icon

Je takéto chovanie starých rodičov k vnukovi normálne?

11. júl 2024

Zhrniem v skratke, babka nás vola na návštevu 1-2 x do týždňa teraz keď sú horúčavy majú veľký dvor maly sa pohra trochu vo vode za čo som veľmi vďačná. Ide o to ze nemáme chodiť pred obedom lebo vtedy väčšinou dedko robí s náradím čo je Ok, potom ale nemáme chodiť keď obedujú lebo šak babka povie - najedzte sa doma. Čo smaozrejme robime Ale oni obedujú okolo 13:30-15:00 a teda potom už moc chodiť sa mi neoplatí. Malemu vždy beriem jedlo so sebou. Keď Ale vidí že idu obedovať samozrejme chce od nich aspoň ochutnať proste je zvedavý keď poviem nie lebo samozrejme place - svokra sa rozkladá ako keby schválne tam kde sme väčšinou na záhrade. Ide o to že ho nikdy neponúkne povie že to varila dedkovi alebo že on Už obed mal. Ja nehovorím že ma malého kŕmiť každý krát alebo čo ale príde mi to hrozne divne keď vidím jak babky vnúčatá laduju. Keby aspoň teda nejedli pred ním alebo ja neviem.. potom samozrejme majú reči že place je nevychovaných a podobne.. muz mi povedal nech teda nechodíme k ním ale nemám povedať prečo … staviame však dom takze nechcem chlapa moc zaťažovať lebo ozaj ani doma neni .. čo myslite ? Kaslat na to ? Nechodiť vôbec? Nechať ho revat?

Strana
z4
jaza81
14. júl 2024

@konikmodry111 Tak to by si ani nestihli vypytat a ja by som im tie peniaze dala naspat alebo uz vopred rano, ked beru dieta. Vies kolko stoja kolotoce? Vsak to nevybavis s desiatimi eurami vo vacku. A preco by to mali platit oni z nizkeho dochodku, co im ledva mozno vystaci na lieky? Dobre robia, ze si pytaju, kedze vam nedocvakava. Nie kazdy ma starych rodicov, ktori maju penazi nazvys. Vsak pre vas je bonus to, ze venuju cas vasmu dietatu. Ono by to chcelo realnejsi pohlad na vysku dochodkov. To by vas mozno napadlo nieco take, ze vy by ste im mali financne pomahat a nie este cakat, ze budu minat na kolotoce.

konikmodry111
Autor odpoveď zmazal
jaza81
14. júl 2024

@konikmodry111 ja nehovorim o 100 inych veciach, co mate v rodine. Moj pohlad na to je, ze sa mi dviha zaludok ako niektori rodicia obiehaju starych rodicov, ked ma dieta sviatok, len preto, aby decko dostalo nieco do vacku. A moj pristup je taky, ze kolkokolvek stary clovek ma, nech si to minie ako chce. Ak dam dieta k staremu rodicovi, co i len na den, spravim nakup od jogurtov az po to, co sa babka rozhodne varit. Spravim nakup tak, aby mala aj ona. Nemam rada to, ze napriklad dieta si aj obchode vybera hluposti a aby tie zbytocnosti platil stary rodic. Podobne s kolotocmi. Tie nevybavis ani s 10eurami a ani s 20 E.

konikmodry111
Autor odpoveď zmazal
macik166
14. júl 2024

Panenka skakava, ja keď čítam niektoré príspevky, čo to za ľudia existujú, mne sa rozum zastavuje. Tomuto svetu už niet pomoci.

ukulela
14. júl 2024

@jaza81 autorkina situacia je ina - stari rodicia ich na navstevu aktivne volaju. stanovia si cas, ked je dieta najedene .... a napriek tomu, ze vedia, ze zrejme bude pytat, tak pred nim jedia. ved nech sa najedia v kuchyni, ked im prekaza, ze dieta si pyta. alebo ak sa dohodnu, ze pride vnuk o druhej, tak nech uz su naobedovani. jest pred navstevou, ktoru neponuknem, je neslusne. na tom sa snad zhodneme. navyse autorka pise, ze malemu nosi (zrejme olovrant) - ale su deti, co pytaju. ked maju spurt, jedia vsetko ... ku nam pridu synovi kamosi, a ze teta, date nam gulicky s mliekom? nemate parky? 🙂🙂🙂
ja rozumiem, ze babka s dedkom mozu byt (zrejme az chorobne) sporovlivi. mozno starka upecie akurat 2 stehna, alebo spravi 2 rezne. ale tri krumple, jeden knedlik a kusok masa na maly tanier vnucatu nedam, pre boha ziveho???
ja na navstevu vzdy nieco donesiem, maly dezert, kus kolaca, ak mam, ... alebo dzus, popcorn. v tomto pripade asi treba so starkymi otvorene hovorit. opytat sa, ci uz jednli - starka, uz ste obedovali, mozme prist? este nie - ale pridte .. nie, starka, maly bude pytat a plakat a to sa vam nepaci, pockam, kym sa najete radsej, nech nepyta. viete, on je najedeny, ale rad je so vsetkymi. ved je maly a rastie ....
A uz len ad kolotoce - ked zavolam dietatu, ze by som chcela vziat vnuca na kolotoce, neocakavam, ze mi bude za to platit. ak je dieta sudne, da vreckove, ale ja predpokladam, ze ked moja svokra zavola, ze chce vziat vnuicata na zmrzku, ze si za tu zmrzku nebude pytat s blockom 3€. ved to je ako: ahoj, tereza, pod na kavu, pokecame ... ale zaplat ty, hoci ta volam.
(pripad lieky - nevieme, kolko stali, babka moze mat naozaj nizky rozpocet a poprosili ju, aby lieky vzala, ze jej daju €, tomu rozumiem. to nema preco platit.)

dendia
14. júl 2024

To máte ešte fajn...u nás boli komentáre "nedávaj" ani keď si dieťa samo pýtalo a z doneseného z domu som šla dať....a ešte "potom...doma....veď vydrží...nemusí stále jesť" a pod.

janedoe
15. júl 2024

@murko14 u nas je to uz lepsie, ale ked som bola na strednej a vyske, tak sme si napriklad museli kupovat jedlo, ked sme prisli z internatu domov a ked som si dala jablko, tak som dostala sprda, ze to jablko chcela zjest o dva dni. Rovnako, aj ked mi raz tatino raz spravil rezen so sebou na internat, tak bolo zle a pod. Takze ja sa uz necudujem nicomu 🤷‍♀️

lili7676
15. júl 2024

Tak takéto niečo som ešte ani nepočula. Môže existovať takýto starý rodič? Véd čo je krajšie na svete ako čakať na svoje vnúčatká s ,,plnými hrnca mi,, papania a ako poteší keď môžem navariť na želanie. Netreba navštevovať za takýchto okolností starých rodičov. Veď láska babky, dedka je bezhraničná. Práve o tom to je,že u starkých býva všetko dovolené, plné brušká a mocné objatia...

emilybb
15. júl 2024

Babenky,mam 58,prvu dceru 33rokov ZŤP,zdravy syn ma 28.Pred dvoma rokmi som omdlela od vycerpania-praca,dcera (chdi do denneho ZSS),kovid,domacnost,uraz hlavy,po 2mes nahla cievna prihoda.Presne to iste som roky zazivala aj ja od svokry a jej mamy.Stacila len moja existencia,nemusela som nic povedat a 5ludi zo strany muzovej rodiny sa do mna pustili.Muz sa ma snazil branit,bol opatrny,aby si ich nepopudil proti sebe,lebo som to nechcela zhorsovat,ale len sa mu smiali,ze "je pod papucou",co nebola pravda.Svokrovci nas financne podporovali,darceky a pohostenie na sviatky bolo.Ale pre seba a dceru som dlho jedlo nosila,nemohli sme zjest hocico,mame traviace problemy. Dokonca sa nas raz muzova stara mama-starka opytala,ci musime chodit tak casto.Muz sa urazil,tak sme chodili 4x za rok.
Zmena prisla pred 12rokmi,ked som povedala,ze muz s detmi nech k jeho rodine chodi,ja ostavam doma.(Moja rodina je 250km od nasho bydliska.)Bol z toho riadny poprask,ale odvtedy prestali urazky,navarilo sa aj osobitne pre nas dve.Vtedy sa svagrovcom narodila dcera po17rokoch manzelstva.Svagor je libling rodiny.Oznamili,ze maju dieta,tak budu davat skromnejsie dary - ale sami radi prijali viac (ved mozeme dat viac,lebo viac zarabame,ze nam treba pre dceru,ked nebudeme vladat a pojde do ZSS,to ich nenapadlo ).K starkovcom prestali tak casto chodit,lebo maju program pre dieta.Tak nas zacala starka volat,aby sme ich prisli pozriet.Svokra tiez zmenila pristup-svagrina ju totiz zacala stavat do pozoru,co som ja nerobila.Kym su stari rodicia zdravi,nezavisli,spravaju sa ako burani.Potom,ked ich nieco priputa na lozko,odrazu budu ocakavat pomoc od tych,ktorym ublizovali.Drzim Vam vsetkym dievcata palce.Nestracajte optimizmus a svoju hrdost.Ja by som najprv zavolala,ci su uz po obede a potom by som prisla a nie casto,ale 4z do roka,alebo len na sviatky.

nitran
15. júl 2024

môžu sa hambit, takéto chovanie. Ze nedať vnukovi jest to som teda ešte nezazila

zazka666
15. júl 2024

@janedoe nerozumiem, to ti mama nedala, vaši?

janedoe
17. júl 2024

@zazka666 tak tak 🤷‍♀️

zazka666
19. júl 2024

@janedoe to mi je veľmi ľúto
😥

miriamzba
19. júl 2024

Podobne, malý reval od hladu, tak som mu dala prineseny olovrant, a svokra s plnou pusou, že čo som mu nepriniesla navarene jedlo. No... Tak som potom varila, balila, zachladila, doniesla, nebolo kde ohriat... dlho ma to takto nebavilo. Prakticky tam už takmer nechodíme alebo sa stretneme v restike, kde platíme vždy my. Pritom majú svokrovci vysoký príjem aj z najmov, sebe dopraju. Vnúčatá beru tak, že sa majú starať rodičia.

Strana
z4