Je drzé chodiť na návštevu s prázdnymi rukami?
Čaute, len ma zaujíma vás názor... Chodíte na návštevu s prázdnymi rukami? Ja mám vo zvyku vziať aspoň niečo slane, sladké, kávu/víno... Ide o to že mi je čudné, že my sa síce v rodine extra nedarcekujeme...ale naši vždy dajú vnúčatám dar alebo peniaze na narodeniny,meniny,Vianoce,Mikuláša...nám dospelým deťom ako kedy alebo na okrúhle narodeniny niečo hodnotnejšie. Boli sme u rodičov, prišiel tam brat do ženou a deťmi, naši dali ich dvom deťom na Ježiška po 60€, tak ako aj mojim deťom. oni nepriniesli nič. Ani fľašu vína. Samozrejme sa posedelo, vypilo niečo. Ale prišlo mi to také čudné...smutné... Lebo je to tak vždy... Vždy len vezmú a nič nedajú, nrprinesu... Keď ideme ku k nim, tak či ha alebo naši vezmeme tiež niečo na posedenie alebo tak...Nie je to trochu drzé alebo vychcane? Aky máte na to názor?
My na návštevu k mojim starým rodičom (párkrát ročne), vždy prinesieme niečo, čo majú radi. K svokrovcom chodíme často, takže tam len ak majú sviatok, pripadne je to nejaká sviatočná večera/obed. Tam spadajú narodeniny, Vianoce, výročie a pod. Na bežný obed nenosíme nič. Nám donesú svokrovci vždy, ale prídu tak 2x ročne. K mojmu otcovi ideme taktiež 2x ročne, vždy niečo berieme a k mojej mame nenosime, lebo chodíme často, tiež len na špeciálnu príležitosť nejaké víno napr. A čo nosí švagriná svojim rodičom a svokrovcom absolútne netuším, ani ma to nezaujíma.
a okrem toho áno rodičia sú stará škola takže s nimi sme sa nevedeli dohodnúť že darčeky na vianoce si nedávame.. (keby sa dalo aspon z mojej stran .. ze nam nic nedajú bola by som rada lebo naozaj si nerobia moc hlavu s tým čo a potom mi je to ľúto ... ani vyhodiť ani využiť :() ja to z mojej strany riešim praktickymi vecmi.. nejaká darčeková taška s tým čo naozaj viem že využijú, ale vačŠinou spotrebujú lebo "veci" ani mna neohurujú a oni sami sú hordry tak trochu .. takze nejaké oriešky domáce cestoviny, velké balenie medu kávi, čaju nejakého fajného.
so súrodencami sme sa ale dohodli že sa obídeme bez darcekov.. prípadne raz za rok na nejakej spolocnej akcii malá drobnost pre kazdé z detí.. a max. nejaká čoko či káva na nejaké okruhle narodky.. lebo sme všetky minimalistky (asi po tých rodičoch hordroch sa nám to zbieranie "vecí" zprotivilo)
Ja tiež chodím bežne na návštevu bez “vina”. Ak idem gratulovať, mám samozrejme darček. Možno sa tvoj brat s rodičmi tak dohodol, že im na Vianoce nič kupovať nebude… Alebo mu vaši povedali, ako sama píšeš, že nič nepotrebujú a brat to vzal doslovne.
Bože ženy nekúpia našim nič ako je rok dlhý, neurobia nákup, nevyberie nezaplatia lieky. Keď niečo treba fyzicky robiť tak to im pomôže, takisto aj ja.ale nie je to o Tom že by inak on im dával vybavoval alebo robil extra niečo pre nich. A teda ano mne príde úplne drzé že vždy dajú deťom darčeky alebo peniaze na každý sviatok a oni našim nikdy nič, hoci naši to nežiadajú,nechcú, ale prave preto by som aspoň niečo na pohostenie doniesla.
autorka je jasne ze su to vyzirky, tak bud povies bratovi len medzi 4ocami alebo pred vsetkymi (mozes skoncit ako zla ty. alebo urob skolu hrou a prestan nosit aj ty ze si sa nim inspirovala
@mamina7070 vieš mne naši vždy povedia že načo sa trápim, že majú všetko blabla. Ale príde mi to proste vychcanost, aby som len brala a brala. Aké tak vidím že tu má zvozili ženy pod čiernu zem a nakoniec ja som blbá...
@mamina7070 tiež keď príde hrať niečo pomôcť naši mu dajú obed,kávu ..noejalka. príde pomôcť oco jemu a ponúkne ho SodaStreamom... Toto je všetko. Tak ja neviem či som ja blbá a je toto normálne. Mne to príde ako totálna neúcta.
1x mesačne chodíme k svokrovcom na obed v sobotu a nikdy nič nenosime. Ani jeho súrodenci. Na vianoce sme boli u mojich rodičov a nekupovali sme darčeky, len pre mamku niečo, otec a brat máločo potrebujú a každé Vianoce dostávať mydlo, sprchový a penu na holenie už bolo fakt trápne podľa mňa. Robíš problém aj tam kde nie je podľa mňa. Rob podľa seba, ty reprezentujes svoju rodinu a druhých nechaj tak. Až to bude tvojim rodičom vadiť im to povedia
Myslím si, že brat ti je blízka osoba, nie je cudzí človek, preto by som mu povedala, že ak tvoja žena nevie čo sa patrí, tak aspoň ty ju upozorní že je slušné si niečo zobrať na návštevu nie len vyžierať hotové.
Autorka, príde mi, že tu vôbec nejde o vianočnú návštevu s prázdnymi rukami... Mám dojem, že máš na brata tak celkovo ťažké srdce, že rodičom v ničom nepomáha a ty áno...
Nuž, neurobíš s tým nič, brať je dospelý a toto je jeho rozhodnutie.
Asi si brat mysli, ze pomoct fyzicky je dostacujuce. A vasi rodicia su na to odkazani, vyberat lieky a nakupy? Lebo niekedy robia deti zo svojich rodicov predcasne starcov a to nemaju kolkokrat ani 60 rokov.
Ja som tiez zvyknuta chodit na navstevy s niecim, ale chlapi to maju asi inak, su menej darcekovi.
Ja nemam rada ked nam vzdy niekto nieco prinesie. Pozvem navstevu, tak chcem ja pohostit ich, nechcem aby nieco nosili.
@beronsche možno áno
@0silvia0 nie sú na to chvalabohu odkázaní, aj keď aj ja občas vyberiem lieky, objednám k lekárovi elektronický
čo oni nevedia...veď práveže aj oni pomôžu mne keď treba, jemu keď treba, oco doteraz mu pomáha zveľaďovať dom, tak proste mi to príde ako nevďačnosť z ich strany.
no dovol, ja som ťa nezvozila pod čiernu zem ani nerobila blbu z teba, mne to normalne nepride...
@karolinakr myslela som všeobecné keďže tu bolo viac názorov že ja som ťa blbá
To robim aj ja, ze vyberiem lieky, vybavim elektronicku komunikaciu. Ale moji rodicia su 70+.
Neries, ze je to nevdacne z jeho strany. Mozno tvoji rodicia o tie darceky ani nestoja. A ked raz bude treba realnu pomoc, tvoj brat realne pomoze ze sa budes cudovat, len mozno teraz to zhodnotil tak, ze teraz netreba.
@0silvia0 ale áno, on zas nie je zlý, keď môže tak jasne že im pomôže... Len mi je to tak ľúto... Snažím sa nad to povzniesť že je to jeho svedomie, ja nám svoje...
Ak nám niečo vadí u druhých, to vykazuje niečo o nás samotných.
6 stranová diskusia o tom, že rodicia nič nechcu, a brat im nič neda….ako vyrobit problem kde nie je, ty musis byt tiez v pohode sestra, dufam, ze mas aj odvazene kolko zjedia u rodicov
Ja keď idem k takej rodine čo sme sa dlho nevideli, tak určite niečo nesiem (je to slušnosť, sa vravi.) no naopak ak k nám niekto ide či to je sestra alebo druhá sestra alebo od môjho strana , nikto nič, nejde o nás, ale o deti aj keď cukríky, ale donesiem preboha.
Ja aj keď idem k rodičom na víkend s deťmi a mužom donesiem napr slané niečo, chlieb, závin apod alebo sladké. Aj keď ku kamoške na návštevu, tete atď vždy niečo a tak isto aj k nám keď niekto príde aspoň drobnosť deťom prinesie. Príde mi to slušné a samozrejmé.
A čo sa týka darov aj ja aj súrodenci našim kúpime každý podla fin možnosti. Aj rodičia nám a vnúčatám. Nerátam za koľko kúpil rodičom brat, za koľko sestra
@simonahanka no ja napríklad toto nenavidim, že keď k nám niekto inde, nosia blbosti malému 😡 len aby sa nepovedalo, tak donesú balík cukríkov alebo čokoládu, rovno mu to strčia do ruky a ja potom musim synovi vysvetľovať, prečo také nemôže a prečo mu to nedovolím. Pritom dobre vedia, že mu sladkosti nedávame, keby chceli, mohli by doniesť napríklad orechy.. ale toto je pre nich jednoduchšie, ja by som bola omnoho radšej keby návštevy nič nenosili, než keď donesú hlúposti ktoré nejeme a potom nám to tu stojí v špajze
@kaca222 Tak to bol príklad, k nám keď donesú niečo také, tak dcérka vie že nemôže hop šup papať 🙂

Mam tiež známu a mame aj v rodine. Nie raz. Ja ale zvyknem šplechnuť, čiže rodina vie.