Je bývanie spolu pred svadbou samozrejmosť či hriech?
Niektorí hovoria, že bývať spolu je najlepší test vzťahu. Iní veria, že to „zabíja čaro“. Mala by byť svadba až po spoločnom bývaní? Alebo práve naopak? A čo na to mama, babka a celý panelák? 😅
@zuzubb007 Najväčšia kravina je ísť do svadby bez spoločného bývania? Vážne? To by potom všetky manželstvá vytvorené po spoločnom bývaní boli ideálne a trvácne až do smrti, keby toto bolo najdôležitejšie. A vieš čo? Nie sú. Ľudia spolu žijú, vezmú sa a po čase rozvedú. Nie, nie je to najväčšia kravina. Pre mňa je to hlúposť, život na “skúšku”, kde je všetko hrané. Hráme sa na “manželov”, ale manželmi nie sme… Prišlo k totálnej dehonestácii slova priateľ. Žijem s priateľom, mám deti s priateľom… Absurdné. S priateľmi sa nesúloži, ani sa nevyrábajú deti… Ale povedať som priateľka znie lepšie ako konkubína… Hra na manželstvo je ponižujúca…
Moc to prezivate. Ak je niekto veriaci, robi podla viery. Ak nie je veriaci a pyta sa na fore, potrebuje usmernit a mozno podporit. Kazdemu moze byt sumak ako kto zacinal, ci na hromadke (priatelia) alebo az ako manzelia. Ak je jeden z dvojice debil, je to treba zistit co najskor. Bohuzial, ta najvacsia skuska menom dieta pride neskor a potom je jedno ci sa vola priatel alebo manzel. Opat plati: ak je raz debil, ostane nim aj po druhom, tretim,..., x tom dietati. Ak s nim zena ostava, nie je tam priestor na lutost. Samozrejme plati aj opacne. Pekny den
@mandzula Aha. Áno. Naozaj má to slovo hanlivý charakter. To vôbec nepopieram. Tak sa zamyslime. Prečo má slovo konkubína hanlivý charakter? Pričom označuje len istý sociálny status, ktorý chceme označovať slovom priateľka, pričom ten má pôvodne úplný význam. Prečo chcú byť ženy nazývané inak ako konkubíny? Lebo ich to uráža? Čiže neuráža ich spôsob vlastného života, ale uráža ich slovo, ktoré to pomenúva. Lebo oni nežijú v priateľstve, ani v manželstve. Cítia, že je to dehonestujúce, tak to chcú aspoň pekne nazvať. A toto vážne len konštatujem, to sú fakty, mrzí ma, ak v tom vidíš nadradenosť. Žena si predsa sama volí, aký sociálny status jej vyhovuje.
@maja22 nie, urcite som sa nevidela ako konkubina v hanlibom slova zmysle, ked som s priatelom zila bez papiera. To len ini (vacsinou nabozenski fanatici) ma takto videli a snazili sa mi podsuvat, ze to takto je. Priatel/priatelka ziadny hanlivy podton nema, je to len rozlisenie od manzel/manzelka.
@maja22 Možno by stačilo trochu uvedomenia, že nie všetci vnímajú všetko rovnako.
To, že ty vnímaš spoločnú domácnosť bez svadby ako "ponižujúcu hru na manželstvo" neznamená, že to tak má každý.
To, že by si sa ty chcela nazývať "priateľkou" a nie "konkubínou" z toho dôvodu, že by si sa cítila dehonestujúco, tak nech to má aspoň pekný názov, neznamená, že to tak má každá. A už vôbec to nie je "fakt", ako si napísala. Je to tvoj názor, tvoje vnímanie vzťahov a sveta. Čo plne rešpektujem, ale čo mám úprimne problém rešpektovať je ak niekto pretláča tie svoje názory, vnímania, spôsob života, za tú jedinú pravdu, to jediné správne, to čo tak zaručene majú všetci/alebo minimálne by mali mať lebo tak je to správne....
@maja22 je normalne, ze svet sa meni, dakujme za to, ze nam tu neostali dohodnute manzelstva ci pravo prvej noci. Nic sa vsak, bohuzial, nemeni u niektorych ludi - u tych, co si dovolia sudit inych a hodnotit ich vztahy podla toho, ako si ich nazvu. Priatel s priatelkou mozu mat rovnako kvalitny/nekvalitny vztah ako manzel s manzelkou, nejde o ziadnu hru, ako to tvrdis ty.
@maja22 Áno, a ešte dodám, že slovíčko "súdiť" sa stalo najviac zneužívaným zo strany neveriacich bez toho, že by vôbec poznali jeho význam a aplikujú ho absolútne na všetko, čo nie je podľa ich gusta, na všetko čo sa snaží pomenovať veci pravými menami. Radšej budú relativizovať hodnoty, prekrúcať a obviňovať z toho, že si vôbec niekto dovolil na to poukázať.
Možno je to staromódny názor, ale nešla by som do spoločného bývania bez svadby. Možno je to aj Potom sa na tomto fóre rieši ako muž žene nechce na rodičovskej dať peniaze na oblečenie pre deti, na stenu, na bývanie, ako sa nevedia dohodnúť na financovaní domácnosti, ako muž na ženu nechce prepísať polovicu domu, aj keď platí polovicu hypotéky atď. Žitie na hromadke dáva mužom všetky výhody manželstva bez manželstva a niektorých potom ani nenapadne že by mali partnerku požiadať o ruku. Potom tu čítame ako to takým mužom taktne naznačiť aby to pochopili že žena sa chce vydávať a keď to aj muž pochopí, tak žiadosť o ruku neprichádza a večná čakateľka na prsteň sa s mužom rozchádza. V manželstve je u niektorých väčšia snaha o súhru, kompromis a obe strany sa viac snažia o harmonický vzťah. Ale sú aj páry ktoré sú spolu šťastne 40 rokov bez manželstva. Je to o tých dvoch ľuďoch ktorí sa stretli aké majú povahy. A mama, babka, teta, tetka z paneláku môžu dávať nevyžiadane rady, ale vždy je to o partneroch a nie o iných ľuďoch a oni dvaja sa majú dohodnúť či im vyhovuje. Ja som tiež s partnerom nebývala pred svadbou a teraz sme spolu 15 rokov a vychovávame dieťa a nehadame sa o peniazoch.
@barju, ale tie témy sú úplne rovnaké bez ohľadu na to, ci ten muž je manžel alebo priateľ. Proste manželstvo neurobí z blbca dobrého muža a naopak. A diskusii, ze si manzel pobral pôžičky a manželka ich pekne môže splácať ďalších x rokov života je tu tiež dosť. To by sa jej bez manželstva nestalo 🤷♀️ Ono nebude taka dôležitá ta formálna stránka spolužitia, ako skôr to, koho si na spoločný život vyberiem. Veriaci to majú "jednoduchšie". Manželstvo je jediná "spravna" forma spolužitia, všetko ostatné nie. Nie je veľmi o com diskutovať. Neveriaci to majú ťažšie. Manželstvo ako právny akt prináša so sebou nejaké tie výhody a nejaké rizika. Potom už treba individuálne posúdiť, ci je pre mňa/nás viac tých výhod ci tých rizík.

Ísť do svadby bez spoločného bývania je najväčšia kravina aká môže byť, tak isto ako ísť do svadby bez sexuálneho vyskúšania z partnerom takže tak, prečo potom nefungujú vzťahy lebo ľudia nevedia