icon

Je hanba, keď mladý človek žije u rodičov?

15. nov 2023

Myslíte si že je hanba keď mladý človek okolo 25-35 žije u rodičov sám preto že jemu aj im to tak vyhovuje? Pokiaľ samozrejme normálne prispieva aj pomáha v domácnosti

basulaak
15. nov 2023

Ano je to v mojich ociach hanba. Bavime sa o zdravych ludoch nie? Ak je to muz tak je to cisty pussy killer

martina1985ba
15. nov 2023

Nie, nie je to hanba. Ak to vyhovuje obom stranám, nie je to hanba... môjho kamaráta (35r) takéto reči dostali z rodičovského domu. Kamaráti si z neho robili posmech, tak odišiel. Rodičom ostal dom aj statok na krku. On si prenajal garzónku, chodil do práce, z práce buď k nim pomáhať ďalej alebo s kamarátmi von a potom naspäť do garzónky spať. Ale nerád sa tam vracal. Nie raz mi vravel, ako sa tam cíti osamelý. Sedí sám na gauči, buď je ticho alebo si pustí rádio. Umyje riad. Povysáva. Spraví si kávu a potichu si ju vypije ... Po dvoch rokoch sa vrátil k rodičom. Majú sa radi. Má rád otca. Má rád mamu. Pomáha so všetkým, prispieva, živo debatujú každý večer o všetkom možnom, bráva ich do divadla... proste nech sa nikto nedá zlomiť názormi iných.

lentilka46
15. nov 2023

Za mna je rozdiel mat 25, cerstvo po skole /vs/ a byvat u rodicov a mat 25, pracovat od maturity a byvat u rodicov. Nemam rada skatulkovanie muzi/zeny, u muza zijuceho s rodicmi mi blika kontrolka, ale zena nech si byva,tej sa to toleruje? Po 30tke by uz clovek mal mat vlastne byvanie.

tiezjedna
15. nov 2023

Ak doštudoval VŠ, tak v 25 je v pracovnom procese pomerne krátko. Takže pracovať, prispievať a zároveň šetriť by som považovala za ok. V 35 je to ostuda jak Brno. .

sono2
15. nov 2023

@luccija keď bol možno aj je do 36 sám, to tiež neni kto vie čo

minka201
15. nov 2023

Ak to vyhovuje obom stranám, necicá rodičov z peňazí a nie je tam chorobná naviazanosť, tak tam problém nevidím. To, že niekto takto býva, neznamená, že je nesamostatný, že v prípade potreby by sa nedokázal odsťahovať a postarať sa o seba. Niekedy z takéhoto bývania majú výhody obe strany. Radšej si má človek zavesiť na krk hypotéku alebo bývať ako v králikárni v podnájme s cudzími ľuďmi, aby nemal status "ten, čo býva s rodičmi"? To už v bude v poriadku?
Keď som bola ešte slobodná, určitý čas som kvôli práci bývala v podnájme. Ale keď som bývala u rodičov, nemala som problém v rodičovskom dome variť, prať, ožehliť, starať sa o záhradu či urobiť nákup za svoje. A vôbec mi nebolo blbé, bývať tam. To, že niekto ešte v 30-tke býva s rodičmi, neznamená, že je neschopný a nesamostatný.

sazumak
15. nov 2023

Prečo by to mala byť hanba? My sme napr. postavili veľký dom, kde má každé dieťa svoju veľkú izbu a kým nepostaví dom, tak tam môže s rodinou bývať, ak bude chcieť. Ale ak bude chcieť bývať v byte, nech sa páči. My sme takto bývali asi tri roky, aj každý z našich súrodencov, či mojich, manželových, alebo z rodín súrodencov a veľmi nám to pomohlo. Už v 25-30 rokoch sme každý bývali vo svojom dome. Samozrejme sme prispievali na domácnosť, stravu a pod.

alickapusinka
15. nov 2023

@tetapetra hej každý zarobí 1000 eur na mesiac aby si mohol dať viac ako polovicu na bývanie. Asi nie ak si mala šťastie tak nepíš že je to hanba. Koľko párov žije u rodičov hypotéku nedostanú nájmy drahé. Je iná doba nemá každý miliony na bývanie .Autor/autorka nie je sám-sama čo tak býva.Nesud nikdy nevieš ako dopadneš.

sendyle
15. nov 2023

My byvame spolu u svokra a necitim zebyto bola hanba len jedine minus je to sukromie ale inak neni ziaden problem spolunazivani.

luccija
15. nov 2023

@sono2 mal frajerku slovenku v zahraničí, ktorá nechcela ísť na SK a potom chodil 2r s mamou po lekároch potom postavil dom a už má aj rodinu nie každý má život jednoduchý a priamočiary a v 30 také má partnera a deti

tiezjedna
15. nov 2023

mám za to, že autorka sa pýta na slobodných, nezadaných, pracujúcich ľudí, ktorí žijú u rodičov...

ninusa221
15. nov 2023

V dnešnej dobe pri tých cenách to bude zachivlku úplne normálne… minule sme sa rozprávali že naši čo kupovali starkej byt pred 30 rokmi stal 11 tisíc (2 izbak) dnes 130-150 tisíc..

sono2
15. nov 2023

@luccija tak to chvalabohu

sono2
15. nov 2023

@ninusa221 tak, to sa odkupovali byty. To nemôžeš takto rovnať. Teraz dokáže človek zarobiť pekný peniaz, alebo ist teda do zahraničia.
Treba sa oháňať, nie, len čakať.
Samozrejme z minimálneho platu to nepôjde.

jana_eyre_2
15. nov 2023

Prečo by to bola hanba?

Hanba by bola jedind keby taký človek neprispieval na domácnosť, keby nepomáhal.. ale ak normálne, dospelo funguje a majú len spoločnú domácnosť nevidím najmenší problem..

zmrzlinka2021
15. nov 2023

Nerozumiem prečo by to mala byť hanba. To je nejaka povinnost odstahovat sa v nejakom veku od rodičov?

Ak:
- všetkým členom vyhovuje
- ak sa majú radi
- ak sa spolupodielaju na financovani, na starostlivosti o domacnost
- ak maju na to priestor

PRECO NIE?

doriiis
15. nov 2023

Hanba je,keď sa ani nesnaží o to,aby bol samostatný a aby odisiel

zmrzlinka2021
15. nov 2023

@jj298
A partner je akoze nejaka povinnost?
Vies kolko ludi v tom veku ma za sebou x vztahov, kolko zien je slobodnych matiek, kolko rozvedenych, kolko neviem akych???? To akoze su "normalnejsi" ako niekto, kto nechce mat vztah len preto, aby mal vztah?

Su ludia, co svojho manzela/manzelku spoznaju v 20tke, ale aj takí, čo podstatne, podstatne neskor a aj takí sú, čo nikdy nestretnú človeka na celý život. To či má clovek partnera alebo nie, predsa nič o nom nehovorí.

Ja sama poznám strasne vela ludí vo vztahoch, ktorí podla mna nie sú kompletní...

zmrzlinka2021
15. nov 2023

@doriiis A načo by sa mal snazit odísť?
Z mojho celozivotného pozorovania, čím skôr sa snazia osamostatniť hlavne deti z problémových rodín

doriiis
15. nov 2023

@zmrzlinka2021 ....aby nevisel ako dospelý rodičom na krku? Snáď už je doba,keď sa 3 generácie tlačili v jednom dome dávno za nami

zmrzlinka2021
15. nov 2023

@doriiis
Ako visí rodicom na krku?
Normalne sa stara o domacnost, aj navarí, normalne sa spolupodiela na financovaní domacnosti, potravín...
Funguje presne ako v ssharovanom byte, len s rodicmi ma blizsi vztah. Naco si bude plati o bytovku vlastny najom a vracat sa do prazdneho bytu a vlastne tak ci tak by bol stale u rodicov.

minka201
15. nov 2023

@zmrzlinka2021 Vieš, v tejto dobe nie je normálne bývať po 25-ke s vlastnými rodičmi, ale je úplne normálne bývať (a spávať) s niekým, koho poznáš 2 mesiace 🤦‍♀️.

doriiis
15. nov 2023

@zmrzlinka2021 ...akokoľvek môže byť vzťah rodic- dieťa dobrý,každá generácia má svoje vlastné záujmy,vlastné pravidlá,zvyky,povahy a zvyklosti .
Dobre vzťahy sú udržateľné aj v rámci bývania inde.
Myslím si,že s mladým,zdravým človekom,ktorý býva doma u rodičov a ani sa nesnaží osamostatniť je niečo zle.A s rodičmi,ktorým to nevadí asi tiež.Myslim si,že žiadny rodič nevychovava dieťa preto,aby sa potom prizeralo na jeho nesamostatnost

monikkatt
15. nov 2023

Hanba to nie je ak to vyhovuje obom..
Ale zas ani sa neni cim chvalit 🤷‍♀️

zmrzlinka2021
15. nov 2023

@minka201 Asi tak...

@doriiis Ale ja nechapem, z čoho vychádzas, ze ide o nesamostatneho jedinca? Mozes byvat v uplne inom byte a mat mamku, ktora ta bude chodit doslova "opatrovat". Mam znamu, ktora ma 35, žije sama a doteraz jej chodí mama varit a upratovat a dochádza kvoli tomu desiatky km.
Praveze zit v rodine je fantasticke, mat rodinu, kde mas domov, blizkost, bezpecie, spolupracu je fantasticke. Kym clovek neriesi vztah, zakladanie vlastnej rodiny, nema dovod odchadzat, ak ma tú rodinu, kde sa citi dobre. Vsetko je to o ludoch, o tom ako si to nastavia

doriiis
15. nov 2023

@zmrzlinka2021 ...a podľa teba je v poriadku,že jednej 35 ročnej žene musí vlastná mama variť a upratovať?
Zdravej,mladej,slobodnej žene? Hanba by ma fackala,kebyže mi musí mama variť a upratovať.
A kamoška kým jej mama vari,robí čo? Pozerá na ňu,či ako?

zmrzlinka2021
15. nov 2023

@doriiis nie je to v poriadku, preto píšem , že je jedno, či ľudia spolu bývajú, dôležité je správať sa ako dospelý človek

terezka1947
15. nov 2023

Prečo by to mala byť hanba?
Tiež sme s manželom bývali do cca 30r doma a potom išli do spoločného. Nakoniec sme sa ešte aj starali o rodičov,vo nám ostali a doopatrovali ich.
Načo by si človek mal platiť sám bývanie,keď si môže šetriť.
Toto ani nie je otázka pupočnej šnúry,lebo mnohí majú ďaleko po 40r,chvália sa všade akí sú samostatní a bez rodičov by nemali ani bývanie,ani prácu,ani o deti by sa nikto nepostaral,ale navonok sa prezentujú ako neskutočne samostatní ľudia.
Buď človek má v sebe zodpovednosť a samostatnosť alebo ju nemá. A či vek,či bývanie u rodičov s tým nič nemá. Flakaci vedia byť všade.

klementinka58
15. nov 2023

zalezi ako byva, ci sa stara prispieva do domacnosti, pomaha okolo domacnosti, ci porube drevo, pomoze so strechou..a pod alebo len vyuziva full servis a je mu to pohodlne a oplati sa mu dat rodicom 100e mesacne a mat pokoj a full servis. Poznam aj prvy pripad aj ten druhy

tetapetra
15. nov 2023

@alickapusinka ja som tiež žila v podnajmoch. Nepýta sa na pár, ktorý ostane bývať spolu s rodičmi v dome. Podľa teba je ok, mať 30 a viac a žit v mama hotely? Tiez mám hypo má krku, ja si pamätám úroky na hypo z roku 2004 a tie tiež boli krásne