icon

Je povinné stretnutie so svatkovcami pred svadbou?

2. jan 2024

Je povinnosťou pred svadbou stretnutie so svatkovcami?
Čas beží, rodinné, zdravotné problémy a hlavne diaľka je najväčší nepriateľ,obávam sa,že to nestihneme.
Nebude blbé, keď sa prvý krát stretneme v deň svadby našich detí však?

Strana
z2
gabrm
3. jan 2024

Samozrejme že nie. Nie je povinnosť ich vidieť nikdy v živote. A možno,teda verím tomu,že sa možno aj oni potešia. Teda ja ako svokor by som určite po takej neveste netúžil. 😅

lukbe
3. jan 2024

My sme sa stretli raz, práve preto, aby sme riešili nejaké organizačné veci. Mladí si to chceli zaplatiť, ale ja som chcela pol na pol. Zaplatili sme polku, už nepamätám, či druhú polku svatovci, či mladí.

linkapaulinka
3. jan 2024

Nasi sa nevideli,nestretli a ani to neriesili . Videli sa na svadbe

petkazamborska
3. jan 2024

my sme to riesili podla poctu ludi nakolko svokra je skupa jak svina :D

lunademonica
3. jan 2024

Aspon sa nepohadate :P

nafka0483
3. jan 2024

My sme po zasnubeni pozvali rodicov a surodencov na veceru aby sa zoznamili. Zdalo sa nam zvlastne aby sa na svadbe stretli ako "cudzi".

margaretka_
3. jan 2024

Nasi sa tiez videli az na svadbe.

vlucifuk
3. jan 2024

Moji rodičia sa so svokrou a ďalšou mužovou rodinou videli prvý raz priamo na svadbe. Svokra je zo zahraničia, my s mužom sme boli inde v zahraničí, tak sme to nehrotili. Iné by to bolo, kebyže sme aspoň všetci na Slovensku, to by sme možno jedno stretko dali. Ja sama som svokru pred svadbou videla asi trikrát a pohoda.

euka210
3. jan 2024

Nasi sa stretli na zasnubach pol roka pred svadbou. Ked to nejde...vsetko sa da prezit

samathi
3. jan 2024

@autor nasi a svokrovci sa videli 1.x v den svadby a myslim, ze to bolo v poriadku. Hlavne nie je zaruka ze si so svatkovcami povahovo sadnete. Na spolocnej veceri (ak si nesadnete) to bude blbe. Ale na svadbe sa budu riešiť ine veci a ak budete chciet prehodit par slov, tak ok a ak nie, tak sa skratka budete sustredit na svadobny program a nik to nebude brat zle 😉

kamatopo
3. jan 2024

Stretávať sa s niekým je vec povahy. Ak si spoločenská a máš záujem vznikne rodinný vzťah ( spoločne dovolenky, výlety, rodinné akcie.... Ak to berie človek len ako povinnosť bude to aj tak vypadať... narodeniny, krstiny a ine veci povinné,ale to je tak všetko. No niekedy ako v tvojom prípade zdravotný stav neovplyvnis to musia pochopiť aj svatkovci. A môžu keď tak prísť oni k vám. Svadbu sme si platili nakomplet sami. Ale bola som aj na takej čo jedna strana mala svoje a druha zas svoje( zákusky, slané,vody a alkohol)🤦. Len podávané jedlo bolo rovnaké. U mňa dosť blbé až trápne, ale keď to tak chceli my sme sa prispôsobili.

babybubik
3. jan 2024

Môj názor je, že stretnutie by ste mali zorganizovať. Je to slušnosť. Mňa by teda zaujímalo aký rodičia vychovávali môjho zaťa, prípadne nevestu. Každého ovplyvňuje prostredie v ktorom vyrastal a aj rodičia. Ty to berieš zo svojho pohľadu, z pohľadu rodiča je to iné. Keby som bola predstavená na svadbe, na svadbe je predsa program, zábava a nie je priestor na nejaké zoznamovanie sa so svatovcami. Nezabúdaj, že aj keď sú to pre teba cudzí ľudia, raz keď budete mať deti možno budeš potrebovať ich pomoc. A ak sa im niečo stane, budete musieť riešiť nejakú pomoc pre nich. Oni budú prirodzene volať svoje dieťa, ak ochorejú, alebo jeden z nich zomrie a druhý ostane sám. Ak tam nie je závažný problém, alkoholizmus, násilie nie je dôvod ich brať ako cudzích. V svojom okolí vidím, že vozia cez prázdniny deti aj 400 km k rodičom, inak by prázdniny nezvládli.

tamta
3. jan 2024

Tak moji svokrovci neprišli ani na svadbu, prvé zoznámenie s mojou rodinou prebehlo asi 2 roky po svadbe 😃

bubinkaaa
3. jan 2024

Nájdi (te) si čas na stretnutie ešte pred svadbou....možno Ti to otvorí viac oči alebo jemu....stretnutie z očí do očí viac napovie

vlasticka185
3. jan 2024

Všetko je o charaktere ľudí , ale hlavné slovo má vždy mladý pár , ostatný sa už potom iba prispôsobia ,ak si mladí želajú , aby sa ich rodiny navzájom spoznali ešte pred svadbou , tak to zorganizujú , buď oni , alebo rodiny navzájom .
u nás v rodine sa minimálne po 1x stretli svatovci pri zásnubách a potom pred svadbou ešte , koli dojednavaniu svadby … samozrejme mladí boli tiež zúčastnený , keďže mali hlavné slovo a hlavná téma a slovo patrila im , u nás nikdy nešlo o svadbu s 2 svedkami , čiže stretnutie sme pokladali za potrebné a dôležité
naša rodina je spoločenská , čiže celé rodiny sme mali a aj mame dobre vzťahy so svatovcami , neberieme sa úplne za cudzích , keďže mladí spojili naše rodiny v jedno a vnúčatá ich spájajú už navždy rovnako sú starými rodičmi a rodičom vydatej dcéry či ženatého syna budú po celý ich život , na každom zo svatovcoch je, či aj nevestu či zaťa príjmu “za svojho” či sa to už niekomu páči alebo nie , pri tomto platí , že rodinu si nevyberieš, keďže si ju vyberá tvoje pokolenie 😉😊, preto sú vzťahy medzi svatovcami také aké sú , no popravde ja by som určite nechcela poznať mojich budúcich svatovcov len z úst mojich synov či nevesty 😉, poznám plno super vzťahov medzi svatovcami a som rada za svatovcov mojej mamky , zažili sme plno pekných situácii a mám plno pekných spomienok , ako zo zásnub , svadieb či iných stretnutí svatovcov mojich súrodencov , osobne ešte niesom svatka a nemám ešte svatovcov , ale sa raz na nich teším 😊

matkahelka
4. jan 2024

V koncinach, kde zijem, je beznym standardom, ze sa rodicia z oboch stran cele roky stretavaju pri oslavach vnucat, na vianoce, na roznych vyrociach. cize za mna konstatovanie, ze svatovci su cudzi ludia je prinajmensom nepochopitelne.
Ked som sa vydavala, moji rodicia uz nezili, zila len starka, ta sa uplne prirodzene chcela zoznamit s mojimi buducimi svokrovcami este pred svadbou. A rovnako aj oni s nou. A po svadbe, par rokov, ked este zila sa u nas normalne bezne stretavali - dcerine krstiny, oslavy, vianoce. Moji svokrovci okrem mna maju dalsie 2 nevesty a s ich rodicmi sa normalne cele roky od svadieb svojich synov stretavaju par x rocne skrz spolocne vnucata, oslavy vyroci. maju velmi dobre vztahy. a rovnako to funguje aj v mojom okoli, u susedov, priatelov. A verim, ze to rovnako bude fungovat, aj ked sa moje dcery raz (dufam!) vydaju.

any_soj
4. jan 2024

@babybubik
@bubinkaaa ja len že autorka je svokra, nie nevesta, a zdravotne na tom nie je dobre.

inaemre
4. jan 2024

Vobec to nebude blbe. Vy nieste rodina. Nasi rodicia sa stretli az na svadbe (ziju 1.400 km od seba). A aj tak nehovoria spolocnou recou (myslim to naozaj, nie obrazne) 🤣
Aj ked nerozuneli by si ani keby vedeli spolocny jazyk 🙈

semtexka1
4. jan 2024

Urobte tak, ako sa to dá, pokiaľ to kvôli komplikáciám nevychádza pred svadbou, tak až na svadbe. Hostinu a koláče, alkohol platili rodičia na polovicu. Také veci ako ubytovanie, každý za svoju stranu. Mali sme približne rovnaký počet hostí z oboch strán, ak by bol nejaký výrazný rozdiel, asi by platili podľa toho. Kameramana, DJ, šaty kaderník sme platili my mladí priebežne sami...

nyphadora
4. jan 2024

Naši rodičia sa stretli prvykrat deň pred svadbou na spoločnej večery. A potom až na svadbe, teraz sa vidia tak raz ročne na dcerinej oslave.

lacibo
4. jan 2024

@mirage presne..ja si neviem predstavit nezblizit sa aspoň trochu s rodicmi mojho zaťa..a tiez svokrovcami mojej dcery..ved svokra je pre nu ako druha mama a ked vidim ze si rozumeju, som stastna..my si vsetci v rodine velmi rozumieme spolu..obidve rodiny mame este mensie dieta, tak sa mladi dohodli a my rodicia sme suhlasili, ze aj na Vianoce sme boli spolu, aby boli kazdy so svojou rodinou..bolo nas 12 pri stole😊

janarochester
4. jan 2024

My sme zoznámili našich rodičov asi tri týždne po svadbe(bola to svadba o dvoch svedkoch)...obe strany to zobrali úplne v pohode,teraz majú dobrú vzťah, stretávajú sa pravidelne a aj si navzájom volávajú...je to individuálne....netráp sa,robíš ako najlepšie vieš a môžeš a pokiaľ to niekto nepochopí,nie je to tvoja starosť.

dankaa74
4. jan 2024

Keďže som vydatá 30 rokov a so svokrovcami mám dobrý vzťah tvrdenie že svatovci navzájom sú cudzí ľudia je pre mňa nepochopiteľné....o to viac toto vyjadrenie o svokrovcoch....svokra je matka môjho manžela a som vďačná že ho vychovala presne tak ako som si predstavovala manžela....ale to je môj vzťah.....teraz iná situácia....som dvojnásobná svokra...so svatovcami máme tzv.korektný vzťah....keďže si vážim matky mojich vnúčat a manželky mojich synov je úplnou samozrejmosťou že si vážim aj ich rodičov....a preto si myslím že vzájomné stretnutia napr.na oslavách vnúčat sú vhodné, deti sa tešia keď sa zídu babky a dedkovia....takže stretnutia pred svadbou sú nutné....je to začiatok...treba si dať pozor, aby sa to hneď na začiatku nepokazilo a hlavne si každý musí uvedomiť že dáva príklad svojím deťom a že raz bude aj on svatkou.....svatom.....svokrou....svokrom.

babybubik
5. jan 2024

@any_soj beriem späť, neuvedomila som si že to píše budúca svokra. Je zrejmé, že má zdravotné dôvody a na cestu sa necíti, ani na stretnutie s pre ňu cudzími ľuďmi. Neviem či je diagnóza taká vážna, že sa už dopredu vzdala účasti na ďalšom živote svojho dieťaťa. Poznám ľudí, ktorý mali vážne diagnózy a napriek tomu hľadali a väčšinou aj našli spôsob ako byť súčasťou tých, ktorých majú radi. Dokonca by som povedala, že to ich držalo pri živote. Je na autorke posúdiť, na čo sa cíti, ale aj čomu dáva prioritu. Ja by som ešte zvážila, ísť teda na svadbu o deň dva skôr a stretnúť sa so svatovcami.
Pre rodičov je svadba vystúpenie z komfortnej zóny a je to aj prvá akcia, ktorú spoluorganizujú s deťmi 🙂 Tak ako v bežnom živote vystupujeme z komfortnej zóny (nová práca, teambuilding) funguje spoločenská konverzácia. A tu je výhoda, že tam sú deti, ktoré nás poznajú a keď nám dochádzajú slová nás zachránia 🙂 Pamätám si na stretnutie našich a budúcich svokrovcov. Jedny z mesta, druhý z dediny. Pozerali na seba, ale keďže sme vopred vedeli, že tam iskra nepreskočí, vedeli sme že to budeme zachraňovať my 🙂 Tak sme rozprávali ja a môj budúci muž, prezradili sme ako sme sa zoznámili (verzia pre rodičov 🙂), rozprávali ako sme vyrastali, kam sme chodili cez prázdniny, skrátka veselé aj trápne historky a popritom akoby sa zoznámili, len cez prostredníka. Nervozita opadla a potom sa už chytili, po prvom pohári vínka otcovia zaspomínali na vojnu a ... veď to poznáte. Svadbu zvládli 🙂

senta_sofia
7. jan 2024

V dnesnej dobe je to jedno, volakedy sa bratrickovalo, lebo snubenci boli nanajvys z vedlajsej dediny.

Strana
z2