Je normálne, že mi vadia návštevy?
Ahojte zeny, prosim vas o normalne komentare, ale vadia mi neskutocne navstevy, az tak, ze rozmyslam, ci je to normalne a ci to netreba riesit aj odbornou pomocou. Napr nezanasam, ked niekto ide k nam a je bosy, proste nemam rada cudzie bose nohy na mojej podlahe, koberci, gauci. Ked si niekto bose nohy vylozi na gauc, tak si iba predstavim, ako si tam napr lahnem na tie jeho nohy. Ble. Minule bola u mna kamoska a dala si dole gumicky z vlasov a zacala sa v nich hrabkat, skrabkat a tak a ja mam za gaucom taku uzku policku s ciernym lesklym povrchom a ked odisla, nasla som tam uplnu zbierku jej lupin, vlasov, proste hnus. Navsteva ked odide, musim povysavat, pozmyvat, umyt WC a vymenit uteraky, aby som sa zasa citila doma dobre.
Je to normalne podla vas?
Ja som vyrastala v bordely. Od cca 11 rokov som musela upratat byt ak som chcela aby ku mne prisli kamosky z vylestenych, cistych domacnosti. Hanbila som sa.
Takze som tiez tak trosku zatazena na poriadok a organizaciu.
Bose navstevy mi nevadia (vzdy ponuknem ciste papuce, ale otec nikdy nechce). Uteraky a obliecky po navsteve preperiem, a oni ich vzdy automaticky dostavaju ciste. Mam 2 sety, ktore pouzivam len pre navstevu. Precistim kupelnu a toaletu. Pred aj po navsteve.
Na navsete mi vadi ak niekto vari a oblizuje varechu pripadne prsty pocas varenia a potom znovu namoci do jedla - je to nechutne. Ja to nerobim ani mojmu muzovi a detom, vzdy umyjem a kostujem s cistou varechou. Neznasam solnicku do ktorej sa namacaju prsty. Kazdy nieco mame.
@bielasovicka tak jasne ale ako u nás doma. Napríklad moja sestra neznáša keď jej niekto začne pomáhať v kuchyni a to tam má výbuch ale jej proste vadí keď jej niekto organizuje kuchyňu radšej si všetko spací sama a keď je tam návšteva tak je tak výbuch total. Ako neriešim má malinké deti za sebou mne to nevadí moc k nej nechodím tak som to nevedela som sa jej tam do toho pustila aj som jej povedala že jej s tým idem pomôcť a rýchlo má zastavila že nie... Tak rešpektujem a nevedela som...ja som ten typ že rada aj na návšteve pomôžem z riadom alebo tak lebo veď keď sa rodina zíde je toho vždy viac... Ale samozrejme je to trochu také iné keď každý má tie hranice inde. No u Monka sa pohodak čo mu nič nevadí asi nebude cítiť ako doma ale to neznamená že jeden z nich je zlý človek.
@oskvarka ja tiež nemám rada keď mi niekto pomáha v kuchyni s niečím, ale vždy poviem ze netreba. Jedine, keď prídu moje deti ze mame nejakú oslavu, tak niečo pomôžu, ale to mi nevadí. A také, že chodia bosí po byte, ved co, keď odídu tak po umývam dlážku. A nohy si nikto nevyklada na sedačku ani nikde inde. Takže mi nemá čo vadiť. Mam rada, keď sa návšteva u mňa cíti dobre. Ako doma. 😁
Jedine co by som nezniesla, keby návšteva ide do našej spalne a nedajbože si tam sadne, ľahne na našu posteľ. Ale našťastie toto nikoho ani nenapadne.
Ostatné veci, keďže mam 2 deti, fakt si neviem predstaviť riešiť kde sedeli, behali celý deň ...plus pridu ich kamaráti, to tiež riešiť či majú oprate tepláky a nech nic nechytaju atď. To by uz bolo ozaj na odstrel....
a ja teraz rozmýšľam - čo vy máte všetky s tými nohami na sedačke - hádam ich nevykladajú v topánkach? 😒
Teraz neviem či je horšie mať moje ADHD, keď nedokážem udržať poriadok v dome, alebo ocd keď človek neznáša že kamarátka si sadne na gauč 😅 asi som radšej v mojej koži.
Jo a este, my si prve co urobime ked prideme domov, tak si umyjeme ruky a prezlecieme sa do domaceho oblecenie. (V lete po sprche). Valat sa doma vo veciach z roboty, zo skoly, z nakupov, z vonku, to nie. U navstev mi je trapne take nieco riesit...to sa snad ani neda.
a ja teraz rozmýšľam - čo vy máte všetky s tými nohami na sedačke - hádam ich nevykladajú v topánkach? 😒
@biba_18 asi myslia nohy bez ponožiek. Tak ci tak - teraz v zime sa mi ešte nestalo aby som videla niekoho bez ponožiek vnutri a myslím že sa mi nikdy nestalo žeby si návšteva vykladala nohy.
Jedine co by som nezniesla, keby návšteva ide do našej spalne a nedajbože si tam sadne, ľahne na našu posteľ. Ale našťastie toto nikoho ani nenapadne.
Ostatné veci, keďže mam 2 deti, fakt si neviem predstaviť riešiť kde sedeli, behali celý deň ...plus pridu ich kamaráti, to tiež riešiť či majú oprate tepláky a nech nic nechytaju atď. To by uz bolo ozaj na odstrel....
@mischy00 My mame na posteliach denne deky (aby sa na postelne pradlo neprasilo a tak) ale my mame zasadne spalen zatvorenu (resp. tak ciastocne zavrete dvere) ked pridu navstevy (aby sa pochopilo, ze tam sa teda nelezie).
@ria_sprout vieš čo, ja fakt neviem čo znamená vykladať si nohy - to že si ich skrčím pod seba a sedím v tureckom sede? lebo mne evokuje vyložiť si nohy že sedím rozvalená takmer pololežmo a nohy mám vystreté v úrovni bedier alebo vyššie ... a to hádam nerobí nikto ... a ani v topánkach im tam nechodí ...
No tak vidim, ze niekto to ma podobne ako ja, zrejme to bude nejaka forma OCD, musim si o tom precitat viac a potom sa rozhodnem, co dalej 🙂
Len aby som uviedla na pravu mieru, ja nepovazujem svojich hosti za humusakov alebo spinavych ludi, ale proste ja to mam tak v sebe.
A deticky mam dve, s nimi nemam ziadny problem.
Ked pridu zo skolky alebo z vonku, prezliekaju sa do domaceho oblecenia a to co mali na sebe je aj tak vzdy spinave, ide to do prania.
A tie nohy som myslela bose, vo vacsine pripadov nemam problem s nohami v ponozkach (napr svokrove nohy mi vadia aj v ponozkach, pretoze nosi nekvalitnu obuv a nohy ma vzdy spotene aj v ponozkach a je to vidiet aj citit). Takze neviem, teraz sa priznajte, kolkym z vas by nevadilo lahnut si na gauc, kde sa predtym vytlacili taketo nozicky 🙂
No tak vidim, ze niekto to ma podobne ako ja, zrejme to bude nejaka forma OCD, musim si o tom precitat viac a potom sa rozhodnem, co dalej 🙂
Len aby som uviedla na pravu mieru, ja nepovazujem svojich hosti za humusakov alebo spinavych ludi, ale proste ja to mam tak v sebe.
A deticky mam dve, s nimi nemam ziadny problem.
Ked pridu zo skolky alebo z vonku, prezliekaju sa do domaceho oblecenia a to co mali na sebe je aj tak vzdy spinave, ide to do prania.
A tie nohy som myslela bose, vo vacsine pripadov nemam problem s nohami v ponozkach (napr svokrove nohy mi vadia aj v ponozkach, pretoze nosi nekvalitnu obuv a nohy ma vzdy spotene aj v ponozkach a je to vidiet aj citit). Takze neviem, teraz sa priznajte, kolkym z vas by nevadilo lahnut si na gauc, kde sa predtym vytlacili taketo nozicky 🙂
@anonym_autor Ja napr. mam aj taky "zvyk", ze nosim oblecenie max 1x a ide do prania. V lete 100%. V zime mozno max 2x na seba.
Ale ja nikdy nemiesam oprate oblecenie s tym, co som uz raz mala na sebe a este pouzijem, na to mam v satniku zvlastny priestor, aby som mala prehlad co je cerstvo oprate, a co sa da este raz obliect (v zime su to hlavne svetre). Cize nemiesam nosene veci s cisto opratymi. Veci na pranie su v kosi na pranie samozrejme.
Tak isto zimne/letne veci uskladnujem mimo sezonu oprate, nezniesla by som mat 1/2 roka pouzity/noseny sveter niekde vzadu v skrini.
No a kedysi dávno pradávno, keď sme ešte žili v jaskyniach, túlili sme sa k sebe v smradľavých, ale teplých kožušinách, sedeli sme okolo veľkého ohňa a ani ten dym nám nevadil...nebolo nám spolu fajne? Čo tam po smrade a hygiene 😀
Teraz žijeme v sterilných klietkach a jeden druhého k sebe nevpustíme. Nie je to smutné?
@sissy27 a keď prídeš niekde na ubytovanie tak veríš že tie obliečky vyhrali či si nosiš vlastné? Tak ak ti povedia že vyprate tak asi ok? To už aj mám veriť len sebe to musí byť ťažké... kľudne sa môžeš spýtať a vysvetliť že by ti vadilo nosiť po niekom papuče neoprate. Mne to napríklad nevadí kľudne si obujem nemám stres ale úplne by som chápala že niekto ho má. Môjmu synovi nemôžem od mala ani ochutnať z taniera či am horúce alebo tak a to mu tam dám novú lyžičku on už to jedlo nezje. A všetko si musí dať do čistého taniera nie že čosi zjedol a chces mu tam čosi pridať alebo druhé naložiť. Niekedy v rýchlosti tak robíme máš vývar veď to máš čistý tanier...on nie. Jemus a to hnusi.
@oskvarka asi ti ušla pointa - ja píšem o tom, že hostiteľ má predsudky voči návšteve, ale zároveň od tej návštevy očakáva, že jemu dôverovať budú. To mi nepríde v poriadku.
A čo sa týka ubytovania v hoteli - ja som si to ubytovanie vybrala dobrovoľne, ak sa mi niečo nebude páčiť, tak poprosím personál o nápravu alebo si nájdem iné ubytovanie. Každopádne je to moja voľba, nikto mi to nenanútil ako nejaké papuče.
@mischy00 toto robí moja svokra keď chce telefonovať že ide do spálne a sadne si na moju posteľ....ide má vykotitbz roho bojujem so sebou lebo ona si nedá normálne povedať a robí to vždy hlavne keď nie som doma
@mischy00 toto robí moja svokra keď chce telefonovať že ide do spálne a sadne si na moju posteľ....ide má vykotitbz roho bojujem so sebou lebo ona si nedá normálne povedať a robí to vždy hlavne keď nie som doma
@oskvarka Nejak si ju zamkni. To jej nedojde ze vy tam toto a ona potom toto? 😀 Mne to pride taka privatna sfera. My ked sme ukazovali nove byvanie vsetci len tak diskretne nakukli z dveri do tej spalne...
@anonym_autor tak pre niekoho si Monk v ženskej podobe, pre niekoho normal. Doležite aby si sa Ty citila dobre. Navšteva nemusi vedieť že po ich navšteve upratuješ. Padajuce vlasy nezmeniš ale nohy na gauči na navšteve sa mi zdaju fakt trochu neslušne.
Za mna je totalny humus ked vidim v americkych filoch ako chodia po celom byte/dome obutí a takto v topankach si lahnu aj na posteľ.
Miška nie si to ty? Ak ano, tak vieš, že nie si sama 😂 Bosé a la spotene nohy mi vadia strasne 👽 taka cista podlaha a zrazu take spotene šlapy 👽😂😂😂😂 a potom tam dieta stvornozkuje a olizuje a neviem co 👽
Teraz neviem či je horšie mať moje ADHD, keď nedokážem udržať poriadok v dome, alebo ocd keď človek neznáša že kamarátka si sadne na gauč 😅 asi som radšej v mojej koži.
@ria_sprout co kamoskaine rifle na sedacke, ale nevezmes si od rodicov zubnu pastu lebo oni si z tuby uz davali na kefky - to je uz uplbe cez ved rodicia ju prebalovali matka kojila🙈
Dufam ze ani do hotelov baby nechodite, to su ine bakterie ako od navstev doma.
To ani k detom nechodia ine deti?
A v kaviarni salky na kavu, dufam ani taku kavu si nedate
@anonym_05b376 však pred sexom hygiena, či? Ty máš asi rada bryndzu na predkožke v týždňovom náleve z urey 😉 plus zapareniny ako zdroj vášne a dôkaz lásky.
@anonym_41daf6 Nefabuluj, si mimo
Rozumiem tomu nepríjemnému mrazeniu v zátylku, ktoré cítite, keď sa niekto dotýka vášho bezpečného priestoru spôsobom, ktorý nemáte pod kontrolou. To, čo opisujete, nie je len o hygiene alebo „poriadkumilovnosti“. Je to o narušení integrity vášho teritória. Váš domov pre vás zjavne predstavuje externú vrstvu vašej kože, brnenie, ktoré vás chráni pred chaosom vonkajšieho sveta. Nie je to len o nohách či lupinách. Je to o tom, že niečo „cudzie“ prekračuje vaše pravidlá a vy to neviete v tej chvíli zastaviť, tak to dočistíte dodatočne. Nejde o to naučiť sa zniesť všetko. Skôr potrebujete začať nastavovať malé, jasné hranice ešte predtým, než príde diskomfort. Napr pokojne povedať: „prosím, nechajte si ponožky,“ alebo mať doma jednoduché pravidlá, ktoré komunikujete bez ospravedlňovania. Zároveň si skúste všimnúť moment, kedy sa vo vás spustí tá vlna „ble“ a vedome ju na chvíľu len pozorovať bez okamžitej reakcie čistením. Tým si budujete toleranciu, aby ste neboli úplne ovládaná tým impulzom. Život je v podstate „špinavý“ proces, ľudia dýchajú, potia sa a strácajú vlasy. Ak je podmienkou vášho vnútorného pokoja sterilné prostredie, v ktorom nesmie zostať ani stopa po inom človeku, stávate sa väzňom vlastných štandardov. To, čo nazývate „odporom“, je v skutočnosti úzkosť z toho, že strácate kontrolu. Môžete v tom pokračovať, ale cenou za dokonale čistý lesklý povrch bude postupná izolácia a vyčerpanie z neustáleho hliadkovania. Čo vo vašom vnútri je také krehké, že by to neprežilo dotyk s niečím, čo ste sami neschválili alebo nevydezinfikovali? Skúste nateraz odložiť otázku, či ste „normálna“. V psychológii je to tá najmenej užitočná kategória.
@oskvarka Nejak si ju zamkni. To jej nedojde ze vy tam toto a ona potom toto? 😀 Mne to pride taka privatna sfera. My ked sme ukazovali nove byvanie vsetci len tak diskretne nakukli z dveri do tej spalne...
@anonym_af9e9f tak to by som žiaľ od mojej svokry čakala priveľkú dávku empatie ktorou žiaľ nedisponuje.
Rozumiem tomu nepríjemnému mrazeniu v zátylku, ktoré cítite, keď sa niekto dotýka vášho bezpečného priestoru spôsobom, ktorý nemáte pod kontrolou. To, čo opisujete, nie je len o hygiene alebo „poriadkumilovnosti“. Je to o narušení integrity vášho teritória. Váš domov pre vás zjavne predstavuje externú vrstvu vašej kože, brnenie, ktoré vás chráni pred chaosom vonkajšieho sveta. Nie je to len o nohách či lupinách. Je to o tom, že niečo „cudzie“ prekračuje vaše pravidlá a vy to neviete v tej chvíli zastaviť, tak to dočistíte dodatočne. Nejde o to naučiť sa zniesť všetko. Skôr potrebujete začať nastavovať malé, jasné hranice ešte predtým, než príde diskomfort. Napr pokojne povedať: „prosím, nechajte si ponožky,“ alebo mať doma jednoduché pravidlá, ktoré komunikujete bez ospravedlňovania. Zároveň si skúste všimnúť moment, kedy sa vo vás spustí tá vlna „ble“ a vedome ju na chvíľu len pozorovať bez okamžitej reakcie čistením. Tým si budujete toleranciu, aby ste neboli úplne ovládaná tým impulzom. Život je v podstate „špinavý“ proces, ľudia dýchajú, potia sa a strácajú vlasy. Ak je podmienkou vášho vnútorného pokoja sterilné prostredie, v ktorom nesmie zostať ani stopa po inom človeku, stávate sa väzňom vlastných štandardov. To, čo nazývate „odporom“, je v skutočnosti úzkosť z toho, že strácate kontrolu. Môžete v tom pokračovať, ale cenou za dokonale čistý lesklý povrch bude postupná izolácia a vyčerpanie z neustáleho hliadkovania. Čo vo vašom vnútri je také krehké, že by to neprežilo dotyk s niečím, čo ste sami neschválili alebo nevydezinfikovali? Skúste nateraz odložiť otázku, či ste „normálna“. V psychológii je to tá najmenej užitočná kategória.
@bjnr AI?
@anonym_d97e64 s tým varením máš pravdu. Fuj a ešte keď niekto olizuje varechu pri vareni opakovane 🤮
@anonym_41daf6 Ja keď som ti videla u svokry ako asi 10x za 5 minút olízala varechu, už som nikdy u nej nič nejedla. Alebo berie poháre tak, že si strčí prsty dnu, aby uniesla 4 pohare v jednej ruke. Brr. K jednej známej som prestala chodiť, lebo jej mačka chodila po stole s pohostením. To už bol fakt hnus.
A keď som videla nadpis myslela som, že všeobecne vadia niekomu navštevy. Mne nie kvôli hygiene, ale mi proste vadí sa chystať na tú návštevu. Chcem mať doma kľud. A keď sa s niekym stretnúť, tak v kaviarni.
@anonym_5747d4 návšteva, ktorá sa hrabe vo vlasoch a vykladá nohy na gauč si to podľa mňa ani neuvedomuje, že to robí. Napríklad ako minule kamaratka u mňa a šla na wc. Z wc rovno kávu piť. A ja jej hovorím: Janka a ruky? Ona: veď som len cikala🫣🫣🫣 Alebo keď bola u mňa kamarátka a že pozri mi tie štípance, ty si doktorka, ty budeš vedieť. Len mi nehovor prosím ťa, že to je to, čo nechcem aby bolo. Mňa skoro vykotilo, jasné že od ploštíc 🙄🙄🙄 A ona si hovie len tak u mňa v obývačke. A to pritom akože príčetná baba, vedúca ekonomického úseku v banke. Žiadny sociálny prípad.
@anonym_41daf6
Preboha 🤯 ľudia rozum potratili! Tak ti mohla koža fotku tých stúpencov poslať, veď mala isto podozrenie! Kamoška toto do bytu odvliekli nájomcovia, musela volať službu na čistenie bytu. Ale vieš čo? Tí čo vyzerajú byť takí princezny aj na dobrej pracovnej pozícii, ti majú fakt veľké medzery v takýchto bežných veciach. Proste o 2-3 kolečká menej, už som to v živote pár krát zažila. Majú super hlavu ale v bežných situáciách si mnohokrát takíto Mimoni.
@anonym_0f4126 by som povedala, že ten výsmech ako si to nazvala, je kvôli tomu že to vydávajú za normálne. nie, nie je to normálne. ale je možné že aj to je prejav ich ocd, vydávať prejavy ocd za normálne 😒
@biba_18 predstav si, že skoro každý človek má určitú formu OCD. Je v poriadku ak nezasahuje do života tak, že znepríjemňuje život ostatným členom rodiny, alebo neobťažuje osobu natoľko, že nedokáže fungovať. Ak je pre niekoho normálne, že nenosi papuče po iných a vie s tým fungovať, je to úplne OK. Iné je, ak má problém vyjsť z domu, lebo ho zožerú baktérie. Ja sama mám rada čisté a voňavé veci, byt. Chodím aj na kávu, aj do reštaurácie, aj podávam ruku, objímem. Normálne fungujem a nikoho tým neobtažujem, že mi vadia humusné veci a ľudia. Zariadim sa jednoducho tak, aby to mne vyhovovalo.
@biba_18 ja to pokladám za drzosť a nevychovanosť.
@anonym_41daf6 Nefabuluj, si mimo
@anonym_05b376 však ty píšeš, aké utrpenie musí byť sex. Nie, nie je. Hygiena musí byť. Len ty sa čuduješ, alebo vlezieš do spálne neosprchovaná. Ináč si to neviem vysvetliť 😏

@anonym_autor Nie, podla mna to nie je celkom normalne. Ale niektori to skratka asi tak maju, aj moja segra je taka. Preto k nej aj neradi chodime na navstevu, clovek sa tam boji pomaly hybat, sediet, jest. Strasne si treba na vsetko davat pozor. Otras.
@anonym_2901ed vidíš aj moje sestry sú viac Monk ako ja preto volám ich k nám oni si do esu svoje papuce a ja neriešim a máme pohodu 😉 kompromis