icon

Kamarátka kritizovala moju výchovnú metódu, ako reagovať?

17. dec 2023

Ahojte,
u nás to funguje tak, že dávame dieťaťu odmeny, ak napríklad ideme k lekárom, na nákup, na dlhšiu cestu. Pomáha to zvládať nepríjemné čakanie, alebo strach, nervozitu. Osvedčilo sa mi to zatiaľ, lebo keď idem na kávu s kamoškou, alebo na nákup oblečenia, a mám dieťa so sebou, vždy sa dohodneme, že keď sa bude pekne správať, pri odchode dostane odmenu. Odmenu dostáva podľa situácie, ak sme len v kaviarni, kupim aj na doma obľúbený koláčik, alebo smie si vybrať akúkoľvek sladkosť, ktorú tam majú. Ak sme na veľkých nákupoch, kde si musí skúšať oblečenie, chodiť po obchodoch, vydržať pár hodín v kľude. Tak ideme do dráčika, a môže si vybrať čo chce. V potravinách si môže vybrať hračku/sladkosť keď poslúcha.
Dnes som bola s kamarátkou v obchodnom centre, ešte dokúpiť pár veci na sviatky, vzali sme deti. Boli sme tam dlho. Aj sme tam obedovali, pri ihrisku sme si dali kávu, zakecali sme sa. Pred odchodom išla ešte kamaratka kúpiť nejaké potraviny domov. Ja som vzala deti do auta zatiaľ, pri odchode som ich ešte vzala do dráčika, nech si výberu odmenu za poslušnosť. Keď došla kamarátka nahnevala sa na mňa, že prečo som jej dieťaťu kúpila hračku, že učím jej dieťa na hlúposti. Dosť hnusným tónom mi to povedala. Nechala som to tak, nereagovala som na jej výčitky, lebo som to nechcela riešiť pred deťmi a presmerovala som reč na inú tému. Ale cítim sa nepríjemne teraz. Celkom ma urazila tým, ako mi vynadala. A ešte v podstate tým aj nepriamo povedala, že moju výchovu vníma ako zlú. Teraz neviem ako ku nej pristupovať. Mám sa tváriť akože nič a baviť sa s ňou ako doteraz ? Alebo ju mám konfrontovať ohľadom tej udalosti, keď budeme osamote?

Strana
z11
stanislavicenka
23. dec 2023

@autorka
Ty si ides svoje. Hlupakovi clovek nepomoze
Prisla si si sem po potlapkanie po pleci, opak je vsak pravdou. Taka rozhladena si nevie zadat do googla- aky vplyv ma odmena pre deti. Skoda, ale skor tvojho dietata, ze bez uplacania nevies vysvetlit co je slusne spravanie a preco je dolezite

autor
23. dec 2023

@lienka.7 a @aurora33
nechápete, že ak je niečo “normálne a bežne” neznámena to, že nie je potrebné oceniť a poďakovať za to, veď na tom nič zle nie je. Ja si vážim každodenné maličkosti a žije sa mi krásne. Rada sa pozastavím nad všetkým “bežným a samozrejmým”, čo pre mňa niekto s lásku urobí, muža mám rovnako zmýšľajúceho, nám je takto krásne. Som rada že nie sme pre seba samozrejmosťou 😊.
Ak ty to nepovažuješ za dôležité je to tvoja vec, mne nemusíš vyčítať, že to mám inak 🙂, buď štátna a spokojná sama so sebou, a ži tak aby tebe a tvojej rodine to vyhovovalo, to je hlavné

aurora33
23. dec 2023

@lienka.7 súhlasím s tebou. Úplne vo všetkom čo si napísala. A toe dve, no nerozumiem tomu. Ale v podstate mi to je jedno. Nám sa žije super.

autor
23. dec 2023

@stanislavicenka no pozri sa na svoje správy, už sa púšťaš aj do urážok, žeby nevhodne ťa vychovávali rodičia 😆. Nevieš spracovať emóciu ani slušne reagovať na nesúhlas, kritiku?

aurora33
23. dec 2023

Ja už neviem ako ti to mám vysvetliť, že ja som za to všetko vďačná. A už dupľom, keď tu citam, akí su niektorí muži. Ale nebudem ti tu vypisovať, koľkokrát denne len tak prídem za manželom a objimem ho, alebo že vždy keď niekde odchádza sa bobozkame, alebo že xykrat denne si povieme lubim ta. Pre mňa su to bežne veci, ale to neznamená, že za ne nie som vďačná.
Dokonca, už aj deti sa k nám ,,pridali” pretože nás denno denne vidia a minimálne trikrát denne len ta zakričia ,,RODINNÉ OBJATIE” a všetci sa spolu objímeme. Myslíš, že za to chcú nejaku odmenu? Nie. Pretože celý nás život je odmena.
Každé ráno, keď vstanem, ma manžel pobozká a povie mi aká som nádherná, uvarí kavu, ja spravím raňajky, alebo naopak. Proste raz urobí on a raz ja. A nečakáme za to odmenu. Proste odmena sme my. Už fakt neviem ako ináč to mám vysvetliť. Proste nebudem denno denne brat deti do Dracika, lebo boli super.

autor
23. dec 2023

@aurora33 tak potom nechápem čo mi vôbec chceš vysvetľovať ? A prečo tento tvoj výlev ? Veď to je super keď to tak berieš, a máš to celkom podobne ako ja, len to nenazývaš odmenou 🤷🏼‍♀️

aurora33
23. dec 2023

Urcite to nemám podobne ako ty, keďže ja nemusím pre každú somarinu chodiť do Dracika.

lienka.7
23. dec 2023

@autorka no môj bol teraz vysypať smeti, tak su vravim, ze uplatniť tvoj "štýl odmenovania". Keď došiel, utekala som za ním do kuchyne, ze ďakujem láska, ze si bol vysypať smeti a objala a pusinkovala som ho. Kukal na mňa, či mi šibe 🤣🤣🤣

galganka
23. dec 2023

@paulakolla sú z nich totálne nepoužitelní dospelí ľudia. Všetko vždy doma vybavili, kúpili, ideálne najdrahšie a najznačkovejšie a teraz sa nedokážu o seba postarať. Čakajú, že doma vybavia, kúpia, poplatia...

autor
23. dec 2023

@aurora33 😂 a písala som niekde, že chodím pre každú somarinu do dráčika? A tobôž že musím? Nemusím, ja chcem. Nikto to nevyžaduje, je to moje rozhodnutie kúpiť niečo. Ty si si o mne asi utvorila skreslenú predstavu ktorej sa nechceš vzdať. Zaškatulkovala si si ma niekde a nedokážeš pripustiť, že si ma zaskatuľkovala zle. Veď ty ani nereaguješ na to čo píšem, reaguješ na svoju predstavu o mne. Ako keby si úplne ignorovala obsah mojich komentárov, ty máš proste predstavu a v tej som ja ZLÁ a všetko robil zle, pritom opisuješ že tvoja rodina funguje podobne ako moja, iba inak to voláte.

lienka.7
23. dec 2023

@aurora33 krásne napísané 👍👍👍
A to "rodinné objatie" je MEGA 😍😍😍

autor
23. dec 2023

@lienka.7 tak keď nie je zvyknutý od teba na vďaku, a zrazu si to vyhrotila do extrému, tak čomu sa čuduješ 🙈

aurora33
23. dec 2023

@lienka.7 ved toto 😂 idem ja ešte umyť kúpelňu, mozno potom dostanem kyticu ako svet.
A to rodinne objatie milujem, dúfam, že to budeme praktizovať čo najdlhšie ❤️
Pekný večer prajem

lienka.7
23. dec 2023

@autorka 🤣🤣🤣 počuj, ty si ale ze uplne stateny prípad 🙈🙈🙈 to práve ty robíš všetko "do extremu" tými tvojimi rôznymi "uplatkami". Len si to bud nechceš alebo nevies priznať.

kittykat22
23. dec 2023

@aurora33 tam nejde o chlapa, ale o teba a o tvoj pristup. Ale ty si tak sebestredna, ze si to vobec nepochopila.

autor
23. dec 2023

@lienka.7 akože áno, u niekoho prejav vďaky a chuť potešiť blízkeho človeka nejakou maličkosťou môžu byť vnímané ako extrém a úplatok. Asi nie si zvyknutá prejavovať vďaku takýmto spôsobom. 🤷🏼‍♀️ no a? Ja ju prejavujem takto a páči sa mi to 😊. Nemusíš všetko čo je iné než ty vnímať ako stratený prípad. Každý žije tak, ako sam uzná za najlepšie.

mm87245
23. dec 2023

Určite by som nič nepovedala ak by mojim synom kúpila kamoška nejaku hračku ak by to bolo raz za pol roka, ze sa stretneme, ak by to malo byť každý mesiac tak to určite nie. 🙂
Skôr by mi bolo ľúto, že minula peniaze na moje deti. Ale to som ja. Nevidím dôvod tu takto haniť autorku.
Naši si tiež zvyknú kúpiť niečo ak ideme na nakúp. Vždy sa opýtaju. Ale ak poviem, že nič, tak nič.
S kamoškou by som sa rozprávala normálne ako predtým. Dobré priateľstva by mali vydržať takéto situácie. 🙂

autor
23. dec 2023

@aurora33
@lienka.7
A predsa máme Vianoce , tak pokoj dievčatá. Šírte lásku a porozumenie. Aspoň v tomto peknom období neodsudzujte všetko a každého. Veľa lásky a pokoja vám želám, užite si svoje rodinky v tento krásny čas. Ja sa tiež idem venovať spoločenským hrám, pekné sviatky prajem ❤️

elisebah91
23. dec 2023

Čo máš robiť? S kamarátkou si to vydiskutovať lebo sa to medzi vami bude nabaľovať a zhoršovať.
Verím že si to už urobila.
Ty máš iný systém ona iný. Každej vyhovuje ten jej.
Ste snáď obe dospelé, tak sa viete porozprávať a ujasniť si to.
Určite ju nekomfrontuj to je ako útok ....
Určite sa netvár akoze nič, to je cesta vzdialenia sa

stanislavicenka
23. dec 2023

@autorka
Ty uplacas svoje dieta, nie ja. "Dakujes" mu za to, ze sedi v kaviarni, ci nakupuje s tebou. Ved kazdemu inteligentnemu cloveku napadne, ze to nebude v poriadku. A ano, nie si velmi chytra, ked si ani nevies najst, ze robis sebe, dietatu a spolocnosti medvediu sluzbu. Mozno ani netusim, co to je
Cloveku sa rpzum zastavuje, ze v dnesnej dobe informovanosti sa najde niekto, kto nevie jednoznacnu informaciu zaradit do svojho zivota. V tomto nie su ziadne rozporuplne nazory odbornikov, v tomto su jednotni. A len hlupak si bude mysliet, ze robi dobre, aj ked mu x-krat bolo povedane, ze nie. Keby k tebe pride sam Freud, tak ty povies, ze su to iba dohady.
Na tie sviatky porozmyslaj nad sebou, ze to, ako konas, a ze si nevies ani priznat chybu vo svojej vychove, ako chces potom ucit dieta niecomu rozumnemu🤷

aurora33
23. dec 2023

@kittykat22 wtf? Fakt nerozumiem o čo ti ide.

Strana
z11