icon

Je vzťah bez spoločného bývania naozaj zvláštny?

20. júl 2025

Ahojte, mám 45 rokov a nerozumiem, že sa všetci pozastavujú nad mojím vzťahom, tak sa pýtam, o je na tom zvláštne?

Som slobodná, bez detí. To, že nechcem deti som si uvedomila, keď som mala 18-20. To, že sa nechcem vydať trochu neskôr. Mala som aj dlhé vzťahy, aj som bola zasnúbená, aj som s nimi bývala. Ale tam to pre mňa skončilo, nejak som sa nevidela vydatá s mužom na "hromádce" na veky vekov. Teraz mám pekný vzťah 3 roky, s týmto mužom sa poznám 20 rokov.

Nebývame spolu. Cez deň sme spolu robíme aktivity, chodíme na výlety, do kina, cvičiť, na kávu, na obed, do obchodu, on je u mňa, ja som u neho, ale večer sme každý sám doma. Áno niekedy prespím ja u neho, niekedy prespí on u mňa, aj sme spolu na dovolenke nonstop 10 dní. Ale vždy sa potom každý z nás teší domov, do svojho prostredia.

Finančne sme obaja ok, každý máme svoje byty, svoje nehnuteľnosti, autá apd.
Nikto nikoho nevydržiava. Veľmi mi vyhovuje, že nezdieľam s niekým spoločnú kasu, to by som nezvládla.

Keď stretnem kamarátky, zväčša mladšie do 40r, tak vždy sa pýtajú, či spolu bývame, a keď poviem nie, sú veľmi prekvapené a krútia hlavami. Či mi taký vzťah vyhovuje a na čo som s ním?

Ja som na tom nevidela nič zlé. Brať sa neplánujeme - aktuálne, nevylučujem o 10-15 rokov čisto z praktického hľadiska, deti spolu mať nebudeme.

Som sama sebe pani, jem a varím si čo chcem, nemusím po nikom upratovať, prať, žehliť.
Keď niekde niečo položím, tam to aj nájdem. Prídem domov a robím si čo chcem. A to mi veľmi vyhovuje. Tá sloboda. Neviem, to sa vymyká štandardom fungovania ženy? Alebo čo je na tom zvláštne?

rozkvet1
20. júl 2025

@anonym_autor je to normálne a dokonca to má aj názov LAT (living apart together). Môžeš si o tom prečítať. Mala som tiež takéto vzťahy, extrémne mi to vyhovovalo. Mne sa páčil ten pocit stretávať sa a tešiť sa na seba. Lebo som sa bála že v spoločnej domácností to padne do sterotypu, viac hádok alebo že si v domácnosti nebudeme rozumieť. Samozrejme takto sa dá žiť iba u párov ktorí nechcú deti

autor
20. júl 2025
@lienka.7

@anonym_autor a keď sa náhodou rozidete, tak mu vezmeš PIN, z mobilu vymažes heslo a kartičku a zrusis 2.pilier, vezmes kľúče od bytu a auta, ano? Toto bude u teba akoze koniec vzťahu, hej? Nepripadá ti to ze vás vztah je založený najmä na materiálnych základoch?

@lienka.7 nepredpokladám, že by sme sa my dvaja rozišli, to skôr sa niečo jednému z nás stane alebo by sme zomreli. Zmeniť PIN na karte si viem hneď, to je minúta. Aj heslá na voyo, netflix, hbo apd. Nemyslím, že by sme si úplne zmizli zo životov. Máme už spoločné nehnuteľnosti, čiže aj keby sme sa rozišli, budeme spolu komunikovať a riešiť veci. Ale tým, že my sa poznáme 30 rokov a naozaj už nás nič asi neprekvapí, nemyslím, že by sme sa rozchádzali. Ty keby si sa rozchádzala so svojím mužom, tak ako by to vyzeralo? Hm?

diaamax
20. júl 2025
@anonym_autor

@lienka.7 nepredpokladám, že by sme sa my dvaja rozišli, to skôr sa niečo jednému z nás stane alebo by sme zomreli. Zmeniť PIN na karte si viem hneď, to je minúta. Aj heslá na voyo, netflix, hbo apd. Nemyslím, že by sme si úplne zmizli zo životov. Máme už spoločné nehnuteľnosti, čiže aj keby sme sa rozišli, budeme spolu komunikovať a riešiť veci. Ale tým, že my sa poznáme 30 rokov a naozaj už nás nič asi neprekvapí, nemyslím, že by sme sa rozchádzali. Ty keby si sa rozchádzala so svojím mužom, tak ako by to vyzeralo? Hm?

@anonym_autor za mna uplne v pohode! Sama to tak s chlapom mam. Ja som sa tiez nikdy netuzila vydavat uz ako decko som vravela, ze ja sa nikdy nevydam a ostalo mi to. Sice mam syna uz dospeleho, ale s nim fungujeme uplne super. Dlho som bola sama, lebo som tazky introvert a bytostne neznasam, ked si po praci sadnem do obyvacky v tme a vychutnavam to bozske ticho a dovali sa tam chlap a zacne sa vypytovat ci som ok, aky som mala den a bla bla. Tento moj terajsi je jediny co to naozaj, ale ze naozaj chape. Mame to podobne ako vy a uprimne som NIKDY nebola stastnejsia. Len po nom bude dedit jeho neter a po mne syn.

anonym_fe9d35
20. júl 2025
@anonym_569f04

@anonym_autor skôr som narážala na to, že žiť spolu nie lebo potrebuješ slobodu ale príspevky od štátu tam už slobodu nepotrebuješ?
@matkahelka písala som konkrétne autorke, je iné ak rodiny takto MUSIA žiť.

@anonym_569f04 keď tu čítam desiatky tém, ako mať čo najvyššiu MD, maximálnu podporu, toto by som vôbec neriešila a okrem toho, obaja dane odvádzajú, na rozdiel od týcn, čo neodviedli ani cent, ale paprče natŕčajú

lienka.7
20. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor v úvode píšeš, ze sa poznáte 20 rokov, teraz už zrazu 30 rokov. Najskor mate všetko každý iba svoje, lebo spoločnú kasu, to by som nezvládla. Zrazu už mate teda aj tie nehnuteľnosti spoločne... Hmm, zaujimave. 🤔
V podstate všetko vám klape, mate prístup ku všetkému, len vlastne spolu nie ste schopní spoločne fungovať v jednej domácnosti ... lebo medveď...ako normalny par...a nemusíš sem vôbec motať, co je štandardne, zaužívané a pod. Ono je skôr prirodzene, že pokiaľ mám niekoho rada a záleží mi na nom, tak potom s nim chcem tráviť co najviac času a nie ho mat na štýl milenca.
Neviem prečo, ale mam pocit, ze si taky pekný trollik 😉😁

anonym_fe9d35
20. júl 2025
@lienka.7

@mimacaci keď už sa ideme chytať za slovíčka, stačí ti iba rodné číslo. No v lekárni este ano, v takej nemocnici napr. uz asi tazko. Tam si cudzia osoba 😉

@lienka.7 v nemocnici nie je nikto oprávnený ťa legitimovať. Vystupuješ ako manželka, inak väčšinou sa pri príchode pýtajú na meno a mobil, komu môže podývať info, nahlásiš tam ´koho chceš. Sobášny list pri sebe máš ťažko. Netvrdím, že je to v súlade so zákonom, ale je to tak. Nie je v zákone domyslené ani to, že právo na info v tomto prípade majú ak sa nemýlim, rodičia, no len málo ľudí chce, aby im info podávali, bez ohľadu na to, či sú vo vzťahu alebo nie

anonym_fe9d35
20. júl 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Ak nechceš s ním tu hĺbku vzťahu, ze v dobrom aj zlom, je to tvoje rozhodnutie.

Vyznie to kruto, ale 45 rokov, zatiaľ ani jeden vzťah nevyšiel, s týmto chodíš tri roky.... Proste sa to volá opotrebenie. Prirodzene po toľkých skrodkotanych vzťahoch sa chces chrániť a nepúšťať do svojho života už nikoho. Keď ti to vyhovuje, si s frajerom, keď nie, nie ste spolu.

@zmrzlinka2021 prečo nie aj v zlom? Veď predpokladám, ze ak je jeden chorý, druhý sa o neho postará. či ako si to myslela?

autor
20. júl 2025
@lienka.7

@anonym_autor v úvode píšeš, ze sa poznáte 20 rokov, teraz už zrazu 30 rokov. Najskor mate všetko každý iba svoje, lebo spoločnú kasu, to by som nezvládla. Zrazu už mate teda aj tie nehnuteľnosti spoločne... Hmm, zaujimave. 🤔
V podstate všetko vám klape, mate prístup ku všetkému, len vlastne spolu nie ste schopní spoločne fungovať v jednej domácnosti ... lebo medveď...ako normalny par...a nemusíš sem vôbec motať, co je štandardne, zaužívané a pod. Ono je skôr prirodzene, že pokiaľ mám niekoho rada a záleží mi na nom, tak potom s nim chcem tráviť co najviac času a nie ho mat na štýl milenca.
Neviem prečo, ale mam pocit, ze si taky pekný trollik 😉😁

@lienka.7 poznáme sa de facto 30 rokov, lebo sa evidujeme zo sídliska. Ale tak osobnejsie viac je to prave tych 20 rokov, od roku 2005. Ano mame kazdy svoje vlastne veci, vlastne financie, vlastne ucty a investicie, vlastne podnikanie. Ale mame aj spolocne projekty a spolocne investicie. Ktore by ostali zit dalej, aj keby sme uz nahodou spolu neboli jedneho dna. Co si skor nemyslim, ale vsetko sa moze stat.

autor
20. júl 2025
@anonym_fe9d35

@lienka.7 v nemocnici nie je nikto oprávnený ťa legitimovať. Vystupuješ ako manželka, inak väčšinou sa pri príchode pýtajú na meno a mobil, komu môže podývať info, nahlásiš tam ´koho chceš. Sobášny list pri sebe máš ťažko. Netvrdím, že je to v súlade so zákonom, ale je to tak. Nie je v zákone domyslené ani to, že právo na info v tomto prípade majú ak sa nemýlim, rodičia, no len málo ľudí chce, aby im info podávali, bez ohľadu na to, či sú vo vzťahu alebo nie

@anonym_fe9d35 chcem potvrdit, ze vystupujem v nemocnici ako manzelka, aj ked nemame spolocne priezvisko a dokonca ani bydlisko.

ahhola
20. júl 2025

Preco si myslis, ze vsetci riesia tvoj jalovy, konzumny zivot...? 😅

huxy
20. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_fe9d35 chcem potvrdit, ze vystupujem v nemocnici ako manzelka, aj ked nemame spolocne priezvisko a dokonca ani bydlisko.

@anonym_autor tak u nás by sme ťa veľmi ľahko prekukli (v nemocnici), že jeho manželka nie si.

efka77
20. júl 2025
@matkahelka

@huxy co to ma spolocne s touto temou? ze je dolezite, aky ten vztah je, nie, ci s niekym zdielas spolocne byvanie.

@matkahelka suhlasim. Vztah a jeho kvalita nie je závislý od spoločnej adresy. Ak ma dobre zaklady,je tam laska a ucta je to kvalitnejsi vztah ako polovica manzelstiev kde si kazdy zije uplne len pre seba.
To sa ale nevylucuje s tym ze niekto je typ ze potrebuje s milovanou osobou byt spolu 24/7. Aj to je v poriadku. Ale netvrdme ze to co pise autorka nie je normalny vztah. Normalne je to co vyhovuje OBOM.
Ak by som napr. chcela byt v "klasickom" partnerstve s byvanim a moj partner nie - tak to by normalne nebolo lebo to vyhovuje len jednemu a preto by som hladala dalej. Ale takto zelam autorke nech si to uziva.
Urcite jej kopec slovenskych zien moze len zavidiet. A tie ktore nie ,- nech si v laske ziju manzelstvo pod jednou strechou. 🤟🙏

zmrzlinka2021
20. júl 2025
@anonym_fe9d35

@zmrzlinka2021 prečo nie aj v zlom? Veď predpokladám, ze ak je jeden chorý, druhý sa o neho postará. či ako si to myslela?

@anonym_fe9d35 pretože deň, rok prináša milión náročných momentov, sĺz, únavy kedy ten druhý ma vidí, kedy môžem sa k nemu pritulit a viem že je tu. A on vie, že ja som tu pre neho . A to neznamená že nemáme osobný priestor, ale fungujeme ako jedna duša, jedno telo. Vzťah medzi mužom a ženou je exkluzívne spojenie, ktoré človek nemôže mať s niekým iným, ani s vlastným dieťaťom. A tu plnosť vzťahu pravdaže nezabezpečuje ani spoločné bývanie, ale fungovať oddelene nikdy nezabezpečí to jedinečné prepojenie muža a ženy.

zmrzlinka2021
20. júl 2025
@efka77

@matkahelka suhlasim. Vztah a jeho kvalita nie je závislý od spoločnej adresy. Ak ma dobre zaklady,je tam laska a ucta je to kvalitnejsi vztah ako polovica manzelstiev kde si kazdy zije uplne len pre seba.
To sa ale nevylucuje s tym ze niekto je typ ze potrebuje s milovanou osobou byt spolu 24/7. Aj to je v poriadku. Ale netvrdme ze to co pise autorka nie je normalny vztah. Normalne je to co vyhovuje OBOM.
Ak by som napr. chcela byt v "klasickom" partnerstve s byvanim a moj partner nie - tak to by normalne nebolo lebo to vyhovuje len jednemu a preto by som hladala dalej. Ale takto zelam autorke nech si to uziva.
Urcite jej kopec slovenskych zien moze len zavidiet. A tie ktore nie ,- nech si v laske ziju manzelstvo pod jednou strechou. 🤟🙏

@efka77 si predstav že tvoj manžel sa od teba odsťahuje s takýmito kecami ako vás vzťah bude uzasny

matkahelka
20. júl 2025
@zmrzlinka2021

@efka77 si predstav že tvoj manžel sa od teba odsťahuje s takýmito kecami ako vás vzťah bude uzasny

@zmrzlinka2021 comu v tomto pripade nedokazes porozumiet? oni spolu nikdy nezili, nikto sa od nikoho nestahuje. a HLAVNE, OBOM to takto vyhovuje. chlap nic neozmanuje zene a zena s placom nemusi nic tolerovat (ani na naopak).

zmrzlinka2021
20. júl 2025
@matkahelka

@zmrzlinka2021 comu v tomto pripade nedokazes porozumiet? oni spolu nikdy nezili, nikto sa od nikoho nestahuje. a HLAVNE, OBOM to takto vyhovuje. chlap nic neozmanuje zene a zena s placom nemusi nic tolerovat (ani na naopak).

@matkahelka veď ako píšeš. Nikto nič nemusí. Chýbajú spoločne okresavacky, spoločne učenie sa, spoločne boje a krízy. Ale ako som písala je to aj ich vekom a situáciou. Ľudia ktorí majú za sebou x vzťahov bez úspechu, už proste nevládzu a skôr im vyhovujú takéto kamarátstva. Ak nemám náladu,nestretneme sa.

autor
20. júl 2025
@zmrzlinka2021

@matkahelka veď ako píšeš. Nikto nič nemusí. Chýbajú spoločne okresavacky, spoločne učenie sa, spoločne boje a krízy. Ale ako som písala je to aj ich vekom a situáciou. Ľudia ktorí majú za sebou x vzťahov bez úspechu, už proste nevládzu a skôr im vyhovujú takéto kamarátstva. Ak nemám náladu,nestretneme sa.

@zmrzlinka2021 ja považujem všetky tri moje vzťahy za úspešné. Ani jeden vzťah nebol zlý, demotivujúci, žiadny muž nebol alkoholik, gambler, bez peňazí. To, že sa naše cesty napokon jedného dňa rozišli neberiem ako neúspech. Všetky vzťahy ma niekam posunuli a sú to ľudia, s ktorými si mám čo dodnes povedať. Je to absolútne normálne, že ľudia sa dajú dokopy a potom keď sa ich cesta naplní a životné hodnoty alebo ciele sa rozídu, tak sa rozídu aj partnery. Pre mňa nie je synonymom šťastného vzťahu - manželstvo, spoločné bývanie, rodina, deti.

anonym_fe9d35
20. júl 2025
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 v zahraničí tak žije veľa ľudí hneď po skončení školy a neplánujú to zmeniť, vrátane toho, že neplánujú rodinu, deti. Takže to vždy nebude len únavou z nenaplnených vzťahov. Časť mladých ľudí si chce užívať, cestovať, deti stoja veľa financií, energie, času, nemienia riešiť nič s mužom alebo ženou a deťmi, zisťujú, že život sa dá prežiť aj ináč, ako zakladať rodinu, nechcú zľaviť to svojho pohodlia. Nezamýšľam sa nad tým, či je to dobre alebo zle, skrátka je to tak.

lienka.7
20. júl 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_fe9d35 pretože deň, rok prináša milión náročných momentov, sĺz, únavy kedy ten druhý ma vidí, kedy môžem sa k nemu pritulit a viem že je tu. A on vie, že ja som tu pre neho . A to neznamená že nemáme osobný priestor, ale fungujeme ako jedna duša, jedno telo. Vzťah medzi mužom a ženou je exkluzívne spojenie, ktoré človek nemôže mať s niekým iným, ani s vlastným dieťaťom. A tu plnosť vzťahu pravdaže nezabezpečuje ani spoločné bývanie, ale fungovať oddelene nikdy nezabezpečí to jedinečné prepojenie muža a ženy.

@zmrzlinka2021 ale tak snáď aspoň lieky jej v prípade potreby donesie. Keď už má tú kartičku a kľúče...

anonym_fe9d35
20. júl 2025
@huxy

@anonym_autor tak u nás by sme ťa veľmi ľahko prekukli (v nemocnici), že jeho manželka nie si.

@huxy nechcem rýpať, iba sa pýtam, ako by ste zistili, že nie je manželka? Ja som s tým dvadsať rokov nemala nikdy problém

matkahelka
20. júl 2025
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 bingo. v takom veku, pri financnej samostatnosti uz nemusis nic len si uzivat pekne spolocne chvile. nemusis tolerovat chrapanie, otvorene okno, zdvihnutu wc misu. prisposovat svoj jedalnicek, biorytmus, svoje fungovanie tomu druhemu. a vobec to nie je o pocte vztahov. moja nadriadena ani moja kolegyna nikoho okrem svojich muzov nemali a ked sa po 20 + rokoch manzelstva rozvadzali, vedeli, ze uz so ziadnym chlapom zit nechcu. a obe funguju v dlhorocnych vztahoch, moja nadriadena sa dokonca aj vydala. a bez spolocneho byvania. a su stastne.

anonym_fe9d35
20. júl 2025
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 súhlasím, že sú chvíle, kedy potrebuješ byť s tým druhým, potrebuješ objatie, ale tiež ho nemáš vždy, keď potrebuješ, ak je muž tri týždne v Nenecku, lebo tam pracuje. A keď tu čítam nuektoré témy, tak veľa žien to objatie, pochopenie nemá, ani keď je muž celý deň v tej istej miestnosti. Pekne to napísala @effka77 - ak to vyhovuje obom, je super žiť, bývať spolu, spolu večer zaspávať, ak to vyhovuje obom, je super, ak muž chodí na týždňovky alebo aj na dlhšie za prácou, ak to vyhovuje obom, je super, ak spolu trávia čas, ale bydlisko má každý svoje. Sú spolu preto, lebo chcú, nie preto, lebo majú spoločnú adresu, ako sa to často deje. Mne by napríklad nevyhovoval model, aby muž chodil na tri týždne za prácou a týždeň bol doma-
A je tu dosť podstatný detail, oni sa tak rozhodli hneď na začiatku vztahu, obaja s tým súhlasili, lebo to spĺňalo ich predstavy, nikto sa od nikoho nesťahoval.

anonym_6b2b82
20. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_f4a554 ešte ma napadla celkom dôležitá vec s ktorou bojujeme teraz v lete. Ja spím pri zatvorenom okne, on pri otvorenom. Mne je pri otvorenom okne zima, on sa pri zavretom ide zadusiť. To len tak na margo. A kartičku má odfotenú v telefóne preto, lebo tam mám aj rodné číslo. A on si ho nevie zapamätať. Ja jeho číslo viem naspamäť. Tak si odfotil kartičku, pre istotu 🙂.

@anonym_autor vo všetkých prípadoch, čo tu píšeš opisuješ iba to “zlé” vo vzťahoch nato si zameraná a berieš si príklady z toho čo nefunguje … pozitívne veci nespomínaš lebo podľa Teba asi žiadne v spolužití a “normálnom” vzťahu neexistujú … podľa nňa si taká zatrpknutá … prepáč, súdim z toho čo prezentuješ …

anonym_fe9d35
20. júl 2025

@anonym_autor máš tu názory také aj také, ale to sa dalo predpokladať. To máš ako s deťmi, niekto si nevie predstaviť mať viac, ako jedno, niekto minimálme štyri. Alebo bývanie - byt alebo dom. Sú ľudia, ktorí by nikdy nešli bývať do domu a pre niektorých je to sen. Ak ste obaja takto šťasní, nemusíš nikomu nič vysvetľovať

huxy
20. júl 2025
@anonym_fe9d35

@huxy nechcem rýpať, iba sa pýtam, ako by ste zistili, že nie je manželka? Ja som s tým dvadsať rokov nemala nikdy problém

@anonym_fe9d35 tak, nebudem to tu písať predsa. Myslím že na obyčajnom odd.by to nik neriešil, ale existuje cesta.

anonym_fe9d35
20. júl 2025
@huxy

@anonym_fe9d35 tak, nebudem to tu písať predsa. Myslím že na obyčajnom odd.by to nik neriešil, ale existuje cesta.

@huxy keď ťa partner nahlási ako manželku a ty sa tak predstaviš, tak urobíte čo? Nikdy s tým problém v žiadnej nemocnici nebol. A naopak, aú manželia, ktorí sa rozvádzajú a nechcú, aby ten druhý vedel o ich chorobe, tiež nahlásia inú osobu, ako manželku. Je to nedoriešené, ja to poznám totiž aj z opačnej strany

huxy
20. júl 2025
@anonym_fe9d35

@huxy keď ťa partner nahlási ako manželku a ty sa tak predstaviš, tak urobíte čo? Nikdy s tým problém v žiadnej nemocnici nebol. A naopak, aú manželia, ktorí sa rozvádzajú a nechcú, aby ten druhý vedel o ich chorobe, tiež nahlásia inú osobu, ako manželku. Je to nedoriešené, ja to poznám totiž aj z opačnej strany

@anonym_fe9d35 píšem na obyč.odd.to možno nik nerieši. Na are ten pacient nič nenahlasuje, keďže je skoro vždy v ohrození života a v ťažkom stave, tlmený, intubovaný... Neraz sme mali mladých ľudí či po nehode, úraze.

maria1989
20. júl 2025

@anonym_autor naco to riesis? Zi svoj zivot. Ak ta na aktualnom stave nieco trapi (neviem, inak by si tu asi nepisala), mas moznost to zmenit.
Za mna fajn, vyberat hrozienka z kolaca, ci ako sa kedysi vravievalo.

lilian183
20. júl 2025

@anonym_autor hlavne, že vy ste spokojní a vyhovuje to obom. Robte ako vám vyhovuje a je najlepšie pre oboch

mimacaci
20. júl 2025
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 ty si vazne myslis, ze clovek, ktory ide do vztahu povedzme po 45. roku zivota, tuzi prezivat s tym druhym nejake boje a krizy? zijes v zvlastnom svete. ja som uz tiez pomerne "stara" a veruze, keby som mala mat noveho chlapa, ani za svet by som si ho nenastahovala domov a ani ja by som nesla byvat k nemu. mozno by sme stravili noci aj polovicu roka spolu, ale stale by tam bol priestor, ktory by mal kazdy pre seba. aby bol na mne nalepeny vecer co vecer? dakujem, uz nemam 20.