icon

Je normálne, že svokra volá vnúča trdlo?

2. feb 2024

Je podla vas normalne, ze svokra vola svoje 10 rocne vnuca trdlo? Co by ste jej povedali, ked ani otec dietata (svagor) na to nereaguje? Nezastali by ste sa dietata? Minule sme boli u svokry na navsteve, a mala tam svoje 10 rocne vnuca. A asi 2 krat za dve hodiny, mu povedala, ty trdlo. Nikto na to nereagoval, nic jej nepovedal. Ale ved trdlo znamena, hlupak. Ten chlapcek sa normalne hral, nikomu nic zle nerobil. My s manzelom mame 3 rocne dieta, a tak rozmyslam, ked raz tak nazve nase dieta, asi sa neovladnem a vynadam jej, ze ona je trdlo.

anna777115
2. feb 2024

Autorka,ty si dobre vymletá. Z takejto prkotiny robiť atómový problém.Teba, dostať do rodiny, musí byť skutočný zážitok. Niektoré ženy si vyžadujú, aby sa k im deťom a tiež k nim správali, ako na kráľovskom dvore. Počkaj keď, tvoje dieťa bude v puberte, ako ho budú medzi sebou oslovovať vrstovníci a tebe tiež, neraz vyletí aj iné oslovenie, ako pokladík....

natall113
2. feb 2024

@anna777115 no hovoriť o osobné ktorú nepoznáš že je vymleta asi nebude tiež úplne v poriadku. Ja by som skôr povedala ze mať v rodine takéto necitlivé ženy musí byť fakt výhra. Slušne správanie je podľa teba správanie ako na kráľovskom dvore? Jasne treba od začiatku doma dieťa nalepkovat aké je trdlo nešika a podobne. By som chcela vidieť keby napríklad rozbiješ pohár a hneď ti muž povie aké si trdlo, nešika určite by si bola nadšená že áno som. Či k dieťaťu možné a k dospelému nie?

veronikam33
2. feb 2024

@natall113 tak zdravej, psychicky vyrovnanej a sebavedomej žene by to ublížiť nemalo, ta si to nemá problém priznať aj sama. Či? A ani dieťaťu by to nemalo hádam ublížiť, veď to je pekné slovo na vyjadrenie že mu niečo nevyšlo. Deti nemusia byť dokonalé, ani dospelí nie sú, tak načo to je dobre takto to hrotiť?

lalu_sk111
2. feb 2024

mne sa to tiez nepaci a hlavne, nie je to jej dieta. V diskusiach su stale tie iste zeny, ktore nakladaju a zhadzuju autora prispevku. Za kazdu cenu. Takze to treba brat s rezervou. Neviem, akym tonom to svokra povedala, ci laskyplne alebo skaredo ale kazdopadne ja by som zareagovala. Slusne a jasne. Ze mi je z toho smutno ked to pocujem a nie je to moc pekne.

natall113
2. feb 2024

@veronikam33 jasne takýto človek sa s tým vysporiada, ale načo to vôbec komentovať? Či už u dospelých alebo u detí. Není lepšie keď povieš napríklad Janko rozbil si pohár, poď upraceme to namiesto, no ty si trdlo?
Alebo dnes ti to nevyšlo, nevadí stáva sa nabudúce to pôjde lepšie namiesto ty si ale nešika. Podľa mňa to má vplyv a také 10 ročne dieťa to vníma.

lalu_sk111
2. feb 2024

@anna777115 clovek, ktory nazve druheho vytretym je asi sam vytrety a viem si predstavit ako to u teba doma vypada takze nemas moc co radit ale skor sa nad sebou zamysliet

sono2
2. feb 2024

Tiež som všťahovačna na takéto a vadilo by mi to Tiež.

zuzitko74
2. feb 2024

Osobne si myslím, že ak vyžaduješ od ľudí určitú úroveň správania, tak by si jej sama mala byť schopná. V tejto debate si predviedla, že to nevieš, z tvojej strany tu padlo veľa dehonestujúcich výrazov na adresu spoludiskutujúcich.

anna777115
2. feb 2024

@natall113 Ale, veď to nemá nič spoločné s neslušnostou. To si len niekto nahovára, že to je neslušné, hento je neslušné. To, aby sa človek už bal otvoriť aj ústa, lebo nevieš, čo pre niekoho je urážka. Veď každý človek pochádza z nejakého prostredia, pre ktoré sú nejaké hlášky, oslovenia a výrazy špecifické a nemusí sa jednať o urážku. Mám rodinu na Záhorí a v Pezinku a nechci vedieť, aké hlášky počúvam. Bolo mi vysvetlené, že takto sa u nich komunikuje, tak to tak aj beriem a nerobím z komára somára.To, keby, počuje autorka, moju švagrinú, ako sa rozpráva so svojím synom, tak neuverí ale oni tomu ich humoru a nárečiu rozumejú a nie je to pre nich nijako urážlivé, tak prečo mám z toho robiť problém v rodine.Mam, už dačo odžite a poviem ti, že by som ti vedela veľa toho napísať, čo je urážanie niekoho, alebo konflikty v rodinách, ktoré sú oproti tomuto skutočne dehonestujúce , urážlivé a nedôstojné pre akúkoľvek osobu Netreba, ten život brať, až tak vážne a treba sa vedieť aj povzniesť, nad určité udalosti, vyjadrenia, a nad komunikáciu určitých osôb, ktorá je im vlastná a iná už nebude.

simca06022011
2. feb 2024

Podla mna sa v tomto pripade tiez prehana, ale v tejto dobe je to normalne. za chvilu prideme do doby, ked si budeme vykat aj s detmi, oslovovat sa pan a pani, pripadne mlady pan, mlada slecna... etiketa ako vysita.. pritom sa realne ludia k sebe spravaju ako k dlazkovym handram, ale na slovickareni zalezi :DDD to je take moderne... ja pouzivam aj trdielko, aj motovidlo, aj tupelo, DOKONCA aj teliatko... :D A ano, dera tiez povie, ze ano ja som teliatko ty si mama krava :DD a nezruti sa z toho svet... musi to byt hrozne, vsetko neustale analizovat, prezivat a kritizovat, ukazovat co vsetko mi vadi a dupkat si pri tom ako diktujem ludom ako sa maju spravat, ku mne, ku okoliu...co si maju mysliet, co maju/nemaju robit... Ty sa spravaj podla svojho, ries seba, nepouzivaj hanlive slova, ak sa ti nepaci, mozes TY povedat svokre, ze sa ti to nepaci, nech dieta tak nevola. Ale necakaj, ze niekto treti do toho bude zasahovat, mozno s tym ten clovek problem nema.

Na zaciatku si skopirovala synonyma... maju sice rovnake "vysvetlenie" ale obsah a pouzitie tych slov je uplne iny.. trdlo odjakziva pouzivaju dokonca aj v rozpravkach, mamy na deti (myslim ze napr. polepetko to mal v ... ked mu mama povedala, ze je trdlo, alebo hlava pomotana... atd...)... rovnako zalezi na tone hlasu a situacii... cize ak sa chces rozculovat, nech sa paci.. ale nemas podla mna nad cim.
Dokonca mozes najst aj vysvetlenie na wiki:
slangové označení člověka, který svou nešikovností neúmyslně provede nějakou nepříliš závažnou, někdy přímo roztomilou hloupost - cize ziadna nadavka :D

karolinakr
2. feb 2024

ano, roztomilá hlúposť - takto som vnímala doteraz trdlo ja, uteka, zabudne si čiapku, pribuchne dvere pred nosom a pod..

anna777115
2. feb 2024

@lalu_sk111 Napísala som "vymletá", čo v mojom chápaní značí pomýlená. Autorka, má naozaj pomýlené chápanie urážky a zrejme aj ty...

natall113
2. feb 2024

@anna777115 to je síce pekné ale niekomu to môže byť nepríjemne a druhý by to mal rešpektovať. Keď dcéra začala sedieť svokra ju začala volať knedľa no bolo mi to nepríjemne, keď začala chodiť začala ju volať šmotka, šmotina. Tento výraz používa aj na cikanie takže jej veta bežné znela "šmotina babka sa ide vyšmochtať a príde" no pre mňa je toto úplne no ho a nieje to slušne a tak isto beriem aj trdlo. Načo je to dobré? Upozorňovať na to že niečo je zlé. Proste mne lepšie znie, zabudol si si šál vrátime sa ako no ty si trdlo

mariaa79
2. feb 2024

Netreba všetko brať osobne a hneď za tým vidieť niečo zlé.

anna777115
2. feb 2024

@natall113 No vidíš, to je presne ten ich zaužívaný spôsobom vyjadrovania. Pre teba,je to urážlivé, lebo v tvojom okolí sa to nepouživalo, ale pre nich je to normálne svojské, ktoré niekedy, prechádza z pokolenia na pokolenie.Urcite, tým babka svojej vnučke nechcela nijako slovne ublížiť, ani ju uraziť, ale vravela to automaticky, ako bola naučená, zo svojho prostredia. Ako čítam, tieto diskusie, niektoré maminky, berú urážlivé a dehonestujúce pre svoje pokladiky, aj pomenovanie "decko", čo je úplne normálne pejorativne pomenovanie dieťaťa.

natall113
2. feb 2024

@anna777115 môže byť ale tak napríklad aj muž to neznáša pamätá si ako jeho volala šmotino a hanbil sa za to
A vidíš toto je ten uhol pohľadu u nás sa decko používa len keď je zle a nie bežné

anna777115
2. feb 2024

@natall113 To, sú zaužívané slová ktoré pochádzajú z daného regiónu, alebo nárečia, alebo sa tradujú v tej dannej rodine. Pre, niekoho to môže budiť takýto zlý dojem, ale v skutočnosti to vôbec tak nie je myslené.

zuzinka888
2. feb 2024

@lol2219 sebazhadzujuce slova su- boze ja som hluba, ja som nemozna, sprosta atd. A vyssie uvedene bol len priklad. Ale chapem, ze osoba ktora to pouziva v tom problem nevidi lebo je to jej norma. Ake to neznamena ze to je nevhodne. Ved staci povedat- joj,som zabudla, tak toto mi nevyslo ako som chcela.... A este jeden znak maju spolocní- tí co tieto vyrazy pouzivaju a to, je ten, ze ked sa niekto proti tomu ohradi, namiesto toho aby sa ospravedlnili ci uznsli ze prestrelili je ten,ze sa znazia " zhodit" a oznacit za citlivku tu osobu. Ale to je tzv" diagnoza" zlahcovanie svojich skutkov,reci ci bagatelizovanie.

tamtamka26
2. feb 2024

mne napr. vadilo, keď svokra hovorila mojej malej opička, alebo keď som bola tehotná, že porodím slona (lebo veľké brucho) atď.. lebo teda nevidela som na tom nič vtipné. a keby povie častejšie môjmu dieťaťu trdlo, tak by som už zareagovala nejakým komentárom (nie vynadaním).
môjho syna zase iná rodina zo Šmolka prešla na šmolo.... tiež to bolo divné, ale nejako mi to nevadilo...

anna777115
2. feb 2024

@zuzinka888 Lenže, keď daný človek výraz ktorý teba rozcitlivel nepovažuje za urážajúci a nemienil, ťa týmto spôsobom nijako uraziť, ani ťa nijako dehonestovat , tak asi nebude vidieť zmysel v tom aby sa ti ospravedlnil. Je rozdiel, keď niekto, ťa chce vedome uraziť a ponížiť a potom, keď sa ty sama urážaš, aj na tom čo v konečnom dôsledku nebolo myslené ako urážka.

annm81
2. feb 2024

Ako tak čítam diskusiu, príde mi, že ako vo všetkom, ľudia nemajú zdravú mieru. Kedysi mali ľudia pocit, že svojmu dieťaťu/manželke/menšine/podriadenému môžu povedať čokoľvek. Dnes sa zasa urážajú za každú blbosť - ešte aj keď v tom absentuje akýkoľvek zlý úmysel a akákoľvek ujma. A vrcholom sú ľudia, čo tieto dva prístupy skombinujú. Ako jedna moja známa, ktorá na svoje dieťatko nedá dopustiť a je jedno, čo decko nastvára. Kritika je neprípustná, lebo decko je predsa osobnosť a nemôžeme mu ničiť sebavedomie (a že toho sebavedomia má za troch...). Na druhú stranu bežne dieťaťu povie veci štýlu "nechytaj to, ktovie aký hnusný špinavý cigán to držal".

gaborka28
2. feb 2024

Úprimne - keď malo moje prvé dieťa 2-3 roky, vadilo mi všeličo a mala som rôzne predstavy o tom, ako to bude urcite fungovat pocas vychovy. Ale veľa z nich časom prešlo, chvalabohu a ten život je odvtedy akýsi jednoduchsi 🙈 asi tak by som to zhrnula - že zvláštnejšie než oslovenie trdlo mi príde posudzovať, aké sú ženy, ktoré robia niečo inak, ako máme my. Tebe sa to oslovenie nepáči, ja ti v podstate aj rozumiem. určite je teda na mieste ozvať sa, keď sa to bude týkať tvojho dieťaťa. Ale mala by si aj ty chápať, že nie každý to vníma tak dehonestujúco ako ty. Ja som napríklad alergická na slovo zlatko, pretože ho z určitých dôvodov neberiem v tom milom kontexte ako väčšina, príde mi to ako falošnosť skrytá za milé slovo. Ale viem, že to takto iní nemajú a naozaj mi nestojí za to míňať energiu na to, aby som to niekomu zakazovala, keď tak osloví moje dieťa. Proste fakt nemam potrebu analyzovať všetko. Ak to tebe prekaza naozaj až tak veľmi, treba si to vykomunikovať. mne osobne napríklad viac prekaza, ak niekto deti nahovára, aby mi nieco nepovedali alebo prenasa na ne svoju dospelacku frustráciu. Popri tom je oslovenie trdlo, zvlášť ak to dieťa nevnima zle alebo ako tvoj synovec tomu vobec nerozumie, uplna maličkosť. Samozrejme, ak by to dieťa urážalo alebo by to bolo používané v kontexte urážky, rozhodne by som to riesila.

Ako trdielko mladšieho syna sem tam oslovujem aj ja (oslavovala som tak občas aj starsieho, ale to už je teraz riadny teenager, už aj pusu na rozlúčku dava, len keď sme dostatočne ďaleko od školy 🤭 a ja to respektujem). Mensiemu tak hovorím väčšinou, keď sa “jasime” a on sa pokúša nejako ma okabatit, aby som ho napr začala steklit. Smeje sa pri tom tak, že sa nevie nadýchnuť a absolútne to nevnima ako ponizovanie. U nás to taký význam ako u teba proste nemá. Alebo teda doteraz som sa nad tým nikdy takto nemala potrebu zamýšľať, u nás je to mile oslovenie, spojené s nejakou zabavou a tak to vnímajú aj moje deti. Chvalabohu.

zuzinka888
2. feb 2024

@anna777115 ja len tvrdim, ze nie je ok pouzivat zebazhadzujuce slovicka ani tie co zhadzuju ineho. Z celej situacie je vytrhnuty iba kusok. Ale ak chce autorka vediet ci babka toto slovo berie ako normalne tak ho moze pouzit v rozhovore so svorkou. Nieviem ale mam takeho tusaka,ze sa urazi, mozno jej to nepovie do oci ale ju pekne poohovara po susedoch aku drzanu nevestu ma a co si to dovoluje. 🙈

christie11
2. feb 2024

My sa s mužom roky navzájom s láskou oslovujeme trdlo/trdloš.
Ja svoje dve dievcata volam "vy dve kofy". Moja svokra to povazuje za hanlive. U nas v rodine to vobec nema pejorativny vyraz. Svokru respektujem, pred nou deti tak nevolam. Ona zas nepouziva prehnane zdrobneniny, pretoze vie, ze mi to prekaza.

rorino
2. feb 2024

Trdlo je trdlo,a najlepšie by bolo opýtať sa svokry prečo mu tak občas povie,možno je za tým nejaká úsmevná príhoda.

ava11
2. feb 2024

Mne dedko hovorieval “ty ťululum” keď som urobila ako dieťa nejakú hovadinu. A hovoril mi to s úsmevom a láskou. Čo by som dala za to, keby mi to ešte aspoň raz mohol povedať. Nejdem si veru googliť slovník, čo to slovo vlastne má označovať, asi tiež hlupák 😂

kengurica
2. feb 2024

@sense no medzi uvedenými "synonymá mi" je KUBO - a teda môjho synáčka tak niekedy oslovujeme, keďže sa volá Jakub..... A to mi nikdy neprišlo nejako hanlivé. Náhodou, "trdlo" by som rozhodne tiež nedala na rovnaký level ako "hlupák".

anna777115
2. feb 2024

Moja starká, ktorá mi bola, ako druhá mama a ktorú som ľúbila najviac na svete mi vravievala takéto hlášky:"vyzeráš, ako divá Bára"(nebola som učesaná), "si, ako hlista"(ako dieťa som bola veľmi chudá)"čo beháš ako Eva po raji(keď som bola holá a nechcela som sa obliecť) Ďalšie pomenovania boli, pochábeľ, nemorušniķ, neznajboh, papľuha, zleza...Mohla, by som písať veľmi dlho.Pochadzam, zo stredného Slovenska a takéto irečite slová máme a nikto za tým nevidí nič zlé...

annm81
2. feb 2024

Autorka, našla som OZ pomáhajúce chorým deťom s názvom Trdielko a rovnomenný školský časopis. Myslíš, že tým chceli povedať, že choré deti a žiakov ZŠ považujú za hlupáčikov? Jednoducho si význam slova pochopila zle.

natall113
2. feb 2024

@annm81 nemyslím že autorka pochopila zle význam slova. Pre niekoho je to slovo hanlivé pre iného nie to je celé. Myslím že je na mieste pochopiť ak sa niekomu také oslovenie nepáči a viac ho nepoužívať.