icon

Hrozný svet pre deti

23. aug 2023

Aj vy to tak veľmi vnímate na každom kroku? Sused suseda nepozdraví, ľudia sú nervózni, rodiny rozbité, všade samá vražda, migranti, vojna, požiare, povodne. Dokonca sme pred voľbami a vyzerá, že roky mafie sa tu znova vyostria, detské pohotovosti nefungujú, poplatky sa zvyšujú… Moje deti žijú zatiaľ so mnou v krásnej sveta bubline (som na materskej). Sú veľmi citlivé a vnímavé a každý deň vidím ako ich niečo veľmi sklame. Neviem či bol dobrý nápad ich tu “priviesť” na tento hnusný svet.

autor
23. aug 2023

@loliki 🙂. Ste zlatí že ma tu tak utešujete, dobre to padne. Pravdou je, že chodíme von s deťmi denne a naozaj výnimočne vidím tie deti “vrúcne” reagovať. A teraz neočakávam nejaké extra spolupráce, ale ani ten detský základ tam často nevidno. Mám pocit, že z detí sa proste vytratila taká detská spontánnosť, radosť, nezaťaženosť, úprimnosť a dobrota. Toto ma najviac zo všetkého spomenutého hnevá a trápi.

autor
23. aug 2023

@dagmarovita myslím že ty jediná si pochopila doslovne čo píšem. Len nedávno som kúpila deťom detskú bibliu a tá nám troška pomáha sa cez zlo preniesť a naučiť sa ho vnímať. Nečítam doslovne všetky surovosti a veľa zjemňujem, ale ide to.

zitaje
23. aug 2023

Tak vieš, deti sú rôzne. Sú napr. aj také, ktoré sú od prírody introvertné. Také sa rozhodne nepôjdu hneď socializovať s cudzími deťmi, potrebujú čas a nie vždy sa im chce a rozhodne im nie každý sadne. To je zlé? Moje deti napr. vyslovene nemajú radi také tie prehnane spoločenské deti, ktoré im na ihrisku nedajú pokoj - tebe by sa možno také páčili, že sú vrúcne (?). Nemyslím si, že by také deti boli preto nejaké divné alebo zlé.

autor
23. aug 2023

@bluka2 asi nesleduješ dianie u nás na školách, ale už aj u nás sa vyskytujú prípady vrážd spolužiakov za posledný rok tuším 3 (dokonamé aj nedokonané)!

zuzinka888
23. aug 2023

@dagmarovita To urcite, nie. Ty naozaj vidis kazdu vrazdu, kazdu kradez, nepravost...... Staci,ze vies,ze sa to niekde deje, a casto krat aj v okoli. No fakt nepotrebujes vediet presne cisla.

autor
23. aug 2023

@zitaje nie itrovertné detičky nemyslím. Proste vidím, že deti sa všeobecne majú menej k sebe, sú chladnejšie. Na túto zmenu napríklad upozorňujú aj učitelia u starších detí, ktoré si v škole už nepomáhajú, neodovzdávajú si úlohy, ťaháky a podobne. Niečo v spoločnosti je poriadne prehnité.

autor
23. aug 2023

@dagmarovita presne, ja zlo vnímam ešte viac z reality ako zo správ. Vždy som ale bola vnímavejšia ako okolie, viem že nie každý to tak má.

zitaje
23. aug 2023

Všímaj si dobro, rozdávaj dobro. Ono sa ti to potom aj vráti. Keď sa zameriavaš na zlé veci, tie si ťa nájdu. Vnímavejšia skús byť na pozitívne veci, nie na negatívne.

slovakboy
24. aug 2023

Chápem ťa ako ti je a ako to myslíš. A všetci čo ti píšu že svet je dobrý aj zly a zly aj vždy bol a možno aj horší majú pravdu. Lenže teba trápi momentálny stav trápi ťa porovnanie tvojich nevinných deti a toho zla za oknami. Vedia ťa sklamať neodzdravene deti a celková každodenná nepoctivosť a hulvátstvo na úradoch na televíznej obrazovke v parlamente aj medzi krajinami. A máš pravdu je to na zaplakanie. No skús si v pamäti vyhľadať príbehy ľudí ktorí prežili hrôzy vojny hrôzy koncentrakov príbehy ľudí ktorí aj napriek tomu našli v iných ľuďoch ostrovy nádeje a láskavosti pomoci pohladenia. Na tom hnusnom fašisticko ľudáckom Slovensku sa našlo najviac zachráncov Židov. Čo tým chcem povedať? Že aj v tom najhnusnejšom režime a čase sa deje dobro a láska. Ty sa trápiš lebo myslíš na to zlé. Vidíš to zlé a to dobré podceňuješ. Ľudsky mozog má tendenciu si všimnúť bitku na ulici alebo haváriu a až magický sa okolo nej zhŕknuť a čumieť a čumieť. V Maďarsku na diaľnici som stal v zápche len preto lebo v opačnom smere. Ola havária a náš smer upchali čumilovia ktorí spomalili zo 130 na 60kmh. Aj to stačilo na zápchu. Zasadne sa nepozerám na havárie keď okolo nich mám len prejsť. Ale aj mňa to láka. Skús si rovnako ako si všimneš tie drzé decká všimnúť všetko dobré a pekné čo cez den zažiješ. Nutne to potrebujeeš. To aký je svet je jedna vec. Druha je ako ho vnímaš. Keď si prečítaš definíciu depresie nájdeš tam že je to porucha vnímania okolia. To znamená, že tvoj mozog chybne interpretuje realitu. Liekom sú aj meditačné techniky, ktoré sú zamerané na nehodnotenie reality alebo vyhľadávanie pozitívnych bodov v realite. Pozoruj prírodu a tes sa z nej. Tes sa z detí tes sa z hrajúcich sa zvieratiek lietajúcich vtáčikov. Detinské? No a čo. Putin zase zostrelil nejaké lietadlo alebo nemocnicu? Nehodnoť to. Nedávaj tomu nálepku vo svojej mysli. Inak ťa to naserie a vystraší. Nemysli. Rob to uvedomelo a cielene. Myšlienky budú vyskakovať po chvíli ale rozpoznať ich a nemysli alebo ich zmeň na iné. Ja keď som sa liečil z úzkosti (čo je podobná diagnóza ako depresia a možno aj ty máš práve našliapnuté na úzkosti), tak som zrazu videl všade len dobrých ľudí milých predavačov, ústretové úradníčky zdraviacich sa susedov. Až som nechápal aký krásny sa staval svet. Spýtal som sa na to psychologa a ten mi povedal, že ja sa stávam lepším moje myšlienky sú lepšie. Zmenil sa mi pohľad na tú istú realitu. Ty zrkadlíš seba do tých detí ktoré sa nezdravia. Myslíš si že sú zlé a možno keby si sa na ne pozrela inými očami zistíš, že sú len iné. Možno smutné možno závidia možno sa boja možno si myslíš o tvijich deťoch že sú zlé a preto zazerajú atd atd. Zrazu vidíš že ony a ich rodina ma nejaký problém a odpustíš im v danom momente a prestaneš ich posudzovať odsudzovať a dávať im v mysli nálepky. Pozri si druhú dohodu od Jaroslava Dušeka na YouTube. Mozno si len otrávená citovým jedom. Rozhodne nepozeraj správy iba keď si skutocne zvedavá a pozeraj alebo čítaj ich cielene a Sustred sa na ne. Nesmieš počúvať správy napr. pri varení, vtedy sa negatívne informácie dostávajú do hlbšieho podvedomia a z toho sú úzkosti. Necitaj bulvár a topky Sk tam sú cielene vyberané len negativne spravy.

jaskolka
24. aug 2023

Autorka, príliš sa sústredís na to zlé. Doslova mam pocit ze aj keby ti 5 ľudí pozdravili s úsmevom, ty sa zamerias na to, ze jeden ti neodzdravil a budeš mat pokazený celý deň. Ľudia sú aj boli vždy rôzni. A povedala by, som, ze teraz sa nám žije v porovnaní s minulostou oveľa ľahšie. Nejdem písať o bojoch, popravach, nenávisti medzi ľuďmi, životom chudákov a šľachty. Vypichnem len tých kamarátov pre deti.
Lebo ok, možno pred 100 rokmi deti viac behali a mali kontakt s kamarátmi, ale reálne si uvedom, ze oveľa viac umierali - hlad, choroby, nedostupnosť liekov, výživa bola na úrovni dennej kapusty so zemiakmi.
Keď pôjdeš do hlbšej minulosti, 4-5rocne deti už makali s rodičmi, na poli zbierali klasy, nosili drevo, pásli dobytok, do školy chodili bosé možno pár rokov, lebo nedalo sa, museli pomáhať doma. A vojny, nočné utekabie z domu, vypálené dediny.
Ešte hlbšia minulosť? Mor, cholera, potkany, blato a špina na uliciach a v tom sa "clapakali" ale hlavne, ze mali tých kamarátov.
Máš trochu "spomienkovu nostalgiu". Keby reálne si sú mohla vybrať, chcela by si, aby žili takto (ale mali by kopec kamarátov) alebo žiť teraz a mat možno jedného, dvoch, ale nebáť sa, ze ti zomrú na banálne choroby, lebo nie sú lieky?

kusoribbu
Odpoveď bola odstránená
felycity
24. aug 2023

ani som nedočítala príspevky, autorka to napísala tak expresívnejšie, ale som prekvapená, že skoro nikto jej nedal za pravdu, ona ani tak na začiatku svojho príspevku nemyslela blahobyt, nechcela rozoberať afriku či minulosť, ale to, že v poslednom období pociťuje výrazne zmenu v spoločnosti, vy naozaj ani jedna nie? ani vás to nezaujíma, hneď ste ju poslali pre tabletky? Ja tvrdím, že naša spoločnosť sa nemala až tak dobre ako teraz, ale musím povedať, že takisto vnímam výrazne zhoršené medziľudské vzťahy a myslím, že na to autorka narážala (áno, aj v minulosti boli ešte horšie, výrazne horšie, ale skôr ide o to, že ona pociťovala, že tu bolo ok a zrazu vníma zhoršenie), na svet sa neskutčne zrýchlil a teda apoň ja to vnímam tiež tak, že tlaky na ľudí sú vyššie, vzťahy horšie, o kamarátsvach ani nehovorím - naozaj sú iné, žiaľ dané aj dobou, ľudia sú výrazne arogantnejší, toľko psychoprípadov ako je dnes tu užv dlho nebolo ( aj to je istý ukazovateľ, že sa niečo deje) do toho keď človek v v21. storočí počúva v civiizovanom svete o vojnách atd. tak má ten pocit... neľutujem, že mám deti, ale myslím, že náš svet a aj spoločnosť rúti do záhuby ( ešte to pár storočí, tisícročí potrvá), ešte nám nikdy nebolo tak dobre ako je a zabúdame si to vážiť.

justxme
24. aug 2023

Podla mna ti chyba nadhlad, a to poriadne. Ludstvo ako take nikdy nezilo ako v rozpravke, nikdy ani nebude, pretoze ludia su rozni a maju rozne vlastnosti, ci sa ti to paci alebo nie. Aky ma podla teba vplyv na spravanie susedovych deti, ze niekde vo svete su poziare alebo ze do nemecka ci inej krajiny prichadzaju utecenci? Presne tak, vobec ziadny. Tvarit sa aky je svet teraz zly je len vyhovorka, znak neschopnosti pochopenia, ze spolocnost ako celok sa od zaciatku sklada z jednotlivcov, ktorych spravanie nemozes plne ovplyvnovat. Dajme tomu, ze pred 20 rokmi si chodila na zakladnu skolu. Urcite si spomenies aspon na jedno dieta, ktore bolo sikanovane dalsimi detmi. Kvoli comu podla teba? Ved su to podla teba nevinne stvorenia. No pretoze ludia maju aj zle vlastnosti, bez ohladu na vek ci krajinu v ktorej ziju. Tato doba nie je o nic horsia, je len na tebe aky pristup zvolis. Navyse nikdy nevies co vyrastie z tvojich deti, kludne o par rokov mozu byt prave ti ignorantski susedia, co na chodbe neodzdravia. Preco? Znova, nie preto, ze na druhej strane zemegule bude vojna. Staci ze si so susedmi nesadnu, alebo budu mat socialnu fobiu a vyhybat sa ludom, alebo nebudu mat radi ludi atd. Jedine co Ty mozes spravit je, ze sa budes snazit zit svoj zivot najlepsie ako vies aby si bola stastna, dat detom nejaky zaklad aby mohli stastne zit aj oni, alebo teda sa odstahovat niekde do izolacie, ale to budes velmi sklamana ked zistis, ze ludia si robia zle aj tam.

janewithane
24. aug 2023

Ja mam z toho trosku pocit, ze sa nevies vyrovnat so sklamanim svojich deti. Potrebujes prijat, ze v zivote budu trpiet, plakat, niekto im ublizi, zlomi im srdce, sklame doveru, oklame ich, vynada im,nakrici na nich.... Postupne stratia niektore iluzie o svete, budu sa musiet naucit zit vo svete aky pride. A takto je to v poriadku lebo toto nam pomaha si uzit prijemne chvile, pohodu, radost, lasku, blizkost...
Ak sa citis ako klamar ked im hovoris ze svet a zivot je krasny tak o tom asi nie si presvedcena.. docasne mozes hovorit ze je na svete vela krasneho, zivot je pestry, dobrodruzstvo.. ak ti to pomoze sa necitit ako klamar.
Nauc deti ze moze byt pravdiva veta aj ze svet je krasny a zaroven niekto moze mat zly den a pokazi ho aj ostatnym. Co robis preto aby si posilnovala odolnost, rezilienciu svojich deti?

zorkahorka
24. aug 2023

Pre boha, ty si riadny negativista! Na svete nikdy nebolo idealne, ale ide najma o uhol pohladu. Ako mi nedavno moj muz povedal, niekto vidi pohar poloprazdny, niekto poloplny 😉

zorkahorka
24. aug 2023

@felycity ale ano, v tom mas pravdu. Nikdy sme sa lepsie nemali a vela sa pokazilo. Ale to si hovoria ludia stale. Aj pred 100 rokmi si to hovorili a budu aj o 20 trpko spominat, ako tu bolo v roku 2023 vlastne fajn

mandzula
24. aug 2023

@autor rozmyslam, kde zijes, ze nevidis detsku radost, spontannost. Este donedavna som byvala na dedine, obklopena rodinami s malymi detmi - detmi, ktore spolu lietali na bicykloch, stavali v lese bunkre, kupali sa spolu v bazene a cely den mi radostne pistali pod oknami. Druhy mesiac som v meste, kde je vecer park plny deti, ktore sa spolu hojdaju, nahanaju, skupinky mladeznikov sa prechadzaju a debatuju. A pomoc v skolach, o ktorej pises, ze nie je - dcera chodila na gympel, kde ked do triednej skupiny hodila, ze nieco potrebuje, ozvalo sa jej x spoluziakov. Ako trieda pomahali spoluziacke, ktora mala problem zapadnut.

mrva
Autor odpoveď zmazal
hiro
24. aug 2023

@bluka2 "keby na Slovensku boli také prípady ako tu v Nemecku, už by si o nich počul."
Ocividne sa deju: "Medzi rokmi 2015 a 2020 mali policajti na stole aj 13 vrážd a jedno zabitie, pri ktorých bol páchateľom mladistvý."
https://www.aktuality.sk/clanok/zx4l5n3/ked-zlo...
Takze ked to preratame na Nemecko, tak by to malo byt za podobne obdobie cca 200 vrazd, mozes skusit pogooglit porovnanie.
@autor "Keď už deti zabíjajú a deje sa to už aj u nás a všade čoraz častejšie." - policia hovori ze pocet tychto vrazd klesa:
"Vraždy spáchané mladistvými a deťmi bývajú spáchané obzvlášť brutálnym spôsobom. ... Počet vrážd, ktoré spáchajú mladiství a deti, postupom času klesá. Vyplýva to z materiálov Prezídia Policajného zboru, ktoré TASR poskytol jeho hovorca Martin Korch."
https://domov.sme.sk/c/3522845/deti-a-mladistvi...

kristinaanna
24. aug 2023

to že sa ti susedove deti nepozdravia nemôže byť tým napríklad, že sa hanbia, že sa ťa boja, že proste v tej chvíli mysleli na niečo iné, že ty nie si pre nich v tej chvíli dôležitá, že sú to malí introverti , pre ktorých je suseda cudzia žena?
robím na úrade, a ak mi príde nasratý klient tiež nemám stále chuť sa na neho usmievať,
a ak si myslíš, že veci ktoré spomínaš v minulosti neboli , skús si prečítať a niečo o histórii, bol vraždy, bola závisť, bola chudoba, bola migrácia, len nebol interne, nevedeli ľudia o všetkom hneď, a ak sa o niečom dozvedeli, tak len o tom čo sa stalo v ich okolí

lenkakravcova
24. aug 2023

@autorka - svet nie je taký zlý ako ho vidíš. Asi máš depresiu.
Zajdi k psychológovi. A to myslím v dobrom.

lenkakravcova
24. aug 2023

A ak vieš anglicky, možno ti pomôže aj takýto pohľad na život
je to také k pozitívnemu prístupu k životu:
https://youtube.com/shorts/nAdx5KhS7uo?feature=...
Pozri si to a napíš mi čo si o tom myslíš. 🙂

anavik29
24. aug 2023

Ako moja babička hovorila: " aj za vojny sa deti rodili"...

rebrambora
24. aug 2023

Ist byvat tam, kde to splna tvoje poziadavky.

shinon258
24. aug 2023

Kritizuješ spoločnosť, ale hlavne, že odsudzuješ migrantov. Väčšina tých ľudí zo Sýrie sú ľudia ako ty, nevieš si predstaviť v akých podmienkach musia žiť. Začni od seba ty "vnímam zlo" ... Ježiši 😆

7miriam77
24. aug 2023

Netreba si všetko pripúšťať, každá doba prináša niečo iné. Ľudia v minulosti mali všetkého nedostatok, teraz sa zasa moc plytvá všetkým, ale ja si myslím, že zle sa nám nežije. Treba hľadať pozitívne veci, nie tie negatívne. Moja dcéra má 8 rokov a je to šťastné a veselé dievča. Inak asi máme šťastie, no my sa so všetkými susedmi zdravime a to žijeme v paneláku, ľudia sa usmievajú...možno aj preto, že sa usmievame tiež. A s tou mafiou....ešte vyhraté nemajú nič....snáď ľudia majú rozum. Treba veriť 🍀🍀🍀

loliki
24. aug 2023

Píšeš: Mám pocit, že z detí sa proste vytratila taká detská spontánnosť, radosť, nezaťaženosť, úprimnosť a dobrota.
Podľa mňa je mylné myslieť si, že deti sa rodia dobré. Deti sú deťmi svojich nedokonalých rodičov a vnúčatami svojich nedokonalých starých rodičov. A k tomu príde rodinná situácia, nedokonalá výchova, zlé vzory, pochybní vrstovníci a výsledok vidíme. Deti sú obrazom rodičov a celej doby. Prečo sa tu niektorí divia, že deti sa bijú, šikanujú a aj vraždia? Veď to vidia vo svojich hrách, vo filmoch, v správach. A rodičia im dávajú mobily, tablety, TV, nie cudzí nepriateľ.

svetlanka111
24. aug 2023

Ahoj,presne viem ako si to myslela tuto temu a mam na to rovnaky nazor aj na tie deti. Akoze moje od dokonalych maju daleko ale normalne mam pocit ze len ja ucin ze hracky sa maju poziciavat, zr sa hrajeme vsetci spolu bez ohladu na vek ci pohlavie, ze nevyclenujeme a pod..nuz a kamen urazu potom je ze moje decka nemaju kamosov a su vyclenovane..v dnesnej dobe je lepsie byt mrcha a to sa mi velakrat potvrdilo…a ano ono je to obrazom rodicov..o tom vy som tu mohla vrla pisat co diktovala jedna maminka svojej dcere ktora je spoluziacka mojej dcery..ta zena ma rok pred 50 a to co vyplodila zo seba tak take zakernosti nevymysli ani banda pubertiacok.a co potom?snad z jej dcery nema vyrast empaticka osoba,ked to nema kde nacitat..

ckocka
24. aug 2023

A kedy by si chcela žiť ak by si si mohla vybrať?

elisebah91
24. aug 2023

Svet čo je svetom je zlý, s tým nič nenarobis...skôr by som povedala že táto naša doba je blbá, keď ti ide o to pozdravenie napr. Keď sme boli deti tak sme žili inak, aj na dedine sme boli sudrznejsi, necumeli do tv, tabletov a mobilov vedeli sa zahrať, zasmiať aj rodičia boli inak nastavení...ale aj vtedy bol svet zlý, treba sa opýtať rodičov.
A náš svet bude taký aký si ho sami pre nás na Tom kúsku zeme urobíme...
Ľudia sa zmenili za pár rokov, preto to vyzerá že svet je zlý...lebo ľudia sú horší k sebe, menej prahmi, menej Brusno a láskavo, viac intorgovanoa chtiví, nevdacni za maličkosti, stále túžiaci po veľa a viac, lepšiu domácnosť, luxusný vysávač, novú kuchyňu, dokonale neuziapane deti...my ľudia sme prešli do hlbokého materializmu a to sa odráža aj na sociálnom žiti a cítení