Je bývanie spolu pred svadbou samozrejmosť či hriech?
Niektorí hovoria, že bývať spolu je najlepší test vzťahu. Iní veria, že to „zabíja čaro“. Mala by byť svadba až po spoločnom bývaní? Alebo práve naopak? A čo na to mama, babka a celý panelák? 😅
Ak začneš bývať s chlapom, nikdy sa nevydaš ;)
My sme spolu byvali pred svadbou,ale nebrala som to ako ziadny test ani skusku alebo nebodaj hriech. Chceli sme byt spolu,nebavilo nas prespavat u rodicov,tak sme si nasli svoje byvanie a v tom case sa mi nechcelo organizovat a riesit svadbu. Nie som ziadna puritanka ani nezijem podla toho,co sa ma a nema. Zijem ako ja chcem.
Nik normalny si auto nekupi kym ho nevyskusa. To iste vo vztahu. Kym neviem ake to je s clovekom byvat, mat sex tak do svadby nejdem…
@vilma7 keď toto prečíta dcéra mojej bývalej vedúcej asi ju prekotí od smiechu. Mladá šla za prácou do čiech, otehotnela , začali spolu žiť o nás v obci, potom svadba. Chlap šiel späť do čiech za prácou ale zabudol sa vrátiť ani alimenty neplatíl. Rozviedli sa. O dva roky šla mladá za prácou do Rakúska, došla tehotná, žili spolu, zobrali sa, odišiel za prácou a tiež sa zabudol vrátiť aj alimenty platiť. Potom rozvod. Začala pracovať u kamoša v podniku a otechonela s kolegom z práce. Nežili spolu ale mala byť svadba. A pravdepodobne by sa aj konala, keby mladík týždeň pred svadbou nebol rozbil čisto novú dodávku neveštínho brata. Z nemocnice odišiel na vlastnú zodpovednosť a k mladej sa už nikdy nevrátil
@vilma7 isli sme spolu byvat po polroku vztahu, sme spolu 3 a na jesen sa berieme. Tak ako statisice ludi na svete.
Neviem, preco tu koluju predsudky v duchu, ze kazdemu chlapovi velmi vyhovuje zit v partnerstve bez svadby. Castokrat su zeny tie, ktore netuzia po svadbe, alebo to ani jeden z partnerov neriesi a nepotrpi si na tom. Ja by som ju tiez kludne ozelela, ale moj partner ju chce. Tym padom by som mala byt ta, ktorej vyhovuje, ze ma zivi “nadivoko”?
Za mna jednoznacne spolocne byvanie pred svadbou. Nijako inak cloveka lepsie nespoznas.
Na otázku v nadpise odpovedám: áno a áno. Áno, dnes sa to už berie často ako samozrejmosť. Áno, je to hriech. Manželská intimita je niečo, čo nám dal Boh na upevnenie vzťahu, pre vzájomnú lásku a aj na plodenie detí. Má to svoj význam, prečo sex až v manželstve. My sme s mužom spolu chodili 5 rokov, nebývali sme spolu, spoznávali sme na rodinných stretnutiach, oslavách, videla som, ako sa správa k iným, k deťom (vytušila som, že bude dobrý otec, aj je), sex sme si nechali až do manželstva. Bolo to ťažké, pokušenia silné, ale podržali sme sa navzájom a pomohlo nám časté prijímanie sviatostí. Boh sa postará o tých, ktorí sú mu verní. Ak si veriaca, buduj svoj vzťah s Otcom a sama zistíš, ako si máš v živote usporiadať svoje hodnoty. Neriaď sa týmto svetom, je povrchný, plytký, riaď sa tým, čo má vplyv na tvoju dušu.
Ja som šla do bývania až po svadbe, milovala som obdobie "chodenia" a ak to cítim, nepotrebujem vzťah "skúšať". A nejedna moja kamoška skončila ako večná frajerka, toto som ja nechcela. Babka mi nežila už ani jedna, prababke to bolo jedno a naši to neriešili, lebo v tej dobe, keď som stretla svojho už teraz manžela, som sa akurát po rokoch vrátila domov a tak nejak boli zvyknutí, že robím ako uznám ja za vhodné 😄 Náboženské hľadisko mi bolo úplne ukradnuté - pretože toe pravidlá sú aj tak veľmi..."pružné".
Bez aspon 2-3 mes byvania by som do svadby nesla. Lebo tam clovek zisti, co ten clovek je zac, ako reaguje ked nieco napr premiestnite, rozbijete. A zistit po svadbe, ze mam cloveka s nejakym rigidnym pristupom by mohol byt sok a tazko sa to riesi. Hlavne v pripade cirkevneho sobasa.
Tak moja babicka bola moderna..a napriek tomu, ze mama je veriaca nenamietali proti spolocnemu byvaniu pred svadbou, chceli sme si to vyskusat. A este babi mi rozpravala pribeh, ze poznala par, strasne slusny chlapec, nikdy si voci jeho dievčaťu nic nedovolil, aj sa vzali a po svadbe nic...ziadne "manzelske povinnosti" si neplnil...bol totiz homosexual...Babi tiez bola zato, si chlapa vyskusat este pred svadbou 😜
Bývam s mojím mužom už takmer 4 roky. Sme 2 mesiace pred svadbou. Neľutujem, že spolu bývame. Tak aspoň viem aký je a aký je náš spoločný život. Nikto nič na to nehovorí. Je to môj/náš život. Takže bez vyskúšania spoločného bývania by som sa do svadby nehrnula.
Nie,nie je dobre byvat spolu pred svatbou..To caro,,manzelia, sa potom tak dobre nepreziva, lebo vsak uz sme spolu spali za mna nie,az po svatbe
@janka1011, neviem, asi nemám v okolí dosť zufaliek, ktoré by sa chceli vydať a čakali, či sa chlap zmiluje. Je bežné, že ľudia spolu žijú a potom sa zoberú. Alebo tiež nie, ak to tak vyhovuje obom. Keby som sa vydať chcela a chlap sa ženiť nechce, nebudem s ním strácať čas. Ale tiež sa nebudem rozchádzať po treťom rande, lebo ma ešte nepožiadal o ruku. Len treba mať v sebe zdraví dávku sebavedomia, čo je ešte v pohode a čo už nie
Ja nemam rada velke skoky vo vztahu, radsej si na vsetko postupne zvykam, manzel tiez. Takze sme s manzelom tak plynule presli cez moje sporadicke prespavanie unho, cez castejsie prespavanie, cez uz len sporadicke navraty k sebe domov a cez uplne spolocne byvanie az k manzelstvu 🙂
Preboha,kde zijes?! Stredovek uz skoncil aj na slovensku (okrem ehm, osad....) Ziadny zabijak, ani test..skor posunutie vztahu dalej..
Ucite by som sa nevydala za niekoho skym som nebývala. Ja som mala vzťah skoro 6 rokov z toho 4 sme spolu bývali. Poviem ti že najviac sa ti ukáže keď spolu bývate aký ten človek je.
Určite treba spolu bývať pred svadbou
Cele je o nastaveni vztahu tych dvoch, o hodnotach, ktore vyznavaju. Ja som s manzelom nebyvala pred svadbou, bola som studentka, byvala som u rodicov. On pracoval, byval na podnajme s kamaratmi. Sme spolu uz 10 rokov a sme spolu stastni.
My sme s muzom isli byvat spolu az po svadbe.dovtedy sme boli na striedacku cez tyzden v meste u nasich cez vikend na dedine u jeho rodicov.dva mesiace po svadbe sme vzali hypoteku kupili byt a isli do svojho.pekne od zaciatku..dodones si pamatam tu radost ked som tam prvy raz zavesila zaclony a navliekla periny..
@mauduska ved presne takto sa da zistit, ci je debil, ktory chcel len lacnu sluzku (samozrejme v pripade, ze zena po manzelstve tuzi a on sa vykruca, kedze kopa zije spokojne aj bez papiera). A ak to dotycna "nezisti", rozumej nechce vidiet, moze donekonecna vyplakavat, aku mala smolu.
Za mna je to dobry napad ist spolu zit.
Bud zistite, ze ste v sukromi tak diametralne odlisni (ine ocakavania), ze najlepsie bude ist od seba.
Alebo sa naopak vdaka tomu zohrate a zladite.
Lepsie zistit pred svadbou, ako po nej.
Hlavne sa to spoluzitie nesmie zase tahat prilis dlho. Lebo potom vznika opacny stav, ze nemate potrebu sa vziat (najcastejsie muzi).
No a podla moznosti neplodit, kym nebude ta svadba. Ziadne “dieta s priatelom”. Lebo tam to zvykne uviaznut, ze zrazu svadba naco. Byvame spolu, deti mame, tak uz to nemenme.

Autorka s mužom sme začali bývať spolu po štvormesačnej známosti, po tom čo som bola dedkom viac krát nazvaná starou dievkou. Brali sme sa o 2r neskôr.Bolo to pred 20r a žiaden zo starých rodičov nič nepovedal, mama bola rada že som šťastná.Čo hovorili ostatní bolo absolútne fuk.
Taká kuriozita jeden sused chodíl s babou v vedľajšej obce, po čase svadba. Jeho rodičia kúpili byt v meste jej rodičia kúpili nábytok. Po svadbe sa nasťahovali do bytu, pred tým ani pod jednou strechou nespali. Baba bola doma u rodičov už v stredu, on ešte dojedal zvyšky zo svadby do soboty, potom sa minul v byte čistý riad a prišiel domov k rodičom aj sused. Ešte ten rok bol rozvedený