icon

Hrozný svet pre deti

23. aug 2023

Aj vy to tak veľmi vnímate na každom kroku? Sused suseda nepozdraví, ľudia sú nervózni, rodiny rozbité, všade samá vražda, migranti, vojna, požiare, povodne. Dokonca sme pred voľbami a vyzerá, že roky mafie sa tu znova vyostria, detské pohotovosti nefungujú, poplatky sa zvyšujú… Moje deti žijú zatiaľ so mnou v krásnej sveta bubline (som na materskej). Sú veľmi citlivé a vnímavé a každý deň vidím ako ich niečo veľmi sklame. Neviem či bol dobrý nápad ich tu “priviesť” na tento hnusný svet.

ketrint
24. aug 2023

Skús si pozrieť tuto knihu. Myslím, že je uz aj druha časť, ja mám zatiaľ doma len tuto jednu… je tam veľmi prakticky a názorne vysvetlene, že sa mame lepšie a prečo a celkovo prečo to vnímame tak, že “doba je zlá” atd.

jesenzima
24. aug 2023

Na svoje deti to prenášaš ty, svojim postojom .. moje deti sú šťastné, usmiate a spokojné.To, že ich niekto nepozdraví im určite nepokazí deň (napríklad) ...

alexnina777
24. aug 2023

V hĺbke duše ľutuješ že si tomuto svetu dala ďalšie deti??? to vážne? Ty nedávaš deti svetu, Tvoje deti sú samostatní ľudia…a svet je zrkadlo… ráno sa zobudím vždy s tým že som vďačná za všetko krásne čo ma dnes čaká a posúva ma všetko nie pekné čo sa stane… mojim deťom sa snažim byť príkladom ako byť šťastná a vďačná za všetko a vieš čo robia moje deti? zrkadlia ma❤️ skús to poňať celé inak… pomáha vypnúť komplet všetko spravodajstvo, a odstrihúť sa od toxických ľudí.. pomáha meditácia a afirmácie a joga… prechádzky v lese a byť obklopený pozitívne naladenými ľudmi.. pristeľov si vyberáme.. skús zmeniť pohľad na svet a uvidíš čo sa začne všetko pekné diať v tvojom živote🍀

konikkon
24. aug 2023

Nik ti nebráni ísť žiť do tej Afriky, kde je problém?

hiro
24. aug 2023

Ja to celkom nechapem o com sa tu dookola toci. Ludia uz fakt ziju len online (kde sa najlepsie siria negativne veci) a nie v realnom svete? Chodim denne von a som aj par rokov stravil na pieskovisku aj inde vonku a nepocitujem ze by boli nejako zle deti lebo zli dospeli. Vsak sa najde aj nejake dieta co sa sprava namyslene a aj sa pekne nehra s ostatnymi ale to take som videl raz za dlhy cas. Dospeli? Ja neviem ci to schovavaju ale vacsinou stretavam uplne v pohode aj ich.

autor
24. aug 2023

@hiro ubezpečujem ta, že môj život nie je online :D. Na mobile strávim 3 h. týždenne a to robím nákupy a čîtam recenzie. Daj sem tvoj čas.

K životu v Afrike, narodila sim sa tu. Tu mám rodinu ktorej dlžím veľa. Nikde nebolo slovka o sťahovaní, ale chceli by sme sa tu cîtiť fajn.

K migrantom: neodsudzujem ich, len je to troška problematika sama o sebe. Treba si pozrieť zahraničie aké strety tam sú s domácimi a naopak.

@konikkon
@konikkon

ckocka
24. aug 2023

Svet je aký je, nikdy nikto nedostal pri narodení záruku šťastného a pokojného života, nemá ju kto vystaviť.

hiro
24. aug 2023

@autor "Daj sem tvoj čas" :D Som za PC a za mobilom asi tak 18h denne. Som programator, integrator, nadsenec technologii (starych asi trosku viac ako novych). Od vtedy ako som mal pred vela vela vela rokmi 10 rokov. A co za tym PC robim? Na 80% pracujem, ale aj sa nieco zahram. Ci som zdravy, chory, ci je den ci je noc. Praca ma bavi a naplna. A aj sem zabludim ked nemam nic na tej praci. Vacsinou mam plnu hlavu toho co este mam/chcem spravit a niekedy sa neviem pohnut a tak pridem sem sa odreagovat. A ked na nieco pridem co/ako vyriesit tak tu nepachnem lebo praca ma bavi viac ako tu vypisovat 🙂
Teraz vlastne to vyznelo ako keby som len bol za PC :D Som aj s detmi, vlastne skoro cele prazdniny, takze aj s nimi idem von popri praci, aj po praci... Aj pocas dna navarim aj sa okupem aj upracem. Ale je pravda ze PC mi svieti stale 🙂

sonia1712
24. aug 2023

Ahoj presne rozumiem co tým myslíš a áno aj mne je často smutno z toho ako sa ľudia k sebe správajú, je to žiaľ, stále viditelnejsie. Ja som od prírody usmievavý človek, nemám rada konflikty, som šťastná, keď sú ľudia okolo mňa šťastní a vnímam to veľmi citlivo, ale... Aj tu je veľké ale... Podľa mňa treba deti naučiť, že v živote a obzvlášť v tomto svete, je to tak, naučiť ich, že nie všetci ľudia sú dobrí, milí a budú ich mat radi, že život im do cesty postaví zlých ľudí, prekážky, nepohodu, často aj tragédie a pod a oni sa budú musieť naučiť s tým vysporiadať vo najlepšie ako sa dá. Ja som sa dlho snažila najstaršieho ofukovat, celé dni bol so mnou, dávala som pozor aby nespadol, aby sme boli iba s našimi najbližšími kamarátmi atď, ale bola to chyba a veľká, s každým ďalším dieťaťom som to menila a dnes je najstarší chlapec, ktorý keď naňho zakričí alebo na ihrisku pri fuciku škaredo povie tak je pol dna smutný a nemá naladu😑ďalšie deti už to znášajú lepšie, dá sa povedať, že sú také otukanejsie. Pozri, viem, ze deti sú to najlepšie čo v živote máme ale pre nich je najlepšie ich nechať sa aj trochu zamyslieť, že prečo sa susedovie deti nepozdravili, prečo sa teta v obchode mračí atď.. A keď sa ta opýtaju, že prečo tak im to proste vysvetli veku primerane.. Napr. Mali zlý deň a pod. Držím silno palce

hiro
24. aug 2023

(ked su prazdniny ked su chore ked su doma tak pracujem z domu)

bluka2
24. aug 2023

@konikkon problém sú víza. Víza dlhšie než na 3 mesiace do nejakej Africkej krajiny aj ťažko dostať, teda je to náročný proces. V podstate si predtým musíš tam najst nejakú prácu / štúdium a pod., čo možno nevie hneď tak ľahko zas každý a potom sa tak skoro rok vybavovať všelijaké dokumenty. O tom, koľko to stojí ani nezačínam. Možno to je v nejakých krajinách o niečo menej komplikovane, ale aj pochybujem. Všetci čo poznám v rôznych krajinách tam si prešli niečím podobným

zuzanaa239
24. aug 2023

@autorka som kdesi zahliadla, na cca 5 strane komentárov, že čítaš deťom bibliu, akože to naozaj??? Až ma zamrazilo, tato diskusia sa mi snáď sníva, no tak sa nečuduj, že žiješ vo svete plnej faloše….
Nastav si to zrkadlo pred vlastnú tvár.

jovan236
24. aug 2023

Možno by ti pomohlo presťahovať sa do inej krajiny.A myslím to vážne,ja ako študent som odišla skúsiť si zarobiť trochu viac do cudziny a aj som tu ostala.Ano bojím sa o deti a dúfam že ich vycováme s mužom čo naj.A na mňa to tak depresivne tiež pôsobí na Sk,preto sa tam už nevrátim jedine za rodinou pár dní…Naozaj je to neporovnatelné aký milí ľudia tu sú a radi pomôžu.Je to na každom jednom z nás-každý má ako si to sám urobí.Aj ja si povzdychnem niekedy keď čítam čo sa deje všade,že aký je ten svet chorý a drsný,kde to žijeme/čoho som sa dožila,no bolo to tu žial vždy.

autor
25. aug 2023

@jovan236 áno porovnávam so zahraničím, sama som roky žila mimo SR.

autor
25. aug 2023

@sonia1712 súhlasím, preto chodíme von aby sa zžil s realitou.

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
zuzanaa239
25. aug 2023

@dagmarovita no dovoľ, autorka tu rieši, že slovaci sú neslusňi a nepokorní voči sebe, stupňuje sa nevraživosť medzi ľuďmi, miesto toho aby svet prijala aký je a v duchu kresťanstva sa modlila za dobro a milovala blížneho svojho tak bude snívať o svete v Bangladéši…Ľudia sú všade na svete úplne rovnakí nás definuje náš pohľad na svet, kto hľadí napred s láskou uvidí dobro všade… 🫶

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
autor
25. aug 2023

@zuzanaa239
1) nesnívam o živote v zahraničí, ale tu na SR- O ŽIVOTE.
2) ja si môžem čítať čokoľvek a nevidím dôvod byť ticho, ak sa necítime dobre - prečo by som sa akože mala ticho modliť? To keď chlap ženu bije tiež sa má ticho modliť? Tak ja keď vidím neprávostí tak sa mám ticho modliť??? Ak si veriaca vieš, že toto žiadna kniha nekáže, ledaže tvoja farizejská. Pápeža si volia katolíci, aby sa vyjadroval a nie sa ticho modlíl. Aby odsúdil zlo. To odkiaľ máš svoje divné predstavy, že dobrý ktesťan sa ticho modlí????!!
3) Odkiaľ si zobrala či som kresťanka? Či to automaticky predpokladáš ,lebo čítame Bibliu?
3) asi si nikdy nežila v inej krajine a nemala možnosť spoznať bližšie iné kultúry v práci. Nie ĽUDIA NIE SÚ VŚADE ROVNAKÍ.

zuzanaa239
25. aug 2023

@autor Milá anonymná autorka ja sa tu nepotrebujem s tebou ťahať na slovíčkach a ani o kresťanstve, ani o pápežovi, ani o Ukrajincoch, ani o domácom násilí ani o tom kto žil kde a nabral aké móóóresy, ani o krehkosti bytia deti a ja veľmi dobre chápem, že deti vychovávame práve my…a sú našim obrazom. Ale zas nikto nežije v sne, každý mame nejaký deň aj poštárka, úradník,sused aj dieťa na tom ihrisku prežívame širokú škálu emócii tak pristup k tomu s rešpektom, snaž sa vytvárať priateľské prostredie ty vonku bud prostredníkom, spojkou urob niečo, aby sa niečo zmenilo v tvojom pokazenom okolí vytvor nejakú pozitívnu diskusiu pod vlastným nickom, proste prines trosku radosti do svojho vnutra a to začneš len tak ak si budes viac všímať dobro ktoré medzi nami je a je ho stále dosť a aj na Slovensku.

aurora33
25. aug 2023

Autorka, bez urážky, ale ty si riadna umrnčaná Myrta. Ako vidis svet ty, tak ho vidia aj tvoje deti. Sused suseda nepozdravi? My ako susedia sa zdravíme všetci. Susedove deti nás vidia a idú sa k nám hrať, a naopak. Rodiny rozbité? Vždy také boli. Vraždy? Aj tiw bývali. Ja už dávno nie som na materskej, ale moje deti majú krasne detstvo. Denne su s nami- rodičmi, bankami, sesternicami, bratrancami, majú kopec kamosov, chodia spolu von cele partie, proste krása.
Ale opakujem: deti to z teba vycítia, čiže ak ty máš o tomto svete takúto mienku tak aj tvoje deti. Začni od seba a všímaj si aj to pekne čo tu je.

eliska13
25. aug 2023

Máš pravdu.Vztahy medzi dospelými zle.... v práci, rodine, partnerské tiež.Kazdy kope za seba, najlepšie druhého potopiť.Mamon, väčšia výplata, patolizacstvo kolega kolegu potopí.Deti sú krute, bezcitne.Vratit čas vychovávali by som deti nie k empatii a pomoci.Niekto píše, že dobro sa Ti vráti to určite dobráka každý využije, alebo nikdy pomoc neopatuje.To by sa museli stretnúť dvaja dobraci
Ja sa desím čo čaká moje deti, ale inak som optimista, ale pripravujem ich na rivalitu, zlosť😏

tibor79
29. aug 2023

@ autorka presne tak to vnímam aj ja☹️. Keby som vedela,čoho všetkého sa dožijem a do akého sveta privedieme deti,ostanem bezdetná.

kristiii
29. aug 2023

Autorka, @tibor79 čo také strašné zažívajú konkrétne vaše deti (okrem toho, že ich niekto nepozdraví?). Zažili ste povodeň, požiar, útok migrantov či ste nebodaj boli svedkami nejakej vraždy?

autor
29. aug 2023

@kristiii ? Zažívajú zlé vzťahy všade naokolo, nepríjemných dospelých všade naokolo. Zažívajú, že nič nefunguje ako má. Matka sa naháňa z roboty domov a deti vidia, že to tak byť nemá. Zažívajú, že starí rodičia už nie sú vo bývali a vôbec si neplnia svoje úlohy (sú vo veku kedy by ešte mohli, ale nejavila záujem). Rodiny sú rozbité, susedské vzťahy sú veľmi oficiálne a nik sa o nikoho nestará, nezaujíma. Nie je tomu len u nás tak, vidím to všade naokolo.

kristiii
29. aug 2023

No ja neviem, skús si nastaviť inak myslenie, možno si tým negativizmom pritahuješ do života práve takých ľudí. A na deti sa to automaticky prenáša z teba. Ja taký pocit vôbec nemám, a že by som mala nebodaj banovať, že mám práve tu a teraz syna..tak to ma teda v živote nenapadlo. A úlohou starých rodičov bolo vychovať svoje deti.

autor
29. aug 2023

@kristiii máš pravdu pritiahli sme si všetkých od rodiny po predavačky, kuriérov, učiteľky… 😂. Starí rodičia sa majú o vnúčatá aktívne zaujímať a byť v rodine nápomocní, tak ako im pomáhali kedysi rodičia. To je môj pohľad a to nevravím o denno dennom staraní sa! Píšem o aktívnom záujeme a prizretí detí v prípade núdze. Proste táto spoločnosť už nefunguje, pretože aj v mnohých rodinách to už nefunguje ako má. Byť si oporou, nápomocní keď treba.

kristiii
29. aug 2023

V poriadku, deptaj sa aj svoje deti ďalej. Ja som už veľmi veľmi dlho nestretla protivnu predavačku ani kuriéra, aj učiteľov má syn rád..ale ak si na nich taká príjemná ako tu, možno ti len opätujú tvoje správanie, či to ťa nenapadlo?

zuzanaam
29. aug 2023

@annm81 prarodičia čelili reálnej možnosti atómovej vojny? Vážne? A čomu čelíme my práve teraz?

mikadooo
29. aug 2023

Nie, vôbec to tak nevnímam. Svet je lepší, akurát treba vypnúť správy a štváčov typu Fico, Mazurek a spol. Ináč všetko to vždy bolo - vraždy, vojny, požiare, povodne aj migranti dokonca... Neviem s akým storočím teda porovnávame 🤭. Za mňa je toto storočie najlepšie. Ale asi to bude tým, že už nepozerám správy a uvedomujem si, ako zle už bolo (komunizmus, mafiánsky štát, Smerovlády,...).