icon

Je moje sklamanie z krstnej oprávnené?

didi_home
17. dec 2024

Ahojte baby, chcela som sa opýtať, ako by ste moju situáciu brali vy ? Mam dve deti, staršiemu je krstná sestra z mužovej strany, mladšiemu moja sestra. A tu je problém. Od krstu mladšieho cítim zo strany švagrinej úplný hnev. Za to, že nie je krstná ona, ani neprišli malého pozrieť keď bol bábätko, nezaujíma sa vôbec o neho, zato o staršieho ktorému je krstná, áno. Minulý rok sme tam boli po Vianociach, starší si otvoril 4 dosť drahé darčeky, ona sa tým rada vyťahuje, a mladší absolútne nič. Keďže nemal ani rok, nejako som sa cez to preniesla. Ale tento rok bude mať malý skoro 2 roky, už mi písala sms, ze co ma kúpiť staršiemu, o mladšieho vôbec. Určite nedostane nič, išli by ste aj napriek tomu na tu návštevu? Už teraz mi je ťažko z toho, samozrejme nie kvôli mne, ale kvôli malému, ved predsa už to bude vnímať. A ako vysvetliť takému dieťatku, že je "len" synovec a že tam ho radi nemajú. Nechcem tiež vytvárať konflikty, nemám to rada. Vždy sa snažím cez takéto situácie dostať a vždy si poviem, že keď nejde o život nejde o nič. Ale po tej sms cítim, že som nesvoja, je mi to ľúto. Nejde o žiadne darčeky panebože, keby dostal kocky za 10€, je mi to jedno. Ja nie som vôbec materialisticky človek, ale neviem si predstaviť to dieťatko, nie len tento rok ale aj ďalšie roky ako to bude vnímať. Od mojej sestry, či je krstňa ci nie, je to jedno, vždy dostanú rovnako, ľúbi ich oboch. Preháňam alebo je moje sklamanie oprávnené?

enmery
17. dec 2024

@sima234 Veď to písala, že áno, že nerobí rozdiely.

lusilla
17. dec 2024

@sima234 pisala ze ano. Ale tak by to mohla aj ta svagrina a napriklad ked ma krsna svoj individualny sviatok nech dostane od nej viac. Napriklad moja sestra mojim detom dava normalne darcek k narodkam ale synovcovi ktoremu je aj krsna tak zaplati aj tortu alebo vzdy naviac. Ale na vianoce vsetci rovnako.

sima234
17. dec 2024

@enmery už vidím, nejako s prehliadla posledné vety.

didi_home
autor
17. dec 2024

@sima234 jasne ze obom rovnako. Vždy sa opyta co, dohodneme sa a rovnako, taktiež staršieho berie na výlety, prazdniny aj keď nie je krstná. Ma ich veľmi rada oboch. ma ísť deťom príkladom, aj staršieho zoberie do kostola, ale v takýchto príležitostiach je v prvom rade teta, a berie ich rovnako. Ja by som sa absolútne nenahnevala keby niekto prišiel, vieš čo tento rok mi to nevychádza nedá sa mi kúpiť darčeky. Preboha, ved deti dostanú doma darček, vianoce nie sú o tom. Ja to vôbec nepreživam. Kaslat na hmotné veci, ale keď už jednému kúpim darček, tak je hnusne nedať aj druhému keď sú súrodenci a obaja synovci.

didi_home
autor
17. dec 2024

@lusilla presne takto to mame, že na nejaký sviatok krstná zaplatí tortu. Ale toto som nečakala, že by v nej bolo toľko zlosti. Véd ci je krstňa alebo nie stále je to naše dieťa v rodine. Sú len jediné dve. Viac detí z muzovej strany v rodine nemajú.

evaachesa
17. dec 2024

@didi_home a vy ste sa o tom so švagrinou ešte na nebavili? Nepýtali ste sa prečo sa takto správa? Všetci ste ticho? Komunikácia je základ! Tak nechoď okolo horúcej kaše a okľukami, ale normálne na rovinu sa jej opýtaj aký má problém. A ak toto plánuje naďalej robiť tak sa s nimi nebudete vôbec stretávať. 🤷 Švagriná je zjavne na hlavu. 🤦🏻‍♀️

sima234
17. dec 2024

@didi_home súhlasím s dievcatami, povedala byvsom švagrine, že nestojím o žiadne darčeky, nech si nerobí starosti. Je to smutné, že si svoj "hnev", urazenosť kompenzuje na dieťati. Ale aj tak, prečo ste sa o tom nerozprávali so švagrinou?

sense
17. dec 2024

@didi_home tak ona to poňala ináč , ono nikde nie je napísané že krstný rodič jedného dieťaťa musí obdarovať všetky deti. Keď ti to vadí tak treba povedať krátkej. Zuzka nedávaj radšej ani Jankovi darček lebo Peťko je smutný lebo nič nedostal. Hlavne keď videl že aj Janko dostal od Petkovej.
Ja neviem ale teda ja som tiež dostala vždy darček len od mojej krstnej ako aj, moji bratia dostali tiež vždy len darček od svojej . Veď by to jedného finančné zruinovalo obzvlášť keď je deti viac. Ja tiež neočakávam že moje dieťa dostane darček od mamy môjho krsnata lebo ja som kúpila krsnatu darcek

evaachesa
17. dec 2024

@sense krstná mama je ale zároveň teta obom deťom predsa. Takže toto nevidím ako dobrý dôvod prečo sa tak správa. 🤷

sense
17. dec 2024

@didi_home a rovnako nemusíš vravieť dieťaťu si len synovec nemajú ťa radi. Môžeš povedať že Zuzka je Hanková krstná a on dostane od svojej.
A najlepšie darčeková nie zrušiť a bude pokoj v rodine a nie riešenie kto má koho viac kto dal, kto nedal a prečo dal a prečo nedal, a ten dal toľko a druhý ani len to čo prvý

sense
17. dec 2024

@evaachesa preto by mala darčekovanie zrušiť.
Alebo tam nemusia ani vôbec chodit. Návštevy predsa nie sú povinné. Možno je švagriná nešťastná, možno urazená ale kým nebudú komunikovať tak to nezisti

ivik4
17. dec 2024

Komentare necitam ale urcite by som tam nesla a napisala jej spravu v zneni : ahoj, na Vianoce neprideme , neznesiem pohlad na mojho mladsieho ako bude sklamany stat pri stromceku, pripadne plakat lebo on nedostane ani drobnost ,zatial co starsi si bude otvarat darceky.
Presne takto by som to napisala. Moze sa hanbit

earlgrey
17. dec 2024

Nech nekupuje nič ani jednému, alebo ja by som mladšiemu niečo kúpila a vzala to so sebou....to už je na tebe...ak tam chceš ísť a nechceš, aby mladší bol sklamaný, kúp ty....a ak tam ísť nechceš, tak nechoď ...

evaachesa
17. dec 2024

@sense no nešla by som tam veru vôbec a pre zmenu by som hrala urazenú ja a švagrinú by som ignorovala tak ako ona jej dieťa. Strašne ako sa dokáže chovať jedna dospelá osoba. 🤦🏻‍♀️

oblecenie99
17. dec 2024

Dávali sme švagrininej dcére darček napriek tomu, že sme neboli krstní rodičia. Druhej je už manžel krstným otcom, a vždy dávame darček na Vianoce rovnako, jednu nevyzdvihujeme, že je o level vyššie či čo, práve naopak, snažím sa tie darčeky nejak tak vyvážiť, aby to bolo v rovnováhe, na to si dávam vždy pozor. Neviem, berieme ich ako deti mužovej sestry, najbližšej rodiny. Najviac sa mi páči, čo napísala @ivik4

zuza265
17. dec 2024

Ja si uprimne neviem predstavit, ze by som svojich synovcov a netere takto rozdelovala. Je jedno, ze by som bola krstna len jednemu, su rovnako moja rodina a deti, na kt mi zalezi. Kupujem im uplne rovnako a ak mame menej penazi, tak darcek dostanu menej financne narocny vsetci. Nebudem medzi nimi nikdy robit rozdiel a vsuvat tak konflikt a zle pocity medzi nich🙏🏼
Mal by sa s nou tvoj muz normalne porozpravat. Ze rozdelovanie nerobi dobrotu. Nie len kvoli mladsiemu, ked to zacne vnimat. ALE starsi to vnima uz teraz. Nie je to spravne. Keby ste mali za krstnu dajaku kamosku. Ale toto je teta pre nich oboch. Takze normalne by som povedala co je vo veci. Ze nechcete medzi detmi robit rozdiely. Ze pochopite ak nechce dat darcek mladsiemu, ale ze tym padom kvoli rovnopravnosti radsej ani druhemu. A ak jej to pride drahe dat dar obom, nech im da malickost. Je na nej ako sa k tomu postavi. Nema dovod sa urazit.

andaluzia12
17. dec 2024

Máme s bratom jedných krstných rodičov. Manžel to ma so súrodencami tiež takto. Sme krstní deťom od manželovho brata - ma 3! Meniny, narodeniny, Vianoce, Mikuláš, ideš gratulovať jednému, “musis” niečo priniesť každému….. ide to do peňazí, nech nikto nehovorí že nie.. deti sú zvyknuté že vždy niečo dostanú.. my zatiaľ deti nemáme, budeme mať max 1 a krstní rodičia budú mužov brat so ženou… boli pokusy aj z mojej strany rodiny, kde nás chceli dať deťom za krstných rodičov, ale zdvorilo sme odmietli, nakoľko bývame ďalej, už len návštevy by boli náročné, nieto kupovať dary ďalším 4 deťom … (pritom aj tým ďalším deťom vždy niečo drobné prinesiem, ale nevyžaduje sa to odomna a nieje to na každý sviatok).. toto si treba dopredu uvedomiť a vyriešiť …

0silvia0
17. dec 2024

@didi_home u nás to tak tiež bolo, sme 3 sestry a každá máme inú krstnú mamu. 2 krstné mamy si riešili v rámci darčekovania len svoje krstné deti, moja krstná mama bola štedrejšia a vždy priniesla darček nám všetkým trom, aj tým, ktoré neboli jej krstné deti. Ako deti sme to brali tak ako to je, nejako sme to neriešili, za našich čias tie darčeky boli také skromnejšie.
U vás asi treba rozhovor, možno by sa so svojou dcérou mohli porozprávať jej rodičia, čiže babka a dedko vašich detí z mužovej strany, od nich by to možno lepšie vzala ako od vás, keď je taká no... nasrato divná

ivik4
17. dec 2024

Mozem Ta ako cudzia osoba poprosit napisat jej nieco take ako som Ti napisala 😆 ? Po prve Vy nebudete za vymyslacov kt. Sa vyhovaraju preco nepridu na sviatky..
Po2 he, tvoje mensie dieta nebude sklamane co by aj mne trhalo srdce
Po 3 tie, treba jej povedat pravdu, nech si vstupi do svedomia, nech si uvedomi ako sa sprava, ze to vazne nieje v poriadku

betulinka1
17. dec 2024

@didi_home normalne sa jej spýtaj, že teda či kupuje darceky len jednemu? Ze ti nejde o darceky ale aby nebol smutný, že dostane len jeden. Minulý rok to este nevnímal ale teraz už bude. Ak ma len pre jedneho, doniesla by som druhému nejakú drobnosť. Normalne to vykomunikuj. Inak si to neviem predstaviť. U nás sa bezne kupuje vsetkým detom aj takým, čo sú z privydatých a priženených partnerov, čiže nie pokrvná rodina. Neviem si ani predstaviť, že by prisli na návštevu a napriklad by dostala darcek iba sesternicina mala, lebo je to pokrvná príbuzná a jej muza syn nie, lebo on je z prvého vztahu. Ale možno tým, že nemá deti, si to ani neuvedomuje. Treba sa s nou o tom pobaviť.

didi_home
autor
17. dec 2024

@ivik4 mne naozaj nejde o darček, ved deti dostanú doma. Ja nie som odkázaná na druhých, mame dve deti preto lebo sa o ne vieme postarať. Ale toto ma naozaj vnútorne boli kvôli menšiemu synovi. Ja som bola vychovana inak, držím sa hesla co dávam to sa mi vracia. Ci som krstná alebo nie, mala by som ísť príkladom hlavne najbližším a vždy držať pokope. Preto mi nie je milé na druhej strane vytvárať konflikty , lebo viem, že toto ona prijme ťažko, ja to proste z nej cítim že nám to vracia . Keď bol prvorodeny bábo, zaujímala sa o neho, vždy ho chcela na ruky, hrala sa s ním, aj doteraz to tak je, ale na mladšieho sa ani len nepozrie, lebo nie je jej krstňa. Co je pre mňa nepochopiteľné. Ja mam krstnu ocinovi sestru, súrodenci mamininu sestru, ale je absolútne jedno, kto je komu krstní. Správajú sa ku nám ako blízka rodina, pomôžu nám všetkým keď treba, navštevujeme sa taktiež, lebo mamine sestry sú moje tety, ocinovi sestra je tiež naša teta. Mame sa radi. Ale so svagrinou je to ťažké, nemá deti, nie je problém, že by nemala za čo kúpiť darček pre druhého, ale proste rovi to naschvál. Dohodli sme sa ešte minulý rok na jednom darčeku, aby toho nebolo veľa a ved o tom to nie je. Ona staršiemu musela na truc dat 4 aby sa ukázala. A mladší sa len tak chudatenko prizeral. Vtedy mal rok, nevnímal to. Ale teraz vníma celú tú atmosféru, či stromček, svetielka. Určite by bol z toho smutný, že brat si otvorí niekoľko darčekov a on tam bude len stať. Toto je pre mňa necitlive kvôli mladšiemu. Na jednej strane sa obviňujem za to ze riešim takéto hlúposti, čo naozaj nezvyknem. Lebo som šťastná ze sme zdraví, ale na druhej je mi to ľúto skrz malého. Len som potrebovala nejaké rady možno, ste skvelé. Dali ste mi myšlienky ako by to bolo dobre vyriešiť.

koniarova
17. dec 2024

A čo takto sa ozvať? Či to nevieme? Radšej budeš na 5 strán lamentovať?

didi_home
autor
17. dec 2024

@koniarova 😘 pekne sviatky ti prajem a menej navretu žilu hnevu.

ivik4
17. dec 2024

Tak ked nechces vytvarat ,,konflikty" viac Ti poradit neviem. Toto bolo fajn riesenie ako sa zastat vlastneho dietata, lebo ked to nespravis ty, nespravi to nik za Teba .
Uz ako chces

didi_home
autor
17. dec 2024

@ivik4 určite tu sms vyskúšam. Napíšem jej ze bud kúpi obom, stačí malému maličkosť úplne, len nech mu nie je ľúto. A ak nie , tak poprosím bez darčekov.

betulinka1
17. dec 2024

@didi_home ale
@koniarova ma pravdu. Ked sa ti niečo nepaci, tak si to proste musís vyrozpravať s danou osobou. Ako potom komunikujete v rodine? Tiež vzdy so sebou nemusíme súhlasť a aj sme sa nie raz povadili ale normalne si to vykomunikovali a vzťahy normalne funguju.

earlgrey
17. dec 2024

@didi_home Aj tak maj v zálohe darček pre mladšieho, lebo ťa krstná staršieho nemusí rešpektovať...

mantilka
17. dec 2024

Ale však to je normálne krstná sa vyberá jedno dieťa z jednej strany a druhé dieťa z druhej strany rodiny. Treba jej to tak aj povedať. A mala by si o to požiadať práve manžela on je jej blízka rodina, lepšie to prijme. To , že má toho veľa neznamená, že si dá pauzu od vytvárania vzťahov. Potom sa to len nabaľuje.
Kým som nemala deti mi niekedy nedochádzalo. Mne rovno brat povedal, že donesieš dar oslávencovi a niečo malé aj druhému aby nebol smutný lebo deti to nepochopia že jeden dostane a druhý nie.
Ja som to zobrala ako múdre poučenie. Vôbec som sa neurazila. Doniesla som malý darček aj druhému.

koniarova
17. dec 2024

@didi_home navretú žilu máš jedine ty. Pretože nevieš normálne komunikovať s rodinou. Inak sa to vyriešiť nedá. Ty čakáš na nejaký zázrak? Ešte ani nevies, či sa švagriná nahnevá. Možno zareaguje normálne a pochopí.

kandelabra
17. dec 2024

@didi_home tiez by som jej tak napisala, ze nemusi kupovat nic, a ak, tak len malickost, ale obom detom. Ci to vsak ona bude respektovat je otazne...

mantilka
17. dec 2024

A určite by som kúpila pre istotu darček pre maleho, keby teta nekúpila.