icon

Je náročné byť hlavnou družičkou?

23. mar 2024

Kamarátka sa mi bude vydávať a požiadala ma, aby som jej išla za hlavnú družičku. Súhlasila som, ale nenapadlo mi, čo všetko to bude obnášať. Myslela som, že kus jej pomôžem s výberom šiat, možno s výzdobou, pripravím pre ňu peknú rozlúčku so slobodou a inak sa prídem len zabaviť na svadbu. Ona však očakáva že jej budem po ruke celý deň, a to nie len v deň svadby ale aj 2 dni pred svadbou jej prídem so všetkým pomáhať. Chce mi dať konkrétne úlohy čo budú v mojej réžii. Keď mi povedala čo všetko mám robiť ostala som zaskočená. Aj celkovo sa mi nepáči, že by som mala u nej byť už 2 dni pred svadbou. Mám aj svoj život a chcela som zájsť za svojou kaderníčkou, v klude sa doma pripraviť, vyspať sa vo svojej posteli. Neviem čo mám robiť. Je bežné chcieť toľko činností po družičke?

lucy_ms
23. mar 2024

Kamoška nech si zaplatí svadobnú agentúru, ktorá jej na všetko dozrie. Takto to dala všetko na teba a ešte ušetrila. Súhlasím s názormi, povedz jej, že pomôžeš s pierkami, nejakými 2-3 vecami a ostatným nech poverí niekoho iného. A keď si nie ste ani také blízke, tak možno sa aj urazí a na svadbu ťa nepozve a ty to budeš mať aspoň bez roboty 😃

autor
23. mar 2024

@sashabb no myslela som že proste prídem sa zabaviť, pomôžem s pár vecami a pripravím rozlúčku, keď na mňa vybalila čo všetko chce, tak nechcem už byť družička.

jajanka31
23. mar 2024

Da sa rozne pomoct, ale cim viac pomahas tym viac tam musi byt vztah. Bud je vztah dodavatel odberatel.. za financnu odmenu... alebo je vztah napriklad sestra sestra ze jej aj povie na rovinu a asertivne.. pocuj nevymyslaj inak sa to nedalo, alebo bude to tak na vyber nemas.. alebo si aj necha poradit lebo proste sestra sestra je nenahraditelny vztah.. ale ked nie je otvoreny vztah a jedna pred druhou hraje formalnu kamosku.. to by nebolo dobre.. na rovinu by som sa jej spytala ze co ked nieco nebude ok.. ako to ty mas riesit.. napriklad ja som prisla za dj ze nevesta (sestra)odkazuje.. bla bla.. a on ma poslal do certa .. ze to mu musi prist ona povedat lebo ja mozem byt hocikto a on bude mat ptoblem.. a bolo... ona nech si vyhodi z hlavy ze bude jest a pit a zabavat sa... ak chcu 150 ludi tak budu vela veci riesit..

elenatomasova
23. mar 2024

Nie určite nie.

ckocka
23. mar 2024

Aj keby to bolo úplne bežné, prečo by si to mala robiť ak nechceš?

januska12323
23. mar 2024

Na pozvanie 150 ľudí peniaze má ale na nejakú pomoc nie? Toto nie je kamoška kvôli, ktorej by si mala makať ako píska. Odmietla by som väčšinu z toho čo si písala a ak sa urazí aspoň si ušetríš nervy.

muchotrafka298
23. mar 2024

Na teba hodila proste platene sluzby, za ktore si agentura berie tisice EUR. Nie ste si blizke, takze Ta chce len vyuzit na vsetko. Ty tam vlastne nemas byt ani ako host, ale ako poskok a osoba, ktora vsetko vybavi, zabezpeci. Na tie dni pred svadbou, si mas predpokladam zobrat v praci dovolenku a riesit vsetko namiesto nej. By som sa jej pekne podakovala za ponuku a odmietla ju. Aj keby som nebola hlavna druzicka. Nech to da robit niekomu inemu.

svetlonos
23. mar 2024

Tak za 1- skutocna kamaratka by mala vlastnit charakter. Vtedy by ju takato chobotina ani nenapadla.
2- toto je praca svadobneho planovaca, robi to kamoska, bavi ju to - za peniaze! Robi to sukromne.
3 - urobila si z teba blbca pre všetko! Taku popolusku. Pretoze toto jej normalny clivek odmietne a hladala hlupanu - dobracku, ktora prikivne. Nerobila by som to ani naj kamoske. To nie je zabava ale praca, pre ktoru musis mat urcite vlohy.
Usadit 150 ludi, ktorych nepoznam? A najlepsie hned od nich brat aj dary a v jeden moment robit 3 veci súčasne, aha...
Bola som na 6 SK svadbach. Toto riesila vzdy rodina.
U sestry sa za starejsich ponukli birmovni rodicia, kolace riesila mama so sestrou jej. Ja sestra som bola svedok a bavila som sa. Ziadne koniny vo velkom. Boli nejake zabavky a kamoska druzicka citala blahozelania a zbierala peniaze do košíka. Odcepcenie ti starejsi riesili.
Na svadbe expriatela - s jednou jeho sestrou som isla v hoteli sa schovat (taky akoby unos nevesty) a cakali sme, kym ju zenich najde - dostal zvazok kľúčov 😁
U kamosov to bolo len o zabave.
A u bratranca mali tiez jednu pani, ktora to organizovala. Druzicky pred kostolom brali kvety a obalky 🙂
Tvoja falosna kamoška je len vychcana mrcha. Ani som vsetko nečítala, tak ma to vytocilo!
Ja by som sa normalne asi urazila, co teda nerobievam. A za takyto ťah by som odmietla celu svadbu a urobila vela peknych dní 🙂
By si tam lietala ako taká handra...

andrejkap123
23. mar 2024

Stalo sa mi presne toto isté! Myslela si ze nemam vlastny zivot a budem kazdy tyzden (po mojej narocnej robote) chodit do mesta vysedavat a organizovat jej svadbu a vymyslat program. Taktiez ocakavala ze pocas mojich pracovnych hodin si vezmem dovolenku a budem s nou chodit skusat svadobne saty. Bolo mi brutalne vycitané ze som nebola ani na jednom skusani, a ze ona si to inak predstavovala 🙈. Taktiez mi bolo vycitane ze nechcem ist na rozlucku so slobodou do zahranicia kde by som realne musela minut podla mna aj 700€. Nakoniec mi ani osobne nepovedala ze uz nie som hlavny svedok dozvedela som sa to od inokadial. Dopadlo to tak ze som ani nesla na svadbu a kamosky nie sme. #bridedzilla masaker coho su niektore zeny schopne ked sa jedna o svadbu. 🙈🙈🙈

cimage
23. mar 2024

Vyber si zo zoznamu par veci a povedz jej, ze na ostatne nech si najde niekoho ineho. Urcite by som nedohliadala na catering a chod svadby. To som este ani nepocula, ze to ma mat druzicka na starosti. Ty ako hlavna druzicka by si mohla zaukolovat ostatne druzicky, ci tie su len na zabavu? A taktiez by som jej nebola k dispozicii 3dni, max den pred svadbou a v den svadby ked ta chce mat pri riti, nech ti vybavi make up a vlasy u jej vizazistky. Tiez by som nevytala hosti, ved ich nepoznas, to by mal robit otec nevesty a zenicha, aspon na svadbach kde som bola, tak to bolo tak, predsa su to ich rodiny. Druzicky davali len pierka.

barborachors
23. mar 2024

chce ta len využiť a ušetriť

timing
23. mar 2024

Ved ja by som uz ani na tu svadbu nechcela ist. Nech si najde inu opicku s ktorou bude takto cvicit.

zuza265
23. mar 2024

Napisala by som, ze na to aby si to stihla alebo teda spravila vsetko spravne, by sa ti este zisla pomoc. Ze ci by oslovila a skontaktovala ta s dalsimi 2-3 babami a ze by ste si to podelili nech nie je stres🙂 … aj mne toho pride moc. Chapem keby chcela nejaku pomoc ale toto je teda pekny zoznam.

slavomira236
23. mar 2024

Tak ka ked som bola druzicka kamoske tiez dom tam bola pripravovat salu vecer pred svadbou. V den svadby som tam bola skor ako hostia a pomahala s obliekanim . Na svadbe som jej tiez pomahala ked sa prezliekala na redovy a po redovom. A bola som aj svedok. U nas hlavna druzicks je zaroven aj svedok

mrs_potato
23. mar 2024

Dva dni pred svadbou sú zvláštne, to som nikdy nepočula, že niekto žiadal - deň pred svadbou okej, ale ak ti to nevyhovuje, to jej povedz narovinu. Čo mi však hlava neberie - čo je sokoujuce na tom, že hlavná druzicka ma pomáhať v deň svadby? Veď to je jej hlavná úloha predsa, byt poruke.
Ja som bola hlavná druzicka už dvom kamarátkam a bola to pre mňa vždy pocta. Nechápem tieto komentáre typu ,,pracovná sila zadarmo” - to dnes už pre nikoho nič len tak neurobíte? A nie že pre nikoho, ale pre kamarátku?
Ja keď som bola hlavná druzicka, moje aktivity zahŕňali: pred svadbou výber šiat, chystanie darčekov pre hostí (boli handmade) a v deň svadby - príprava občerstvenia u nej doma, potom obliekanie a pomoc ísť na záchod, asistovanie pri svadobnom foteni pred obradom, potom prichystanie závoja a naprávanie šiat pred vchodom do kostola, po obrade preberanie darov a ich odkladanie do auta. A manažovanie aktivít - svadobný kviz a podobne.
A u druhej - tam som pomáhala pripnúť pierka, obliecť nevestu, čítala čítanie, strieľala konfety, prezliekals do oných šiat, ponúkala koláče pred kostolom, zbieranie darčekov.
Môžeš byt rada, že si ta niekto váži a dôverujte ti, že ta osloví na pomoc s jej najväčším dnom v živote. 🙂

lindous
23. mar 2024

@mrs_potato ja by som veru tiež nebola rada, keby to bolo takto ako opísala autorka… my teraz aktívne plánujeme svadbu, titulovať niekoho za nejakú hlavnú družičku sa ani nechystám, sesternice a najlepšie kamošky o pomoc s drobnosťami poprosím, každú o niečo iné, podobne si pomáhame na všetkých svadbách, ktoré zatiaľ v rodine/partii boli, s tým že nevesta to neberie ako samozrejmosť a je vždy vďačná…neviem si predstaviť postaviť kamosku do takej pozície, aby bola z mojej svadby vystresovaná lebo na ňu hodím všetko, vrátane úloh, s ktorými sa necíti komfortne (nie každý je ten typ jednoducho)… tu to proste zaváňa prúserom, kopa zodpovednosti, myslieť na všetko a zjavne prehnané očakávania nevesty

princezna_bosorka
23. mar 2024

nie, nie je to normalne... normalne to odmietni

bluka2
23. mar 2024

Sympatie ku kamarátke by riadne klesli po tomto. Spýtala by som sa seba úprimne - čo chcem? Chcem tam vôbec ist? Ak tam nahodou za každú cenu chceš ist sa zabaviť, treba sa zachovať ako jej ostatné kamarátky, ktoré to majú v paži. A vymysliet si nejakú výhovorku. Trochu hrošiu kozu a potom ta ľudia už s takými požiadavkami ani nebudú skúšať otravovať

princezna_bosorka
23. mar 2024

@mrs_potato to je vtipne... ja som raz ako hlavna druzicka rozdavala ostatnym druzickam ozdoby (celkom oprus, lebo som nikoho nepoznala a kazdej novej hostky som sa musela ako trapka pytat, ci je vydata - nevesta to nedomysela, ale zaroven to nemala komu inemu dat) a este mi prischlo cepcenie (mala som to sama na krku). Nikdy viac (a ani ziafnrj svojej kamoske by som to neurobila).

christie11
23. mar 2024

Ja som takto pomahala kamoske. Dokonca som od jej mamy odstala rozpis s ulohami 🙂 vtedy mi to prislo pritiahnute za vlasy, taka az preorganizovanost. Ale vo svadobny den to klapalo,kazdy vedel,co ma robit.
Vyberali sme svadobne saty, robili "pierka" pre svadobcanov, ktore som potom aj rozdavala pomahala som s kvetmi, sla s nevestou na wc kvoli jej obrovskym satam, vyberala musky zo zavoja, od rana behala s nimi a svadobnym fotografom, za kameramanmi, pomahala pri prezliekani, redovom tanci. Bola pripravena riesit akykolvek pruser, len nech nevesta nemusi na to mysliet. Odhanala vcely, nosila vodu a pohotovostne sitie. Za ten "predsvadobny" tyzden som spoznala kopec z ludi z jej rodiny a bola som za tuto skutocnost nesmierne vdacna.
Po prve, bola som hrda,ze si vybrala prave mna,ze jej dokazem pomoct a mozem s nou zdielat jeden z jej najdolezitejsich dni, nielen par hodin, kedy by som mnou nemala cas prehovorit ani slovo.
Dalo mi to vela,co sa tyka organizovania mojej vlastnej svadby.
Kamoska mi bola vdacna, doteraz na to spomina (a aj ja) s laskou. Co na tom, ze som si robila vlasy v aute, nie ja som bola dolezita. Ta vdacnost z jej strany a prehlbenie vztahu stala za to.
Pri niektorych veciach som poprosila o pomoc svadobcanov (predstavila som sa, vysvetlila predstavu nevesty) a ti sa tiez radi zapojili, ved je to predsa malickost - pripinanie spendlikov, odvoz krabic,...
Ale rozumiem, ze ked niekto nie je komunikacny a organizacny typ, moze mat s takymi poziadavkami problem a cely den bude pre neho utrpenim.
A bola to svadba, na ktorej som najviac tancovala.

mrs_potato
24. mar 2024

@lindous tak máš zrejme dosť žien vo svojom okoli, ktoré ti pomôžu, čo je super. 🙂 len nie každá ma to šťastie, preto tam vie veľmi pomôcť hlavná druzicka. Vtedy je jasne, že tých úloh je proste viac. Ale stále, nejde o pracu v bani, ide o asistovanie neveste a tým, že je to služba, každá pricetna nevesta si túto službu bude vážiť a ak niečo nedopadne podľa jej predstáv, nemôže hádzať vinu na druzicku. Môže sa sťažovať na prenájom sály, jedlo, Dj, všetky platené služby, ale na pomoc určite nie, takže toho by som sa vôbec nebála.
Je to stále pocta a aspoň v svadobný deň to ma byt o neveste a nie pocitoch druzicky. A keď to takto niekto nevníma, tak nech to odmietne, (aj keď sa takéto veci neodmietajú podľa mňa, to je ako pozvanie za krstnú mamu, svedka a pod.)

letfenixa
24. mar 2024

@autorka bola som s kamarátkou šaty vyberať, aj pierka som pripinala, aj koláčiky a pitie núkala pred nevestinym domom, aj kytice zbierala, ale boli sme na to dve, neboli sme ani svedkyne, ani druzicky. A tým to skončilo, na hostine som už nemala žiadnu povinnosť. Tam bol zas starejsi.
Podľa mňa toho od teba chce moc a naviac si nie ste blízke. My tri sme boli najlepšie kamarátky.

mantilka
25. mar 2024

🤔vieš, ty tam vlastne nebudeš družička. S kamoškami sa bude zabávať a ty budeš poskok zadarmo. Moja družičky pomohla len skontrolovať výzdoby stolov a dala menovky a samozrejme bola zároveň svedkom a pomohla dary pri gratulácií zbierať. Ostatné má robiť rodina. Kľudne by som sa ohradila, že nemôžem toto a tento urobiť a rovno jej povedala kto nech preberie úlohu. Uvádzanie hostí by mali keď nemá starejsieho tak rodičia uviesť a majú tam menovky. Jedlo kontrolovať rodičia alebo súrodenec alebo sesternica. Výzdobu nech robia ostatné družičky. Prezliekanie do šiat svedkyňa.

zuzulka558
25. mar 2024

@mantilka presne takto som bola ja pomohla ale nie celú svadbu a zabavila sa potom už bez starosti

bubinkos
25. mar 2024

Úprimne ti poviem, že si z teba urobila svadobnú organizátorku, aby sa jej blízki mohli v kľude baviť na svadbe a všetko odmakáš ty.

ibatanecnica
25. mar 2024

ja som tedamoju družičku ničím takým nezaťažovala , čo sa dalo, spravila som si sama. Vybrali sme spolu šaty, sem-tam sa streli, pokecali čo nového a to bolo všetko.

ibatanecnica
25. mar 2024

@mrs_potato tak ja som toto zvládala aj bez družičky. Ja mám taký pocit, že sa to už nejako preháňa.

muchotrafka298
25. mar 2024

Je velmi tenka hranica medzi pomocou a vyuzivanim. A toto je jasne vyuzivanie, lebo pomoc vyzera inac. Tuto si z autorky nevesta chce urobit sluhu, aby nemusela ona riesit. A vlastne, preco aj nie, kedze si nie su blizke a potrebovala na to niekoho. Tak snad nebude zatazovat svoje kamaratky, ked najde niekoho, kto jej celu svadbu odmaka zadarmo v case svojho volna alebo dovolenky. Niektore nevesty uz nevedia, co od dobroty.

lexie321
25. mar 2024

Jednoznačne ako píše muchotravka a ostatné. Akože, ja som si ľudí na svadbu (vrátane družičky) nevolala aby mi robili lacnú pracovnú sily ale aby sa zabavili a oslávili s nami. Ja napríklad nemám rodičov ale ak trebalo niečo pomôcť doložiť alkohol, riešiť kapelu alebo tak pomohla manželova rodina, jeho bratia a mamka. Akože jasné požiadať o pomôcť a pomôcť niekomu je všetko ok, ale toto nie. Toto už je zneužívanie. Určite sa s ňou o tom skús porozprávať, že na teba to bude veľa a potrebuješ pomôcť resp. nech nečaká, že ty budeš naozaj toto robiť sama alebo jej rovno povedz, že nie je od nej fér, že od teba jedinej chce takéto veci, a že to jednoducho robiť nebudeš.

jajanka31
25. mar 2024

Daj vediet ci si to zrusila alebo ako si sa rozhodla? Povedala si jej nieco?