Je manželstvo s bratrancom zo 4. kolena v poriadku?
Mozem si vziat bratranca zo 4 kolena? Je to problem ci uz v pohode?
@cyneric ja o tom zákone o rovnakých pároch viem preto to píšem. Ale o Tom bratrancovi som nevedela 😵💫 žila som v tom,že takto blízku rodinu si zobrať nemôžeš. Veď je to uchylne 🤦🏼♀️
@mizoko Fakt si nečítala ani Timravu? Na slovenských dedinách to bolo pomerne bežné, spomína to vo viacerých prózach (Na jednom dvore, Mocnár...). Role sa spájali...
Aj moja bývalá spolužiačka mala starých rodičov čo boli bratranec a sesternica.
Aj ja poznam niesu manzelia ale maju spolu 2 deti priamy bratranec sesternica..z 1.kolena!!!
@mizoko Fakt si nečítala ani Timravu? Na slovenských dedinách to bolo pomerne bežné, spomína to vo viacerých prózach (Na jednom dvore, Mocnár...). Role sa spájali...
@aniele kedysi sa ľudia ( ale len bohatí) prepravovali na koňoch a nevedeli nič o genetike. Takže si dohadovali sobáše v rodinách kvôli majetku. Taktiež sobáše so vzdialených oblasti boli nedostupné. Aj v rámci socializmu sa ženy nevydávali za cudzincov v takom rozsahu ako teraz. Takže títo slovenský autori popisovali realitu a to je, že sa ženili a vydávali v rámci dediny a aj rodiny. Habsburgovci skončili hrozne, ale to sú stáročia sobášov v rámci rodiny. Tety, ujovia, netere, sesternice, bratranci ... sa ženili a krížili.
@seron2 mna by zaujimalo, ako ste prisli na to, ze ste vzdialeny pribuzni? Ja okrem "1.kolena" inu rodinu nepoznam. Ak by som sa dala nahodou dokopy s niekym zo vzdialenej rodiny, tak v zivote nezistim, ze sme pribuzni. Ani by ma to nenapadlo riesit.
@aniele No veľa veci to vysvetľuje.. ale je to naozaj tak, keď sa človek zamysli, kto s kým len v rámci jednej dediny. Kedysi sa tomu ani nevedeli vyhnúť 😶
Autorka, mne osobne by to vadilo, nakoľko takýchto príbuzných aspoň evidujem ešte z detstva, a beriem ich proste ako rodinu, síce vzdialenu, ani kontakty nejak extra nedržíme, ale proste ich aj vnímam ako rodinu. Pre mňa je to nepredstaviteľné, keď o Tom ešte aj viem. My sme dokonca mali prípad v rámci rodiny, kedy sa narodili v jednom roku dve deti, jedno dieťa ako pravnučka jednej sestry a druhé ako pravnuk druhej sestry. Čiže vaš prípad. A zhodou okolností u obidvoch deti sa naraz vyskytla tá istá genetická "vada" (síce odstránitelna a korigovateľná plastikou), ale akurát v Tom istom roku a to boli bratranec a sesternica z tretieho kolena. Tak sa vlastne zistilo, z ktorej strany to bolo zdedene (tie dve sestry, ich prababky) a nikto, ani tie prababky sa nepamätali, kto to mal predtým. Ktovie, kedy sa to objaví v rodine znova. Tak ja si teda vôbec neviem predstaviť, že oni dvaja (ten bratranec a sesternica) by mali mať spolu deti. Určite by som na vašom mieste skončila na nejakú genetiku pre istotu.
@aniele kedysi sa ľudia ( ale len bohatí) prepravovali na koňoch a nevedeli nič o genetike. Takže si dohadovali sobáše v rodinách kvôli majetku. Taktiež sobáše so vzdialených oblasti boli nedostupné. Aj v rámci socializmu sa ženy nevydávali za cudzincov v takom rozsahu ako teraz. Takže títo slovenský autori popisovali realitu a to je, že sa ženili a vydávali v rámci dediny a aj rodiny. Habsburgovci skončili hrozne, ale to sú stáročia sobášov v rámci rodiny. Tety, ujovia, netere, sesternice, bratranci ... sa ženili a krížili.
@anonym_cffca0 Však samozrejme. Ja som len reagovala na to zhrozenie sa. Pritom to bolo kedysi bežné. Skôr za socializmu sa to pribrzdilo. Dokonca! sa v jednej próze spomína dohoda medzi rodičmi napoly osirelého dievčaťa a jej strýkom, teda bratom nebohého otca (vrstva inteligencie). Nedošlo síce k realizácii, lebo slečna sa nejako nechcela vydávať, ale nikto to nepovažoval za nič pohoršujúce. (Veľké šťastie: "Ona má sa vydať za Ľva Jakuboviča, ktorý jej je strýc, ktorému poručil ju otec, a to je teda najväčší dôkaz jeho ctnosti, a jednako nemôže sa odhodlať a čaká, sama nevie čo"). Presne ako v Kamasútre, o ktorej síce nič nevedeli, ale to indoeurópske dedičsvo v nás asi niekde ostalo. Najvhodnejšie manželské spojenie - strýko a neter (brrr!). Pretože K., na rozdiel od všeobecnej mienky, nie je primárne príručka o polohách.
@mizoko ale veď to už je uplne iný človek obaja už majú iného druhého rodiča ,už sú tak tie gény pomiešané,veď len koli tým mutaciam sú manželstva priamych potomkov zakázané ,veď najväčšia sexuálna príťažlivosť je aj tak v rodinách
@minenkaa najväčšia sexuálna príťažlivosť je v rodinách 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤣 Ja neviem, ako u Teba, ale mňa napríklad nikdy nikto z rodiny sexuálne nepritahoval...No nič,.všetci máme svoje tajomstvá 🤷🏻♀️
@aniele ale to je ešte minulé storočie. Dokonca až 19. storočie. Snáď sme sa niekam posunuli 🤦🏼♀️ a v tej dobe na dedinách sa takto brali navzájom lebo veď dediny boli od seba ďaleko. To bola skôr náhoda ak si našli niekoho mimo dedinu. Že tam niekto privandroval alebo sa spoznali na nejakej tancovačka keď tam niekto cudzí prišiel. A potom sa divokí ako to že majú choré deti.
Ja viem že sa to tak robievali aj na kráľovských dvoroch. Nepotrebujem vysvetľovanie ohľadom historie. Ale my sa bavíme o 21. storoci
@minenkaa najväčšia sexuálna príťažlivosť je v rodinách 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤣 Ja neviem, ako u Teba, ale mňa napríklad nikdy nikto z rodiny sexuálne nepritahoval...No nič,.všetci máme svoje tajomstvá 🤷🏻♀️
@anonym_382760 na toto som popravde ani nechcela reagovať lebo mi to hlava neberie 🤣🤣🤣
@cyneric
@mizoko
U nas bol pripad, 2 sesternice, boli skor ako sestry, jedna mala syna, druha dceru a tito dvaja sa zmojkaali, co hrozilo? Ze sesternice budu svatky a tu zasiahol farar, boli za nim ohladom svadby, ze z toho kuka taky "maly" incestik a ci to musi byt... S tazkym ♥️to zrusili... To by bolo 3.koleno,2 je uz fakt bizar, ale celkom bezne u slachticov (hemofilia) ako nasledok, marokancov (hluchota) arabasov (MR) ked to spravia troji po sebe a geny sa cyklia v jednom udoli. Aj u nas sa traduje historka o vyslani vojakov Mariou Tereziou do takeho Incestova., ked sa uz na to nemohla pozerat, aj ked nedostatok jodu tiez urobil svoje.
Ked tu vyplakavate nad rovnako pohlavnymi parmi, to placete na zlom hrobe. Ti sa vedia postarat a nestoja o vase mudra, ani o vase adopcie, oni nie su neplodni a vzdy sa da nejak zariadit, vid cesky politik Pospisil, s partnerom si rozkazali dceru a maju ju, jeho biologicka.
@anonym_0542d1 ďakujem za historické okienko,v histórii sa vyznam. Ide o to, že sme v 21. storočí a snáď sme sa niekam posunuli. Ja o homosexualov obavu nemám. Ide skôr o to,že táto vláda si na nich naháňa bodíky. To je celé. A ľudia im to zeru.
@mizoko
@anonym_382760 https://www.flowee.cz/sex-a-vztahy/16012-neples...
@mizoko
@anonym_382760 https://www.flowee.cz/sex-a-vztahy/16012-neples...
@minenkaa nieeeeee 😅 omg
@anonym_0542d1 ďakujem za historické okienko,v histórii sa vyznam. Ide o to, že sme v 21. storočí a snáď sme sa niekam posunuli. Ja o homosexualov obavu nemám. Ide skôr o to,že táto vláda si na nich naháňa bodíky. To je celé. A ľudia im to zeru.
@mizoko nezeru... Chlieb a hry.
Budem citovať z legislatívy o rodine: "Manželstvo nemožno uzavrieť medzi predkami a potomkami a medzi súrodencami; to isté platí o príbuzenstve založenom osvojením. V takom prípade súd aj bez návrhu rozhodne, že manželstvo je neplatné."
Bratranci, ak hovoríme o "štvrtom kolene" tak je dostatočne vzdialené príbuzenstvo na to aby mohlo byť právne, dokonca aj cirkevne uznané...
@cyneric poznám osobne manželský pár, matky nevesty a ženícha su sestry. Majú 3 deti, 2 postihnuté a tretie je zdravé cez umele
Neviem, preco sa toto krizenie zda prekvapujuce.
Ved takto dnes bezne funguju osady. Preto maju ich obyvatelia coraz nizsie IQ.
Bratranec z druheho kolena je uz cudzi clovek. Zo 4teho to si berie kazda druha a ani o tom nevie. Toto je cisty blud. Je to cudzi clovek. Stastnu svadbu
Ale ten bratranec a sesternica to nikdy nebolo zakazane, to nie je nieco nove. Cudne to urcite je, neviem si to osobne predstavit, jedine, ze by nevyrastali nejako blizko, lebo inak je pre mna bratrnec ako brat. Ziadna sexualna pritazlivost.
Podla kodexu kanonickeho prava to mozne kedysi nebolo, alebo teda mozno zaviselo od knaza, ale cirkev sa pozerala na taketo sobase prisnejsie. Pravdupovediac neviem ako je to teraz, ale kedysi teda cirkev takyto sobas neodporucala.
Podla kodexu kanonickeho prava to mozne kedysi nebolo, alebo teda mozno zaviselo od knaza, ale cirkev sa pozerala na taketo sobase prisnejsie. Pravdupovediac neviem ako je to teraz, ale kedysi teda cirkev takyto sobas neodporucala.
@zuzana76 je to aj teraz,musí byt povolenie, ale nie pri takto vzdialených príbuzných ako je povodne téma
@seron2 už len to že je to bratranec a hoci aj z neviem kolkeho kolena, je to bratranec. Cítila by som ako ako v inceste. Ano by mi to nenapadlo nie to si ho ešte vziať

@mizoko ale veď to už je uplne iný človek obaja už majú iného druhého rodiča ,už sú tak tie gény pomiešané,veď len koli tým mutaciam sú manželstva priamych potomkov zakázané ,veď najväčšia sexuálna príťažlivosť je aj tak v rodinách
@minenkaa najvacsia sexualna pritazlivost je v rodinach?? preboha ziveho