icon

Kam spejú dnešné vzťahy?

13. jan 2025

Kam tieto dnešné vzťahy spejú?
Ludia sú vo vzťahu veľmi nespokojný a je jedno koľko majú rokov.
Prečo je taká doba, že všetko treba ukončiť hneď?
Veď naši starý rodičia zachraňovali vzťahy.
Prečo je taká doba?

Strana
z2
melanta
13. jan 2025

Je potrebné robiť rozdiely medzi tým, kedy je vzťah potrebné zachraňovať a kedy práve naopak. NIe, naši starí rodičia väčšinou vzťahy nezachraňovali - väčšinou jednoducho spolu žili ľudia vo vzťahu, kde boli bitky, psychické týranie, finančné týranie, alkohol - pretože spoločnosť netolerovala rozvody, pretože ženy za komunizmu nemali možnosti ako majú samoživiteľky dnes. Považovalo sa za normálne, že žena ostáva vi vzťahu, aj keď robí v domácnosti slúžku, všetko je na nej a muž chodí iba do práce a doma sedí pred telkou. Ale to normálne nie je. A pre deti je to najhorší možný vzor - pretože potom z detí vyrastajú rovnakí ľudia - slúžky a trpiteľky na jednej strane a chumaji na druhej. Ak je vo vzťahu nevera, alkohol, fyzické psychické či ekonomické týranie, ak vo vzťahu obaja nevedia či nechcú byť rovnocennými partnermi - taký vzťah je potrebné ukončiť, nie zachraňovať.

autor
13. jan 2025

@melanta kde sa vytratila láska, tolerancia a harmónia? Rozvíjanie vzťahu a spoločného života?
O čom to potom celé je?

h2
13. jan 2025

Tiež ma pobavilo, že starí rodičia zachraňovali vzťahy. Realita bola niekde úplne inde.

h2
13. jan 2025

Nikam sa nevytratila. Prečo si taká pesimistická? Sú vzťahy, ktoré nevydržia a potom také, ktoré fungujú. Prečo vidíš len tie prvé?

melanta
13. jan 2025

Na čom fičíš? Aj si čítala, čo som písala? Ak ťa niekto bije, ak je tvoj partner alkoholik, narcis, manipulátor, ak ťa podvádza, ak ťa finančne týra - tak v rámci sebalásky nemáš ten vzťah rozvíjať, ale ho skončiť. A vieš prečo? Pretože partner, ktorý toto robí, ťa nemiluje, nemá voči tebe úctu a rešpekt. Takého máš poslať preč a nie zachraňovať niečo. Ak máš negatívne skúsenosti s mužmi, tak sa zamysli nad tým, akých mužov si vyberáš. Zrejme tu bude problém. Ja mám takmer 50 a toto čo ty píšeš som nikdy nezažila.

katarinaba
13. jan 2025

@melanta tieskam 🙂 este by som doplnila, ze casto boli sobase aj dohodnute, zena si nemohla partnera vybrat, vela hralo aj spolocenske postavenie, majetky.

@autorka - mas velmi skreslenu predstavu o vztahoch z minulosti. Kedysi sa verejne problemy neriesili. Vsetko sa tutlato doma v kuchyni, nedajboh aby sused vedel, ze sa doma nieco deje. CO BY NA TO POVEDALI LUDIA - toto bol strasiak, ktory vytvaral "harmonicke" vztahy.
Konecne je ina doba, ludia sa nemusia hanbit, ze ich doma niekto tyra - je jedno kto - muz, zena, deti - uz konecne zacina byt tyran odsudzovany, nie ten, ktory je tyrany. Alkoholizmus tiez, uz nie je tak spolocensky akceptovatelny a povazovany za nieco normalne, co k zivotu patri.

autor
13. jan 2025

@h2 pretoze vo svojom okoli mam len zle vztaht alebo drzane na silu kvoli detom.

melanta
13. jan 2025

@katarinaba smutné je, že "čo na to povedia ľudia" sa ešte aj dnes v mnohých rodinách nosí. Mala som kolegyňu, rodičia jej vyčítali keď podala o rozvod (muž ju bil), lebo čo na to povedia ľudia, že to bude hanba.

melanta
13. jan 2025

pretoze vo svojom okoli mam len zle vztaht alebo drzane na silu kvoli detom

Tak zmeň prostredie. Ja vo svojom okolí nič také nemám. Zmeň ľudí, s ktorými sa stretávaš, s ktorými komunikuješ. Si pesimistická, pretože sa v takom prostredí pohybuješ. Tak to prostredie zmeň.

autor
13. jan 2025

@melanta ano čítala. Len si ma zjavne nepochopila. Ja sa pytam kde sa z tých ľudí vytratila láska? Zostala len hnusoba a nenávisť, a pre to sa takto k sebe správajú vo vzťahoch.

katarinaba
13. jan 2025

@melanta ano, zial, ale snad sme uz na dobrej ceste. No za dalsie je tu dalsi fenomen - ako aj tu na koni vidiet - ked sa zena prizna, ze je tyrana, casto dostane skor kopance a vycitky ako pomocnu ruku (to kde si takeho nasla, koho si si vybrala, toho mas a podobne). Ale ludia sa menia, menia ich situacie a mnoho problemov vyplava na povrch az casom. Tiez by sme sa mali vsetci zamysliet ako reagujeme na problemy druhych.

katarinaba
13. jan 2025

@melanta prepac, ale tu ti budem oponovat: "ja vo svojom okoli take nic nemam" - by si sa divila, co vsetko v okoli mas. Ver, ze to vedia dokonale schovavat. Osobna skusenost.

autor
13. jan 2025

@katarinaba v poriadku, tak sa zamerajme len na dnešnú dobu a skús mi odpovedať na príspevok.

autor
13. jan 2025

@melanta a na ktorej planéte prosím žiješ? Rada sa presťahujem.

katarinaba
13. jan 2025

@autorka - ludia pracuju na svojich vztahoch. To nie je pravda, ze nie. Praveze som presvedcena, ze spolu omno viac komunikuju. Ale niekedy to proste nejde a ako bolo spomenute, uz nie je hanba to ukoncit, ked to nefunguje a netrapia sa navzajom, nestracaju cas. Lebo mozu mat vztah, kde to bude fungovat. Aj ty sama casom menis postoje, nazory, tuzby a smerovanie. Bud s partnerom najedete riesenie a pokracujete, alebo ho nenajdete a rozidete sa. To, ze vztah skoncil neznamena, ze sa v nom o fungovanie nebojovalo.

autor
13. jan 2025

@katarinaba ďakujem, takto to vnímam aj ja. Všetci všetkých opúšťajú. A iné rady do života ani človek nedostáva.

stanulienkat
13. jan 2025

Nemyslim si, ze by sa vytracala laska, harmonia, tolerancia. Mas spomienkovy optimizmus. Ani v minulosti neboli vztahy plne lasky a porozumenie. Je to +- na rovnakej urovni, len zeny uz nemusia trpiet tak ako v minulosti a maju vacsie moznosti a hlavne slobodnu volbu.

melanta
13. jan 2025

@katarinaba ok, beriem, som si vedomá, že určite poznám páry, kde to je v ich vzťahu na veľké h***o, ale nedávajú to znať. Ale poznám vzťahy, kde by som ruku do ohňa dala za dotyčných, rovnako poznám páry, kde boli problémy a vyriešili ich, či už spôsobom, že vzťah zachránili alebo ukončili. Ale nepoznám toto, čo píše autorka - žiť v prostredí ľudí, kde sú všetky vzťahy zlé a mať takéto nastavenie ako ona. Pretože ak autorka ozaj žije medzi ľuďmi, kde sú všetky vzťahy zlé, tak potom žije ozaj v toxickom prostredí. Alebo je iba psychicky labilná a z pár problémov vidí čierne všetko a všade a v takom prípade potrebuje pomoc. Takže buď by mala zmeniť prostredie, v ktorom sa pohybuje, alebo by mala zapracovať na svojom nastavení a psychike.

simca06022011
13. jan 2025

vytratila? ja teda poznam malo takych vztahov z minulosti... proste ak sa raz taki ldia strenut, ze im to klape a maju tam tu harmoniu a vsetko, tak to maju.. ak nie, tak nie.. niekto ostane zo zvyku, niekto lebo nema inu moznost, niekto rezignuje a iny odide a tak to bolo aj kedysi aj dnes. Niekde sa to bralo v minulosti ako hanba, tak to bolo menej caste, inde ako nemozne = napr postarat sa potom o deti atd, niekde to bolo normlane sa proste spakovat. A niekde sa v celych rodinach bagatelizovalo spravanie muzov, nasilie.. vsak co, aj ona dostala po hube, tak normlka, to su chlapi, treba vydrzat... a zeny nemali podporu z nikade = tak co INE ako zachranovat nieco, im ostalo?
A aj dnes je kopa parov, kde sa hned nerozchadzaju. Ani pre vazne veci.
A ano, ak niekot sa trapi a trpi, odporucim mu vzdy ist o dum dal.. zivot je len jeden, zdravie len je jedno a nervovat sa.. v ziandom pripade. VEla ludi si dnes povedat neda, ani si do svedomia nevstupia... premudrele su svokry, babky, tetky, kamarati.. a to myslim z kazdej strany.. a este viac to hecuje situaciu v domacnostiach.

maury
13. jan 2025

@melanta poznám. Tiež bol v rodine človek, ktorý takmer 10 rokov nepoznal dcéru, pretože sa rozviedla. Z manželstva boli dve deti. Ale zabudol, že svadba bola na jeho popud , kde nevesta a ženích sa pred sobášom pýtali, či je to dobrý nápad skutočne sa vziať. Ako sa môže šťastne potom začať takéto manželstvo ? Inak dotyčná sa potom vydala znovu, zistila, že je to hňup a sukničkár, takže bol rozvod a problémy jej robí doteraz. A prvý exmanžel si našiel partnerku s dieťaťom a žijú spolu šťastne a harmonicky.

beronsche
13. jan 2025

Ale prosím ťa, co sa vytratilo?
Aj kedysi boli zlé vzťahy, ale ako bonus, všetko skryvane doma, za zavretými dvermi.
Nemyslíš, že je lepšie, keď majú partneri, a rovno môžeme priznať, že ide najmä o ženy, možnosť z patologickeho vzťahu odísť? Že ich za to už nik súdny nebude pranierovat?

Či ty by si priala, aby to bolo ako kedysi, keď žena často nemala moznost z nefunkčného vzťahu, či dokonca od tyrana odísť? Len aby sme zachovali to zdanie, že z ľudí sa nevytratila láska?
Toto je taky naivny spomienkový optimizmus, aký som už daaavno nečítala.

A áno, registrujem okolo seba rozchody, aj nefuncne vzťahy a dokonca, čuduj sa svete aj vzťahy funkčné a pekne..

luccija
13. jan 2025

Zachraňovali vzťahy?skôr v nich zostávali aj, keď to bolo zle, lebo ženy nemali peniaze, veľa detí, čo povedia ostatní, nemali kde bývať atď....jednoducho to tak bolo.Dnes idú ľudia od seba často za hlúposti, ale to je ich zodpovednosť.
Autorka ty máš vo vzťahu lásku, harmóniu, tolerantnost?

beronsche
13. jan 2025

Ešte mi napadá, že často krachujú vzťahy, ktoré od zaciatku neboli ok, ale hlavní aktéri usilovne prehliadali všetky varovné signály. Dosť možné, že ide o tých, ktori vyrastali v tých "harmonickych" vzťahoch, čo kedysi boli a zrejme si z tých rodín odniesli niečo, na základe čosi si vybrali nesprávneho partnera.
Nie je to pravidlo, ale objavuje sa to naozaj často....

zooeynka
13. jan 2025

Autorku predpokladam odkopol uz 4 priatel a ona spekuluje kam sa vytratila laska. Zbytocne uvahy....

tiezjedna
13. jan 2025

Nie som zástancom unáhlených záverov a rychlých koncov, sama som v spokojnom vzťahu viac než 20 rokov, ale úprimne povedané, nie vždy je záchrane na mieste. Život je príliš krátky na to, aby sa lepilo to, čo je zjavne rozbité a trvalo poškodené. Osobne by som napríklad bola radšej, keby sa naši boli rozviedli. V určitom období života na to bolo niekoľko dôvodov, ale mama sa rozhodla to neriešiť. Dnes to ľutuje a ja ľutujem ju. Zostal jej na krku človek, ktorý sa vlastnou nezodpovednosťou dostal do veľkých zdravotných problémov, a ona samozrejme nemá to srdce, aby ho v tom nechala. Namiesto pekného a pohodového dôchodku je akurát uštvaná, unavená a obmedzená natoľko, že ani k nám nemôže prísť na dlhšie...

zooeynka
13. jan 2025

@tiezjedna tak tvoja mama si asi odpracovava karmu....mozno ma z toho dobry pocit :/

sisska96
13. jan 2025

Iná doba. Hlavne preto lebo na soc. sietach idealizujú vzťahy a samé pretvárky

autor
13. jan 2025

@zooeynka bohužiaľ, sklamem ťa, nemáš pravdu...je to moja úvaha na okolie ľudí a ich ,,vzťahy,,
Som dosť všímavá 😉

autor
13. jan 2025

@tiezjedna to ma mrzí

autor
13. jan 2025

@sisska96 ďakujem za reálny dôvod

Strana
z2