icon

Je prvorodené dieťa v rodine uprednostňované?

9. feb 2025

Zaujimalo by ma ci u vas v rodine uprednostnuje niekto viac prvorodene dieta … ja mam pocit ze u nas v rodine teda v rodine z muzivej strany boli vsetci len hotovy z jeho brata syna o nasho krory je mlqdsi nieje taky zaujem

petamich
9. feb 2025

U nas to tak nie je

pe_mi
9. feb 2025

V niektorých rodinách to tak majú babky,dedkovia.ze to prvorodené vnúča je prvorodené

madeincssr
9. feb 2025

Nie je ten prvorodeny niekde daleko a s tou rodinou je len obcas?

autor
9. feb 2025

@madeincssr Nie, je rovnako blizko ako my

autor
9. feb 2025

@pe_mi nepochopim to zmyslanie, ako ja ich nepotrebujem k zivotu ale je mi to obcas luto ze jeden ma viac pozornosti ako druhy

bolarazjedna
9. feb 2025

Sú rodiny, kde to tak funguje. Ziaľ. V normálnej rodine deti maju radi rovnako, teda nerobia veľké rozdiely a každého majú radi za tu svoju jedinečnú osobnosť. Ja poznám opačný prípad, kde mladší syn, ktorý robí manualnu prácu je zlate dieťa rodičov, ten starší je podradný v očiach rodičov, lebo vyštudoval vš a nepracuje manualne. A celý život mu to dávajú pocítiť.

dzulli1980
9. feb 2025

Tak na jednej strane napíšeš, že ich nepotrebuješ k životu, na druhej strane, že Ti je to ľúto ... tak sa rozhodni ... moja dcéra sa narodila v čase, keď môj otec zomieral na rakovinu ... žiadne kytice, gratulácie, ovácie neboli, v podstate sa nikto netešil, nikto neoslavoval príchod nového člena rodiny ... svokra nejavila žiadny záujem, čiže som zostala s mužom, dcérou sama ... neriešim, nesúdim, pozerám sa dopredu ... v živote sú situácie, kedy toto, čo riešiš, je absolútne malicherné, nepodstatné atď.

lucia13022023
9. feb 2025

U nás to tak našťastie nie je.

simona20201309
9. feb 2025

Nie. U nás je to najmladšie 😅

anna_anicka83
9. feb 2025

Boli hotoví, znamená, keď sa narodil ten prvý? Či ho aj teraz uprednostňujú? Lebo za mňa je samozrejmé, že to prvé dieťa v rodine si utrhne najviac pozornosti, aj všetky miľníky sú najviac prežívané😉Ďalšie deti sú samozrejme radosť, ale už sa to tak neprežíva. Ale zas viem, že aj to moje deviate v rodine je ľúbené, aj keď je jasné, že už nie je okolo neho také haló, ako okolo toho prvého. No, a áno, niekde sú tí starí rodičia na niektoré vnúčatá naladené viac ako na iné, ale zas keď tam vyslovene nie je nezáujem alebo nejaké nevhodné správanie, tak by som to neriešila. Ja som vnímala, že moja starká tak nejak viac lipla na mojej sestre, ale ja som ju aj tak mala rada, lebo ku mne sa vždy správala pekne. Volala nás k sebe vždy všetkých, gratulovať chodila všetkým, zaujímala sa.

jamimo
9. feb 2025

u môjho muža prvorodený brat naj syn, v mojej rodine najmladší syn miláčik 🤷‍♀️ Neznášam tieto rozdiely v rodinách. Ináč máloktorá matka a otec to priznajú 🤨

maryetta
9. feb 2025

Nemyslim si.
Ani ja ako najmladsia zo surodencov som to nevnimala ani nevnimam.
A rovnako ani ako matka 4 deti toto absolutne. Mozno kym bol sam 😂 prve dieta. Prvy vnuk. Ale teraz istotne nie.

deti95060810
9. feb 2025

svokrovci tak mali ... ale mne to bolo v podstate jedno.

terezkaarthuramax
10. feb 2025

Bolo to tak len v minulosti a malo to svoj účel a dôvod. V dnesnej dobe to nie je správne. Kazdy je jedinecny a v negatívnom zmysle nie je dobte porovnavat ho s druhým. Napriklad "matus peto krajšie kresli ako ty" to toho cloveka len zdeptame a zvlast ak sa jedna o deti

maury
10. feb 2025

V našej rodine to tak kedysi bolo. Hlavne otec z otcovej strany proste vyvolený syn. On mal troch synov a absolútne nevedel, čo je to dcéra. A vždy preferoval synov teda vnukov z rodiny. A o takýchto rodinách som počula niekoľko. A sú rodiny, kde to bolo úplne jedno. Neviem ako je to teraz.

mk1111111111
10. feb 2025

Smutne je to, ze to v niektorych rodinach funguje aj priamo vo vztahoch rodic dieta. Chlap chcel syna a dcera je nic, pripadne prvorodeny na piedestaly, alebo najmladsi je milacik, tak sa necuduj, ze je to aj u niektorych starych rodicov.

liv1
10. feb 2025

Podla mna to nezalezi na veku ci prvorodeny ci mladsi. Podla mna to zalezi od povahy. Uz ked su tie deti dospele, tiez maju nejaku povahu, charakter, sposoby, sposob komunikacie, jeden pomaha, druhy menej, proste bez ohladu na to ci bx to niekto priznal ci nie, aj u vlastnych deti ti je niektora povaha blizsia. Rodic by si to mal ale uvedomit a hoci mu je povaha jedneho z nich blizsia, nemal by to druhe ochudobnovat o svoju pozornost a vsetko ostatne. V detstve. Ale tak poviem. Medzi ludmi su naozaj velke rozdiely, myslim ze tak ako je niekto oblubenejsi v kolektive, tak moze byt v rodine 🤷‍♀️.

mamina7070
10. feb 2025

skor zalezi od inych veci ci je to dieta od oblubeneho dietata

kris_tin257
10. feb 2025

U nás sa všetko točí okolo prvorodeného ale kvôli tomu že je to veľmi náročné dieťa, vyžaduje veľa pozornosti a času... Takže nie je to našim "výberom" ale skôr je to nutnosť

darmasiswa
10. feb 2025

a mozno je niekto viac sympaticky, a niekto je menej sympaticky 🙂

lauriik
10. feb 2025

Ja som prvorodena a u nas sa vsetko tocilo vzdy okolo mladsieho brata 🤷🏼‍♀️ Na mna sa akosi zabudlo odkedy sa narodil.

lujza123
10. feb 2025

Ani nie ze prvorodené, ale skôr niektoré s deti býva starými rodičmi (surodencami rodiča ) uprednostňované. Podľa mňa dosť bežná vec v takmer každej rodine.
Len väčšina ľudí ma nejaký charakter, určite morálne hodnoty a aj ked mu je nejaké dieťa sympatickejšie, povahovo blizsie snaží sa byt spravodlivý co sa týka pozornosti, darčekov atd ..

U nás takto výrazne a okato uprednostňovala iba moja babka, ale mňa to nemrzi ani jej to nemám za zle. Ona si niesla celý život nejaké traumy z detstva a vlastnej matky, takže celý život nenávidela všetky ženy. Nemala ziadne kamarátky, neznasala kolegyne, speváčky a herečky boli lacné chudery, dokonca aj co mali mačky tak vzdy iba kocúr bol miláčik. Zo svojich deti zbožňovala iba najstaršieho zo synov, dcéra bola nic a ďalší syn iba do počtu. Potom to pokračovalo vnúčatami, iba jeden vnuk bol jej favorit, ostatní sme boli nepodarky a rovnaká selekcia nastala aj u pravnúčat.

kacena2022
10. feb 2025

Je veľa rodín kde to tak funguje,hlavne starý rodičia čo majú obľúbené deti tak ich deti sú prvoradé.U nás to je prvorodena vnučka vo všetkom uprednostnovana,o ďalšieho vnuka už není taký záujem.Je to smutné,podľa mňa by nikto nemal robiť rozdiely medzi deťmi.

alison11
11. feb 2025

Aj u nás je ako prvý nositeľ priezviska po mužovi,svokrovi akosi viac pre svokra než druhý.

alison11
11. feb 2025

@lauriik Ja som tak isto bola len do narodenia brata som bola hviezda v rodine,po príchode brata som bola odsúvaná nabok a aj som...Ale už som si zvykla a radšej sa s nimi stýkam pomenej už sa nepchám,kde ma nemusia tam sa necítim dobre a divadlo nepotrebujem.Radšej som z mužom a so svojimi synmi 🙂 ,tam ma majú radi takú aká som.

mandarinka555
11. feb 2025

Úplne zbytočne to riešiš, aj tak s tým nič neurobíš...Niektoré rodiny to tak majú, vídavam to často.

danieli
11. feb 2025

U nas je to len v rovine, ze sa narodil ako prve vnuca, spomenu to obcas, ale je to cisto len o poradi, nema ziadne privilegia ani lepsie zaobchadzanie ci darceky, len ho tak pomojkaju, ze sa narodil prvy a dcera je jedina vnucka, vsetko su chalani, tak ju zas, pomojkaju ako jedine dievca v rodine, nic viac, vsetky vnucata dostavaju rovnako, mozu prist kedy chcu, venuju sa im vela aj postrazia ak treba, ja mam super svokrovcov