icon

Je mi ľúto mojej "kamarátky", ale už viac nevládzem

Včera o 13:26

No tak sa idem postazovat. Ano, takychto prispevkov tykajucich sa kamaratok je tu vela, ale nenasla som ziadny, v ktorom by sa rozoberal problem podobny tomu mojmu. Mam vo svojom zivote jednu "kamaratku". Poznam ju dlhe roky, snad este od skolky. Je to zlata baba a cely ten cas som ju povazovala za jednu z najblizsich kamaratok. Ale pride mi to, ze sme sa teraz strašne odcudzili. Pracujeme v rovnakej firme a teda denne sa stretavame. Ja som so svojim kolektivom spokojna, ale nejakeho extra blizkeho cloveka tu nemam, takze, ked sem nastupila, tesila som sa. Ona sa takmer s nikym nerozprava. Urobi si svoju pracu a ide domov. Co by bolo uplne v poriadku, keby jej to vyhovovalo. Ale ona, jednoducho nevie. Nevie ako komunikovat, ako sa odvazit zacat konverzaciu. Vela krat sa mi na to stazovala a ja som sa ju zase velakrat snazila zoznamit s nejakymi svojimi znamymi. Vzdy to, ale skonci rovnako. Ona je momentalne v stave, kedy kominikuje s kazdym minimalne (dokonca aj so mnou). Viem, ze ak s nou obmedzim kontakt bude to pre nu este horsie a pridem si brutalne sebecka. Lenze je mi zaroven neprijemne, ked sme v spolocnosti dalsich kolegov a jedine my dve sedime bokom, pretoze ona.sa "hanbi". Akosi ju neviem pochopit hoci mi jej je luto.

sisamisaaa
Včera o 13:49

Ahoj, chápem ťa. Ale aj tak - toto nie je o nej, ale o tebe, stopnem ťa. To čo cítiš - musím ti to povedať úprimne - je syndróm záchranára. Prečo máš ten pocit, že ona trpí, že jej musíš pomáhať, zachrániť ju, lebo ty to máš tak? Nehnevaj sa na mňa ale ty vlastne máš pocit, že vieš, čo je pre ňu dobré, a snažíš sa jej to vnútiť. Neakceptuješ ju.
Ako by si sa ty cítila, keby to bolo naopak a ona by teraz riešila teba štýlom - že bože aká je tá moja kamarátka spoločenská, dôverčivá, s každým sa baví, nemala by taká byť, musím teraz všetkým povedať aby sa s ňou nebavili lebo ja to tak mám, lebo ja si nechcem robiť vzťahy tak aby ani ona nemala?
Ja som introvert a som rovnaká ako tvoja kamarátka. Sama si to uvedomujem a ja sa budem rozhodovať, či, kedy a s kým to zmením. A ak sa bude niekto druhý kvôli mne takto trápiť tak mu odkážem len to že je to celé v jeho hlave a nech si to rieši v sebe, ja som spokojná a dospelá a nechcem aby ma niekto zachraňoval. Takže otázka na teba - kde sa berie ten syndróm záchranára? Prečo si sa rozhodla sedieť s ňou bokom a ľutovať ju? Namiesto sedieť s ňou bokom lebo chceš, alebo byť s kolegami lebo nechceš sedieť s ňou bokom?

thereisabear
Včera o 13:50

Ber ju aká je. Nemusíš si vyberať medzi ňou a kolegami, nie ste na ZŠ.

tatiana288
Včera o 13:54

Ako by reagovala, keby si jej povedala, že dnes budeš sedieť s kolegami a ona sa môže pridať? Nechcela by s nimi sedieť a na teba by sa urazila, že ju necháš samu?

mandzula
Včera o 14:02

Sadni si ku kolegom, nepreberaj na seba rolu spasitela, stiahne ta so sebou.

anonym_9dcb8a
Autor odpoveď zmazal
anonym_1ae586
Včera o 14:31
@sisamisaaa

Ahoj, chápem ťa. Ale aj tak - toto nie je o nej, ale o tebe, stopnem ťa. To čo cítiš - musím ti to povedať úprimne - je syndróm záchranára. Prečo máš ten pocit, že ona trpí, že jej musíš pomáhať, zachrániť ju, lebo ty to máš tak? Nehnevaj sa na mňa ale ty vlastne máš pocit, že vieš, čo je pre ňu dobré, a snažíš sa jej to vnútiť. Neakceptuješ ju.
Ako by si sa ty cítila, keby to bolo naopak a ona by teraz riešila teba štýlom - že bože aká je tá moja kamarátka spoločenská, dôverčivá, s každým sa baví, nemala by taká byť, musím teraz všetkým povedať aby sa s ňou nebavili lebo ja to tak mám, lebo ja si nechcem robiť vzťahy tak aby ani ona nemala?
Ja som introvert a som rovnaká ako tvoja kamarátka. Sama si to uvedomujem a ja sa budem rozhodovať, či, kedy a s kým to zmením. A ak sa bude niekto druhý kvôli mne takto trápiť tak mu odkážem len to že je to celé v jeho hlave a nech si to rieši v sebe, ja som spokojná a dospelá a nechcem aby ma niekto zachraňoval. Takže otázka na teba - kde sa berie ten syndróm záchranára? Prečo si sa rozhodla sedieť s ňou bokom a ľutovať ju? Namiesto sedieť s ňou bokom lebo chceš, alebo byť s kolegami lebo nechceš sedieť s ňou bokom?

@sisamisaaa Preco odpovedas v temach odpovedou AI? Uz druhy krat vidim tvoj nick a druhy krat odpoved AI.

sisamisaaa
Včera o 14:32
@anonym_1ae586

@sisamisaaa Preco odpovedas v temach odpovedou AI? Uz druhy krat vidim tvoj nick a druhy krat odpoved AI.

@anonym_1ae586 ???? Nemám problém priznať keď si nechám odpoveď upraviť AI, ale tohto sa AI ani nedotklo teda...

anonym_1ae586
Včera o 14:33
@sisamisaaa

@anonym_1ae586 ???? Nemám problém priznať keď si nechám odpoveď upraviť AI, ale tohto sa AI ani nedotklo teda...

@sisamisaaa Uz podla tych pomlciek je to AI. Presne aj v minulej teme si skopirovala odpoved AI. Nerozumiem naco.

mandzula
Včera o 14:35
@anonym_1ae586

@sisamisaaa Uz podla tych pomlciek je to AI. Presne aj v minulej teme si skopirovala odpoved AI. Nerozumiem naco.

@anonym_1ae586 Moj muz pise poviedky a sranda je, ze ked si ich hodi do AI, vyhodnoti mu ich ako AI text, a to su bez jedineho zasahu AI.

anonym_1ae586
Včera o 14:36
@mandzula

@anonym_1ae586 Moj muz pise poviedky a sranda je, ze ked si ich hodi do AI, vyhodnoti mu ich ako AI text, a to su bez jedineho zasahu AI.

@mandzula Ale tolko pomlciek pouziva iba AI, ako tato pani.

anonym_88d14a
Včera o 14:37

Ja som ako tvoja kamaratka. A tiez mam vo firmw kamosku vdaka ktorej sa viem porozpravat aj s inymi osobami. Zaujimalo by ma ci to tusi ze bez nej som uplne tela co nevie komunikovat. Asi hej 😬 Je to od teba pekne ze sa jej snazis aj pomoct a ze je to vlastne aj na ukor seba. Radu nemam lebo si to neviem predstavit byt z tej opacnej strany ale klobuk dole.ze sa nad tym vobec hlbsie zamyslas🙂

mandzula
Včera o 14:38
@anonym_1ae586

@mandzula Ale tolko pomlciek pouziva iba AI, ako tato pani.

@anonym_1ae586 Aj ja pouzivam vela pomlciek, robila som to uz vtedy, ked bola AI scifi. Ja netvrdim, ze ta, o ktorej sa tu bavime, pouziva alebo nepouziva AI, len teda viem, ze zdanie moze klamat.

anonym_1ae586
Včera o 14:40
@mandzula

@anonym_1ae586 Aj ja pouzivam vela pomlciek, robila som to uz vtedy, ked bola AI scifi. Ja netvrdim, ze ta, o ktorej sa tu bavime, pouziva alebo nepouziva AI, len teda viem, ze zdanie moze klamat.

@mandzula Tak citam tu odpovede ozaj vela ludi, a taketo pomlcky nikto nedava len AI. Ved ani to tam nema byt v texte. A este tak vela.

bonboniera
Včera o 14:41

Nechápem - prečo sedíte bokom? Veď to ze sa ona s nikým nerozpráva je jej problem a nechápem ani preco by si mala byt sebecka, keďže sa nerozpráva ani s tebou. Veď normalne si sadnite na obede spolu k ostatným alebo proste pri tých situáciách, ktoré nastanú. Ona sa buď pridá do debaty alebo nie. Nemôže od teba očakávať ze budes sedieť iba s ňou zato ze ona “sa hanbí” a ešte dupľom ked nekomunikuje ani s tebou.

anonym_88d14a
Včera o 14:44
@anonym_9dcb8a
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_9dcb8a ale ona nepise o tebe. Ona pise o svojej kamaratke ktorej to vadi a stazovala sa jej nato. Tak ked sa s tym nevies stotoznit ani poradit tak naco vobec takato reakcia?

sisamisaaa
Včera o 14:54
@anonym_1ae586

@anonym_1ae586 Tentokrát fakt nie, toto som písala ja. Keby som si nechala pomôcť AI, kľudne to poviem.
Ale ak budú pomlčky oficiálnym dôkazovým materiálom, tak som zrejme nenapraviteľný robot 🤣🤣🤣

reanda
Včera o 14:55

nejak nechapem, co vlastne riesis.. ona by chcela, aby si sa bavila len s nou a nie s kolegami? ci to len ty si myslis? ved sa porozpravaj s nou a potom s kolegami.. a ona nech zostane bokom, ked sa hanbi.. preco by si kvoli tomu musela s nou prerusovat kontakt? a preco sa momentalne nebavi ani s tebou, teda iba minimalne? nie preto, ze citi, ze ti jej nespolocenskost zrazu vadi? doteraz ti nevadila, ked sa poznate od skolky a povazovala si ju za blizku kamaratku? s cim mas problem? ze ti pokazi vo firme image?
a to zoznamovanie s kolegami - o to ta ziadala ona, alebo to bol tvoj napad? ako vypada jej 'stazovanie sa' a nespokojnost s tym, aka je? ze by chcela byt ina a chcela by s tym pomoct, alebo je to len povzdych nad tym, ze nie je prilis prijimana taka aka je?

anonym_1ae586
Včera o 14:56
@sisamisaaa

@anonym_1ae586 Tentokrát fakt nie, toto som písala ja. Keby som si nechala pomôcť AI, kľudne to poviem.
Ale ak budú pomlčky oficiálnym dôkazovým materiálom, tak som zrejme nenapraviteľný robot 🤣🤣🤣

@sisamisaaa Ok, asi su aj dlhsie tie pomlcky od AI. Prepac

anonym_9dcb8a
Včera o 15:06
@anonym_88d14a

@anonym_9dcb8a ale ona nepise o tebe. Ona pise o svojej kamaratke ktorej to vadi a stazovala sa jej nato. Tak ked sa s tym nevies stotoznit ani poradit tak naco vobec takato reakcia?

@anonym_88d14a jáj odpusť, vidíš - ešte ani tému nie som schopná pochopiť nieto ju ešte s niekým rozoberať.

motylik2559
Včera o 15:57

@anonym_autor Ahoj, uz si skusila kamoske povedat, ze pod pojdeme za nimi (za kolegovcami)? Ked ano, ako zareagovala? Lebo je rozdiel, ze sedis s nou bokom, mimo kolegov bez opytania a jej reakcie a je rozdiel sa jej opytat a skusit to, ze za nimi pojdete obe a videla by si, ci je s tym ok. Skus to takto, ak si to este neskusila. A skus sa pripadne s nou aj porozpravat o tom otvorene-celkovo o tej situacii, ako sa citi ona, ako ty, co by sa dalo v danej veci robit, aby sa citila lepsie ona aj ty. Mozno jej tymto takto pomozes a mozno ti aj sama povie, ze jej to takto vyhovuje, ale aspon budes vediet do buducna ako sa zariadit🙂

wolf_
Včera o 16:11

Ja neviem, však sa dá aj baviť ďalej s kamoškou do takej miery do akej chceš a zároveň sa baviť aj s kolegami. Nemusíš sedieť bokom, môžeš si sadnúť ku kolegom, kamoške navrhnúť, že "poďme sem" a buď bude chcieť alebo nebude a buď sa pridá do rozhovoru alebo nepridá. Ja viem, že ľudia sme rôzni. Ja som podobnejšia tej kamoške, aj keď nie rovnaká. Nehanbím sa. Viem pokecať keď chcem/je to vhodné, ale zvyčajne nechcem 😁 Nemám rada small talky, nebaví ma to, zahlcuje ma to, vyčerpáva ma to, nechápem načo. Tiež som to kedysi v sebe riešila, ale vekom som dospela k tomu, že som šťastná aká som a nemám žiadnu potrebu to akokoľvek meniť. A vcelku by mi išlo na nervy keby ma niekto "ťahá za ručičku" ako malú. A popravde vadilo by mi aj keby sa niekto kvôli mne "obetováva" a sedí so mnou obetavo kdesi bokom a už "nevládze" - však si rob čo chceš/kecaj s kým chceš, som dospelá, ja sa o seba postarám.

Ale dodám, že to "Ona je momentalne v stave, kedy kominikuje s kazdym minimalne (dokonca aj so mnou)." by som ja osobne neodignorovala - teoreticky to môže signalizovať aj nejaké problémy, trápenie, kvôli ktorému sa aktuálne viac izoluje. Čiže keby som jej dobrá kamarátka tak by som sa na to spýtala, či ju niečo netrápi lebo som si všimla, že .... a možno s tým by som aj dôverne úprimne otvorila tému, ktorú riešiš.

rozculena
Včera o 17:29
@anonym_1ae586

@anonym_1ae586 môj AI nepoužíva žiadne pomlčky

cookie29
Včera o 17:44

Si človek, ktorý sa snažil roky pomáhať.
Ktorý ju chápal, podporoval, zoznamoval, viedol k ľuďom.

To, že už cítiš hranicu, je len znak, že si človek so svojimi potrebami, nie sebecký človek.
A kamarátka môže byt introvert, nespoločenský človek, neviem komunikovať. Môže byt neurodivergentná. A to je len par príkladov. A nič z toho ty vyriešiť nemôžeš, môžeš byt podpora ale nie riešenie. A možno tvoja kamarátka ani nemá záujem chodiť do spoločnosti, len ma pocit/tlak že sa to patrí.

anonym_71606e
Včera o 22:42
@sisamisaaa

@sisamisaaa Podľa toho ako ju opisuješ je typický introvert,ale môže mať aj depresie. Ak taká nebola predtým.

sisamisaaa
Dnes o 10:22
@anonym_71606e

@sisamisaaa Podľa toho ako ju opisuješ je typický introvert,ale môže mať aj depresie. Ak taká nebola predtým.

@anonym_71606e môže byť, ale nemôžeme spasiť celý svet. Keby mi to bola sestra tak to možno riešim, ale kamarátku by som sa určite nesnažila zmeniť na svoj obraz nech je to tak či tak

anonym_71606e
Dnes o 10:59
@sisamisaaa

@anonym_71606e môže byť, ale nemôžeme spasiť celý svet. Keby mi to bola sestra tak to možno riešim, ale kamarátku by som sa určite nesnažila zmeniť na svoj obraz nech je to tak či tak

@sisamisaaa Tak tak...každý sme nejaký.