icon

Fungovanie rodiny: Kedy sa zapojí aj partner?

20. feb 2024

Dobrý večer,idem si sem vyliať srdce,trochu sa posťažovať a prečítať si názory iných.Mam 3 deti,staršie 14 a 10 mám z prvého manželstva a 1.5 ročne s terajším mužom. Nikdy sa nejako extra nezapájal do domácnosti,ale keďže veľa manuálne pracoval,tak som to nechávala tak,že sa narobí dosť. V lete okolo domu trochu ano,inak je zručný,keď sme prerabali,robil dosť,ale to bolo take “jednorazové”.odkedy sa najmenšie narodilo,ani raz k nemu nevstal v noci,ani raz ho ráno nevzal,aby som si poslala,nekocikal,nebol s ním viac ako hodinu,nikdy neuspaval.ked mu vylozim a nachystam jedlo,to mu dá.Od konc roka má novú prácu,nie manuálnu,cestuje tam okolo 1.15 tam,chodí ráno okolo 5 a domov chodí okolo 6.(je workoholik,má dane odpracovať si 40h týždenne,ale práca je uňho na prvom mieste,ok zvykla som si).staršie deti vozim do školy aj spolu s najmenším,poobede domov,krúžky,nezapája sa do týchto aktivít.Raz za týždeň urobí veľký nákup. Neupratuje,nevari,keď príde večer,je s malým tak 2 hodiny(vrátane toho,že on večeria,ja dám malému večeru),čiže “venuje” sa mu ešte menej.ked je s ním,väčšinou sa maly hra sam(je to skvele dieťa,ktoré sa dokáže zabaviť samé,neplače,iba keď sa udrie),on má sluchatka,počúva nejaké audioknihy a je vidieť,že je duchom neprítomný,dokonca si myslím,že ho to obťažuje.Pravidelne sa stava,že sa pri ňom maly udrie a on ani nevie,ako sa mu to stalo,pretože ho zrejme ani nevníma. Ja sa nesťažujem,svoje deti milujem,vždy som chcela veľkú rodinu,ja ráno vstávam okolo 4-5,aby som mala iba chvilocku času pre seba,kedy odo mna nikto nič nechce.Nechodim cvičiť,žiadna mani,pešo,kadernicka,žiadne kávy s kamoškami,čiže naozaj mám na pleciach všetko,vrátane toho,že cely čas pracujem a financujeme domácnosť (dom je môj po rozvode,platím Hypo plus všetky účty),on posledný rok potraviny.cize nie som žienka domáca odkázaná na jeho peniaze.vecer okolo pol 9 si sadne s malým do kresla a pravidelne s ním v lone tvrdo zaspí. Nechodíme na spoločne výlety ( možno 3-4x do roka),cez vikend soboty má väčšinou nejaké povinnosti mimo mesta,nedele si potrebuje oddýchnuť.v lete chodíme na 10 dni na dovolenku,kde prvé 4 dni len a len spi,pretože si potrebuje oddychnut.Mam pocit,že ho naša rodina len obťažuje,všade rozpráva,koľko on nám venuje času,čo všetko pre nás robí. Som naozaj taká nevďačná,že to len ja nevidím a nie je mi to dosť,je chyba vo mne?

Strana
z2
lukinooo
Odpoveď bola odstránená
mila23
20. feb 2024

chyba nie je v tebe....mas cas sa venovat aj starsim detom? chapem,ze tym sa on nevenuje,kedze nie su 'jeho',ale minimalne tomu najmensiemu by sa mal..stale je otec...to nie je len o tom,ze zarobi peniaze....

sheila121
Odpoveď bola odstránená
zoja1234
20. feb 2024

Ten muž je nanič a je chyba, ze s nim si.

deti95060810
20. feb 2024

ja len toĺko že môj mm mi pomáhal dosť, ale v noci nikdy k de´tom nestával... tiež som si všetky noci odkrútila ja...

reanda
20. feb 2024

to na co ti je taky muz?

autor
20. feb 2024

@mila23 venujem sa samozrejme aj starším koľko dokážem,nezdá sa,že by tým trpeli,že nemám na nich čas,sú to skvele deti,dcéra k otcovi ani nechodí-možno raz do mesiaca na pár hodín a syn k nemu chodí dva dni v tyzdni na 4 hodiny-vtedy si s ním úlohy urobí on,ale inak všetko ostatne riešim s deťmi ja.dcera športuje,takze 4x týždenne tréningy + angličtina,všetko manazujem sama

autor
20. feb 2024

@deti95060810 ja som to od neho ani nežiadala,len jednoducho za tých 18 mesiacov ani raz neprejavil záujem mi nejako pomôcť.dokonca na Vianoce sme mali crevnu virózu ja a 3 deti a nechal má doma s nimi a odišiel do prace,ja som vracala a mala ledva 43 kg,pretože ísť do prace bolo vtedy to najdôležitejšie

tykat
20. feb 2024

Preco si s nim? Myslim od zaciatku. Ved taky musel byt stale, to ze sa narodilo dieta len zvyraznilo jeho nezaujem. Neverim.ze pred dietatom, tj. min 2 roky dozadu bol skvely muz a partak pre tvoje deti.

zuzanka.zuzu
20. feb 2024

"cestuje tam okolo 1.15 tam,chodí ráno okolo 5 a domov chodí okolo 6" - toto je smrrrť 😨 on je totálne vyflusnutý, nevie doceniť ani oceniť ani pochopiť čo robíš pre vašu rodinu, ale ver, že ani ty jeho nechápeš... idem teda proti prúdu, ale fungujete v rámci nastavených možností normálne. treba asi zmeniť tie "možnosti".

čo už normálne nie je je tá vianočná srajda, kedy mal byť pánko doma, to je ale sebecké, nie zle nastavené, tiež by mi asi bolo lepšie v robote než doma s chorou ženou, 3 deckami z toho 2 nie sú ani moje. a vlastne načo? načo by to on robil keď vie, že ty sa postaráš? mala si si dupnúť. alebo ho rovno riadne tresknúť 🙊

cacianka
20. feb 2024

@lukinooo nechcem byť hnusná, ale je. Lebo si ho vybrala za otca dieťaťa, nevyjasnili si práva a povinnosti partnerov/manželov, stavia sa do role hrdinky že sama ja sama len sama, lebo asi sa chcela zavďačiť,že si ju s 2 deťmi zobral. Aj hospodárenie je svojské, deľba práce okolo detí a domácnosti je zvláštna, dlhé pobyty v práci, a soboty mimo rodiny je už nonsens.
Nevidím, nekritizujem, konštatujem. Toto nie je manžel, ale spolubývajúci, podnájomnik a tak trochu aj príživnik
Sory

stanulienkat
20. feb 2024

On chcel dieta? Lebo sa mi to nechce verit, ze chcel.

sense
20. feb 2024

V podstate žiadneho muža ani nemáš. Na deti si sama, na domácnosť si sama, na financie si tiež sama

katica06
20. feb 2024

Nechcem rýpať , ale veci okolo starostlivosti o deti a pod sa majú vyjasniť ešte predtým ako splodite dieťa.
Chcel ten tvoj chlap vôbec bábo?

nevenka
20. feb 2024

@stanulienkat ale vies co, my sme sa bavili so svagrinou, ze nechapeme, ze su chlapi, ktori chcu aj 2-3 deti a popritom, nestaraju sa. Ze nam unika pointa, preco tiedeti vlastne chceli 🙄. To je take "chcenie"...Poznala takeho a aj sa ho pytala, ze preco vlastne....Odpovede sa nedockala. Alebo sa jej taki cez 40 chlapi stazovali, ako sa im zena nevenuje, iba deti, deti, domacnost, bla, bla a ked sa ich spytala, co robia preto, aby ta zena mala na nich viac casu, tak ze len zadreli, ze ved uvidis, ked budes mat dieta. No a predstav si, neuvidela som 🤪.

janickacrazy
20. feb 2024

Veď ty si stále prakticky sama. Môžeš sa rovno rozviesť, aspoň by si mala o jeden hladný krk menej. Taký chlap je len guľa na nohe. Požiadaj o výživné a budeš na tom lepšie ako si teraz. Ja mám tiež prvé dieťa s bývalým a môj súčasný manžel sa oňho normálne staral, venoval sa mu, takisto aj na domácich prácach sa podieľa aj keď veľa manuálne pracuje. A okrem nákupov potravín platí aj hypotéku a ostatné výdavky okolo domu.

subartic
20. feb 2024

autorka absolútne do bodky súhlasím s @cacianka , ty mu takto prejavuješ vďačnosť že je s tebou hoci máš dve deti a ideš sa potrhať, len aby si nič v tom manželstve/ partnerstve z tvojho pohľadu nedosrala a aby sa ti to zas nerozpadlo . Tak si ticho a makáš ako taká fretka a čakáš že to ocení . Lenže on to nikdy neocení , on ťa vôbec nevníma , nevidí čo robíš . Nie že by nechcel , jemu to podľa mňa nedochádza . Hovorila si s ním niekedy o tom ? Jasne si mu povedala ako to cítiš ? Alebo sa toho bojíš aby sa nezbalil a neodišiel ?

andreatytler
21. feb 2024

@zuzanka.zuzu Stravit 2.5 hodiny dochadzanim nie je smrt.🙂 Tu kde zijem to robi vela ludi. Ne je to idealne, ale je to stale akceptovatelne. Slovaci su v tomto smere velmi rozmaznani.

autor
21. feb 2024

@subartic myslím,že ja tak vlastne tajne dúfam,že sa sám chytí a zbalí.on o deťoch nič nevie (ani o svojom,nie to ešte o starších),niekedy premýšľam,keby sa mi niečo stalo,kto by sa o ne postaral.on mi ale dáva najavo,aký je skvelý,že je vyhrá chlap ako on,že to ja som vecne nespokojná a neviem oceniť,čo mám.kolke zeny by boli šťastne,keby mali chlapa ako on.on keď je aj doma,buď spi alebo si robí veci na počítači a keď som mu to povedala,tak mi povedal,že čo vlastne chcem,veď je doma,nie je preč🤷‍♀️

autor
21. feb 2024

@zuzanka.zuzu ja som 3 roky strávila cestovaním,pretože sme žili v jeho dome,cesta “iba 45 min”,sle každý bozi deň ráno o 6.30 s deťmi v aute 7 a 4 ročne vtedy.v snehu,v poľadovici,v hmle,pretože deti chodili do škôlky/skoly v “mojom”meste.a vtedy sa čudoval,z čoho dom unavená,veď iba šoférujem.

autor
21. feb 2024

Sme spolu takmer 8 rokov,takze dieťa neprišlo hneď. V zásade bol podľa mna taký stále,len sa dokáže náramne pretvarovať,kým sme žili v jeho dome,tak sa aj viac staral,čo sa domu a domácnosti týka.sle pracoval len 5 mesiacov v roku.Teraz sa uchádza o novú prácu,ktorá je este náročnejšia na cestovanie,takmer 1.45 iba tam,zarába už teraz nadštandardne,ale tu by mal vyššiu pozíciu,väčšie mesto a on veľmi túži byt niekým dôležitým.je fakt,že by som rozdiel ani nevidela,keby nežil s nami..

annamivo
21. feb 2024

Poviem ti ako funguje naša rodina. 3deti(8,5,1). K deťom muž nevstal nikdy, ale keď boli choré a zvracali, horúčky, nemal problém vstať a pomôcť. Všetci kojeny, nemá význam aby vstával on. Do práce ide o 5 ráno, príde ako kedy ( skončí keď dorobi, nemá fixný čas) . Po práci kým sme stavali dom tak išiel rovno na stavbu a prišiel za tmy keď už deti boli v posteliach, často ho videli iba v nedeľu alebo som ich vzala na stavbu. Ako bývame tak sa deťom venuje po práci podľa toho kedy príde, niekedy hodinu, niekedy 10 minút, od jari do jesene čas väčšinou trávia vonku na záhrade, okolo domu, keďže upravujeme pozemok, chodníky a tak práce okolo 🏠. Najviac si užíva tu najmladšiu. Veľké nákupy riešime ako rodina, ale vždy po práci ide cez pekáreň, prinesie čerstvé pečivo na desiatu a raňajky, v nedeľu vari iba on, ja max očistím zemiaky, ak je doma v sobotu( majú služby v robote) tak vari aj v sobotu. Chováme hydinu, to je na 80%na mne keďže som na RD s dcérou. Nepomáha veľa, ale keď som chorá nemá problém sa postarať o všetko, 🏠 okrem el, vody urobil s malou pomocou rodiny sám. Večeri sa snaží byť s nami koľko to ide, mňa často posadí na gauč s knihou, že oddychni si deti budú so mnou. Keď sa dá časovo, vymyslí výlet. Tvoj muž je len spolubývajúci, ktorý sa omylom stal otcom. Ok tí starší majú svojho ocka, ale najmladšie je jeho. Dcéra má 1 rok a keď počuje že prišlo auto beží k dverám a čaká kedy vojde. Neviem si predstaviť, ten nezáujem. U mňa by mu to neprešlo.

tykat
21. feb 2024

A prečo si s ním 8 rokov? Keď ťa má za nič? Jedine čo mi vychádza, že ťa jeho ľahostajnosť, ponižovanie a nezáujem nejako rajcuje alebo čo.

mimikarol
21. feb 2024

Tak sa s ním rozid. Dom je tvoj, finančne nie si naňho odkázaná. Nepomáha, je ti lepšie bez neho, tak načo čakáš? Že ti spraví ďalšie dieťa?

katica06
21. feb 2024

Snažila si sa s ním o tom porozprávať? Ja na tvojom mieste keby sa ani po rozhovore nič nezmenilo tak balím kufre...

Možno mám ten dojem iba ja, ale neuteká náhodou ten chlap pred rodinou?

autor
21. feb 2024

@tykat ver mi,že má to nerajcuje.ono je to ťažké zhrnúť v pár vetách,on prvé roky rozprával ako z múdrej knihy,hodnoty,presvedčenia,všetko mi inponovalo a keď sa nesprával podľa toho,vždy som si to nejako ospravedlnila a hľadala chyby v sebe.aj mi pri hádke vždy povedal,že ja som príliš náročná a on robí všetko najlepsie ako vie.neviem,či má nejakú poruchu,či je to typ narcistickej osobnosti,ale on vždy všetko prekrútil tak,ako sa on snaží a mne to nestačí.velmi som ho obdivovali,z mojej strany to bola obrovská laska,teraz mi vyčíta,že už sa k nemu tak nespravím,ale jednoducho časom som prišla na to,že nie je čo obdivovať.chcela som len počuť názory nezaujatých,ci som naozaj tak nevďačná alebo to inde funguje inak

autor
21. feb 2024

@katica06 myslím si,že uňho na prvom mieste je práca,potom jeho ego,potreby a až potom niekde rodina.samozrejme tvrdí opak.on potrebuje uznanie,lichôtka,pocit,že ho obdivujú,preto pracuje omnoho viac,ako je pd neho očakávané.na tom stroskotala aj jeho prvá rodina,deti ho poznali len na dovolenkách

cacianka
21. feb 2024

...aj tie prespal

katica06
21. feb 2024

Sama si písala že jeho obťažuje byť s vami s vlastnou rodinou, a ešteu slúžku robíš? sorry ale zbaliť mu kufre nech ide kade ľahšie

tykat
21. feb 2024

on si len našiel svoju obeť, alebo aj naopak ako sa drsne hovorí "každá obeť si hľadá svojho vraha" tak si si ho našla

Strana
z2