icon

Kamarátka kritizovala moju výchovnú metódu, ako reagovať?

17. dec 2023

Ahojte,
u nás to funguje tak, že dávame dieťaťu odmeny, ak napríklad ideme k lekárom, na nákup, na dlhšiu cestu. Pomáha to zvládať nepríjemné čakanie, alebo strach, nervozitu. Osvedčilo sa mi to zatiaľ, lebo keď idem na kávu s kamoškou, alebo na nákup oblečenia, a mám dieťa so sebou, vždy sa dohodneme, že keď sa bude pekne správať, pri odchode dostane odmenu. Odmenu dostáva podľa situácie, ak sme len v kaviarni, kupim aj na doma obľúbený koláčik, alebo smie si vybrať akúkoľvek sladkosť, ktorú tam majú. Ak sme na veľkých nákupoch, kde si musí skúšať oblečenie, chodiť po obchodoch, vydržať pár hodín v kľude. Tak ideme do dráčika, a môže si vybrať čo chce. V potravinách si môže vybrať hračku/sladkosť keď poslúcha.
Dnes som bola s kamarátkou v obchodnom centre, ešte dokúpiť pár veci na sviatky, vzali sme deti. Boli sme tam dlho. Aj sme tam obedovali, pri ihrisku sme si dali kávu, zakecali sme sa. Pred odchodom išla ešte kamaratka kúpiť nejaké potraviny domov. Ja som vzala deti do auta zatiaľ, pri odchode som ich ešte vzala do dráčika, nech si výberu odmenu za poslušnosť. Keď došla kamarátka nahnevala sa na mňa, že prečo som jej dieťaťu kúpila hračku, že učím jej dieťa na hlúposti. Dosť hnusným tónom mi to povedala. Nechala som to tak, nereagovala som na jej výčitky, lebo som to nechcela riešiť pred deťmi a presmerovala som reč na inú tému. Ale cítim sa nepríjemne teraz. Celkom ma urazila tým, ako mi vynadala. A ešte v podstate tým aj nepriamo povedala, že moju výchovu vníma ako zlú. Teraz neviem ako ku nej pristupovať. Mám sa tváriť akože nič a baviť sa s ňou ako doteraz ? Alebo ju mám konfrontovať ohľadom tej udalosti, keď budeme osamote?

wiccawicca
17. dec 2023

Ja som dcére zvykla niečo sľúbiť ako bolestné iba ak musela na injekciu alebo odber krvi, to si mohla niečo vybrať hračku sladkosť alebo tak, no nie zas za 50€. V obchode ako takom poslúcha aj pri skúšaní oblečenie, tak s tým nemám skúsenosti, aj u lekára pekne sedela a čakala aj keď bola maličká. Myslím, že drobnosť neuškodí ale zase nie za všetko.

annm81
17. dec 2023

Nuž, ja by som tiež nebola nadšená takouto výchovou pri mojich deťoch, ale ak si raz niečo kúpila jej dieťaťu a ona kvôli tomu rovno pred deťmi zvozí dospelého človeka..., ďakujem pekne za takto psychicky labilnú kamošku. Osobne by som od nej očakávala ospravedlnenie. Situácia, ak k nej ozaj došlo prvý krát, sa predsa dá riešiť normálnym dospelým spôsobom, teda požiadať, že v budúcnosti si to neželá.

Napíš jej správu, že si nevedela, že jej to tak strašne bude vadiť, ale otvorene jej povedz, že to so svojou reakciou prehnala. Navrhni, že viac to samozrejme nespravíš a dúfaš, že iné spory budete riešiť slušne ako dve dospelé osoby, čo sa vzájomne rešpektujú.

vilma7
17. dec 2023

Ma pravdu, učíš deti hlúposti. Zaujímalo by ma, dokedy chceš toto praktizovať? Kým sa. Nebudete zmestiť s hračkami do bytu? A potom veľa zábavy, keď ich budeš musieť odnaučiť, že nedostanú za každý *prd* hračku.

alenkamodra
17. dec 2023

Bože môj ženy, autorku ste zvozili akoby tým deťom kúpila drogy... Ak kamoška nesúhlasila s darčekom mohla slušne povedať, že nabudúce nech nekupuje a hotovo. Žiadna dráma, z jednej návštevy hračkárstva sa dieťa nepokazí ani si nezvykne, len vidí ako to majú v inej rodine.
Moji chalani, keď majú chodiť po nákupáku a ešte aj skúšať oblečenie je to pre nich trest, tak isto v potrevinách, preto im kúpim odmenu podľa dohody, nie že oblečenie je odmena (aj tak sú najradšej holý 🤭). Vedia sa slušne správať aj bez podplácania😉
Vy keď ste unavené z nakupovania a sadnete si na kávu neodmeňujete sa? Keď robíte niečo čo vás nebaví/otravuje namáte pocit,že máte nárok nejakú satisfakciu?
Myslím, že autorka nekupuje odmeny, aby sa dieťa vedelo správať, ale že vydržalo niečo čo je preňho strašná otrava.
Takže baby mier nelynčujte pre hlúposti❤

mikadooo
17. dec 2023

Svoje výchovné metódy si aplikovala na cudzie dieťa. Jasné že to biomatku nasere 🤷. S tým treba rátať a nie čudovať sa tomu.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
katooshik
17. dec 2023

Ahoj . No podľa mna tiež nerobíš dobre. Odmena je fajn, ale nech nieje stále len materiálna (koláčik, hračka,sladkosť). Čoskoro Ti bez odmeny nič dieťa nespraví,bude drzé, náročné, nevďačné. Keď chceš dieťa odmeniť, dá sa to aj ináč, slovnou pochvalou napríklad. Alebo nám sa osvedčilo kúpiť si denníček a každý deň na konci dňa, ak boli deti poslušné, tak sme nalepili nálepku. Najprv som si myslela že z nálepky nebudú mať takú radosť,že sú dosť náročné alebo rozmaznané,už,ale opak je pravdou. Bola to inak aj rada od psychológičky. Pekný deň.

poppy22
17. dec 2023

och, bodaj by si od teba zobrali priklad vsetky tie matky, ktorych nevychovane decka otravuju okolie a ich ani netrkne s tym nieco robit..keby ich uplacali, tak my by sme mali klud a tie deti pri tych matkach aj tak nedostanu lepsiu vychovu..v kazdom pripade, ja nevidim na tvojej vychove nic zle,navyse nikto sa ti do toho nema co montovat...ty sama budes vediet najlepsie,kedy s tym seknut...tvoja kamoska sa zachovala dost nekamaratsky /ja by som sa s nou uz nebavila,kedze ta ponizila,dokonca pred detmi/, rozhodne jej reakcia bola prilis...asi nedostala kupit co chcela a nemala tak odmenu pre seba, tak sa nevedela spravat😂...podla mna to bolo mile, ze si jej dietatu nieco kupila...nemyslim si, ze bude od matky teraz vyzadovat odmeny,podla mna to vnimalo uplne inak...a takto malo skazenu radost..ludia su dnes divni...

nicegirl369
17. dec 2023

Aj mna sa tvoj prístup zdá veľmi nezdravý. Odmena je za návštevu zubára, alebo nieco podobné, ale nie za bežné veci. Kamoška však mohla reagovat diplomatickejsie a povedať ti, že za návštevu obchodného centra dieťaťu odmeny nedáva.

j_m
18. dec 2023

🤔… určite si fajn osôbka, ale neriešil by som byť Tebou ani kamarátku a ani odmeny, ale “seba” čiže smer psychológ/psychiater…
Takto sa to nepraktizuje ani pri učení zvierat… 😉

nenne27
18. dec 2023

Ked som chodila na skolenia o drogovej prevencii k chlapikovi ktory sa venoval zavislym, pytali sme sa ho, preco ludia siahaju po drogach.boli tam casto zavisli mladi ludia z dobrych rodin, nie z rozbitych, chudobnych atd. Toto bola jeho odpoved...vzdy boli naucene na odmeny..za vsetko co urobili dostavali odmeny.v zivote ta odmena ale neprichadzala.tak si po nej siahli sami...

stanislavicenka
18. dec 2023

@mclissa nie, stale je to zla motivacia. Asi pracujes v nejakej zaostalej firme, alebo vydieracskej. Lebo peniaze uz davno nie su jedinou motivacioi dobrej prace. Niektore firmy davaju financy bonus za to, ze ne budes mat ziadny paragraf pocas mesiaca, ano, fakt benefit🤦ako hrom, alebo ziadnu ocr s dietatom. Toto su tie benefity? 🤦
Iste, budeme deti uct, ze sa maju ucit pre peniaze, nie aby same nieco vedeli, a preco je to pre hodnotne

portret7
18. dec 2023

Ano, učíš deti na hlúposti, bolo by mi jedno, že učíš svoje, ale velmi by ma nahnevalo, že vezmeš do dracika aj to moje.

rivini
18. dec 2023

Mozno sa zamysliet nad tym, ci je naozaj ok, kupovat dietatu odmenu za to, ze zvladlo nieco, co patri k beznej sucasti zivota. Dieta totiz mozes motivovat aj tym, ze mu slubis, ze mu po zvladnuti nejakej ulohy, ci pochodzky venujes svoj cas. Nie veci. Ak by moja kamaratka kupila mojmu dietatu len tak hracku, riadne by ma to nastvalo a suhlasim s nou. Svojim detom mozes kupovat co chces, cudzim len po dohode s ich rodicmi…

ibatanecnica
18. dec 2023

@syslik81 😂 odmenu za odmenu ,

mclissa
18. dec 2023

@stanislavicenka nie nepracujem v zaostalej firme. Ok beriem tvoj nazor. Ja mam svoj.

hendikep
18. dec 2023

suhlasim s kamaratkou, ucis jej dieta hluposti …. za kazdu blbost hracku z dracika? bez odmeny Ti neurobia ani prd. Nehovoriac o vnutornej motivacii…vsetko budu v zivote robit len pre vlastny profit a ked im z toho nieco “ padne “ .. fakt toto je podla Teba cesta?

beronsche
18. dec 2023

Velmi zly pristup k vychove.. potom nedas odmenu a dieta nebude mat dovod/ motivaciu sa spravat, ako ma..
A ked nebudu pre zelany vysledok stacit sladkosti a hracky, prejdes na peniaze?
Inak, celkovo z formulacie "odmena za poslusnosti" mi behaju zimomriavky Po chrbte.
Dieta sa ma vychovavat k zodpovednosti, nie poslusnosti. A urcite nie takto hlupo, formou odmien.

Ale ano, kamaratka to mohla povedat aj slusnejsie a nie ti vynadat.

rivini
18. dec 2023

Jasne, ze to zasahuje do jej vychovy, ak si bez jej vedomia kupila jej dietatu hracku! Ja tiez dost uvazujem a kontrolujem, co nase dieta dostane a co nie. A ak mam byt uprimna, nastve ma uz len to, ak mu niekto bez opytania sa mna, strci sladkost do ruky. Nastastie mam vo svojom okoli normalnych ludi, ktore taketo excesy nerobia.

beronsche
18. dec 2023

@mane01 a presne toto caka autorku...

beronsche
18. dec 2023

@mclissa suhlasim s
@stanislavicenka financne benefity nemotivuju k lepsiemu vykonu.
A odmenovat deti peniazmi za znamky, je tiez cesta do pekla.. to mozno tak na male deti funguje.. Najlepsie sa deti ucia, ked maju vnutornu motivaciu, nie hlupe uplatky..
Uplatky ich ucia nezdravym ocakavaniam do buducna, ktore samozrejme nie su realne..

mclissa
18. dec 2023

@beronsche vsak ja vam vas nazor neberiem.

basulaak
18. dec 2023

Spravne si urobila ze si kupila vsetkym detom. Odmenovanie za kazdy prdlik je zvlastna vychovna metoda ale ok je to tvoja vec. S kamoskou si to vdiskutuj, ze sa ti nepacil jej ton a takto si nepredstavujes ze sa budete bavit. Mohla to brat ako pozornost pre svojho krpca od teba. Tiez to zbytocne ona preziva.

mima172
18. dec 2023

Autorka, kamarátka má jednoznačne pravdu. My sa snažíme našu dcéru viesť k hodnotám a skromnosti, keby jej niekto "za vydrzanie" v obchode niečo kúpi, tiež by ma to nahnevalo. Aký príklad tým dieťa dostáva? Že všetko urobí len s vidinou odmeny. Samozrejme, že aj my sem-tam malej vonku niečo kúpime ale tak, aby si to nespájala ako odmenu za také banality ako návšteva lekára, obchodu a podobne. Skus tvojmu dieťaťu nedať odmenu zato, načo si ho navykla, to bude ródeo. Keď bude väčšie, tak dostane odmenu za úplne všetko? Za mňa je toto skôr nie na urazenie ale podnet na zamyslenie sa nad svojou "výchovou". Nemyslím to v zlom, ani útočne, no kamarátka to má jednoznačne zdravšie a z hľadiska výchovy lepšie nastavené.

thoughtfulweirdo
18. dec 2023

90% komentárov, akoby sa autorka pýtala na názor na svoju výchovu. Oj, oj, oj, to naše porozumenie 😅
Ja by som teraz kamoške zavolala, že ťa mrzí, že si si neuvedomila situáciu a rovnako ťa mrzí, že ona nevedela lepšie reagovať, že do budúcna obe zvkadneye situáciu lepšie a môžete to nechať za sebou, veď nejde o život.
A nabudúce v podobnej situácii dieťaťu normálne vysvetli, že hračku pôjdete kupovať až po odchode kamoša, nič na tom nie je zložité.

fiahmkova
18. dec 2023

@thoughtfulweirdo ja s tebou súhlasím. V podstate mám rovnaký spôsob výchovy. Pozitívna odmena….ostatní nesúhlasia, ale zaujímavé je, že keď príde na trest(bitka) tak ten je vhodný a “výchovný”, ale pozitívne odmeňovanie to je už rozmaznávanie…prečo si nevyberať pozitívny spôsob výchovy v ktorom je zahrnuté aj to, že si dieta váži čo dostane…ako strachom buď ticho lebo uvidiš doma…pýtam sa prečo by sa dieta malo báť najbližšej osoby( mama a otec) keď od neho má cítiť bezpečie? No a ku kamoške…možno sa len urazila, že mala pocit,že ona si nemôže dovoliť kúpiť hračku len tak a ty môžeš🤷‍♀️

tianna
18. dec 2023

Jej dieťaťu si nemala dôvod kupovať hráčku. Svojim už ako uznas za vhodné.. pokiaľ to robíš občas (povedzme raz za mesiac) nevnímam to ako problém.. ja tiež keď niekam idem najmladšiemu dorbcovi vždy niečo prinesiem nakoľko je na mňa extrémne nafixovany a nechcel ma donedávna pustiť ani z domu (a nie, nechcela som odísť s tým že bude 2-3 hodiny vkuse plakať) no za odmenu to zafungovalo 🙂 len ja idem reálne takto von cca raz za 2-3 mesiace a teda prinesiem mu maximálne detský časopis.

thoughtfulweirdo
18. dec 2023

@fiahmkova Tak ja veru takýto spôsob výchovy nepraktizujem, rovnako ani deti nebijem a dokonca ani cielene netrestam, ale to je na inú debatu, to tu nikoho nezaujíma 😄 mňa len vždy pobaví, keď je väčšina komentárov bez odpovede na otázku, vždy myslím na to, či čítanie s porozumením je niečo, čo sa vyžaduje len od detí a dospelým to netreba 😄

lucimax
18. dec 2023

Byť kamarátka, urcite zostanem prekvapena ale poďakujeme sa za darček a neriešim, skôr by som už mala myšlienky ako jej to nabudúce vrátim.. nejaká pozornosť a tak..aby sme neostali nič dlzni.
Druhá vec je výchova, každá mama ma svoj systém, ktorý považuje za naj. Dávať dieťaťu vopred info, že vždy niečo dostane keď...bude ticho, sa zahrá, vydrží..čokoľvek je oveľa ľahšia a pohodlnejšie cesta, než dieta vychovávať, strpieť jeho vrieskanie, rozprávať sa s ním, vysvetľovať dokola a proste sa s tou nepohodou ako matka konfrontovať. Je to neštandardné.. pravdepodobne ma autorka dosť financií na dennodenne úplatky, myslí to však dobre..je to jej systém, a pravdepodobne to bude robiť cely život takto..a následne aj vnúčatá. Funguje jej to, deti sú kľudne a spokojne, ona je spokojná. Treba to rešpektovať. Potom je možno lepšie hľadať si kamošky každá podľa hodnôt a systémov ktoré spolu ladia. Vy sa v hodnotách rozchádzate. Myslím že v skutočnosti ma kamoška strach, že jej dieťa doma povie..a teta XY mi kúpila darček za to ze som bol dobrý.. a ty mi nekúpiš. Ona je lepšia. A to zabolí. Je to však dieta, a dieta je uplatne rýchlo🙂. Ale aj to sa dá dovysvetlit doma dieťaťu, vyžaduje si to však konfrontáciu a nie celkom príjemný rozhovor kamošky s jej dieťaťom. Do ktorého ona musí ísť. Ty nie, lebo ty si ta dobrá. Neviem. Respektuj a bud respektovany. Skutočne najlepsie dá stretávať s kamkami, ktoré majú podobný štýl výchovy. Si predstav..ako si užívate nákup v draviku vždy keď deti vydržali🙂 sa budete vyzivat. Co tato výchova znamená do budúcna.. je vec druhá. Dieta príde zo školy a povie ti, ze úlohu si urobí len keď mu dáš...a týždeň ma 5 dni, rok....kolko darov budeš potrebovať? Všetko dobre. 🙂

tianna
18. dec 2023

@mima172 ono záleží koľko má aj dieťa rokov.. keď som šla takto von prvýkrát dostal drobec plastelínu že vydržal bez plaču. Potom som šla opäť ale už dostal len časopis. A teraz vie že mu prinesiem Včielku alebo podobný detský časopis no ja nejdem preč častejšie ako raz za mesiac. Podľa mňa dobrým vedením nehrozí aby toto musela praktizovať do neviem akého veku. A na druhej strane.. ty snáď chodíš do práce zadarmo? Tiež si odmenená.. alebo nie?.. 🙂