia s vyhodami" a nech byva sam niekde...
@anonym_28f71b este sa len zzivame, takze sa snazime vsetko si nastavit, aby to nejako fungovalo, aby sme v tom boli obaja spokojni. vobec sa nehadam o tom, ze ja to mam zle nastavene, ked to stale delim na moje a tvoje. on to nerobi.
No ak by prispieval % tak to ber tak že síce prispieva menej ale jeho deti sú aj násobne menej vo vašom dome ako tvoje či už počtom alebo časom.. vieš ako to myslím... Ale neviem nájsť úplne spravodlivé riešenie
@rachel36a mame ine navyky, co sa tyka kupovania veci detom, ano. tym, ze ich ma kazdy druhy tyzden a len dve, tak je zvyknuty ich viac rozmaznavat, brava ich najest sa do restauracii a pod. ja tym, ze mam deti stale a su styria, tak do restauracii chodime zriedka.
a zas naopak, na moje deti sa mina ovela viac penazi na stravu, ked som bola sama, tak mesacne to bolo cez 1 000€. takze mi pride nefer, aby on na to prispieval.
na jednu stranu nechcem, aby som platila ja viac a na druhu stranu mi vadi, aby platil on viac. tak preto sa snazim to nejako nastavit rozumne. vobec sa nehadam o tom, ze to riesim az prilis, ale takto to proste v sebe mam momentalne, tak nechcem ist proti sebe a byt potom v nepohode. s nim som si to prebrala a povedala som mu, o tomto svojom "probleme" a on to nastastie chape
jeho deti ako take mi nevadia, ja to milujem mat plny dom deti, toto mame obaja spolocne, uzivame si velmi tie rodinne momenty 🙂
@anonym_autor ja chapem co ty píšeš, ale takto rodina nefunguje...bud ste rodina a financuje všetko spolu, alebo spolubývajúci co spolu spavaju a potom sa takto finančné delíme...ja v zloženej vrodené žijem 17 rokov a nikto nikdy neriešil fonancie
No ak by prispieval % tak to ber tak že síce prispieva menej ale jeho deti sú aj násobne menej vo vašom dome ako tvoje či už počtom alebo časom.. vieš ako to myslím... Ale neviem nájsť úplne spravodlivé riešenie
@anonym_autor
@anonym_45c9bb Ano, uplne na cent to spravodlive nebude asi nikdy (inac by ste museli preratavat, kto co zjedol)...
Tak ked tak teda nech ti dava polovicu za byvanie.,.. to sa lahko odsleduje a vies asi, ze kolko si platila doteraz a ako sa ti zvysia naklady po nastahovani... (tak tipujem o 20%)...
Co sa tyka jedla, tak mas viac deti a su asi stale s vami, tak to mozte riesit tym % vkladom (on 30% z platu ty 30% z platu)...
@rachel36a práve to isté som sa chystala napísať, a pri čítaní tvojich odpovedi začala ľutovať toho chlapa.
Mám kamošku s patchwork rodinou, jej deti istý čas tvrdili, že jeho syna má mama radšej ako ich.
Ona sa dosť snažila nájsť cestu k jeho synovi. A nikdy takto nepozerala na náklady
@katica06 co sa tyka vztahu s detmi, tak ten si este len budujem, ked som s nimi, tak samozrejme im nemam problem nieco kupit, nosim im darceky z pracovnych ciest, ja riesim cisto tie prevadzkove kazdomesacne naklady na stravu a byvanie.
ja riesim aj to, ze nechcem, aby on platil viac, furt to v hlave vsetko prepocitavam , hrozneeee to je a nechcem to tak, takze sa snazim najst nejake riesenie
@anonym_45c9bb on praveze zatial neprispieva vobec na byvanie ani na benzin. len tu stravu sme riesili spolocnym uctom. ale ano, toto mi pride ako najschodnejsie riesenie, posielat mesacne kazdy nejaku sumu a z toho financovat byvanie. len potom je otazka, ze aku sumu? moje mesacne naklady su cca 2,5 - 3000€.
ale ano, toto by bolo najlepsie a nemusela by som riesit hovadiny 😀
@anonym_autor ja chapem co ty píšeš, ale takto rodina nefunguje...bud ste rodina a financuje všetko spolu, alebo spolubývajúci co spolu spavaju a potom sa takto finančné delíme...ja v zloženej vrodené žijem 17 rokov a nikto nikdy neriešil fonancie
@rachel36a ano, mas pravdu, uplne suhlasim. este sme len na uplnom zaciatku, ono sa to casom nejako vykrystalizuje, presne pre toto som sa prisla poradit, lebo fakt som nevedela ako sa to riesi inde 🙂
veď máte nejaké mesačné náklady voda, elektrina, prípadne plyn, potraviny, tie vydeľte počtom ľudí, takže /8, a za tie 2 deti si to ešte vydeľte 2, keď sú tam len 1/2 mesiaca a nech Vám tú čiastku posiela on za 1 a 2x1/2, teda za 2 ľudí :D a zvyšok si plaťte každý sám zo svojho účtu. prípadne by som mala len samostatné účty a nech Vám on pošle mesačne tú "splátku". nechápem tieto spoločné účty 2 dni po zoznámení, hlavne v dnešnej dobe, keď Vám peniaze vie poslať do pár sekúnd.
@anonym_autor
@anonym_45c9bb Ano, uplne na cent to spravodlive nebude asi nikdy (inac by ste museli preratavat, kto co zjedol)...
Tak ked tak teda nech ti dava polovicu za byvanie.,.. to sa lahko odsleduje a vies asi, ze kolko si platila doteraz a ako sa ti zvysia naklady po nastahovani... (tak tipujem o 20%)...
Co sa tyka jedla, tak mas viac deti a su asi stale s vami, tak to mozte riesit tym % vkladom (on 30% z platu ty 30% z platu)...
@anonym_28f71b dobre. porozpravam sa s nim o tom. lebo mne najprv napadlo, ze mi bude davat peniaze za byvanie, ale to mi pride odveci. to by bolo ozaj ako podnajomnik. to sa mi nepacilo takto 😀
veď máte nejaké mesačné náklady voda, elektrina, prípadne plyn, potraviny, tie vydeľte počtom ľudí, takže /8, a za tie 2 deti si to ešte vydeľte 2, keď sú tam len 1/2 mesiaca a nech Vám tú čiastku posiela on za 1 a 2x1/2, teda za 2 ľudí :D a zvyšok si plaťte každý sám zo svojho účtu. prípadne by som mala len samostatné účty a nech Vám on pošle mesačne tú "splátku". nechápem tieto spoločné účty 2 dni po zoznámení, hlavne v dnešnej dobe, keď Vám peniaze vie poslať do pár sekúnd.
@anonym_ddec34 akurat som vyssie pisala, ze to sa mi uplne nepaci takto, aby mi on posielal peniaze. mne ten spolocny ucet vyhovuje. aj ked ma k nemu momentalne pristup len on, mne ho netreba. v tomto mu doverujem na 100%.
@anonym_autor Keď ste si našla takéhoto muža, tak on má plat tak pre seba+dve deti a ani neviem, či mu ešte zvýši prispievať na bývanie. Vy keď máte okolo 4500+výživné? tak to je pre 1 dospekú + 4 deti dosť, z toho by ste si mala niečo aj ušetriť. Takéto spolubývanie by fungovalo dobre len vtedy, ak je ten muž šikovný, vie opraviť, zariadiť, pomáhať, ale ak nie je z neho doma nič užitočné, tak potom bude problém starať sa o toľko deti + o neho.
@anonym_autor skus si uprimne odpovedat, preco to tak riesis. Chces mat vacsiu fin. rezervu / odkladat si na dochodok / detom setrit na studium / alebo viac si dopriat a uvidis, co ti z toho vypadne a podla toho sa zariad. Ale teda ja 1 dieta, manzel 2, manzel zaraba nasobne viac. Plati byvanie, auta, dovolenky, ja potraviny, drogeriu, plus kazdy za svoje deti naklady ako skolne, zubar, … s tym ze to nemame nejak striktne dane a niekedy natankujem ja, niekedy skoci na nakup manzel. Mame oddelene ucty a obaja tvorime fin. rezervu, ktora je spolocna.
@anonym_ddec34 akurat som vyssie pisala, ze to sa mi uplne nepaci takto, aby mi on posielal peniaze. mne ten spolocny ucet vyhovuje. aj ked ma k nemu momentalne pristup len on, mne ho netreba. v tomto mu doverujem na 100%.
@anonym_autor aký je v tom rozdiel keď to pošle na spoločný účet a keď Vám? a čo je to vlastne za spoločný účet, keď tam má prístup len on? mne to príde, že Vy chcete byť strašne nad vecou, nech si sám uvedomí, čo a koľko má posielať, ale podľa mňa nemáte 20, a máte dosť detí na to, aby ste si to proste rozumne rozdelili, nemôže sa za to ani uraziť, ani nejak hádať, nebude hádam u Vás bývať zadarmo, aj keď bolo by pekné keby iniciatíva prišla od neho.
Za mňa celé zle, pokiaľ sa vo vzťahu začnú takto riešiť peniaze. Akonáhle sme začali spolu žiť, peniaze boli naše. Zarábala som násobne viac než manžel, peniaze boli spoločné, zarábame rovnako, zasa sú peniaze spoločné.
Nikdy som nechápala toto vypočítavanie.
Samozrejme, bavíme sa o prípadoch, keď si obaja partneri normálni ľudia, žiadny nepracujúci vyžírka.
@anonym_autor z tohto velmi citit ze jeho deti su len jeho deti, ktore vlastne nechces, len potom asi bolo treba najst si partnera bez deti, bolo by to jednoduchsie. Takto to nebude robit dobrotu podla mna a nejde vobec len o financie…
@anonym_autor Keď ste si našla takéhoto muža, tak on má plat tak pre seba+dve deti a ani neviem, či mu ešte zvýši prispievať na bývanie. Vy keď máte okolo 4500+výživné? tak to je pre 1 dospekú + 4 deti dosť, z toho by ste si mala niečo aj ušetriť. Takéto spolubývanie by fungovalo dobre len vtedy, ak je ten muž šikovný, vie opraviť, zariadiť, pomáhať, ale ak nie je z neho doma nič užitočné, tak potom bude problém starať sa o toľko deti + o neho.
@petronelag ano, jasne, ze je sikovny. porobi okolo domu, postara sa o deti, upratuje, vari, rozvaza deti, toto vsetko funguje super. nemame ziadne konflikty ani hadky, vsetko si vzdy otvorene povieme.
toto je nieco, co cisto riesim iba ja v sebe, on to ma nastavene presne tak ako tu vsetky pisete, ze to nedeli. to robim iba ja a viem, ze to nie je uplne ok, tak som sa prisla poradit
Tak si dajte spolocny ucet tam ty posielaj 3k a on 1200e a z toho platte vsetko, to co ostane sa usetri na dovolenku. Na svojich uctoch si zvysne peniaze setrite pre svoj klud.
@anonym_autor skus si uprimne odpovedat, preco to tak riesis. Chces mat vacsiu fin. rezervu / odkladat si na dochodok / detom setrit na studium / alebo viac si dopriat a uvidis, co ti z toho vypadne a podla toho sa zariad. Ale teda ja 1 dieta, manzel 2, manzel zaraba nasobne viac. Plati byvanie, auta, dovolenky, ja potraviny, drogeriu, plus kazdy za svoje deti naklady ako skolne, zubar, … s tym ze to nemame nejak striktne dane a niekedy natankujem ja, niekedy skoci na nakup manzel. Mame oddelene ucty a obaja tvorime fin. rezervu, ktora je spolocna.
@anonym_98a785 ano, toto je presne ta otazka. ze preco to tak strasne riesim?
mne vadi pocit, ze ja platim viac, ale sucasne mi vadi pocit, ze plati viac on. no sibnuta proste 😀
To nebude fungovat, sama pises, ze nechces platit za jeho deti, on s tym problem nema. Bud to vydel tak, ako pise
@anonym_ddec34 , alebo sa budes stale v tom vrtat a spokojna nebudes.
Ty nechceš financovať jeho deti? Dievča zlaté tvoje deti stoja xy krát viac ako jeho deti. On sa o ne stará každý deň a ty nie si schopná urobiť kompromis každý druhý týždeň? Do riti by som ťa poslala s takýmto nastavenim
@anonym_ddec34 niee, vobec, on sa urcite neurazi, ja ked pridem s nejakym riesenim, tak on bude s najvacsou pravdepodobnostou suhlasit. a myslim si, ze ta iniciativa od neho pride, zatial to tak vzdy bolo s kazdou temou, co sme riesili. on presne vie, co riesim a nad cim rozmyslam. len nechcem byt hrr a vytahovat to ja, len to chcem mat premyslene, ked na to pride rec.

Od chvíle co sme začali žiť spolu, rak sme mali všetky financie spoločne...nikdy nikto neriešil kto koľko zarába, alebo že ja mám svoje dieťa...rozhodli sme sa byť rodinou, tak sme rodina...