Je vhodné zrušiť novomanželský a rodičovský tanec?
Ahojte baby. V septembri sa so snúbencom berieme. Neni to velka svadba, maximálne do 50 ludi. Mam otazku ako by ste sa cítili kebyže vám povie, ze to mal urobiť ako jeho kamarát (bral sa so svojou na úrade iba o svedkoch) kvôli tomu ze je mu trápne tancovať novomanzelsky tanec a rodičovský tanec. Nedá sa s ním o tom baviť, všetko je trápne akoby mal 15 rokov. Ostatne veci berie v poriadku.
@nekonecna_katastrofa ako vieš,že neviem čo je sobášna prísaha? Tu sa však rieši svadba ako svadobná hostina,ak si si to nevsimla
@janinah nulový rešpekt ako píšem: "choďte sa zosobasit na pláž,pod strom,do tramtarie,kdekoľvek,len vy dvaja...nezasluzite si našu slovensku svadbu,nedozreli ste na to"
@nekonecna_katastrofa ako myslíš, idem klačať do kuta...
Sú veci,ktoré si rešpekt nezaslúžia...
@tilly presne takto som bola donútená ja, chcela som svadbu akú píšeš.. len našťastie som tu tancovačku naozaj nemala, ale teda väčšina tradične zmýšľajúcich tam vzdychalo a snažili sa nás donútiť do klasiky.. dodnes ma celý ten deň škrie, že nebol vôbec taký aký som chcela - komorný s rodinou pri jedle pár hodín.. jednoducho ľudia nevedia pochopiť ak chce niekto svoj den prezit bez maskarady, potom sa môžu čudovať prečo sa toľko ľudí radšej nevezme.. práve pre toto..
@janinah si zlata, ze nam dovolis si spravit svadbu podla vlastnych predstav 🙈 na zaklade coho ty urcujes ako ma vyzerat svadba? A ze len tradicna svadba je ta prava? Chapes, ze niekomu sa to prieci, hrat divadlo pre druhych? Necudovala by som sa, keby to tvoja dcera podstupila len kvoli tebe, ked vidim ako pohrdas "netradicnou" svadbou 🤮 Teba mat v rodine musi byt velka radost, a to nepisem len na zaklade tejto diskusie. Ja, ja, ja... a vsetko bude len po mojom...
Mali sme malú svadbu, lebo tiež sme neradi stredobodom pozornosti, ale napriek tomu si myslím, že na týchto svadobných tradíciách, na tradíciách všeobecne, nie je nič zlé, práve naopak. Môžu byť pre nás trápne, ale je pekné si niektoré zachovať, prípadne si prispôsobiť na naše možnosti.
Ja viem úplne pochopiť, že niekto nerobí odobierku, nechce starejšieho, čepčenie, krájanie torty, redový, či rôzne hry a programy, ale obyčajný dvoj trojmínutový tanec...? Netreba nič nacvičovať, len sa trošku pohojdať v rytme na pesničku, to je tak hrozné? Ale OK, ak mu toto vadí, že to bude také "všetci oči na nás", tak asi by som ho tohto ušetrila..
Ale dovolím si jednu poznámku na margo toho "ja netancujem". Viete, na našej svadbe sa zhodou okolností stretlo také osadenstvo, ktoré netancovalo. Mali sme obmedzený rozpočet, ale snažili sme sa ju mať peknú, príjemnú, komornejšiu a pozvaných bolo aj veľa našich rovesníkov. A partnerky sedeli, lebo chlapi netancujú. Každého osobná voľba, netreba sa nútiť. Rešpektujem a akceptujem. Lenže, a to píšem z pohľadu nevesty, NAOZAJ to vyzeralo trápne, ako všetci sedia, hudba hrá a ja tam tancujem SAMA s manželom, a išli to zachraňovať moji rodičia. ŠTYRIA, slovom štyria na parkete. Celé to vyzeralo divne, čudne, trápne, akože potom sa to už pomaličky rozbehlo, ale mne ten nepríjemný pocit zostal. Celý čas, počas celej svadby a dlho po nej. Podobne to bolo pred našou svadbou na svadbe mojich dvoch sesterníc, aj jednej mojej kamošky, na nej som videla prvýkrát to sklamanie, že kde sú všetci, sála prázdna.. Hudba hrala, rodičia to zachraňovali aspoň tým tancom, a všetci "mladí" sa vybrali von pred podnik, či rovno do baru a sedeli bokom pri pive, na terase a absolútne ich nazaujímala žiadna svadba. Chápem, netreba robiť divadlo, nikomu, hlavne že sa bavili... len potom o čom to je? To naozaj už každý pozerá len na seba? Pôjdem s mužom do kina, a ja si pustím film so slúchadlami na ušiach z mobilu, lebo mňa to po polhodine nebude baviť?
Pustili ste sa do autorky, ale nikto sa nespýtal, čo by chcela ona, resp. či už sama pri tom nespravila nejaký kompromis. Ja si myslím, že ak s ostatnými vecami je snúbenec v pohode, asi by som netlačila na pílu, a aj keď je to "len" tanec, asi mu vadí, že je to taký špeci tanec a chápem, že mu to môže byť trápne. Tak ho nechaj, a urob aj ty ústupok a tie tance vynechajte.
@janinah kto prave tebe dava pravo sudit, co si kto z nas zasluzi? Myslis, ze my, ktore neuznavame svadobne tradicie, si to neuzivame ako rodinnu slavnost? Ty si to rob, ako len chces, ale nedavaj ludom kadejake nalepky len preto, ze maju svoj nazor, ktory tebe nijako neublizuje.
..vypustiť tanec.....svadba je deň,kedy by ste si to mali uzit obaja a nie sa stresovať ...a tancom už vonkoncom nie... .nepodstatné
Príde mu trápny mladomanzelsky tanec ako taký, aj keď ho tancujú iní, alebo mu je trápne, že on má tancovať pred zrakmi iných?
Ze ho viem pochopiť...tanec nočná mora pre mňa a celkovo pohľady druhých na mňa ešte kedy som mala tancovať tak rovno odpadnem...no musíte nejaký kompromis vymysliet co iné
Za mna je svadba o 50 ľuďoch veľká. My sme sa chceli brat povodne niekde mimo Slovenska, na plazi s cudzími svedkami 🙈 Môj manžel (a ani ja) nemáme radi keď sme stredobodom pozornosti. Nakoniec sme si urobili svadbu s 15 hosťami a teda len najbližšou rodinou. Ale aj obrad bol v parku 😊
My sme končili o polnoci a že fakt mi stačilo a nechapala som ako niekto môže mat väčšiu svadbu a ešte aj do rana. Bolo to tak či tam únavne aj keď krásne.
Ak nechce bežne súčasti svadby, nechápem prečo máte takú veľkú svadbu. V takom prípade mu to zjavne nevyhovuje a riešila by som čo najmenšiu svadbu. Ale to by ste sa mali rozprávať a dohodnúť vy dvaja.
pre mna je to tiez traposina a to som uz stara truba, uz pred 24 rokmi sme nic taketo na svadbe nemali, ja mu rozumiem, nenut ho do toho
Napr mne sa ani nepacia tie naskrobene tance. Na kazdej svsdby boli tie tance uplne strnule, dokonca aj kamosky nevesty uplme bolo vidno ako rata kroky aby sa nesekla a muz uplne v panike. Naco toto?
Ked niekto rad tancuje, alebo z toho nema stres ze si to uzije beriem, ale inak mi to pride odveci, je to vasa svsdba urobte si ju tak aby sa vam pacila a uzili ste si ju a nie ze sa kvoli tancu handate uz pred svadbou. Nerobte veci len preto ze by to tak malo byt
mate rozdielne prezivanie a pohlad na slavnost. Budes to mat tazke, lebo pre neho bude kazda oslava len nieco nutene. My s muzom sme aspon obaja rovnaky, neznasame oslavy obaja a ani ich velmi nerobime a ked uz, tak len nejake zahradne.
Zaujímavé,všetko je traposina,všetko sú konvencie,všetko je out.
Chvalabohu,že nie pre všetkých.
Na iných národoch obdivujeme ich zvyky,ich národnú hrdosť,do svojich rodín preberáme zvyky cudzincov, nepochopiteľné. Ale z našich zvykov,či tradícií sa vysmievame. No ano,lebo ich nepoznáme.
@terezka1947 niekto naozaj radsej svadbu len o dvoch svedkoch a hotovo, ved existuju aj introverti a ludia, ktori naozaj neznasaju akukolvek pozornost stiahnutu na seba, vratane mna
Mna vždy desila už len predstava byť stredobodom pozornosti, asi preto som nikdy po svadbe netúžila.. Tanec (aj čepčenie) by som v prípade svadby ak by už k tomu prišlo, chcela vynechať, lebo by som sa cítila maximálne zle a bola by som sklamaná, keby to budúci manžel nechcel pochopiť, ak by som s ničím iným nemala problém, hoci by som už aj tak vychádzala zo svojej komfortnej zóny... Každý sme iný, asi vieš najlepšie aký je.. A svadba je VÁŠ deň, preto by mal byť príjemný pre oboch.
Rodičovský sme nemali ,iba novomanželsky potom všetci isli na parket. A boli sme všetci spokojní
@terezka1947 zvyk, nezvyk, naco sa silit do niecoho, co je cloveku neprijemne len preto, ze je to akoze zvyk. Zvyky v ramci vyvoja spolocnosti vznikaju, menia sa, zanikaju. Som rada, ze tu nikto nebojuje za zvyk "pravo prvej noci".
My sme mali obrad na úrade a potom hostinu v reštaurácii. Na hostine som mala pustenú takú hudbu, aká sa mi páči, mali sme super jedlo, pitie, hostia kecali, bavili sa. Žiadne diskotéky, tanečky a podobné blbosti, našťastie sme sa v tom s mužom zhodli.
Musite sa dohodnut.
Doteraz ste sa o tom nebavili?
Moj muz vedel 2r dopredu,ze ak svadba, tak rodicia, svedkovia,obed a neskor s kamosmi chatovica. Suhlasil.
Decka, ked zazili v rodine svadby, su presvedcene,ze budu mat svadbu ako my.
Vsetky co su za, pisu, ze je to oslava nevesty a zenicha, pozvu si hosti, ale ocakavaju v obalkach aspon tolko, aby si pozvana rodina zaplatila jedlo pitie vysluzku🙈
Ubehlo veľa rokov od svadby, a som vďačná ze vidím svojich rodičov ktorí už neziju na tejto podľa vás traposine, smiať sa, tancovať tešiť sa spolu s nami z nášho šťastia a ľutujem ze som si nedala ooovela viac krásnych tradícií.
My sme nemali žiadnu showku, tu urobili počas tanca kamoši
Niektorých vecí sa neoplatí s odstupom času vzdávať
Je mu asi blbe priznat ze sa mozno hanbí alebo mu to nie je pochuti. Preto sme my nic take nemali tiez. Ani ziadnu odobierku, cepcenie.... Bohuzial v tomto by som asi ustupila, aby to cele na svadbe nebola skor groteska a neprijemne spomienky...
Autorka, prečo nereaguješ? To toho nešťastníka mučíš, lebo nechce tancovať?
@mandarinka555 Trošku prehnaný komentár nemyslíš? Ja som si chcela len prečítať názory...Koniec koncov ani ja nie som rada stredobodom pozornosti ale jeden krátky tanec ma nezabije. Je to čisto na snúbencovi či bude chcieť alebo to necháme tak. Nikde som nenapísala že sa neprispôsobim tak len tak pre všetkých píšem že sme sa o tom rozprávali a ak sa na to nebude cítiť nebudem ho do ničoho tlačiť. Pred svadbou sme si už dohodli koľko ľudí a ako to chceme, dohadovali sme spolu, toto sa týkalo čisto iba tanca a popravde ani som nevedela že to nie je povinné. Ďakujem za názory, určite som si z toho niečo zobrala
Ano aj podla mna je to trapne, a ani by ma nenapadlo tancovat novomanzelky tanec. Ani parom koni by ma na parket nedostali. Ale to som ja no 🙂 Neznasam pozornost. Moj muz je taky isty. My sme mali svadbu iba svedkovia a jeho mama s priatelom.
Mne to príde tiež trápne, na tanec nie som a rozhodne by som to tak nechcela. Takže ja ho úplne chápem 😅 Nie som za takéto zvyky, už je to iné.
@terezka1947 nezovseobecnuj, tak ako sa mi nemusí páčiť každý slovenský zvyk, tak sa mi nemusí páčiť ani každý zahraničný zvyk.. len preto lebo som slovenka som povinná pozerať na kazdg zvyk ako na úžasný aj keď mi je totálne proti mojej povahe?
Btw pokiaľ viem tancuje sa na svadbách aj v zahraničí, aj tam bývajú manželské tance, to však neznamená že by som chcela takú svadbu..
Môj muž nikdy netancuje no našej svadbe tancoval novomanželsky tanec aj rodičovsky. Odvtedy som ho tancovať nevidela. Ja si myslím že kV tebe by sa mohol premôcť aspoň na tieto dva. Veď to je par minut

@janinah Rešpekt nula bodov u teba. Ako veriaca by si mohla vedieť, že svadba nie je to čoromoro okolo, ale hlavne spojenie 2 ľudí buď pred Bohom alebo na úrade. A všetko okolo je len pozlátko.