icon

Je správne požiadať bývalú priateľku o ruku?

fifo2323
7. jan 2025

Dobrý deň, chcem požiadať o ruku bývalú priateľku, boli sme spolu 3 roky a pokašľal som si to, tak sme sa rozišli ale až potom som zistil ako veľmi a z celého srdca ju milujem. Avšak už mi neverí aj keď jej dennodenné dávam na javí moju lásku a všetko čo sa len dá. S byvalimy sa ona zo zásady už nikdy nekontaktovala a hneď prerušila všetok kontakt, ale so mnou proste nie, veľa veci ako aj PSA som jej do života dal čo mi aj hovorí a ďakuje za to, ale ja už absolútne nevládzem a som zničený a frustrovaný z tohto nášho šaškovania a nemôžem takto ďalej žiť v jej blízkosti.
Takže som sa rozhodol že jej moju lásku, oddanosť, dôveru a všetko to hlavne skúsim dokázať tým, že ju požiadam o ruku, aj keď si myslím odpoved jej, ale vidím to ako posledné čo môžem pre nás a našu záchranu spraviť a aspoň si budem môcť povedať že som spravil všetko čo bolo v mojich silách pre našu záchranu. Keď bude jej odpoved nie, ako aj tuším tak už sa to nikdy nezmení a odídem z bydliska aj okolia úplne inde zabudnúť na všetko a začať nový život… lebo toto mi neskutočne ubližuje na psychiku aj zdravie a už som to neni ja….
Aký je prosím vás, vás názor na toto čo chcem spraviť ?? Ďakujem za každú odpoved.

Strana
z2
jankajanka13
7. jan 2025

@fifo2323 nechaj to tak, daj pokoj jej aj sebe a zameraj sa na seba, zamestnaj si hlavu a chod daldj netrap vas oboch asi pre nieco s tebou uz byt nechce...

fifo2323
autor
7. jan 2025

@jankajanka13 vieš koľko krát som jej vravel že keď už to necíti tak že by do mnou niekedy ešte mohla byt alebo keď nechce byt, nech mi to iba úplne normálne povie a ja sa zbalím a idem preč. Ale proste stále je jej odpoved že ale ja neviem čo bude….. a stále dookola tento kruh už vyše dvoch rokov. Keď som sa jej neozýval 2 týždne tak ona začala volať, písať ….. proste som už z toho vyčerpaný strašne

fifo2323
autor
7. jan 2025

A keď som jej povedal že to nedávam tak sa asi odstahujem do iného mesta, mi povedala že nechce aby som odišiel….. a keď sa jej spýtam teda ze čo bude s nami tak odpoved stále ja neviem 🤦‍♂️👈

fifo2323
autor
7. jan 2025

@jankajanka13 a nechať to tak je podľa mňa zbabelecke úplne a také bežne čo ľudia robía, ale ja som neni taký bežný alebo obyčajný

lentilka23
7. jan 2025

Mas dobry napad! Sprav to a vyriesi to tvoju buducnost. Nech to dopadne tak ci tak, vyriesi ti to situaciu, ved musis zit a nie sa trapit.

dianka3
7. jan 2025

@fifo2323 Úplne jednoduché opýtaj sa jej a keď odpovie nie daj za tým všetkým bodku a už neotvaraj viac staré rany. Veď na svete je tisícky žien a určite nájdeš tu pravú ktorá ti bude súdena. Život je krátky nato aby si sa trápil jednou nešťastnou láskou keď na svete je kopec iných žien ... Môj strýko bol taký že mal zase veľa dievčat ale ani jedna mu nebola dobrá a tak ma dnes už 64 a je sám ako prst a tak mu treba ako sám vraví...

mimi3008
7. jan 2025

Ked ti stale vravi, ze nevie, moze ti podla mna povedat aj ze nevie, ci si ta chce vziat. I ked podla mna sa to rovna tomu, ze nechce

monikkatt
7. jan 2025

@fifo2323 ak to tak citis urob to. Ked povie nie, budes vediet na com si a utni kontakt. Baby nemaju radi ked sa chlap podlizuje, dobiedza a nema sebauctu. Nerob zo seba sasa. Mozno ked jej zmiznes zo zivota tak si uvedomi co mala. A ked nie tak len dobre pre teba, zide z oci zide z mysle, stretnes inu.

kassandra25
7. jan 2025

@fifo2323 ahoj. Ísť do brutality, ktorá ti bere, to nerob. Načo? Buď máš vzťah, ktory ta teší, usmeješ sa, tešíš sa naň, alebo máš nič. Nerob si zo života brutalitu, o ktorej tu musis písať a dozvedat sa od iných ľudí na ňu. My ti tu nevieme povedať o nej vlastne neviem čo. Ak by to bol zdravý vzťah, a ty by sa akoze trosku bál odpovede od priateľky, tak by si jej vonku na rande nadhodil toto: draha moja, co ty povies nato, keby sme sa vzali? Ak áno, spolu by sme vymysleli rok, mesiac sobáša a nechcem ti kúpiť prstienok, ktory sa ti nebude páciť, preto ak áno, vybrala by si ho hoc aj tento mesiac sama. - a tu chlapec, ktorý je neistý, ale v zdravom vzťahu, toto moze urobiť. Tvoj vzťah, vzhľadom na obsah, co si tu napísal a vzhľadom na to, že si tu aj vobec napísal, zdravý nebude. Ty jediný máš vedieť, či vlastne spolu chodíte alebo nechodíte, ci vlastne chcete mať nejakú spoločnú budúcnosť, alebo nie a ak áno, čo si pod spoločnou budúcnosťou aj predstavujete. Ak si sem už napísal po radu, a my ti máme byť viac ako tvoja priateľka, a píšeš, ze chceš urobiť nejaký zvrat, záchranu, chceš odpoveď, ty dopredu vnímaš odpoveď nie, neber si na svoje prsia až takú brutalitu, ale mozes si tu stanovit iba obycajné bezné chodenie, vzťah, na urcitú dobu, co mi dá napríklad dalsí mesiac alebo dalsie dva mesiace s touto osobou a ked vy najdete radost, obycajnú tu radosť pre vzťah a vo vzťahu a nasiel by si aj odpovede pre niektoré tvoje otázky ohľadom vás dvoch, tak už si budete riesit vy dvaja dalej svoje a ked sa ukáze takýto mesiac alebo nejaké, krátke obdobie ze veľmi zle, brutál, tak pekne aj bez otázky o svadbe, sa stratíš tu a potom sa nájdeš pri nejakej ďalšej, raz, kde ti bude dobre. Hm, co ty nato.?

jaskolka
7. jan 2025

Ak to bude pre teba taká pomyselná bodka za vzťahom a budeš mať lepší pocit,že si urobil všetko,tak skús. No musíš mať istotu,že naozaj ts jej odmietnutie ešte viac nezraní.
Alebo čo ak to bude opačne a ona súhlasí? V takom prípade skutočne chces plánovať s ňou ďalej budúcnosť s tým,že už teraz vlastne sa necítis dobre v tom vzťahu nevzťahu?
Nebude lepšie to normálne ukončiť d tým,že skrátka ste si obaja nesadli a idete ďalej každý svojou cestou?

zuzana9393
7. jan 2025

A čo si vyviedol? Podľa mne je to dosť dôležité. Či to bola len nejaká hádka,nezhoda v názoroch na ďalší život,alebo nevera, bitka atď....

sense
7. jan 2025

A čo urobíš ak ti povie Neviem, bude to znamenať pre teba Nie a utnes s tým? Ono zrejme záleží aj na Tom čím si si to pokašľal. Aj keď ja by som šla na to inak....odmlc sa a uvidíš či tá bude kontaktovať alebo či sa s tebou baví len kvôli tvojej iniciatíve

hipuska
7. jan 2025

Dva roky? A to dva roky co? Ani ste spolu nespali?

moonlight1210
7. jan 2025

@fifo2323 toto je pekne blby napad, preco s niekym chciet zavazne zviazat cely zivot.

Ziada sa o ruku a planuje dozivotny zvazok, ked obe strany maju jasno, ze to chcu. A ze to, co chcu, je rovnake. Rovnake zasady, nazory, priority, hodnoty.

Nie trpiaca laska a zufalstvo. Nie to pouzit ako posledny pokus na zmenu. Preboha.

Ved to je to iste, ako zachranovat rucajuce sa manzelstvo tretim dietatom.
Ako zachranovat neschopnost splacat uver vziatim noveho uveru.

Zabudni na to.
Myslim, ze ak povie nie a ty to teda zabalis, tak ta zacne bomabardovat ona. A ty to nechces ukoncit (este to v tebe nedozrelo), takze budete sa v tom tackat ako dvaja opilci aj tak nadalej.
Tych “poslednych bodiek” este bude.

Proste to ukoci a zacni si budovat zivot. Trebars zhanat to byvanie v inom meste.
Ale ju zablokuj, urez kontakty. Hned teraz.
Uz ziadne davanie si dohod sam so sebou a posuvanie limitov. Uz ziadne este toto a toto, a potom “naozaj” koncim.
Ukonci to hned teraz.
Ziadna ziadost o ruku.

Vies co sa ti stane, ked ti povie ano?
Chvilu budes v siedmom nebi. Potom z teba opadne euforia. Potom si uvedomis, ze ta vlastne cely cas pohanal ten boj o to, aby si ju ziskal naspat. Podarilo sa. Dalej nevies, preco vlastne s nou chces byt.
Na povrch vyplavaju byvale rozdiely, preco ste sa rozisli (lebo vy nic neriesite, nemenite. Ty chvilu nahanas ju, a ked pretanes, zacne ona teba. Hotova beckova romanca.).
Zacnu naspat stare nezhody, kedze ste nic za ten cas neriesili. Iba to, ze si chybate.
Zachvilu ste tam, kde ste boli v den rozchodu. Akurat, ze teraz zacne pre zmenu rodeo s teatralnym vracanim a ziadanim o vratenie prstena. A vyhrazanie sa zrusenim svadby.

Zamysli sa, co vlastne cakas, ze bude, az sa vezmete. Co si predstavujes (kazdy mame nepriznane podvedome predstavy, co bude a ake to bude). Dosiel si vo svojich predstvach aj dalej ako “po oltar”? (Teda, ze ju len musis ziskat naspat?)

A este jedna vec - ja si myslim, ze ty pocitas s tym jej Nie.
Ty len potrebujes to uzavretie, ze “si skusil vsetko”. Sam pre seba. Lebo si nevies sam povedat Uz dost. Mas potrebu, aby to razne useknutie prislo zvonka. Tak hladas, ako si ho dat.
Odpoved Ano otvori cely novy svet problemov.
Nehovoriac, ze ak to “Uz dost!” nepride z tvojho vnutra (z tvojej pevnej vole), tak akekolvek dohody so sebou (este toto a koncim) nezafunguju.
To ta uistujem.

lenkakravcova
7. jan 2025

@fifo2323 myslím, že je to dobrý nápad. Budeš vedieť na čom si. A ona tiež. Možno práve toto chce a je frustrovaná z toho že doteraz si ju o ruku nepožiadal, tak sa vyjadruje že nevie čo s vami bude - lebo reálne nevie. Toto rozhodnutie je v prvom rade na tebe. No a uvidíš čo povie potom ona. Držím palce aby ti to vyšlo dobre.

svetlonos
7. jan 2025

Ale prosím ta! Dva roky takéto naťahovanie po rozchode už? Neblázni, to nič dobré nebude. Niečo si riadne doba bral ale tak ma jasne a zrozumiteľne po edat nie. Toto nikomu dobre netobi. Co ak ti fakt na svadbu povie neviem? Budeš znova v rovnakom kruhu ako doteraz.
Ja som sa rozisla s ex a teda xy krat (komplikovaný vztah) A raz potom ako som sa znova vrátila mi dal tento prsteň zásnuby. Napriek tomu, ze som ho veľmi milovala, vedela som, ze spoločný život je nereálny. Teda pokiaľ nechcem skončiť na psychiatrii.
On za svoje reakcie čiastočne ani nemohol, no nič to na veci nemenilo.
Takže kupovať zásnuby v komplikovaným vztahu je nie ideálny nápad a vo vašom uz nevztahu po rozchode tiez.
Veta ja neviem co bude - ani ja som nevedela a tiez som ju použila. Ako píšem, napriek veľmi hlbokej láske nebolo možné byt spolu a bolo mi to nesmierne ľúto. No nas spoločný život by som nezvladla. Tak trochu mi to príde podobne u nej. Nechr s tebou ukončiť ko takto na rozdiel od iných ex ale ani nevie byt s tebou vo vztahu.
V rámci svojho duševného zdravia, utni s týmto (ne)vzťahom a zacni znova žiť. Teraz si v stave zombie ho a to je tvoja strata času v zivote. Ona nech sa točí kludne stále v tom kruhu.

simca06022011
7. jan 2025

Ona ta natahuje aj po rozchode, ale nie je to laska, je dost mozne ze je s tebou lebo si jej "ked nic lepsie nenajdem" (preto nevie..)... Ja na tvojom mieste, ak to nechces len tak vzdat, to teda skusim aspon urychlis ukoncenie tohto cirkusu.
na druhej strane ak ti povie ano... tak co? zmeni zrazu spravanie? ci bude kazdu chvilu vymyslat a bude na odchode, budes pocuvat ako si ta zobrala aj napriek tomu aj onomu.. atd.. (neviem aku ma povahu). Budes ty spokojny vo vztahu s takymto poznacenim z minulosti, niekedy ani roky nepomozu... ? V tomto suhlasim s @moonlight1210

klip0
7. jan 2025

Musíš si ale premyslieť čo spravis ak na tvoju žiadosť odpovie "Neviem"

ivanakal
7. jan 2025

neviem = nechcem, len sa to boji povedat narovinu, lebo co ked potom zostane sama.. Ale potom vas vztah bude viac nestastny ako stastny. Ja by som sa na to vyprdla a cakala, kym sa ona uvedomi co vlastne chce..

rorino
7. jan 2025

@fifo2323 tak urob ako si naplánoval,máte to divné,taký vztah-nevztah.Takto fakt budeš môcť zabuchnut za všetkým dvere,ak povie nie

h2
7. jan 2025

@fifo2323 Prečo vy, chlapi, zistíte, ako veľmi ženu milujete a čo všetko pre vás znamená, až keď pokašlete vzťah natoľko, že ona je nútená ho ukončiť? Teraz ju prosíš, dokonca ju chceš žiadať o ruku... Ak dobre chápem, od rozchodu už prešli 2 roky?! Kašli na to.

januska12323
7. jan 2025

Akurát sa dobre strápniš. O ruku sa žiada keď s tou druhou osobou chceš prežiť život a nie keď sa chceš zahrať na pekného či o čo ti ide. Ona ťa nechce alebo tomu dáva čas ani jedno nie je na žiadosť o ruku.

lucka_ke
7. jan 2025

nie, rovno sa zbaľ a začni inde, dva roky je dlhý čas na to, aby si ona utriedila myšlienky, asi jej len lichotí, že máš stále záujem, ale šťastní spolu nebudete

strop23
7. jan 2025

@fifo2323 to je zena, od nej necakaj priamu odpoved. Pride mi to skor ze si ta drzi v zalohe, alebo ma rada ten pocit ze ju niekto chce

natalka13
7. jan 2025

Blbost na entu.
Pozval si ju na kavu veceru do divadla?
potom uvidis vi chce vztah ona budovat alebo nie.

matej2227
7. jan 2025

@fifo2323 urob to. Požiadaj a kúp veľkú kyticu... Nebudeš neskôr banovat.

cmuckolog
7. jan 2025

Z vlastnej skúsenosti. Nerob To! Odíď a začni žiť! Vážne Ti vravím... K náprave nepríde. Iba čo sa ešte viacej posekate v budúcnosti. Žil som s jednou, ktorá bola moja kamoška už od malička. Začalo sa to kaziť časom. Moje východisko bolo, že ju požiadam o ruku a "vsetko" sa napraví. Aj sa "napravilo", na pol roka. Ptm mi povedala, že ešte na to nieje pripravená, chce si užívať život a so mňa "smrdia" deti a rodina. Rozišli sme sa. Strašne som sa opúšťal dva roky, bolo to hrozné. Ovplyvnilo to môj súkromný aj profesný život. Súkromný tak ,že keď sa ma hocikto dotkol ,tak ma až zmykalo a nenávidel som to . No a profesný tak ,že bolo na mne vidno že sa niečo deje, až si ma zobrala na pol hodinu konateľka ( bol som manažér prevádzok kaviarenskych) a povedala ak sa niečo nezmení a vidí že ma niečo trápi, budeme sa musieť rozlúčiť.
Od tej chvíle som sa snažil všetko s tým vzťahom utnúť a ukončiť. Podarilo sa ... Po piatich rokoch som na ňu prestal úplne myslieť... Lenže nastal druhý problém. Zamiloval som sa do jej naj kamošky a mojej kamarátky. Sme spolu už skoro dva roky. Pred pol rokom sa jej stala taká vec, že bola na svadbe tej bývalej sesternice ( poznáme sa tu všetci navôkol), bývalá jej niečo zapindala na mňa, tak moja priateľka jej odvrkla v aute ktorým ju viezol ex muž že, pokým som ju tr.kal a platil , tak som jej bol dobrý. Na to ju začala ex biť päsťou do ksichtu, zlomila jej nos a jej muž zabrzdil a vyhodil ju z auta na cestu. Čím jej spôsobil krvácanie do mozgu, otras a ďalšie pomliaždeniny.
Suma sumárum... Dnes má moja ex a jej muž ( ktorý je agresívny a má zákaz piť od nej, no to mu asi nestačí) trestné stíhanie za ublíženie na zdraví a zavarili si dobrou sumičkou...
Minulosť je minulosť a to tvoja BÝVALÁ už ňou je. Zabudni a nechaj to tak! Budeš zbytočne trápiť seba i ju! Keď niekto nechce byť v tvojom živote, môžeš sa aj na hlavu postaviť a neovplyvníš to. Ak ale chce najde si sám cestu, ako tam zostať. Nerob zo seba chudáka prosím Ťa. Na svete ješ skoro raz toľko žien. Ja som si myslel, že do konca života už budem sám a bol s tým zmiereny. A teraz mám tú najlepšiu na svete. Po 5 rokoch co som bol single. Pracuj na sebe a venuj sa tomu co Ťa baví. To je riešenie... O psovi mi tu ani nezacni, že máte spolu a to je puto... Túto ten moj debo na fotke je už so mnou 6 rokov. No a ver tomu ze ja som vo vzťahu neprosil pol roka kupme si psa, ale ona!

yoxinka
7. jan 2025

Myslím, že to máte tak debilne nahnuté, že keby ju požiadaš a aj povie áno, váš vzťah skôr či neskôr na niečom stroskotá. Vzťah je o láske, dôvere, rešpekte, úcte medzi dvoma dospelými a zrelými jedincami. Z tvojho opisu sa obaja miestami správate ako deti v škôlke. Myslím, že jediné správne riešenie je definitívne to skončiť a ísť si každý svojou cestou. Babe povedz, že už takto fungovať nechceš, zbaľ sa, odíď hoc do inej krajiny, vymaž si jej číslo a kontakty a každý si žite svoj život. Vaša dynamika mi z čítania príde už teraz dosť toxická.

cmuckolog
7. jan 2025

@yoxinka presne

pochod
7. jan 2025

@fifo2323 nebuď naivný. Nefungujúci vzťah neopravis nejakým prsteňom ani papierom, ze ste uz svoji. Kašli na to a bud rad, ze nemusíš rozvod a iné s rozvodom spojené nepríjemnosti riešiť

Strana
z2