icon

Je normálne, že svokra volá vnúča trdlo?

2. feb 2024

Je podla vas normalne, ze svokra vola svoje 10 rocne vnuca trdlo? Co by ste jej povedali, ked ani otec dietata (svagor) na to nereaguje? Nezastali by ste sa dietata? Minule sme boli u svokry na navsteve, a mala tam svoje 10 rocne vnuca. A asi 2 krat za dve hodiny, mu povedala, ty trdlo. Nikto na to nereagoval, nic jej nepovedal. Ale ved trdlo znamena, hlupak. Ten chlapcek sa normalne hral, nikomu nic zle nerobil. My s manzelom mame 3 rocne dieta, a tak rozmyslam, ked raz tak nazve nase dieta, asi sa neovladnem a vynadam jej, ze ona je trdlo.

Strana
z5
annm81
2. feb 2024

@natall113 To je tá precitlivelosť - vydupávať si zákaz slov, v ktorých v podstate nik nevidí problém, lebo ja som sa rozhodla, že mňa osobne nejaké inak nevinné slovo uráža. A to už ani nespomínam, že sa to netýka autorky, ale tretej osoby, s ktorou ona nič nemá.

natall113
2. feb 2024

@annm81 precitlivenosť je to že nejaké slovo považujem za hanlivé tak nechcem aby tak oslovovali moje dieťa?
Takže napríklad dajme tomu že ja považujem slovo hlúpy za bežné tak budem tak oslovovať ľudí a tvrdiť že sú precitliveny

annm81
2. feb 2024

@natall113 Nie, precitlivenosť je urážať sa na slová, ktoré hanlivé nie sú. Podľa tvojho názoru si teda môžme každý prisúdil každému slovu vlastný význam... a potom zabudnime na to, že jazyk slúži ako hlavný komunikačný prostriedok.

natall113
2. feb 2024

@annm81 nie toto môj názor nieje. Trdlo nieje vôbec milé slovo tak isto ako napr tupelo je od slova tupý a ak ti to príde okej tak fajn ale je fér keď to niekomu vadí prestať

annm81
2. feb 2024

@natall113 Ako vidíš v tejto diskusii, ľudia ho za hanlivé nepovažujú. To, že ste sa tak rozhodli ty a autorka je len váš výklad, ktorý vôbec nezodpovedá tomu, ako je slovo v spoločnosti chápané.

natall113
2. feb 2024

@annm81 ja a autorka? Našlo sa tu viac takých ľudí tak nehovor zase si vetra.

annm81
2. feb 2024

@natall113 Takže sa vás tu našlo o niečo málo viac ako dve. Gratulujem, môžete si založiť klub vzťahovačných a utvrdzovať sa v tom, že akákoľvek kritika, láskavé pošťuchnutie, irónia a všetky ďalšie neškodné podoby neškodných slov sú urážkami, s čím treba niečo robiť.

natall113
2. feb 2024

@annm81 wau 🙂 dúfam že máš zo seba lepší pocit zjavne si osoba typu len ja a nikto iný gratulujem

rorino
2. feb 2024

On jej nerozumel a mal na to zareagovať?Ako ?Normálne by ma to zaujimalo.

janababana
2. feb 2024

Ja len, ak budes takto uzkostlivo pristupovat aj ku svojmu dietatu, tak sa mu v dnesnej spolocnosti bude tazsie zit, ak bude cakat vzdy “kosher” pristup od kazdeho. Trosku zvolni, pre tvoju svokru je to normalne slovo a nemysli tym, ze je dotycny hlupak (predpokladm). U nas je tiez toto slovo pouzivane pre male deti, ze su trdielka - a ak to slovo opakuju, tak si cvicia vyslovnost pismenka R (to len tak na odlahcenie). Ale pokial ti to vadi, isto sa jej ozvi, ked tak povie tvojmu dietatu, mozno sa to starka odnauci 🍀☺️🌸

annm81
2. feb 2024

@natall113 Úprimne, neviem ako mám vziať takúto kritiku od niekoho, kto v diskusii obhajuje názor, že každý si má prepísať slovník do podoby, ktorú si samovoľne stanovil on sám...

nairia
2. feb 2024

@autorka ja trdlo tiez mam spojene skor s negativnym vyznamom- to uz je ako dilino, debilko, hlupak a tiez si ho neviem predstavit pouzit v spojeni s laskyplnym oslovenim 😅 ked by niekto takto oslovil moje dieta, urcite by som povedala, ze sa mi take oslovenie nepaci a bola by som rada, ak by tak moje dieta nevolali.

natall113
2. feb 2024

@annm81 ach strašné si namýšlaš...napísala som toto niekde???

koniarova
2. feb 2024

Práve mi odpálilo dekel. 😂😂😂

laurika999
2. feb 2024

Nebuď taká preemotivovaná.

maja22
2. feb 2024

Pani ucitelky v skolke a skole traste sa, tato mamicka si len tak hocico nenecha 😃😃😃🙈 @autorka nadych, vydych, zivot je kruty, treba sa nan pripravit a nebrat si vsetko prilis k srdcu, lebo fakt sa stavaju aj horsie veci ako je oslovenie trdlo... Ale trapi ta to, tak pre pokoj v dusi popros svokru, nech vymysli laskavejsie oslovenie, lebo toto ti robi starosti 😉 Prip. si pre nu priprav nejake alternativy, nech si vyberie.

jarmilaj
2. feb 2024

Vzťah s vnúčaťom človek nepochopí, kým sa nestane starým rodičom. Môj vnúčik je anjelik, srdiečko, zajko, chrústik, ovečka, hovňúšik, capko, vajíčko, pavúčik, zasranček/ciko, pomáhajko/lajdáčik, kukučka, havko... Má aj druhú babku, a tam to asi funguje rovnako, lebo keď sa mi čosi minule nepodarilo, vytiahol novinku: babička, ty si ale trdielko pokakuškané😉 Nevestičky, berte to od nás s nadhľadom, prosím

misana84
2. feb 2024

A práve taký rodič ako je autorka, ktorej dieťa je jej naj poklad a cely svet a je na dieťa hakliva…je najväčší problém dnešného školstva… smiem sa opýtať ako budete reagovať na kritiku na vaše dieťa od učiteľa?

jamabe
2. feb 2024

@ava11 jeeej ☺️ ja svoju dcéru niekedy volam tululum 🥰 z lasky, samozrejme

nominativ
2. feb 2024

Už rodička v tomto príspevku je generácia, čo sa "rúca" zo všetkého. Generácia, čo keď nemá problém, tak si ho vymyslí. Naše deti a deti takýchto rodičov budú sedieť u psychológov, terapeutov, koučov a riešiť, že keď mali tri roky, tak dedko im povedal "trdlo" a oni teraz nemôžu viest normálny život, majú záchvaty úzkosti, nemôžu pracovať a mať vzťahy.

Život nie je med, pre žiadneho živočícha na zemi a my sme sa začali tváriť, že cieľom bytia je mať medový život. A tie pády na hubu budú bolieť.

lelelienka
2. feb 2024

Neprezivaj to tak 😂 Trdlo u nas neznamena hlupak, ale laskave az vtipne napomenutie, ked nieco dieta domota, alebo proste tak trochu nieco nevyjde.

lusyyy36
2. feb 2024

@galganka presnw tieto Sven používam aj ja. Trdlo makove a hlava dubova 😁 a vôbec to nieje ako nadavka, práveže to používam keď sa stand niečo, na čom sa zasmejeme

lalu_sk111
2. feb 2024

@anna777115 mas pomylene vyjadrovanie..do hlavy ti nikto nevidi co ako myslis tak je vhodne sa slusne vyjadrit

lalu_sk111
2. feb 2024

@annm81 myslim, ze zeny komentujuce na modrom konovi netvoria dobry priklad populacnej vzorky nakolko tu je velka tendencia druhych urazat. Argument, ze vacsina zien v tejto diskusii ma ,,nejaky,, nazor nie je uplne relevantna ani nepredstavuje odraz nejakej vacsiny 🙂

lalu_sk111
2. feb 2024

@nominativna nazyvat deti trdlom ich nepripravi na zivot. Maximalne tak urobi z deti ludi, ktori budu drbat do ostatnych za ich ,,precitlivelost,, a nakladat im lebo bolo nakladane aj im v detstve..je rozdiel niekoho laskyplne pocasovat, ze ,,ty si trdlo,, ako to povedat hanlivo a sarkasticky. S velkou pravdepodobnostou to babka v prispevku laskavo nemyslela inak by to dotycna nepisala

annm81
2. feb 2024

@lalu_sk111 Iste. Preto som tu menovala konkrétne prípady, kedy si niekto dal dané slovo rovno do názvu (OZ pomáhajuce chorým deťom, detský časopis) a preto tu tiež padli aj konkrétne definície slova napr. z wikipedie.

A už vôbec netuším na základe čoho si prišla k názoru, že z veľkou pravdepodobnosťou to babka povedala neláskavo... autorka ani raz nemenovala konkretnu situáciu ani tón hlasu, naopak dookola hovorila o tom, že slovo trdlo má úplne totožný význam a odtieň ako hlupák.

koniarova
2. feb 2024

@lalu_sk111 ty si teda riadne trdlo. 🤦

anna777115
2. feb 2024
nominativ
2. feb 2024

@lalu_sk111 ja si to celé rada pozriem. Budem len šťastná, ak nám rastie generácia superschopných jedincov vďaka láskyplnej mäkkulinkej výchove a budem rada, že bude na svete lepšie. Budú tu žiť aj moje deti.

mandarinka555
2. feb 2024

Tvoje dieťa keď pôjde do škôlky, tak asi zošedivieš...Až tam sa doučí také nadávky, že to hádam ani nerozdýchaš...

Strana
z5