icon

Je vzťah bez spoločného bývania naozaj zvláštny?

20. júl 2025

Ahojte, mám 45 rokov a nerozumiem, že sa všetci pozastavujú nad mojím vzťahom, tak sa pýtam, o je na tom zvláštne?

Som slobodná, bez detí. To, že nechcem deti som si uvedomila, keď som mala 18-20. To, že sa nechcem vydať trochu neskôr. Mala som aj dlhé vzťahy, aj som bola zasnúbená, aj som s nimi bývala. Ale tam to pre mňa skončilo, nejak som sa nevidela vydatá s mužom na "hromádce" na veky vekov. Teraz mám pekný vzťah 3 roky, s týmto mužom sa poznám 20 rokov.

Nebývame spolu. Cez deň sme spolu robíme aktivity, chodíme na výlety, do kina, cvičiť, na kávu, na obed, do obchodu, on je u mňa, ja som u neho, ale večer sme každý sám doma. Áno niekedy prespím ja u neho, niekedy prespí on u mňa, aj sme spolu na dovolenke nonstop 10 dní. Ale vždy sa potom každý z nás teší domov, do svojho prostredia.

Finančne sme obaja ok, každý máme svoje byty, svoje nehnuteľnosti, autá apd.
Nikto nikoho nevydržiava. Veľmi mi vyhovuje, že nezdieľam s niekým spoločnú kasu, to by som nezvládla.

Keď stretnem kamarátky, zväčša mladšie do 40r, tak vždy sa pýtajú, či spolu bývame, a keď poviem nie, sú veľmi prekvapené a krútia hlavami. Či mi taký vzťah vyhovuje a na čo som s ním?

Ja som na tom nevidela nič zlé. Brať sa neplánujeme - aktuálne, nevylučujem o 10-15 rokov čisto z praktického hľadiska, deti spolu mať nebudeme.

Som sama sebe pani, jem a varím si čo chcem, nemusím po nikom upratovať, prať, žehliť.
Keď niekde niečo položím, tam to aj nájdem. Prídem domov a robím si čo chcem. A to mi veľmi vyhovuje. Tá sloboda. Neviem, to sa vymyká štandardom fungovania ženy? Alebo čo je na tom zvláštne?

lienka.7
20. júl 2025
@anonym_autor

@lienka.7 a aké sú tie výhody? Myslíš sex? Na tomto som sa zasmiala. Alebo iné výhody? Finančne sme obaja safe a znášame svoje útraty. Samozrejme, aj ja sa starám o neho a kupujem mu veci aj on mne, ale inak sa finančne nepodporujeme.

@anonym_autor neviem co s hneď paprcis? Jednoducho "vztah" uplne normalny nemáte- svedčia o tom aj reakcie okolia, nemusíš?. ale keď tebe je to fuk, iné (staromodne) názory ta nezaujímajú, tak bud spokojná a safe a nemusíš vypisovat sem na fórum . Btw, ty sama v úvode píšeš, ze všetci sa nad pozastavuju... takže pre niečo asi áno. Inak píšeš, že cez deň ste spolu... to ako v práci myslíš? Ci po 18 dáte kafe, pokecate a idete každý domov? Pripadne keď je sex, tak asi ostane u teba spať ci aj to ho vyhodis?
Ono vieš, na toto, co spolu vy 2 praktizujtete v pohode stačí ten kamoš s výhodami, alebo proste iba kamarát, takže preto mas tie reakcie okolia aké máš. Ale keď vy dvaja ste s tým ôk, tak načo sem píšeš.

anonym_d583a3
20. júl 2025

My to máme predné tak isto,a vyhovuje nám to.

tenerifka
20. júl 2025

@anonym_autor velmi dobre ti rozumiem, toto je v situacii, kedy uz netreba plodit potomstvo, uplne najidealnejsie riesenie. Ak raz zostanem sama, chcem to presne takto.
Ale take zeny, ktore nie su schopne samy sa o seba postarat, a nie su schopne byt samy so sebou, budu namietat, ako treba s chlapom byvat, starat sa o domacnost a blablabla.... Neries, mas to perfektne zorganizovane a hlavne je, ze ta to naplña a si stastna.

anonym_718ae8
20. júl 2025

Ja som si prešla manželstvom aj pár vzťahmi, kde bol problém dotyčného vysťahovať a tak už len fungujem ako ty.
S nikým sa nehádam, máme pekný vzťah, je tam rešpekt a nikoho nenútim aby so mnou bol, za mnou chodil.
Nestarám sa do jeho špinavého prádla, ani čo bude jesť a neprijímam neohlásené návštevy.
Kamarátky, známe mi stále hovoria, že mi závidia, že som si to perfektne zariadila😁 a keby nemali spoločné majetky atď tak by si to zariadili tak tiež, ale sa im nedá.
V tomto vzťahu mi to vyhovuje tak ako to je a na viac to necítim, chlapa potrebujem koli údržbe, trávenie voľného času, ale finančne som nezávislá a nevidím žiadne praktické hľadisko, dvaja budú mať vždy vyššie náklady ako jeden.
Dokonca mám 3 susedy a 1 suseda v malom vchode, kroré to majú presne rovnako.

grof_monte_christo
20. júl 2025

Ja som od teba o pár rokov staršia, bezdetna, finančne zabezpecena. Par rokov dozadu som bola ako ty, ale s posledným priateľom by som bývať chcela. Je veľmi šikovný v domácnosti, práca nam ide od ruky, hneď mame všetko hotové. Doma som sama na velky dom, zahradu, prídem si niekedy ako otrok. Do bytu by som však nešla, som vyslovene typ do domu. V spoločnom bývaní vidím viac výhod ako nevýhod.

anonym_aa6363
20. júl 2025

Ano poznam viacere take pary, su po 40-tke, šťastní , velmi si chvalia tento model.Mozno stastnejsi ako ti co sice spolu byvaju ale su len pritomni ako spotrebic v nefunkcnom vztahu.Az raz budem sama, tiez si to zariadim ako ty.

motylik2559
20. júl 2025

Ahoj autorka, nad recami sa len pousmej a chod dalej. Za mna nezijes nic nestandardne. Mate vsetko tak ako chcete a vsetko co potrebujete🙂 Dolezite je, ze ste stastní a spokojní♥️ Absolutne neries zakomplexovane reci co sa ma a co sa nema😄 By som povedala,ze take reci su zo zavisti alebo,ze oni nemaju ani zdaleka taky naplneny vztah. Ano, naplneny moze byt aj bez deti a ze zijete oddelene, kedze mate lasku, byvanie, program, dovolenky atd...Takze druhy krat take reci ber jednym uchom dnu a druhym von, alebo sa napriamo s usmevom opytaj "zavidis"? a potom uvidis tu reakciu😄
Takze vela stastiiiicka a lasky aj nadalej nech vam to pekne klape🍀

matkahelka
20. júl 2025

@anonym_autor ja som za posledne mesiace stretla viacero ludi medzi 40 a 50, su v dlhodobych vztahoch, neziju spolu a su max spokojni. moja nadriadena ma partnera 8 rokov, vo februari sa dokonca vzali a neziju spolu a ani neplanuju, tiez hovorila, ze mozno na dochodok. mne naopak pride cudne si v takom veku k sebe niekoho stahovat, alebo sa k niekomu stahovat. clovek uz ma vekom svoje ritualy, nepotrebuje sa nutene niekomu a niecomu prisposobovat. byt spolu, kedy a kolko clovek chce, uzit si prijemne chvile a zvysok kazdy vo svojom. vacsina rozvedenych zien, ktore maju deti by to riesila rovnako, ale potrebuju zit s chlapom, pretoze by byvanie sami neutiahli.

naira80
20. júl 2025

@anonym_autor Úprimne?? Môj sen takéto fungovanie. Prajem Ti všetko len to najlepšie, užívaj si tento život, na ostatnom nezáleží.

anonym_b1008b
20. júl 2025

Ty si tu písala o tom mužovi, ktorého dcéra išla na chatu a on ti to nepovedal?

betulinka1
20. júl 2025

@anonym_autor ak sa tak ty citis dobre, za mna je to v poriadku. Je to len na vas dvoch. Kazdy mate rad svoj priestor a sucasne ste spolu. Kolko párov zije na dialku alebo muz chodi na 2-3 tyzdne do zahranicia a tyzden doma. Takto ste vy dvaja stale viac spolu ako akákoľvek zena kamionistu. Ked sa ta spýtajú, ci spolu žijete a je ti to neprijemne vysvetlovat Ano zijeme. Vybavene.

anonym_41f39d
20. júl 2025

Ahoj, mám to presne rovnaké, len mám 2 deti (dospelé a skoro dospelé). Ak človek žije dlhší čas sám, zvykne si, že všetko má tak, ako to jemu vyhovuje a nemusí sa prispôsobovať vo všetko partnerovi. Oddeleným bývaním to pekne funguje aj vo vzťahu s chlapom, ktorého milujem, prispôsobíme sa požiadavkám toho druhého, len kým sme spolu, nie 24h denne 365 dní v roku. Za mňa 100%-tná spokojnosť.

janinah
20. júl 2025

Mne je ukradnute ako ziju iní,ale ja by som takto ziť nechcela.A to som velmi rada,ked som doma sama.

luccija
20. júl 2025

Ak vám to vyhovuje obidvom tak super.Keby som sa mala teraz rozísť mám 47 r a jedno dieťa už by som nikdy nebývala s ďalším chlapom.Mozeme ísť von, výlet, sex, ale každý domov.Ale možno to hovorím preto, že mám dcéru spoločnosť, ak by sa ona odsťahovala možno by mi bolo otupno.Ale nezniesla by som, aby sa do nás staral čo kedy ako...😉už každý má nejakú minulosť deti, záväzky to by musela byť veľká láska, aby som robila veľké kompromisy.Viac x spomínas financie, že spoločnú kasu by si nezvládla ty zarobis viac?Či sa ti nepáči ako hospodári s peniazmi?

anonym_f4a554
20. júl 2025

@anonym_autor inak sa mi paci, ze za toho, aby si s ním bola ti nestojí, ale za to, aby si po ňom brala vdovský (a tým pádom asi aj dedila) to uz ano. Ak toto nie je obyčajný kalkul, tak potom neviem co.
Predpokladám, že o takomto type "vztahu" snívajú najmä frustrovane ženy, ktoré sú vo vzťahoch nespokojné a chlap im už po čase lezie na nervy.

krajinka
20. júl 2025

@anonym_autor ja na tom nič zvláštne nevidím za mňa je to úplne v poriadku

danica2711
20. júl 2025

@anonym_autor ži tak, ako ti vyhovuje a keď to vyhovuje aj partnerovi, je to úplne super. Súkromie je dôležité, vlastný spôsob života takisto. Kamarátkam a susedám do toho nič nie je, toto každý nepochopí

anonym_fe9d35
20. júl 2025
@lienka.7

@anonym_autor neviem co s hneď paprcis? Jednoducho "vztah" uplne normalny nemáte- svedčia o tom aj reakcie okolia, nemusíš?. ale keď tebe je to fuk, iné (staromodne) názory ta nezaujímajú, tak bud spokojná a safe a nemusíš vypisovat sem na fórum . Btw, ty sama v úvode píšeš, ze všetci sa nad pozastavuju... takže pre niečo asi áno. Inak píšeš, že cez deň ste spolu... to ako v práci myslíš? Ci po 18 dáte kafe, pokecate a idete každý domov? Pripadne keď je sex, tak asi ostane u teba spať ci aj to ho vyhodis?
Ono vieš, na toto, co spolu vy 2 praktizujtete v pohode stačí ten kamoš s výhodami, alebo proste iba kamarát, takže preto mas tie reakcie okolia aké máš. Ale keď vy dvaja ste s tým ôk, tak načo sem píšeš.

@anonym_f4a554 mýliš sa, s týmto spôsobom vzťahu súhlasia obaja, obaja do neho išli s tým, že to takto bude, keby jeden z nich ńebol v takomto vzťahu šťastný, tak by som s tebou súhlasila. Prečo by nemali raz zanechať majetok tomu, koho milovali a boli s ním roky šťastní? Nemajú deti, prečo by svoj majetok mali nechávať súrodencom, ktorí možno o nich nezavadia a poznajú ich len keď ich potrebujú? Nevidím na tom nič zvláštne a majetok ako si čítala nie je jediným dôvodom k tomu, že uvažujú raz o sobáši. Tak isto by si mohla písať, že je to kalkul pre neho. Ak sa žena po skončení VŠ nasáčkuje mužovi do domu a ešte tu vyplakáva, že nechce na ňu prepísať polovicu, to nie je kalkul? Ak sa snaží krvopotne o tretie, štvrté dieťa napriek tomu, že je muž proti, ale jej sa na RD zapáčilo, to nie je kalkul?
@lienka.7 nemyslím si, že je nejakýn extra rozdiel medzi nou a ženou, ktorej muž pracuje v zahraničí a príde napr. po troch týždňoch. Len preto, že nemajú rivnakú adresu? V dnešnej dobe už nemusí muž riešiť varenie a pranie, pračku zapne aj desačročné dieťa, aj to povešia, prípadne dá do sušičky a do skrine. Povysávať, utrieť prach, nakúpiť, umyť WC a kúpeľňu dokáže aj pubertiak, veľké upratovanie si zaplatí. S varením tiež nemusí mať problém, obedy v práci, donáška a pre veľa mužov je varenie koníčkom. A môžu byť spolu predsa aj počas víkendov, nie len dovoleniek. Ja tento model pre ľudí, ktorí si nechcú zakladať rodinu, považujem za ideálny.

tykat
20. júl 2025

@anonym_autor pre mna je to uplne v pohode, a to.som ma 30r muza a dve deti.
Uprimne si neviem predstavit zdielat byvanie s niekym inym ako manzelom a detmi. A viem si predstavit byvat sama a mat vztah, paci sa mi to.

anonym_fe9d35
20. júl 2025
@grof_monte_christo

Ja som od teba o pár rokov staršia, bezdetna, finančne zabezpecena. Par rokov dozadu som bola ako ty, ale s posledným priateľom by som bývať chcela. Je veľmi šikovný v domácnosti, práca nam ide od ruky, hneď mame všetko hotové. Doma som sama na velky dom, zahradu, prídem si niekedy ako otrok. Do bytu by som však nešla, som vyslovene typ do domu. V spoločnom bývaní vidím viac výhod ako nevýhod.

@grof_monte_christo u teba je pochopiteľníé, že dom a záhradu bez pomoci muža nezvládneš, musela by si si tú pomoc zaplatiť. Ak si spokojná, je to ok

hederamonstera
20. júl 2025

Vsak sa casom zoberte, ale byvat tiez nemusite spolu🙂 to nie je nikde nakazane

romiada
20. júl 2025

@anonym_autor tak to Ti rozprávajú ženy vychovavane
mamami (dnešnými 70tničkami) ktoré fungovali v duchu "ženino místo je u plotny a muž je pánem tvorstva". Pre nich si rebelka, divná, neprisposobiva, zmätená a pod. Rovnako ako majú oni právo na svoj názor a život , máš aj Ty. Takže ak sa Ta niekto snaží vtlačit do svojej predstavy o tom ako máš žiť, tak mu slušne treba ukázať hranice ,pripadne dvere 😉

autor
20. júl 2025
@anonym_b1008b

Ty si tu písala o tom mužovi, ktorého dcéra išla na chatu a on ti to nepovedal?

@anonym_b1008b čo? moj priatel nema deti.

autor
20. júl 2025
@anonym_f4a554

@anonym_autor inak sa mi paci, ze za toho, aby si s ním bola ti nestojí, ale za to, aby si po ňom brala vdovský (a tým pádom asi aj dedila) to uz ano. Ak toto nie je obyčajný kalkul, tak potom neviem co.
Predpokladám, že o takomto type "vztahu" snívajú najmä frustrovane ženy, ktoré sú vo vzťahoch nespokojné a chlap im už po čase lezie na nervy.

@anonym_f4a554 teraz nad tym este nerozmyslam, mozno to bude tema o 15-20r, mozno nie.

anonym_569f04
20. júl 2025
@anonym_f4a554

@anonym_f4a554 presne to mi napadlo.. nevedela a nechcela by som tak žiť...ak milujem tak so všetkým čo k tomu patrí...ak nie aj to je ok...ale láska to určite nie je.

matkahelka
20. júl 2025
@anonym_fe9d35

@anonym_f4a554 mýliš sa, s týmto spôsobom vzťahu súhlasia obaja, obaja do neho išli s tým, že to takto bude, keby jeden z nich ńebol v takomto vzťahu šťastný, tak by som s tebou súhlasila. Prečo by nemali raz zanechať majetok tomu, koho milovali a boli s ním roky šťastní? Nemajú deti, prečo by svoj majetok mali nechávať súrodencom, ktorí možno o nich nezavadia a poznajú ich len keď ich potrebujú? Nevidím na tom nič zvláštne a majetok ako si čítala nie je jediným dôvodom k tomu, že uvažujú raz o sobáši. Tak isto by si mohla písať, že je to kalkul pre neho. Ak sa žena po skončení VŠ nasáčkuje mužovi do domu a ešte tu vyplakáva, že nechce na ňu prepísať polovicu, to nie je kalkul? Ak sa snaží krvopotne o tretie, štvrté dieťa napriek tomu, že je muž proti, ale jej sa na RD zapáčilo, to nie je kalkul?
@lienka.7 nemyslím si, že je nejakýn extra rozdiel medzi nou a ženou, ktorej muž pracuje v zahraničí a príde napr. po troch týždňoch. Len preto, že nemajú rivnakú adresu? V dnešnej dobe už nemusí muž riešiť varenie a pranie, pračku zapne aj desačročné dieťa, aj to povešia, prípadne dá do sušičky a do skrine. Povysávať, utrieť prach, nakúpiť, umyť WC a kúpeľňu dokáže aj pubertiak, veľké upratovanie si zaplatí. S varením tiež nemusí mať problém, obedy v práci, donáška a pre veľa mužov je varenie koníčkom. A môžu byť spolu predsa aj počas víkendov, nie len dovoleniek. Ja tento model pre ľudí, ktorí si nechcú zakladať rodinu, považujem za ideálny.

@anonym_fe9d35 presne tak. kolko chlapov z okolia BA dochadza do AT do prace a domov chodia na vikendy? kolko chlapov z oravy pracuje v CR a domov chodia na vikendy? kolko chlapov pracuje na turnusy v DE, NL a domov chodia raz za 2 mesiace na tyzden. kolko rodin funguje tak, ze obaja pracuju na zmeny a v reale sa vidia 2-3 dni v tyzdni. toto uz je zjavne ok, lebo oficialne spolu ziju, ale prakticky su spolu v sucte 2 mesiace za rok. ale dospeli zreli ludia sa zhodnu, ze na pekny vztah nepotrebuju spolu zit a zrazu to uz ok nie je. aj ked prakticky spolu stravia urcite ovela viac casu ako par, kde chlap pracuje v zahranici, ci ak pracuju obaja na zmeny.

anonym_fe9d35
20. júl 2025
@anonym_569f04

@anonym_f4a554 presne to mi napadlo.. nevedela a nechcela by som tak žiť...ak milujem tak so všetkým čo k tomu patrí...ak nie aj to je ok...ale láska to určite nie je.

@anonym_569f04 možno tá láska je väčšia, ako.u polovice párov, ktoré spolu bývajú. Láska nezávisí od toho, ci su dvaja spolu.24/7. Mám kamarátku, má muža namornika, detí dospelé, samostatné. Sú spolu menej ako autorka témy s priateľom. A láska trvá vyše 30 rokov

autor
20. júl 2025
@matkahelka

@anonym_fe9d35 presne tak. kolko chlapov z okolia BA dochadza do AT do prace a domov chodia na vikendy? kolko chlapov z oravy pracuje v CR a domov chodia na vikendy? kolko chlapov pracuje na turnusy v DE, NL a domov chodia raz za 2 mesiace na tyzden. kolko rodin funguje tak, ze obaja pracuju na zmeny a v reale sa vidia 2-3 dni v tyzdni. toto uz je zjavne ok, lebo oficialne spolu ziju, ale prakticky su spolu v sucte 2 mesiace za rok. ale dospeli zreli ludia sa zhodnu, ze na pekny vztah nepotrebuju spolu zit a zrazu to uz ok nie je. aj ked prakticky spolu stravia urcite ovela viac casu ako par, kde chlap pracuje v zahranici, ci ak pracuju obaja na zmeny.

@matkahelka presne tak, my mame obaja slobodné povolania, čiže sme spolu aj cez deň, aj večer a aj v noci. Ale nie každú noc, nie 365 nocí v roku. Ale možno polovicu, možno tretinu. Ale zaujímavé, že už ho nemilujem, keď nechcem s ním bývať. Toto nie je láska vraj...

anonym_569f04
20. júl 2025
@matkahelka

@anonym_autor skôr som narážala na to, že žiť spolu nie lebo potrebuješ slobodu ale príspevky od štátu tam už slobodu nepotrebuješ?
@matkahelka písala som konkrétne autorke, je iné ak rodiny takto MUSIA žiť.

mikadooo
20. júl 2025

@anonym_autor hej, vymyká sa to štandardom, preto je slovenská nátura, že každý má potrebu to ofrfľať. Ináč - za mňa - super 😁. Tvoj dom, tvoje pravidlá, nemusíš robiť žiadne kompromisy. A cez deň si zas užijete jeden druhého.