Je môj priateľ naozaj držgroš?
Včera som čítala diskusiu, kde sa slečna pýtala, či má priateľovi prispievať na hypotéku. Keď som si prečítala odpovede, napadlo mi, či môj priateľ nie je drzgros. Sme v situácii, keď som sa pred pár rokmi nastahovala k priateľovi. Priateľ býva v podnájme, je to 1,5 izbový byt. Keď bol sám, tak platil nájom celý sám. Keď som sa k nemu nastahovala, dohodli sme sa, že budem platiť polovicu. Teraz sa ale zamýšľam nad tým, po prečítaní tej diskusie, či nie je drzgros? Neplatím mu hypotéku ako tá slečna, platíme spolu nájom, ale v byte, v ktorom ked bol sám, ho platil celý sám.
Mne je tých chlapov v podstate celkom ľúto
Je rozdiel niekomu splacat hypoteku a rozdiel byt v podnajme, ked si v podnajme je to v poriadku, ked je to na polovicu, ale su aj chlapi, ktori zenu nenechaju platit.
Toto je ale uplne ina situacia. Ste obaja na tom rovnako, delite si naklady na podnájom. Nič vám tam ani jednemu nepatri. Tá slecna v druhej diskusii plati svojmu priateľovi ako keby bola jeho podnajomnicka. Pomáha mu splácať nehnuteľnosť, kde je on na liste vlastníctva.
No veď ho to stojí viac, vôbec nie je drzgros. V tomto určite nie...môžeš byť spokojná.
...neviem si celkom predstaviť, pýtať od partnera polovicu za bývanie ak v byte dlhodobo bývam ja, ale určite by som očakávala nejakú čiastku ak by šlo o podnajom, a nechala by som zas prispievať na potraviny a iné..
ak ste sa takto dohodli, ste na tom financme viac menej podobne tak je to ok. Keby si dotycny platil sam sebe hypoteku a ty jemu prispievala nebolo by to ok lebo v konecnom dosledku nic nemas. V takych pripadoch je vhodnejsie ist na polovicu s energiami a stravou.
A? To chceš bývať zadarmo? 😂😂😂
Ked som sla byvat k muzovi do najmu (prenajimatel o tom vedel) povedal mi, ze mu nemam na byvanie nic davat, ze aj tak by to platil, aj keby byval sam. Realita bola taka, ze nam cinkla vyplata, poratali sme, kolko mame, zaplatili najom, telefony,...a zo zvysku bacovali. Prakticky sme mali spolocnu kasu od zaciatku. Chapem, ze vela ludom to tak nevyhovuje, ale nam to funguje aj po 10 rokoch.
Je uplne normalne platit polku najmu. V pripade hypo- platila by som polku nakladov na byvanie- cize elektrina, plyn, voda, smeti, kurenie, spolocenstvo, ale hypo nie. Aspon na zaciatku vztahu. Ak uz je to pevny vztaj, moze sa napr. spravit percentualne rozdelenie. Poratat vysku nakladov na celkovy chod domacnosti a aby kazdy zaplatil na percenta to iste. Nech napr. ostane obom 40% z platu pre seba a 60% do domacnosti. Lebo ak zarobim 800€, snad nebudem platit 900 do spolocnej kasy, lebo partner zarabajuci 2000 dava 900.
no to ty si drzgros, lebo nechces platit
@janka1011 a co ti teda pride normalne? Aby dospela, zarabajuca, bezdetna zena prisla byvat zadarmo k priatelovi (nie je to manzel) a nic neprispievala, lebo vsak "ja som predsa zena a ty sa mas o mna starat"? A chlap nech plati cele byvanie dalej sam a ona nech sa pasuje do roly sluzky v tej domacnosti ci ako? 🤔
@janka1011 a aky je v tom rozdiel? lebo ja v tom ziadny rozdiel nevidim? cize ked som u manzela byvala a nebol manzel bolo v poriadku mu prispievat na reziu a okamihom ako sa stal manzel uz to v poriadku nie je a ma ma zivit, alebo ako tomu mam rozumiet? 🤷♀️ stale sme v tom istom byte, stale ma tie iste naklady ale uz je manzel tak to uz nie je v poriadku
V mojich očiach si držgroš ty, prepáč... Ani by ma nenapadlo chcieť u niekoho bývať zadarmo alebo čakať, že chlap bude všetko platiť, cítila by som sa trápne sama pred sebou....
@katka700 ake naklady zaplatia susedia? Tepla voda a studena voda ide podla meracov a teplo podla meracov a uzitkovej plochy bytu .
@silvia2013 Všetko čo sa rozpocitava podľa počtu osôb v byte, napríklad odpad, vykurovanie a osvetlenie spoločných priestorov, užívanie a servis výťahov
@katka700 a ako zaplatia susedia jej odpad??? Vysvetli mi . Osvetlenie spolocnych priestorv a vytah su nepatrne naklady, rocne cca 30€ . Okrem toho odpad plati kazdy tam,. kde ma trvaly pobyt , moj muz ma trvaly pobyt inde ako ja a byvame spolu, odpad plati inde.

Môj názor nebude populárny...
Ale nájom by sa mal platiť aj podľa vysky zárobkov a je fuk kto zarába viac. Nie je fér ak žena zarába 600 a muž 2 500 a obaja platia 400€ nájom. Žena ltt prežije a muž si žije bez problémov... Je fér to nejak dohodnúť sa aby to bolo napríklad % nejako fér.
Hlavne to s tou hypotékou. Ale ona nie je podnájomnik a ak vezmem ako ženy žijú tak tipujem, ze aj tak ona robí domáce práce aj za neho, možno uvarí, rieši domácnosť asi viac než muž. Muži niektorí prídu na hotové majú oprate, vyzehlene, navarene a platia rovnako a tú práca navyše sa spraví sama? No nie...
Proste vdakabohu som mala mužov ktorí na hypotéku nechceli ani cent, z logických dôvodov. Ale platila som energie jedlo apod. Nikto normálny nechce žiť zadarmo predsa. Ale ak sa žene oplatí ísť fakt bývať s cudzím do podnájmu než byť s partnerom v byte, asi to nie je najlogickejsie. V tomto by mala byť zhoda.
Potom je ine ak maju obaja rovnaký či podobný príjem, tam som na 100% za 50/50. Potom už je ine ak maju deti apod. Ale aktuálne vravím o bezdetnom páre.