Je šetrenie v rodine normou alebo obmedzením?
Ahojte baby, potrebujem nezávislý pohľad, lebo už neviem, či preháňam ja, alebo je toto naozaj cez čiaru. S manželom sme sa zobrali krátko po tom, čo som otehotnela. On mal už postavený dom, dobrú prácu a momentálne živí v podstate celú rodinu on. Ja som zatiaľ doma s dieťaťom. Lenže on tvrdí, že keďže všetko financuje, mali by sme čo najviac šetriť. A to znamená, že odo mňa očakáva veci, ktoré som v živote nerobila a totalne ich neznášam.
Musím pestovať zeleninu na záhrade, hoci som vyrastala v meste a záhradkárčenie ma vôbec nebaví. Tvrdí, že je škoda kupovať zeleninu v obchode. Do obchodu mi kúpil bicykel a vraj načo by som robila vodičák, keď obchod je 10 minút na bicykli. On pritom auto má, a nie práve lacné. Ja som chcela spraviť vodičák a časom kúpiť aj druhé auto, ale podľa neho sú to zbytočne vyhodené peniaze. Okrem toho mu mám strihať vlasy, kosiť trávu, lebo vraj načo platiť kaderníka, alebo kupovať robotickú kosačku, keď to zvládneme sami. A aj dovolenky vyberá vždy on. Teraz sme boli v turecku, minulý rok grécko, predtým ciprus. Ja by som chcela raz skúsiť niečo exotickejšie, napríklad egypt, alebo omán, ale tam vraj nepôjdeme, lebo on rozhodol inak. V podstate je vždy po jeho.. Ja chápem, že keď zarába hlavne on, tak chce hospodáriť "rozumne"Ale začínam mať pocit, že už nerozhodujeme ako partneri, ale že ja sa mám len prispôsobiť. Ako by ste to vnímali vy? Je to normálne šetrenie v rodine, alebo už skôr využívanie a sila mňa mať pod kontrolou? Zaujímajú ma úprimné názory, možno mi otvoríte oči.
Niektoré ste riadne vymlete, kôli takým názorom, nekritickej adoracie chlapov za to že robia základné minimum, vecného zdrbavania a šialených nárokov na ženy máme v tejto krajine toľko nešťastných a týraných žien.
Autorka už asi nenapíše koľko zloby sa jej dostalo. Dúfam len ze za par rokov neskončí s 3 deťmi v centre pre týrané ženy keď sa pán dokonalý šetrný rozhodne ze zrobena kolchoznicka mu už nestačí.
@anonym_1a5ac8 ona vôbec nemusí porodiť ďalšie a ďalšie dieťa . Či ? Toto nie je stredovek. Už vynašli antikoncepciu. Tu nejakým divným spôsobom každá druhá otehotnie neplanovane. Tak nech pekne krásne..ide do práce a zarába, aby nemuseli šetriť, aby mala peniaze na vodičak a auto, aby keď/ak raz odide neodišla s holím zadkom
Vodičák si už mala mať, možno aj auto. Nič zle nevidím na záhrade so zeleninou, ani na bicykli, taktiež s kosenim by nemal byt problém. Dovolenky si vyberaj iba také, na aké máš našetrené ty, pozývaš ty jeho na dovolenku, vyberáš ju ty. Ak bude on pozyvat, nech vyberie on. Ostrihať sa chod tiež ta svoje, ak on chce, ostrihať ho ty🤷♀️ stále nechápem, kde je ten problém.
@anonym_050843 v manzelstve pozýva niekto niekoho na dovolenku? Veď financie sú spoločné. Tak aké pozývanie? Toto hranie sa na vlastnom piesočku ohľadom financií nepochopím.
@anonym_autor Nevidím v tomto nič zlé čo ti manžel navrhol.
My bývame v dome máme veľkú záhradu. Na jar sadim zeleninu, mrkvu, petržlen, cibuľu, uhorku, hrášok, zemiaky, cukety, tekvice atď atď a starám sa o to, polievam, okopavam, trham burinu. Aby sme mali svoje čerstvé a bio. Manžel mi pomáha resp. priloží ruku k dielu keď treba. Kosenie máme benzínovú kosačku a kosim aj ja. Čo sa týka strihania, striham doma strojčekom manžela a aj nášho syna. Nemusia chodiť kaderníčke a aj ušetríme aj čas aj peniaze. Dovolenky buď rada že niekam chodíte nie každá rodina s jedným platom má na to chodiť každý rok k moru. U nás dovolenky si vyberám ja, manžel mi necháva voľnú ruku pri výbere.
Čo sa týka auta a vodičák, to si už mohla dávno spraviť. Je to super vec šetrí to čas a na aute rýchlo vybavis čo len potrebuješ. Ja som si robila vodicak keď som mala 20 nasporila som z prvej roboty a auto som si kúpila na úver, to som bola ešte slobodná.
Jediné čo by ma trápilo na tvojom mieste je že dom je iba na manžela. Keď sa pohadate alebo niečo tak môže ťa vyhodiť na ulicu s jednou igelitkou.
To je jeden z typu muza s ktorym by som nikdy nechodila, nezobrala by som si ho a uz vobec by som si s nim neurobila dieta. Nic z toho co pises mne osobne nepride normalne, prave naopak ide mi z toho hroza 😣 no aby mi nejaky muz urcoval ci si mam, alebo nemam urobit vodicak?! Tak taky sa este nenarodil 🙈
To je jeden z typu muza s ktorym by som nikdy nechodila, nezobrala by som si ho a uz vobec by som si s nim neurobila dieta. Nic z toho co pises mne osobne nepride normalne, prave naopak ide mi z toho hroza 😣 no aby mi nejaky muz urcoval ci si mam, alebo nemam urobit vodicak?! Tak taky sa este nenarodil 🙈
@anonym_9d2def ved nech si ho urobi. Jaaaaj, nema za co? Chce sponzora, lebo vlastne peniaze nema a cakala kym otehotnie, aby mala "spolocne" peniaze (rozumej muzove). Lebo doteraz nebola schopna sa o seba postarat. Esteze ma chacharu, lebo by sa neuzivila vlastnou pracou.
No napisem ti ze toto mas velice zle .nechcela by som takto zit. A to musel byt uz predtym taky.to mi nehovor ze zrazu sa takto otocil.zgrlavy musel byt uz predtym len si to asi prehliadala
Čo keby nejdete na dovolenku?niekto nebol ani v inom meste nieto ešte v inom štáte na dovolenke
Tak ak sa chcete zabavit, mam lepsi pribeh... autorka sa ma este dobre aj ked je narocna a ma.muza manipulatora. Pribeh: ona zarabala nadpriemerne, vsetko si vedela.pred svadbou zabezpecit, on zarabal priemerne, potom svadba, deti, ona na materskej, rodicovskej, nezarabala, ale mali dobre uspory a kazdy mesiac boli v plus. On taky drzgros, ze na ziadne dovolenky nikdy odkedy mali deti nechodili, ju kontroloval, detom potajomky ovocie kupovala, lebo doma boli 2 jablka a 1 banan a to .alo podla neho detom na tyzden stacit... nemohla detom ani jogurt kupit lebo ved v chladnicke je este 1 ks, twn treba najprv dojest... zobral aj ich spolocnu kartu, potojaomky ona z nej vyberala peniaze, potom zacala zas robit, samozrejmw lepsie zarabat ako on, a stale ju obmedzoval... chory to clovek... ona zatial planovala ako od neho odide...
@anonym_9d2def ale ved ju nikto nikdy neobmedzoval v tom, ci si moze alebo nemoze spravit vodicak. Akurat ona si nanho este nezarobila, ani ako slobodna bezdetna, to je cely problem.
čo vlastne robíš celé dni,okrem toho, že sa staráš o dieťa?
prišla do hotového, ešte aj bez vodičškeho a manžel nech sa zodrie a celý život plati
čo je už len na pokosení trávnika? trávnik kosia aj plne vyťažené pracujäce mnohodetné matky, niekto z nutnosti, ine ako relax
vysadit 2 cukety, 2 tekvice, 5 paradajok, uhoriek a paprík? kupiš priesady, zasadíš, polievaš .. nehovoriac o tom, že je to neskutočna zábava pre dieťa!
všudeprítomné "feministky " 😀 lebo "oni porodili" ba bla bla.. jediné na svete, nik pred nimi ešte nerodil ani po nich rodiť nebude, preto má muž zarábať a šúchať nohami (ako ten ich doma :D )
potrestaj ho, že zaplatí každý rok dovoenku!
tri dovolenky - batoľa už asi nemáš, kludne možeš aj ty do práce
doma ste nešetrili, nebolo z čoho ani ten vodičský v 18-tich zaplatit, a ty si si vysnívala povolanie manželka ..
extremnym šetrením je niečo úplne iné, to by ti ani internet neplatil, aby si tu diskusiu zakladala ani na FB, Instagrame atd nesledovala "manželky" prezentujúce svoj životný štýl
@anonym_bb3a60 a najlepšie je napísať takuto povzbudivu spravu takto anonymne. 😁 Ja fakt neviem, ale to naozaj sa musia zeny takto urazat medzi sebou? Nieze by sme sa jedna druhu podporili, ale toto, co tu citam, to je uzas. Co ty vies, preco nema ten vodicak, odkial pochadza... co ma za sebou... podla mna je to uplne super, ze vidi, ze takto to nie je pre nu ok a zamysla sa nad tym. Vsak nie sme vsetci rovnaki.. niekto naozaj neznasa pestovanie.. kosit by som ani ja nekosila.. zasadim nieco, polievam..staram sa o deti, riesim vsetko okolo deti..okolo skolky, skolky..doktori..co treba zariadit, varenie, pranie, upratovanie...len zena moze povedat, ze este by mala aj to aj ono, lebo pan manzel si to zela a aj setrit, aj od ust si odtrhat, aj vsetko. Ci si myslite vsetky, ze treba deti do jasli v 6m a ist pracovat s detmi vobec nebyt.. a to je uz ok? Ved to je vzdy nieco za nieco.. bud je zena s detmi, venuje sa im, vychovava..alebo teda pracuje, ale s detmi su malo obaja. Neviem co je viac, ci tie nasetrene prachy, alebo ten cas s tymi detmi. Co ty vies, ci si mala kedy nasetrit na ten vodicak. Ci si ho chcela robit, alebo az teraz by ho chcela kvoli detom napriklad, ja som to tak mala, ze az casom som ho chcela, aby som si ulahcila zivot.a nebola som zavisla na manzelovi v tomto.
@anonym_9d2def ved nech si ho urobi. Jaaaaj, nema za co? Chce sponzora, lebo vlastne peniaze nema a cakala kym otehotnie, aby mala "spolocne" peniaze (rozumej muzove). Lebo doteraz nebola schopna sa o seba postarat. Esteze ma chacharu, lebo by sa neuzivila vlastnou pracou.
@anonym_6740a8
Tak my sme 4clen. rodina a momentalne je jediny zivitel rodiny manzel- peniaze su a aj vzdy boli spolocne a nikdy mi neurcoval co mam robit, nenutil ma k niecomu co nechcem, len preto, ze on priniesol peniaze do rodiny. Dovolenky vyberame spolocne, auto sme si kupili jedno- spolocne. Obaja sme vsak mali vodicak predtym ako sme sa spoznali, ale auto sme nemali. Skratka ked som si precitala prispevok autorky tak mi prislo az vnutorne “zle” z toho, ze musi niekto takto zit.
@anonym_autor mne pripadas ako rozmaznane dievca z mesta co si chytilo chlapa s postavenym domom. Nezarabas nic, ale dupkas nozkou ze nechces ist do grecka ale do exotiky. Medzi riadkami vyzera akoby bol medzi vami velky vekovy rozdiel, chlap uz funguje, ty si otehotnela a nevies nabehnut na jeho sposob fungovania. A vodicak ako sorry ale pisali baby vyssie, ze sa robi v 17tich, vasi nemali peniaze tak cakas kym chlap zaplati. Deti aj brigaduju a setria si ked rodicia na toto nemaju peniaze. Mne nepripada ako manipulator, neviem, skor ty mi pripadas ako typ zeny co sa proste k nemu nehodi.
@anonym_9d2def ale ved ju nikto nikdy neobmedzoval v tom, ci si moze alebo nemoze spravit vodicak. Akurat ona si nanho este nezarobila, ani ako slobodna bezdetna, to je cely problem.
@sissy27
Vodicak je jedna vec, ano isto si ho mala urobit uz davno. Moja svagrina si ho tiez urobila az v manzelstve- na materskej a v tom case nezarabala, ale moj brat asi nebol kus kretena, ktory by sa prezentoval, ze jej ho zaplatil on. Bral to, ze on zaraba, lebo ona je na materskej a stara sa o domacnost a o dieta. Takze ho dnes ma a musim jej pri najblizsom stretku povedat, ze za jeho peniaze pri zmyslani istych zien 🙂
Autorka mlci. Preco ? Mna velmi zaujima, z akych pomerov vysla a ako fungovali jej rodicia.
@anonym_autor možno si ešte mladá,ale časom zistíš, že mu ustupujes.Vodicak je dobrá vec, to si urob.Vi sa týka dovoleniek, ma dobrý výber.Si zober, že niektorí muži nechajú ženu len variť a kopať v záhradke, zevraj tam majú oddych. Ja čím so staršia, tak každá moja zlá skúsenosť ma posúva dopredu.Ale k tvojmu mužovi by sa hodila možno taká ‘gazdiná, ktorú taký život bude napĺňať.Ty budeš navždy nespokojná a tvoj muž momentálne ‘vyhrava’ nad tebou, žiadny kompromis.
@sissy27
Vodicak je jedna vec, ano isto si ho mala urobit uz davno. Moja svagrina si ho tiez urobila az v manzelstve- na materskej a v tom case nezarabala, ale moj brat asi nebol kus kretena, ktory by sa prezentoval, ze jej ho zaplatil on. Bral to, ze on zaraba, lebo ona je na materskej a stara sa o domacnost a o dieta. Takze ho dnes ma a musim jej pri najblizsom stretku povedat, ze za jeho peniaze pri zmyslani istych zien 🙂
@anonym_9d2def je uplne v poriadku, ze tvoj brat svojej zene vodicak zaplatil, zrejme na to mal, povazoval to za dolezite, bola to nutnost… cokolvek. A mozno tvoja svagrina nie je rozmaznana pinda, ktorej sa stale mali 🤷♀️
Nepozname realnu financnu situaciu autorkinej rodiny, mozno jednoducho nie je prave teraz zbytocnych par tisic na jej vodicak a auto, aby sa mohla vozit do obchodu. Od nej sme sa dozvedeli len co chce a chudinka nema a ako sa jej nechce robit toto ci tamto. A ze by teda mohli vynechat jeden rok dovolenku? Ad 1 snad ten pracujuci chodiaci bankomat ma tiez pravo na oddych a ad 2 jej sa zdaju uz teraz tie dovolenky malo, takze keby tohtorocnu zrusil uplne v prospech vodicaku, to by este len bolo nieco 😅
@beronsche ja som rovnocenna. Svojou zasluhou. Nie som prizivnik, co cicia druheho. Viem si sama zabezpecit. Ona chce byt rovnocenna za jeho peniaze. Sikulka. A ty poznas aj jeho verziu?
@anonym_6740a8 byť rovnocenným partnerom nie je žiadna zásluha!!
Je to mentalne nastavenie partnerov.
Žena, ktorá je doma s dieťaťom je prizivnik cicajuci svojho manzela? No to mi je novinka..
A tie blaboly s druhou stranou...
Lebo keď jej chrapun, za ktorého sa vydala, vydeluje peniaze, zgrlosi na každej jednej blbosti, je to uuuplne v poriadku.
No možno v niekoho mentálnom svete áno.
Podľa mna to v poriadku rozhodne nie je ..
Su manželia? Sú.
Majú o dôležitých veciach rozhodovať spoločne, bez ohľadu na to, kto z nich zarába a kto je s dieťaťom.
Rozkaz chodiť na nákup na bicykli, lebo panko nie je schopný pustiť peniaze (ak nemajú zrušené BSM tak sú to spoločne peniaze), to je taká absurdita, že nemám slov...
Niektoré ste riadne vymlete, kôli takým názorom, nekritickej adoracie chlapov za to že robia základné minimum, vecného zdrbavania a šialených nárokov na ženy máme v tejto krajine toľko nešťastných a týraných žien.
Autorka už asi nenapíše koľko zloby sa jej dostalo. Dúfam len ze za par rokov neskončí s 3 deťmi v centre pre týrané ženy keď sa pán dokonalý šetrný rozhodne ze zrobena kolchoznicka mu už nestačí.
@anonym_1a5ac8 no, lebo tu sa poniektoré osobky bez schopnosti myslieť v súvislostiach chytili toho, že:
- Pán manžel má dom
- Pani manželka sedí doma na zadku - že je s dieťaťom je zrejmé nepodstatné, ony určite išli do práce takmer rovno z pôrodnice
- Chodia na dovolenky.
Tak, čo tá ženská preboha chce? Leniva hnida je to.(Podľa nich..)
Ze možno chce len byť rovnocennou partnerkou muža, že jej je nepríjemné, že on s ňou jedna ako so svojou podriadenou, to im ušlo..
Ale možno niektorým nevadí držať hubu a krok, hlavne, že bývajú v dome a chodia na dovolenky..
@anonym_6740a8 byť rovnocenným partnerom nie je žiadna zásluha!!
Je to mentalne nastavenie partnerov.
Žena, ktorá je doma s dieťaťom je prizivnik cicajuci svojho manzela? No to mi je novinka..
A tie blaboly s druhou stranou...
Lebo keď jej chrapun, za ktorého sa vydala, vydeluje peniaze, zgrlosi na každej jednej blbosti, je to uuuplne v poriadku.
No možno v niekoho mentálnom svete áno.
Podľa mna to v poriadku rozhodne nie je ..
Su manželia? Sú.
Majú o dôležitých veciach rozhodovať spoločne, bez ohľadu na to, kto z nich zarába a kto je s dieťaťom.
Rozkaz chodiť na nákup na bicykli, lebo panko nie je schopný pustiť peniaze (ak nemajú zrušené BSM tak sú to spoločne peniaze), to je taká absurdita, že nemám slov...
@beronsche Nezabudaj, ze mame len jednostranne info a autorka sa odmlcala. Realita moze byt ina.
@anonym_autor Píšeš, že chceš vedieť názor a radu. K tomu máš diskusiu na 5 strán, cca 80 odpovedí a ty si nedáš ani tú námahu reagovať. Takže ako si s holou riťou prišla, tak aj odídeš. To, že máš muža chuja vidíme, ale vidíme aj to, aká si nenažratá...stačí taká odpoveď?
Ked chce pestovat,nech si zasadi,a ty si sem tam polejes,a on tiez.Kosit nech kosi on,10r v dome som nikdy v zivote nekosila a co sa tyka pestovania je to hlavne muzova starost.Sem tam polejem,ked mam volno a povie mi,inak len zbieram a jem.A kosi aj syn,lebo vyrastol a muz ho k tomu viedol.A to uz davno kosackou benzinovou,pre mna je tazka.
Nuz chce ta mat zavislou na nom,a preto ani vodicak.Vodicak a auto je volnost sadnut a ist hoci kam.
Mas blba podla mna.

@anonym_1a5ac8 jediná vymletá si Ty. Ona je určite týraná žena, čo dovolenkuje na Cypre a v Turecku 🫣.
Asi poviem manželovi, nech ma "týra", v Turecku to zvládnem. A nemám problém vypestovať zeleninu, dokonca chovám sliepky a aj do obchodu cca 3 km zájdem v pohode na bicykli.
Dúfam, že moji synovia nedonesú do rodiny také pripečené a lenivé nevesty.