icon

Je vzťah bez spoločného bývania naozaj zvláštny?

20. júl 2025

Ahojte, mám 45 rokov a nerozumiem, že sa všetci pozastavujú nad mojím vzťahom, tak sa pýtam, o je na tom zvláštne?

Som slobodná, bez detí. To, že nechcem deti som si uvedomila, keď som mala 18-20. To, že sa nechcem vydať trochu neskôr. Mala som aj dlhé vzťahy, aj som bola zasnúbená, aj som s nimi bývala. Ale tam to pre mňa skončilo, nejak som sa nevidela vydatá s mužom na "hromádce" na veky vekov. Teraz mám pekný vzťah 3 roky, s týmto mužom sa poznám 20 rokov.

Nebývame spolu. Cez deň sme spolu robíme aktivity, chodíme na výlety, do kina, cvičiť, na kávu, na obed, do obchodu, on je u mňa, ja som u neho, ale večer sme každý sám doma. Áno niekedy prespím ja u neho, niekedy prespí on u mňa, aj sme spolu na dovolenke nonstop 10 dní. Ale vždy sa potom každý z nás teší domov, do svojho prostredia.

Finančne sme obaja ok, každý máme svoje byty, svoje nehnuteľnosti, autá apd.
Nikto nikoho nevydržiava. Veľmi mi vyhovuje, že nezdieľam s niekým spoločnú kasu, to by som nezvládla.

Keď stretnem kamarátky, zväčša mladšie do 40r, tak vždy sa pýtajú, či spolu bývame, a keď poviem nie, sú veľmi prekvapené a krútia hlavami. Či mi taký vzťah vyhovuje a na čo som s ním?

Ja som na tom nevidela nič zlé. Brať sa neplánujeme - aktuálne, nevylučujem o 10-15 rokov čisto z praktického hľadiska, deti spolu mať nebudeme.

Som sama sebe pani, jem a varím si čo chcem, nemusím po nikom upratovať, prať, žehliť.
Keď niekde niečo položím, tam to aj nájdem. Prídem domov a robím si čo chcem. A to mi veľmi vyhovuje. Tá sloboda. Neviem, to sa vymyká štandardom fungovania ženy? Alebo čo je na tom zvláštne?

Strana
z5
barka1
20. júl 2025

Každý sme iny. Ja som vyslovene párový človek, aj moj partner, paradoxne spolu bývat nemozeme.
Ty a tvoj partner to máte inak, ste tak spokojni a to je v poriadku.
Prečo riesis reci inych zien? Pravdepodobne ti závidia.

anonym_fe9d35
20. júl 2025

@anonym_autor ak je s tým partner OK, tak je to pre ženu v tvojom veku úplne ideálna situácia. Vo svete čaraz bežnejšia, aj keď finančne je výhodnejšie bývať spolu, ale na tvojom mieste by som sa tešila, že máš takáto vzťah. Reči okolia by som mala vieš kde.

enmery
20. júl 2025

Si šťastná?Si. Bude niekto za Teba žiť?Nie. Vieš koľko je žien v manželstvách a partnerstvách pod jednou strechou, ktoré sú do špiku kosti nešťastné? Ja nevidím problém, pokiaľ Teba to napĺňa, si šťastná a žiješ si svoj sen.

autor
20. júl 2025
@anonym_fe9d35

@anonym_autor ak je s tým partner OK, tak je to pre ženu v tvojom veku úplne ideálna situácia. Vo svete čaraz bežnejšia, aj keď finančne je výhodnejšie bývať spolu, ale na tvojom mieste by som sa tešila, že máš takáto vzťah. Reči okolia by som mala vieš kde.

@anonym_fe9d35 veľmi nerada by som bývala s niekým, lebo je to finančne prijateľnejšie. Našťastie to obaja teraz nemusíme riešiť, čiže toto je OK.

alyson29
20. júl 2025

Pokiaľ vám to obom takto vyhovuje, tak druhých do toho prd.. je to tvoj život, nemusia ťa zaujímať názory druhých , dôležité je, že si ty sama šťastná 👍🏻

autor
20. júl 2025
@alyson29

Pokiaľ vám to obom takto vyhovuje, tak druhých do toho prd.. je to tvoj život, nemusia ťa zaujímať názory druhých , dôležité je, že si ty sama šťastná 👍🏻

@alyson29 aj susedka za mnou chodí a pýta sa ma, čo ten tvoj milenec? Ako sa má? Nebudete sa brať? Počkaj on je ženatý? Nie teta, nie je ženatý a nebudeme sa brať. A má sa dobre, pozdravím ho. ...

anonym_fe9d35
20. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_fe9d35 veľmi nerada by som bývala s niekým, lebo je to finančne prijateľnejšie. Našťastie to obaja teraz nemusíme riešiť, čiže toto je OK.

@anonym_autor ja ťa úplne chápen, tiež by mi nestáli ušetrené financie za to, aby som si vo veku po 40 niekoho nasáčkovala k sebe, alebo by som sa ja odpratala k nemu. Máte každý svoj kľud, doma si rozhodujete o všetkom každý sám a spolu si užívate. Susedku pouč, že milenec je muž, s ktorým podvádzaš niekoho s kým si vo vzťahu, čo sa u teba nedeje. Spýtaj sa jej ne čo by ti bola svadba s ním. Alebo sa na ňu len usmej, nie si povinná sa jej spovedať.

hederamonstera
20. júl 2025

Zena, lepsie si to vymysliet nemohla😁 ja kebyze ostanem sama, uz v zivote nechcem byvat so ziadnym chlapom, chodit ano, byvat nie

alyson29
20. júl 2025
@anonym_autor

@alyson29 aj susedka za mnou chodí a pýta sa ma, čo ten tvoj milenec? Ako sa má? Nebudete sa brať? Počkaj on je ženatý? Nie teta, nie je ženatý a nebudeme sa brať. A má sa dobre, pozdravím ho. ...

@anonym_autor To je inak fascinujúce, koľko ľudí si myslí, že majú právo hodnotiť cudzie vzťahy, len preto, že nezapadajú do ich predstavy o 'normálnosti'.. Pritom váš vzťah má všetko lásku, rešpekt, slobodu, rovnováhu, len nie zdieľanú kasu a spoločný prádelník 😁 a to je zrejme pre niektorých neodpustiteľné. Tak nech sa teta spýta aj nabudúce, a pokojne jej povedz, že milenec je stále ten istý, spokojný, verný a nechystá sa emigrovať ani ženiť a že jej ďakuje za starostlivosť.. 😄 Ja mám manžela, čakáme bábätko a nikdy by ma nenapadlo súdiť druhých ako žijú. A tiež mám kamarátku, ktorá je v 36 bez detí, bez partnera, veľa cestuje, proste jej to tak vyhovuje 🙏🏻

natalka13
20. júl 2025

@anonym_autor ano vymyka sa to standardom. Nieje to bezne. Ale ani protizakonne.
Susede odpovedz a co ze sa pyta? Ja byt tvoja kamoska tiez sa opytam.
Nechapem jedno preco brat sa po praktickej stranke o 15rokov? V 60tke?

milanemila
20. júl 2025

@anonym_autor ja na tom nevidim nic zle, ak vam to tak obom vyhovuje 🤷🏼‍♀️
Ja si taky vztah predstavit neviem, lebo som chcela mat s muzom rodinu aj sa zobrat, ale aj napriek tomu by som nemala potrebu kamoske, kt to ma inak stale dookola omielat, ze mne sa to zda zvlastne. Takze nie zvlastne to nie je a kazdy by mal mat taky vztah aby mu vyhovoval a aby sa citil v nim dobre. Ked neplanujete spolu rodinu a svadbu, tak naozaj nejake skusanie spolocneho byvania nie je potrebne.
Povedzme si uprimne, ze toho muza sa da mat o nieco radsej, ked po nom netreba upratovat 😂

guiseppinka
20. júl 2025
@natalka13

@anonym_autor ano vymyka sa to standardom. Nieje to bezne. Ale ani protizakonne.
Susede odpovedz a co ze sa pyta? Ja byt tvoja kamoska tiez sa opytam.
Nechapem jedno preco brat sa po praktickej stranke o 15rokov? V 60tke?

@natalka13 kvoli uradom

Velmi casto sledujem, ze vela zien po 40, si tento model chodenia velmi chvalia. Mala som kolegynu (uz vtedy mala dceru skoro v mojom veku), ktora bola vydata, ale byvala s rodicmi a jej muz mal svoj byt. Obom to vyhovovalo a vyhovuje. Ak si spokojna, tak neries okolie

sissy27
20. júl 2025

@anonym_autor ak vam to obom takto vyhovuje, tak je to uplne v poriadku. Problem by to bol vtedy, ak by jeden z vas tuzil po spolocnom byvani / detoch / manzelstve atd a ten druhy by to odmietal alebo stale odsuval, pretoze by to znamenalo, ze kazdy ma ine nastavenie a ine potreby v tom vztahu.
Ja mam 40+ a ak by som mala ist do noveho vztahu, tak to riesim rovnako ako ty. Plus mam dieta (uz dospele) takze svadba prave kvoli tym praktickym veciam pre mna neprichadza do uvahy (nebude sa predsa delit o dedicstvo s cudzim chlapom, ze).

marianarem
20. júl 2025

@anonym_autor Ja poznam zeny, je pravda, ze rozvedene, ktore uz maju len tento typ vztahov. Ja na tom nevidim nic zvlastne, ked sa stretnu dvaja rovnako zmyslajuci v tomto.

natalka13
20. júl 2025
@guiseppinka

@natalka13 kvoli uradom

Velmi casto sledujem, ze vela zien po 40, si tento model chodenia velmi chvalia. Mala som kolegynu (uz vtedy mala dceru skoro v mojom veku), ktora bola vydata, ale byvala s rodicmi a jej muz mal svoj byt. Obom to vyhovovalo a vyhovuje. Ak si spokojna, tak neries okolie

@guiseppinka preco kvoli uradom?

autor
20. júl 2025
@natalka13

@guiseppinka preco kvoli uradom?

@natalka13 Tak ak by sme sa baviliraz nebodaj o vdovskom/vdoveckom dôchodku. Ale to teraz nie je téma. Keď budem v nemocnici, nepodajú mu diskrétne informácie, lebo nie je môj manžel. Keby som bola v nejakom terminálnom štádiu choroby, púšťajú za tebou iba rodinu. Teraz momentálne napríklad v inej veci komunikujem s políciou a chcú hovoriť iba s rodinným príslušníkom. Ak by sa mi niečo stalo, a budeme spolu tak ako doteraz a bude to klapať, chcem aby on zo zákona dedil po mne všetko. Samozrejme, že môžem spísať závet, keďže nemám neopomenuteľných dedičov, ale moje sestry sú schopné aj tento závet napadnúť, čiže dedenie zo zákona je úplne najlepšia forma. A mnoho ďalších vecí, kde sa denne stretávam s tým, že dnešné úrady počúvajú na manžel, manželka, nie partner, partnerka. Mala som susedku, 25 rokov žila s mužom, a potom 3 roky pred jeho smrťou sa zobrali.

enusamt
20. júl 2025

Viem preco riesia, komentuju .. ZAVIDIA 😀
Mate to super nastavene. Aj spolu aj osve a kazdy je spokojny

natalka13
20. júl 2025
@anonym_autor

@natalka13 Tak ak by sme sa baviliraz nebodaj o vdovskom/vdoveckom dôchodku. Ale to teraz nie je téma. Keď budem v nemocnici, nepodajú mu diskrétne informácie, lebo nie je môj manžel. Keby som bola v nejakom terminálnom štádiu choroby, púšťajú za tebou iba rodinu. Teraz momentálne napríklad v inej veci komunikujem s políciou a chcú hovoriť iba s rodinným príslušníkom. Ak by sa mi niečo stalo, a budeme spolu tak ako doteraz a bude to klapať, chcem aby on zo zákona dedil po mne všetko. Samozrejme, že môžem spísať závet, keďže nemám neopomenuteľných dedičov, ale moje sestry sú schopné aj tento závet napadnúť, čiže dedenie zo zákona je úplne najlepšia forma. A mnoho ďalších vecí, kde sa denne stretávam s tým, že dnešné úrady počúvajú na manžel, manželka, nie partner, partnerka. Mala som susedku, 25 rokov žila s mužom, a potom 3 roky pred jeho smrťou sa zobrali.

@anonym_autor aha a teraz nehrozi vdovecky dochodok pobyt v nemocnici.....🤔to az o 10-15rokov

autor
20. júl 2025
@natalka13

@anonym_autor aha a teraz nehrozi vdovecky dochodok pobyt v nemocnici.....🤔to az o 10-15rokov

@natalka13 pobyt v nemocnici hrozi uz teraz samozrejme. Ked bol v nemocnici, vzdy som to hrala na jeho manzelku. A na vdovsky/vdovecky musis byt starobny dochodca alebo ID nad 70%. A to este obaja nie sme, u mna o 20 rokov starobny.... u neho o 15r.

lienka.7
20. júl 2025

@anonym_autor takto zvyčajne vyzerajú vzťahy s výhodami. Ale keď vám to tak vyhovuje, je to ôk.
Mne osobne by bolo večer v byte samej smutno. A také ze by som po niekom upratovala a prala mu trenky, preto ho nechcem v byte mi príde ako trápna výhovorka. Ale každá sme ina.
Mam jednu kamosku, ktorá má takýto "vztah" a je to vylucne zo zistnych dôvodov.

sense
20. júl 2025

Mama ma kamarátku ktorá má takýto vzťah už dlhé roky.

autor
20. júl 2025
@lienka.7

@anonym_autor takto zvyčajne vyzerajú vzťahy s výhodami. Ale keď vám to tak vyhovuje, je to ôk.
Mne osobne by bolo večer v byte samej smutno. A také ze by som po niekom upratovala a prala mu trenky, preto ho nechcem v byte mi príde ako trápna výhovorka. Ale každá sme ina.
Mam jednu kamosku, ktorá má takýto "vztah" a je to vylucne zo zistnych dôvodov.

@lienka.7 a aké sú tie výhody? Myslíš sex? Na tomto som sa zasmiala. Alebo iné výhody? Finančne sme obaja safe a znášame svoje útraty. Samozrejme, aj ja sa starám o neho a kupujem mu veci aj on mne, ale inak sa finančne nepodporujeme.

marca12
20. júl 2025

@anonym_autor V spolocnosti je zauzivane zit v pare a rozmnozovat. A kazdy,kto sa vymyka zauzivanemu standardu,je povazovany za cudaka a ihned sa rozobera jeho vztah. Mam znamu,ktora je dokonca aj vydata,ale neziju spolu,kazdy ma svoju domacnost a menit to ani nechcu takto to obidvom vyhovuje.

autor
20. júl 2025
@marca12

@anonym_autor V spolocnosti je zauzivane zit v pare a rozmnozovat. A kazdy,kto sa vymyka zauzivanemu standardu,je povazovany za cudaka a ihned sa rozobera jeho vztah. Mam znamu,ktora je dokonca aj vydata,ale neziju spolu,kazdy ma svoju domacnost a menit to ani nechcu takto to obidvom vyhovuje.

@marca12 asi ma teraz mnohí zatratia, ale presne toto bola moja predstava šťastného manželstva. Mňa keď požiadal o ruku chlap, povedala som ok, ale teraz nemusíme po svadbe bývať spolu, že nie? Inak to som povedala veľmi mladá a zopakovala som to v 36 rokoch.

alenka58
20. júl 2025
@anonym_autor

@lienka.7 a aké sú tie výhody? Myslíš sex? Na tomto som sa zasmiala. Alebo iné výhody? Finančne sme obaja safe a znášame svoje útraty. Samozrejme, aj ja sa starám o neho a kupujem mu veci aj on mne, ale inak sa finančne nepodporujeme.

@anonym_autor nie si sama, moja kamarátka po 40 takto žila 25 rokov, on mal dve deti ale už samostatné, ona bez záväzkov, spolu trávili dovolenky, sem tam jeden u druhého prespali, áno " starali sa o seba", on posledné dva roky žil v domove dôchodcov nakoľko bol chorý a nemohol byť sám, ona sa nechcela o neho starať, bolo by to pre ňu náročné, pre mňa to bol taký smutný vzťah, veľa sme o tom rozprávali, finančne boli na tom obaja vynikajúco, ona už vzťah žiadny nechce

alenka58
20. júl 2025
@marca12

@marca12 dnes si žije každý tak ako uzná za vhodné, v prípade detí je vhodné žiť spoločne, tak to majú aj gayovia aj lesbičky ale nie každému sa to podarí

lenkakravcova
20. júl 2025
@anonym_autor

@marca12 asi ma teraz mnohí zatratia, ale presne toto bola moja predstava šťastného manželstva. Mňa keď požiadal o ruku chlap, povedala som ok, ale teraz nemusíme po svadbe bývať spolu, že nie? Inak to som povedala veľmi mladá a zopakovala som to v 36 rokoch.

@anonym_autor keď len sa človek pozrie do sveta, tak minimálne polygamicke manželstva takto bežne fungujú 😃 Lebo tam chlap nemôže bývať naraz so všetkými manželkami. Takže u jednej býva, k ostatným chodí (alebo býva i tu i tam ako kedy). Čiže dá sa povedať, vo svete je to oddelené bývanie manželov viac bežne než na Slovensku.

anonym_6b2b82
20. júl 2025

Za mňa je to také aj z Tvojej strany, že vezmem si z toho, čo mi vyhovuje. Nenazývala by som to vzťahom … pre mňa je vzťah o inom, byť spolu v dobrom aj vzlom, prispôsobiť sa a robiť kompromis aj keď sa mi “nechce” a nie ísť si večer domov “do svojho kľudu”. Ako tento status je v poriadku, je to Tvoja vec a nemusíš nikomu nič vysvetľovať, len pre mňa je ten druhý v podstate “len” milenec ..

huxy
20. júl 2025
@enusamt

Viem preco riesia, komentuju .. ZAVIDIA 😀
Mate to super nastavene. Aj spolu aj osve a kazdy je spokojny

@barka1
@enusamt prečo si hneď niekto myslí, že keď niekto niečo komentuje alebo s tým nesúhlasí či má iný názor, že hneď závidí? Prečo??? Ja nikomu nezávidím, síce ani by som nekomentovala. Ale ak by sa jednalo o moju kamarátku, tak tiež by som sa pýtala. Z jednoduchého dôvodu. Lebo ja to mám nastavené inak. Ak mám vzťah, tak to myslím vážne, a k tomu pre mňa patrí aj spoločné bývanie v určitom bode vzťahu. Čiže o závisť tu vôbec nejde. Ale o iné nastavenie či vnímanie vzťahu.
Autorka, ak to vám obom vyhovuje, nerieš ľudí okolo seba.

marsmykkok
20. júl 2025

Ja si to viem predstaviť, lebo som človek, čo vie byť sám. Zase ľudia čo musia byť pri niekom stále si to predstaviť nevedia... A zase zoberme si ked žijú aj ľudia spolu, koľkokrát reálne možno sú spolu menej času ako vy? Cez pracovný týždeň sa kvôli práci vidia tak polhodinu, cez víkend má muž napríklad koníček motorky alebo ryby a je mimo domu.

Strana
z5