icon

Je vhodné oslovovať rodičov krstným menom?

28. okt 2024

Ahojte, zaujíma na váš názor na oslovovanie rodičov krstným menom.
Dieťa má 6 rokov, jedináčik. Krstným menom oslovuje aj babku a dedka a tým to prekáža.

Strana
z2
autor
28. okt 2024

@earlgrey Áno toto sme museli aj my vysvetľovať našim deťom, prečo babku volám mama 🙂

krasneleto
28. okt 2024

@jaass preco by nemali byt psychicky ok. ? len preto ze ich dieta oslovuje babku a dedka menom? to rozhodne na psychiatra nie je

akvi
28. okt 2024

Úcta a rešpekt naozaj s oslovovanim nemá nič spoločné, aj keď sa ti to "zdá". Evidentne sa ti nepáči, ako rodičia vychovávajú dieťa, ale nemyslím si, že je to tvoja vec. Teba sa týka jedine to, ako sa to dieťa správa k tebe a ako oslovuje teba, tam môžeš do toho zasahovať, ako uznas za vhodné.

U nás napríklad sa oslovenie vytvorilo skomolenim slova a tak sa to ujalo, že babku už vsetci tak voláme a jej sa to tiež páči, prišlo jej to roztomilé a dodnes to používame. Tak isto ďalší členovia rodiny majú svoje "prezývky" a syn niektoré používa doteraz, pripadne aj meno, nik z toho vedu nerobí. To isté v škole - u nás si deti tykali s učiteľmi a oslovovali menom. Väčšina ľudí, ktorí mali deti v štátnych školách, bola zhrozená, že ako môžu mať úctu voči nim. Akoby vykanie a oslovovanie titulom bolo zárukou úcty, to by sa potom asi učitelia nesťažovali, že deti si ich nevážia. Je to proste len falošná ilúzia, že oslovenie zaručí úctu.

kaktusik007
28. okt 2024

@lucylaw neviesla som synov k tomu - napriek tomu mi menom povedia. Dokonca zdrobneninou prezyvky, ktorou ma volali moji rodicia, ked som bola mala.

Mala som ich opravovat??? Naco. Proste ma tak volaju, ja zareagujem, komunikujeme a vsetci su spokojni. Ze to vyzera divne pre ludi mimo? Neriesim.

jaass
28. okt 2024

@krasneleto pretože rodičov nevolá mama a otec 🤷‍♀️🤦‍♀️

angeli121212
28. okt 2024

Neviem ale ten komentár že chcú mať kamarátsky vzťah preto učia aby ich dieťa volalo menami a nie mama a pod. Je divné a aj riadna blbosť... úprimne mne nikdy neprišlo, že nemám s mamou blízky dokonca bližší vzťah ako s kamoškou... Pre mňa oslovenie mama predstavuje úplne špecifický osobný vzťah v ktorom si môžeme povedať hocičo a aj tak sa máme rady..

elenajezova
28. okt 2024

Moja neterka, krstniatko ma oslovuje menom. Ale nikto iný...

pipistrel13
4. nov 2024

to je jasne,ze ide dolu vodou spravanie,nechapem,ze sa dava detom taka moc a rovnocenost,kde to je dnodu ho z hladiska vyvinu a veku nie je mozne....
ruka v ruke s tym ide neucta (nielen k starsim),nadradovanie seba sameho,krutenie sa sveta okolo mna,sebestrednost...nanestastie dnes ludia vobec nevidia navaznosti a takto dokalicuju deti,zb ktorych raz budu doapeli...tie pravidla maju zmysel

Strana
z2