Kamarátka kritizovala moju výchovnú metódu, ako reagovať?
Ahojte,
u nás to funguje tak, že dávame dieťaťu odmeny, ak napríklad ideme k lekárom, na nákup, na dlhšiu cestu. Pomáha to zvládať nepríjemné čakanie, alebo strach, nervozitu. Osvedčilo sa mi to zatiaľ, lebo keď idem na kávu s kamoškou, alebo na nákup oblečenia, a mám dieťa so sebou, vždy sa dohodneme, že keď sa bude pekne správať, pri odchode dostane odmenu. Odmenu dostáva podľa situácie, ak sme len v kaviarni, kupim aj na doma obľúbený koláčik, alebo smie si vybrať akúkoľvek sladkosť, ktorú tam majú. Ak sme na veľkých nákupoch, kde si musí skúšať oblečenie, chodiť po obchodoch, vydržať pár hodín v kľude. Tak ideme do dráčika, a môže si vybrať čo chce. V potravinách si môže vybrať hračku/sladkosť keď poslúcha.
Dnes som bola s kamarátkou v obchodnom centre, ešte dokúpiť pár veci na sviatky, vzali sme deti. Boli sme tam dlho. Aj sme tam obedovali, pri ihrisku sme si dali kávu, zakecali sme sa. Pred odchodom išla ešte kamaratka kúpiť nejaké potraviny domov. Ja som vzala deti do auta zatiaľ, pri odchode som ich ešte vzala do dráčika, nech si výberu odmenu za poslušnosť. Keď došla kamarátka nahnevala sa na mňa, že prečo som jej dieťaťu kúpila hračku, že učím jej dieťa na hlúposti. Dosť hnusným tónom mi to povedala. Nechala som to tak, nereagovala som na jej výčitky, lebo som to nechcela riešiť pred deťmi a presmerovala som reč na inú tému. Ale cítim sa nepríjemne teraz. Celkom ma urazila tým, ako mi vynadala. A ešte v podstate tým aj nepriamo povedala, že moju výchovu vníma ako zlú. Teraz neviem ako ku nej pristupovať. Mám sa tváriť akože nič a baviť sa s ňou ako doteraz ? Alebo ju mám konfrontovať ohľadom tej udalosti, keď budeme osamote?
@autorka ja som robila to iste co ty a mam so synom krasny vztah. Vyrastol, nema pocit, ze za vsetko chce odmeny ani ich neockava. Beriem to tak, ze je to dieta a deti su netrpezlive, tazko obsedia a vydrzia. Vyrastol, vydrzi, obsedi a nic nepotrebuje.
Mna by tiez nebavilo niekde behat za matkou ako odtrhnuty vagon lebo ona sa potrebuje socialne vyzit. S malou odmenou ide vsetko lepsie.
Tak ja som si zrejme na rozdiel od teba hneď vybrala muža, ktorý nemá problém s ničím, či už ide o starostlivosť o deti alebo o domácnosť. Čiže čo je pre inu ženu neuveriteľne, je pre mňa samozrejmosť.
Ten môj nemá problém navarit, uprace, zarába kráľovsky, čiže ja mu nemusim ako posledná chudera ponúkať sex za to, že vyberie myčku.
Ten tvoj postoj k deťom aj mužovi mi príde akokeby si cvičila psa.
Nuz, v skolke, ani v skole, ani v praci, ani v skupine kamosov im odmenu nikto neda,za to, ze budu dobry.
Ano slusne povedane, ucite ich ze svet takto funguje. Ale nefunguje. Deti treba ucit svetu tak ako to je.
Lebo potom ich vlastne pripravujete na samostatnost, zlym sposobom, a oni tomu nebudu rozumiet, a budu potom frustrovane, ze preco ked boli dobre nedostali odmenu.... A mozno ju potom budu cakat stale podvedome...
@aurora33 to že nemá problém neznamená, že to treba brať ako samozrejmosť, ani ja nemám problém navarit, postarať sa o deti, upratať, ísť do práce …dokonca ma to aj baví a teší. Ale prečo by to malo okolie brať ako samozrejmosť?
Nič z toho nie je samozrejmosť, sú to maličkosti, ktoré robíme pre seba navzájom každodenne, ktorými si preukazujeme vzájomnú lásku a starostlivosť, a je krásne sa navzájom za to oceniť, hoc i len slovne, ľudia si tým že ocenia, čo pre nich niekto urobil prejavujú vďačnosť napríklad, alebo už len to, že si vôbec všimli, že niekto pre nich niečo pekné urobil. 🙂 nie je na tom nič divné ani úbohé
Len si daj pozor, aby ti ten vzťah aj vydržal pri tomto prístupe, že všetko čo pre teba manžel robí je samozrejmosť.
@autorka to co mm
@aurora33 robi je úplne prirodzené. Ma rodinu, tak sa stara. Sú predsa dvaja, rovnocenni partneri. Môj je presne taký istý. A ano, beriem to za uplne normálnu samozrejmosť, ze on pomôže mne, či už s domácnosti alebo deťmi, a keď potrebuje on, pomôžem zase ja jemu.
@aurora33 inak trafila si klinec po hlavičke s tým psom 👌 presne aj mna to napadlo... bol si dobrý, posluchal si, no tak tu máš pamlsku 🙈🤣
Byt tou kamaratkou, tiez ti vynadam. "Vyborne" ucis svoje deti...
Ja si všetko čo pre nás robí vážim, rovnako aj ja robím kopec vecí. Nie je to tak, že ležím doma s vylozenymi nohami. Ale všetko su to veci, ktoré by mal rozumný dospelý človek zvládať s prehľadom. Nie že jeden sa ide pretrhnúť a druhý sedí so založenými rukami. A podla mňa dospelému chlapovi núkať sex za odmenu je doslova smiešne. Fakt ako keby bol pes.
@aurora33 kto mu núka sex za odmenu, nepoznáš humor? Nie je samozrejmosť doslova nič, je krásne keď sa niekto snaží, je láskavý , stojí pri tebe, je tu pre teba, a ja si to vážim a aj to rada ocením. ( samozreje že umytý riad sa nerovná sex - takto si to snáď nemohla ani ty pochopiť pre boha, zas nehraj sa na mentálne zaostalú…)
Ale umyje riad-ja sa poďakujem, dám mu pusu / ja navarím-on poďakuje za skvelý obed a umyje riad, donesie mi kvety 😄. Proste pre niekoho nenormálne správanie a odmeňovanie, pre nás normálne fungovanie medzi ľudmi 🤷🏼♀️. Nie je to odmeňovanie ako pre psa, on urobí niečo pekné pre mňa a ja pre neho. Malá pozornosť z lásky, bez ktorej by sme tiež fungovali normálne a navarila by som nám aj bez poďakovania, starala by som sa o deti aj bez kytice, aj on by umyl riad a zapol práčku aj keď by nedostal potom pusu. Ale prečo by som mu tu pusu za to nemala dať? Prečo by sme nemali pre seba robiť tie láskavé drobnosti, taktiež prečo by som nepochválila dieťa a nekúpila mu koláčik, keď sa vydržalo v kaviarni krásne zahrať pri mne hodinu a správalo sa slušne ? Ono by to robilo tiež aj bez odmeny, ale prečo nedopriať tú malú pozornosť milovanej osobe? Vedieť oceniť ľudí za “samozrejmé” činnosti nie je hanba, a nemám v pláne s tým prestať, kvôli komntárom, ktoré sa týkajú všetkého len nie témy ktorú som založila. Tak pokoj dievča, nemusíš toľko kopať nožičkami okolo seba. 🙃😉
@kittykat22 áno presne, aj ja to tak mám, úplne súhlasím. Tiež mi príde ako hrozná blbosť, čo tu píšu ženy, že tým zvyšujem šancu aby bolo dieťa drogovo závislé a zle skončíme. Lebo odmeňovanie deti = drogová závislosť. A ty to máš odskúšané a predpokladám závislé dieťa nemáš, a ešte aj píšeš, že máte krásny vzťah ❤️. Tak zjavne takáto výchova cestou do pekla nie je.
@j_m ja som nespomínala žiadne štúdie, nejaká mamička tu písala, že odmeňovanie detí za slušne správanie = drogová závislosť v dospelosti. Ja som pytala ju nech mi teda pošle link na takýto zdroj, čo toto potvrdil a ona mi poslala nejaký divný článok, čo ani nebol o tejto téme. Ja nemám žiadnu takú štúdiu nájdenú, teda ani nemyslím že daná mamička niečo také niekde čítala, skôr len má určitý názor na moju výchovu, ktorú vydáva za potvrdený a pravdivý fakt. 😬
@autorka ty si fakt hlupa osoba, bohuzial uz matka. Ked opomenieme spojenie(mozno minimalne) tvojho nepochopitelneho odmenovania s moznou drogovou zavislostou, stale to ma iba nevyhody a dopady na buducnost tvojho dietata. Kazdy ti to pise, hovoria to vsetci(ano vsetci) psychologovia. Ale ty, hlupa neomylna Matka, si ides stale svoje. Inak odborne clanky, ktore obhajuju tvoje cudne konanie si tu neposkytla. Bude to tym, ze ziadne nie su🤷
@stanislavicenka to ty si tá mamička, čo mi o tej závislosti písala a nemáš to podložené ničím iným než svojim názorom?
No zasa, vsetci psychológovia, tak aspoň jedného mi menuj čo toto tvrdí a rovno prosím aj kde to tvrdí.
@autorka to, ze umyje riad alebo vyvesia prádlo je uplne normalne. Nechápem, prečo by som mu za to mala stále ďakovať a odmeňovať ho nejako preboha 🤦♀️
Ty máš uplne pomýlené hodnoty. Ty každú činnosť kto urobi mas pocit ze ho za to treba "odmenit". A toto sa ti tu vsetky ostane baby snažia vysvetlit.
Môj včera povysaval, my s babami sme robili výzdobu a stromček. Ano, povedal nám, aký je krásny stromček a aké sme sikovne - ale to viac menej kvôli nim, lebo sa tešili a ukazovali mu, čo urobili. Vystiskal ich, vyrozprával, vychvalil. Ale nedostali za to žiadnu čokoládu alebo darček z dračika, ako u tebe. Je to proste uplne normálna deľba praxe v manželstve, rodine. Nič extra, žeby za to bola potrebná odmena. Ty to ale nevidíš. A mimo toho, keď je toho veľa, človeka to aj omrzí. To ti ešte ale asi nenapadlo.
ja mam najhodnejsie dieta z triedy - potazmo celej skoly. Je jedinacik a ako vzdy dostal veci a hracky tak ma pocit, ze vsetko ma a nema nejake extra tuzby. Velmi rad sa rozdeli, podeli, nema lipnutie na veciach. Rodicia o nom hovoria, ze co by za take dieta dali. Je velmi hodny k malym detom - trpezlivy a taky mojkavy - pretoze to videl doma. To, ze je nieco blbo vidis, ked dieta vydiera, hadze s vecami alebo je agresivne voci tebe alebo inym detom - to je zle. Ale co sa tyka celkovo rodicovstva - budes prekvapena, ako malo rodicov bude mat velmi dobre vztahy so svojimi detmi ked vyrastu. Pekne sa o dieta staraj, robte si male radosti, odmen ho ked mas pocit, ze si to zasluzi. Moje dieta ma odmenuje stale :D teraz sa to otocilo a uplne rado pre mna robi veci. Fakt skvele.
Dufam, ze ti to dopadne rovnako 🙂
Ja svojho syna beriem casto na ranajaky - chodime len my dvaja, chodime na vylety a je to taky "nas cas". Ked kupujem veci na jedlo tak sa pytam, co by dnes on dal a na co ma chut a su dni, ked varime podla neho. Ma v rodine miesto a hlas aj ked je maly. To neznamena, ze sa toci nas zivot a nasa domacnost len okolo neho, ale vnimame ho ako sucast a ma niekedy aj on rozhodovacie prava - samozrejme v mensich veciach.
Pre teba su kvety odmena? Pre mňa je to samozrejmosť. Aj bozky, objatia. To sú absolútne normalne veci.
@aurora33 to co si napisala, nechaj precitaj svojmu muzovi. Urcite sa potesi :D
@kittykat22 😍 úplne krásny prístup, aj ja to tak mám. Rodič nie je generál a dieťa nie je podriadený, sme v tom spolu, pomáhame si, ku všetkému pristupujeme hlavne s láskou, aj mne sa zatiaľ tento štýl osvedčil a plánujem v tom aj pokračovať. Všetko môže byť na prospech ak to človek robí s mierou a zodpovedne.
@kittykat22 ja neviem čo vy máte doma za chlapov, ale áno pre nás su toto úplne normalne veci 🙂
@galganka ako to dopadlo?
@kittykat22 a aj čo píšeš o svojom dieťati robíme aj my a je to úplne normalne. Tiež sa veľa rozprávame mojkame chodime po výletoch proste klasika.
@autorka pidal este niekto iny, mala so dam dokazy od ludi prednasajucich ako prevencia drogovej zavislosti. A jedna mamicka ti tu tiez dobre napisala, ze keby existuje aj male percento, ak by nieco hrozilo, nebude predsa cakat, ci to dobre dopadne. Ako vravim, konu Niet rady, tomu niet pomoci
@kittykat22 no keď mi teda donesie kvety, tak pusu a poďakovanie teda dostane. Ale nie za to, lebo povysava alebo umyje riad.
@aurora33 oni to nechapu, ,e to je úplne normálne v normálnom vzťahu. Kde sa dvaja majú radi, rešpektujú sa a navzájom si pomáhajú.
@stanislavicenka Ach no ťažko s tebou, a s tými tvojimi dôkazmi žena. Jednoducho máš svoj názor, a je jedno čo ti napíšem, pre teba tvoje presvedčenie ostane faktom asi i tak, mne to môže byť jedno. Teba by malo kus trápiť, že nevieš vyberať korektne zdroje a rozlišovať medzi informáciou a INFORMÁCIOU. Snáď na toto nedoplatíš keď budeš niečo dôležité riešiť a rozhodneš sa podľa prvého voľne dostupného zdroja, čo ti vyhľadávač vyhodí.

@aurora33 tak nie každá je taká nenáročná a zároveň nevďačná, že nemá žiadne očakávania od okolia a všetko čo sa okolo deje a čo ľudia robia berie ako samozrejmosť 🤣