icon

Je rozdelenie financií na dovolenke v manželstve fér?

18. júl 2025

Zdravím. S manželom uvažujeme že by sme konečne niekam zašli na dovolenku po rokoch s naším skoro 3 ročným synom. Chcem vedieť ako ste mali vy rozdelené platenie, myslím hlavne tých čo nemajú spoločný účet. Mam dojem že si manzel predstavuje že pôjdeme fifty fifty a to mi moc nepríde fér keďže stále som na rodicaku a do roboty sa vraciam az v septembri. Teda nepride mi to vobec normalne pomerovo podla toho co zarobi on a kolko smiesnych penazi dostanem ja. Dalsia vec ze nejde ani o tu dovolenku ale všeobecne sa hádame stale len kvôli financiám, furt je nervózny že platí všetko pritom to čo dostanem tak ide na dieta a takisto časť potravín, výdavkov, nezostane mi nic. Inak si rozumieme ale toto mi nepríde že ťahá za jeden povraz, je mi z toho do plaču. Pokiaľ viem tak manželia majú spoločné peniaze a nie takto stále vydelovat, veľakrát sme sa kvôli tomu pohádali. Akoze ja mam blbé zmýšľanie alebo on je sebec a chapem to správne?
Ďakujem

Strana
z3
bystrozraky
18. júl 2025

Sorry, ale veď všetko, čo on zarobí, je polovica tvoja – a aj naopak. Tak neviem, o čo mu ide. Keď už to naozaj musí tak mať, aj keď to nemá žiaden praktický význam, len to kazí cashflow, tak sa aspoň dohodnite, že budete platiť napoly – ale pomerne k príjmu. To znamená, že ak ty máš príjem 1 000 € a on 10 000 €, tak ak platíte 100 €, ty dáš 9 € a on dá 91 €. Tak som to robil vzdy prve mesiace ked som mal novu frajerku 🙂 Ale naozaj neviem, aky to ma vyznam v mazelstve. Prajem vela stastia a moc si zasa z toho nerob 🙂

natalka13
18. júl 2025

*dovolenky nie apky

kaca222
18. júl 2025
@natalka13

Inak to mate normalne manzelia splitwise apku pocas apky?😀

@natalka13 my sme dlhé roky mali, kým sme neboli manželia 😀 bolo to najkomfortnejšie riešenie, nemusieť myslieť na to, kto čo platí. Tu ma minule za to niektoré vysmiali, ale to budú typy, čo nevedia implementovať appky do bežného života 😃

natalka13
18. júl 2025
@kaca222

@natalka13 my sme dlhé roky mali, kým sme neboli manželia 😀 bolo to najkomfortnejšie riešenie, nemusieť myslieť na to, kto čo platí. Tu ma minule za to niektoré vysmiali, ale to budú typy, čo nevedia implementovať appky do bežného života 😃

@kaca222 v manzelstve mi to pride uplne odveci , to je chory vztah.
Ja mam asi 100apiek, cestovatelskych asi 50.

kvietok1233
18. júl 2025

@anonym_autor ja by som takto žiť nemohla. Máme spoločné peniaze z ktorých fungujeme. A chlap čo čaká od ženy na rodičaku že bude platiť fifty fifty je za mňa chudák a lakomec.

jaroe
19. júl 2025

Ja ani nedokážem napísať, ze niečo platí muž, niečo ja. Manželstvom, ale hlavne narodením deti sme MY. Vo všetkom

anonym_5f153c
20. júl 2025

My máme každý svoj účet, nechcela som mať spoločný.
Neviem čo každý píše že treba na začiatku vzťahu prebrať ako to bude finančne keď budú deti, my sme nič nepreberali, všetko sme riešili za pochodu.
Zarábame s mužom cca rovnako a máme rozdelené kto čo zaplatí. On platí hypotéku a ja ostatné energie. Stravu platíme obaja aj na deti obaja. Keď príde niečo nečakané tak to zaplatíme napoly, o všetkom rozhodujeme spoločne. Dovolenka výlety jeden zaplatí benzín, druhý zaplatí vstupné.
Podľa mňa takto je to spravodlivé a nikto nemá pocit že by ho ten druhý využíval.
Čo sa týka starostlivosti o deti a v domácnosti, keď je manžel doma tak navarí on a venuje sa deťom, keď som ja doma tak robím to ja. My sa striedame.

pikachu999
20. júl 2025

@anonym_autor aj dieťa máte rozdelené na poly že ty kúpiš plienky on jedlo? Ty nohavice on tričko? Choré tieto akože vzťahy..

zmrzlinka2021
20. júl 2025
@anonym_84a130

Ja teda asi pojdem proti prudu, u nas je to podobne ako u vas ALE nehadame sa kvoli peniazom, ani to nie je tema mne pride normalne zaplatit za seba ubytko alebo cestu na dovcu (chodime autom do chorvatska tak to nie je taka polozka). Samozrejme polku all inclusive za tisice e by som nevedela zaplatit…Zas on plati vsetko hypoteku, energie, vydavky na dom, auto atd. Ja obcas zaplatim stravu, drogeriu a kupujem oblecko, hracky atd pre maleho. To co usetri sa vzdy pouzije spolocne, vacsinou nieco do domu si kupime. Takze mame rozdelene ucty ale aj tak idu tie peniaze vo vysledku do rodiny, byvania…

@anonym_84a130 je jedno koľko účtov máte. V manželstve každé jedno euro je spoločné. Manželia rovná sa rodina bez ohľadu či deti majú alebo nie

slavomira236
20. júl 2025
@anonym_5f153c

My máme každý svoj účet, nechcela som mať spoločný.
Neviem čo každý píše že treba na začiatku vzťahu prebrať ako to bude finančne keď budú deti, my sme nič nepreberali, všetko sme riešili za pochodu.
Zarábame s mužom cca rovnako a máme rozdelené kto čo zaplatí. On platí hypotéku a ja ostatné energie. Stravu platíme obaja aj na deti obaja. Keď príde niečo nečakané tak to zaplatíme napoly, o všetkom rozhodujeme spoločne. Dovolenka výlety jeden zaplatí benzín, druhý zaplatí vstupné.
Podľa mňa takto je to spravodlivé a nikto nemá pocit že by ho ten druhý využíval.
Čo sa týka starostlivosti o deti a v domácnosti, keď je manžel doma tak navarí on a venuje sa deťom, keď som ja doma tak robím to ja. My sa striedame.

@anonym_5f153c v manzelstve je vsetko spolocne tak ake vyuzivanie?

lujza123
20. júl 2025

Hmmm to bude dovolenka snov !
Zarábajúci Pán bude večeriat grilovanú rybu v nejakej cool reštaurácii v meste a pani na rodičáku žuť rožok s paštékou co si doniesla z domu 🤷🏼‍♀️

Ubytko chcete riešiť ako ? Pán si zaplatí izbu s posteľou a ty čo? Prespíš na sedačke v aute? Dieťa to bude mať ako? Jeden deň luxus s otcom a druhý bude sušiť hubu s mamou ?

Fakt si neviem predstaviť dovolenku kde ma jeden slušný prijem a druha len smiešne dávky. Takýto poklad jedine poslať samého nech si ide do teplých krajín a ostane tam navždy.

alienkami
20. júl 2025
@lujza123

Hmmm to bude dovolenka snov !
Zarábajúci Pán bude večeriat grilovanú rybu v nejakej cool reštaurácii v meste a pani na rodičáku žuť rožok s paštékou co si doniesla z domu 🤷🏼‍♀️

Ubytko chcete riešiť ako ? Pán si zaplatí izbu s posteľou a ty čo? Prespíš na sedačke v aute? Dieťa to bude mať ako? Jeden deň luxus s otcom a druhý bude sušiť hubu s mamou ?

Fakt si neviem predstaviť dovolenku kde ma jeden slušný prijem a druha len smiešne dávky. Takýto poklad jedine poslať samého nech si ide do teplých krajín a ostane tam navždy.

@lujza123 to si trafila. Taký chlap je hotový poklad - len ho zakopať a nenájsť 🤣

poisonblu
21. júl 2025

ja pracujem, takze sa to asi neda porovnat..ale zahranicnu dovolenku platim ja, ubytko a nakup potravin na ranajky (ideme bez stravy)..manzel bude platit benzin, dialnicne poplatky a stravu v restikach..dovolenka je moj napad, takze si to platim 😀 on keby nemusi nas tam odviezt autom, tak sedi doma na riti

Strana
z3